Liga Perdana Singapura

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
(Dilencongkan dari S.League)
Pergi ke navigasi Pergi ke carian
Liga Perdana Singapura
SLeaguelogo.gif
NegaraSingapura Singapura
Malaysia Malaysia
Brunei Brunei
Jepun Jepun
KonfederasiAFC (Asia)
Ditubuhkan1996
Musim pertama1996
Jumlah pasukan9
ArasTahap 1
Piala domestikPiala Singapura
Piala Liga Singapura
Piala Sumbangsih Singapura
Piala antarabangsaLiga Juara-Juara AFC
Piala AFC
Juara semasaBrunei DPMM (2 gelaran) (2019)
Kelab paling berjayaWarriors (9 gelaran)
Rakan TVMycujoo
Tapak sesawanghttp://spl.sg
Soccerball current event.svg S.League 2019

Liga Perdana Singapura (Bahasa Inggeris: Singapore Premier League) adalah liga bola sepak professional lelaki tertinggi di Singapura. Liga ini dilancarkan pada tahun 1996 dan pada masa ini melibatkan 9 kelab.

Sejarah[sunting | sunting sumber]

Singapura telah diwakili dalam Piala Malaysia melalui pasukan Singapore Lions sejak tahun 1921. Singapore Lions adalah salah satu pasukan yang paling berjaya dalam pertandingan ini, memenanginya 24 kali dari tahun 1921 hingga 1994. Pertikaian antara FAS dan FAM atas resit gate selepas memenangi liga dan dua piala pada tahun 1994, Singapore Lions menarik diri daripada pertandingan Malaysia. Seterusnya, Persatuan Bola Sepak Singapura memutuskan untuk membina sistem liga profesional. Walau bagaimanapun, seperti yang dianggarkan mengambil masa satu tahun untuk meletakkan struktur liga profesional, Pasukan Singapore Lions telah diberikan amalan pertandingan pada liga bola sepak domestik ketika itu, semi-profesional FAS Premier League. Pasukan ini memenangi gelaran Liga Perdana FAS yang terakhir, menyelesaikan musim tanpa kalah.

Musim Pertama[sunting | sunting sumber]

S.League ditubuhkan pada tahun 1996. FAS mengundang permohonan untuk kelab untuk bersaing dalam liga yang baru. Lapan aplikasi berjaya dibuat. Dua kelab dari Premier League - Geylang International (dahulunya dikenali sebagai Geylang United dan Balestier United (dahulunya dikenali sebagai Balestier Central)- menyertai enam daripada Liga Bola Sepak Kebangsaan amatur - Police FC, Singapore Armed Forces FC, Tampines Rovers, Tiong Bahru United, Wellington (dinamakan Woodlands Wellington) dan Sembawang Rangers (penggabungan antara Gibraltar Crescent dan Sembawang SC) untuk musim pertama S. League. Musim terbahagi kepada dua siri. Pemenang Siri Tiger Beer, Geylang United mengalahkan pemenang Siri Pioneer Series Singapore Armed Foreces 2-1 pada akhir musim Kejohanan Playoff untuk menjadi mahkota juara S.League yang pertama. Seramai 30,000 penonton di playoff itu tetap menjadi kehadiran rekod di S.League.

Pengembangan Liga[sunting | sunting sumber]

Polis FC dinamakan semula sebagai Home United untuk musim 1997 untuk menggambarkan perwakilan mereka bukan sahaja Pasukan Polis Singapura tetapi juga untuk Jabatan HomeTeam yang lain seperti SCDF dan ICA. Pasukan NFL Jurong Town FC, yang dinamakan semula sebagai Jurong FC, menyertai pertandingan itu dengan menambah bilangan kelab ke 9. Liga berpindah dari format sebelumnya kepada persaingan pusingan. Singapore Armed Forces memenangi gelaran pertama mereka.

Gombak United dan Marine Castle United menyertai S.League pada tahun 1998, dengan menambah bilangan kelab ke 11. Tiong Bahru United dinamakan semula sebagai Tanjong Pagar United pada permulaan musim. Singapore Armed Forces memenangi gelaran berturut-turut kedua mereka.

Clementi Khalsa menyertai S.League pada tahun 1999 sebagai wakil masyarakat Sikh di Singapura. Liga mengambil 12 pasukan untuk lima tahun akan datang. Home United memenangi gelaran pertama mereka.

