Saiki Kusuo no Psi-nan

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Saiki Kusuo no Psi-nan
Jilid pertama Saiki Kusuo no Psi-nan.jpg
Jilid tankōbon pertama memaparkan Kusuo Saiki
斉木楠雄のΨ難
GenreKomedi, Sebahagian daripada Kehidupan, Kuasa ghaib
Manga
PengarangShūichi Asō
PenerbitShueisha
DemografikShōnen
Majalah AsalShōnen Jump Mingguan
Tarikh PengeluaranMay 14, 2012 – kini
Jilid18
Portal Anime dan Manga

Saiki Kusuo no Psi-nan (斉木楠雄のΨ難, Saiki Kusuo no Sainan, secara harfiahnya "Bencana Psi Kusuo Saiki") ialah sebuah siri manga jenaka Jepun yang dikarang dan dilukis oleh Shūichi Asō. Setiap bab individu telah disirikan dalam Shōnen