Kelab Asing[sunting | sunting sumber]

FAS memutuskan untuk menjemput kelab asing ke liga untuk meningkatkan minat yang semakin berkurangan. Sinchi FC, pasukan yang terdiri daripada pemain China menjadi kelab asing yang pertama menyertai 2003. Shi Jiayi dan Qiu Li menjadi pemain naturalised Singapura. Kelab J.League Albirex Niigata memasuki kelab feeder mereka pada 2004 S.League. Kelab itu terbukti menjadi salah satu pasukan asing yang paling berjaya di S.League, menggambar dengan sokongan ekspatriat Jepun. Mereka masih bermain di Singapore Premier League pada tahun 2019.

Sporting Afrique, sebuah kelab yang terdiri daripada pemain Afrika, dan Super Reds, pasukan yang terdiri daripada pemain Korea Selatan, menjadi kelab asing ketiga dan keempat untuk menyertai pertandingan pada 2006 dan 2007 masing-masing. Sporting Afrique ditolak masuk ke S.League 2007 kerana kontroversi di luar lapangan dan prestasi buruk. Pada tahun 2010, Super Reds ditolak tempat selepas tiga musim berikutan percubaan untuk menukar menjadi pasukan pemain tempatan. Kelab-kelab Liga Super Cina Liaoning FC (2007), Dalian Shide FC (2008) dan Beijing Guoan FC (2010) memasuki kelab feeder mereka di S.League. Semua tiga kelab masing-masing bertahan satu musim sebelum ditarik keluar dari liga akibat persembahan yang buruk dan isu-isu disiplin.

Pada tahun 2010, kelab Perancis Étoile FC menjadi pasukan asing pertama untuk memenangi S.League. Etoile ditarik keluar dari S.League sebelum musim 2012 untuk memberi tumpuan kepada perkembangan bola sepak dan pemuda peringkat akar umbi. Persatuan pemuda kebangsaan Malaysia Harimau Muda A dan Harimau Muda B adalah pasukan paling baru menyertai S.League berikutan persetujuan antara Persatuan Bola Sepak Singapura dan Persatuan Bola Sepak Malaysia untuk menghantar wakil mereka ke pertandingan domestik masing-masing.

LionsXII kembali ke pertandingan Malaysia pada tahun 2012.

Musim ke 20[sunting | sunting sumber]

Liga mengambil beberapa perubahan untuk musim 2015 untuk meningkatkan daya saingnya. Bilangan kelab dikurangkan dari 12 hingga 10, dengan pengunduran Tanjong Pagar United akibat masalah kewangan, dan penggabungan Woodlands Wellington dan Hougang United. Liga itu kembali ke format tiga pusingan yang digunakan dari tahun 2001 hingga 2011. Kuota pemain asing kekal pada lima per kelab, tetapi insentif diberikan kepada mereka yang menandatangani pemain bawah 21. Masa lulus untuk ujian kebugaran mandatori 2.4 km itu diturunkan dari 10 minit hingga 9 minit 45 s. Peraturan baru pada sekatan umur - maksimum lima pemain berusia 30 tahun ke atas dan sekurang-kurangnya tiga pemain bawah-25 untuk kelab dengan skuad 22 orang, maksimum empat pemain berusia 30 tahun ke atas dan sekurang-kurangnya dua pemain bawah umur- 25 pemain untuk kelab dengan skuad 20 orang - kemudian dibalikkan.

Penjenamaan Semula[sunting | sunting sumber]

Liga itu dijenamakan semula sebagai Liga Perdana Singapura pada 21 Mac 2018. Rombakan utama dibuat untuk melihat penekanan yang lebih besar pada pemain muda tempatan dalam usaha untuk memperkuat pasukan kebangsaan, ini telah mengakibatkan beberapa bintang senior dan asing dilepaskan kontrak atau dipindahkan ke luar negara.

Format terkini[sunting | sunting sumber]

Liga ini dimainkan dengan format tiga kali pertandingan giliran, bermakna setiap pasukan berjumpa pasukan lain tiga kali. Pada akhir musim johan liga dimahkotakan dan tempat terakhir akan diturunkan ke Liga Bola Sepak Kebangsaan Divisyen 1. Pemecah seri di dalam kedudukan adalah di dalam turutan menurun: Mata, perbezaan gol, jaringan gol, bilangan kemenangan (satu di dalam semua perlawanan), jika masih lagi terikat pemecah seri akan digunakan di dalam perlawanan di antara pasukan yang terikat, jika masih terikat, rekod bermain baik (fair play) yang lebih baik dan akhirnya seri akan menentukan kedudukan terakhir.

Kelab-kelab[sunting | sunting sumber]

Sejumlah 21 kelab sudah bermain di dalam S.League penubuhannya di dalam 1995 sehingga termasuklah musim 2011.

Kelab-kelab terkini[sunting | sunting sumber]

Kelab-kelab lalu[sunting | sunting sumber]

Juara lalu[sunting | sunting sumber]

S.League telah menyaksikan lima kelab memenangi kejuaraan sejak penubuhannya. Warriors FC (sebelum ini SAF FC) memegang gelaran yang paling banyak dengan sembilan kali. Pada tahun 2010, Etoile FC menjadi pasukan asing pertama yang memenangi pertandingan.[1]

Musim Juara Naib Juara
1996* Singapura Geylang United (1) Singapura Singapore Armed Forces
1997 Singapura Singapore Armed Forces (1) Singapura Tiong Bahru United
1998 Singapura Singapore Armed Forces (2) Singapura Tanjong Pagar United
1999 Singapura Home United (1) Singapura Singapore Armed Forces
2000 Singapura Singapore Armed Forces (3) Singapura Tanjong Pagar United
2001 Singapura Geylang United (2) Singapura Singapore Armed Forces
2002 Singapura Singapore Armed Forces (4) Singapura Home United
2003 Singapura Home United (2) Singapura Geylang United
2004 Singapura Tampines Rovers (1) Singapura Home United
2005 Singapura Tampines Rovers (2) Singapura Singapore Armed Forces
2006 Singapura Singapore Armed Forces (5) Singapura Tampines Rovers
2007 Singapura Singapore Armed Forces (6) Singapura Home United
2008 Singapura Singapore Armed Forces (7) Korea Selatan Super Reds
2009 Singapura Singapore Armed Forces (8) Singapura Tampines Rovers
2010 Perancis Etoile (1) Singapura Tampines Rovers
2011 Singapura Tampines Rovers (3) Singapura Home United
2012 Singapura Tampines Rovers (4) Brunei Brunei DPMM
2013 Singapura Tampines Rovers (5) Singapura Home United
2014 Singapura Warriors (9) Brunei Brunei DPMM
2015 Brunei Brunei DPMM Singapura Tampines Rovers
2016 Jepun Albirex Niigata Singapura Tampines Rovers
2017 Jepun Albirex Niigata (2) Singapura Tampines Rovers
2018 Jepun Albirex Niigata (3) Singapura Home United
2019 Brunei Brunei DPMM (2) Singapura Tampines Rovers

*Musim sulung S.League telah berpecah kepada dua siri. Para pemenang setiap siri disiapkan dalam Kejohanan play-off di mana Geylang United mengalahkan Singapore Armed Forces untuk merangkul gelaran S.League pertama.

Pemain-Pemain[sunting | sunting sumber]

Penjaring terbanyak[sunting | sunting sumber]

Penjaring terbanyak adalah:[petikan diperlukan]

Musim Nama Kelab Gol
1996 Croatia Eres Jure Singapore Armed Forces FC 29
1997 Croatia Goran Paulic Balestier Khalsa FC
1998 England Stuart Young Home United FC 15
1999 Croatia Mirko Grabovac Singapore Armed Forces FC 23
2000 Croatia Mirko Grabovac Singapore Armed Forces FC 19
2001 Croatia Mirko Grabovac Singapore Armed Forces FC 42
2002 Croatia Mirko Grabovac Singapore Armed Forces FC 36
2003 Brazil Peres de Oliveira Home United 37
2004 Brazil Egmar Goncalves Home United 30
2005 Croatia Mirko Grabovac Tampines Rovers 26
2006 Maghribi Laakkad Abdelhadi Woodlands Wellington FC 15
2007 Singapura Aleksandar Đurić Singapore Armed Forces FC 37
2008 Singapura Aleksandar Đurić Singapore Armed Forces FC 28
2009 Singapura Aleksandar Đurić Singapore Armed Forces FC 28
2010 Perancis Frédéric Mendy Etoile FC 21
2011 Bosnia dan Herzegovina Mislav Karoglan Singapore Armed Forces FC 33

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Notakaki[sunting | sunting sumber]

  1. ^ "S.League overview". S.League. Diarkibkan daripada yang asal pada 2013-08-22. Dicapai pada 6 March 2014.

Pautan luar[sunting | sunting sumber]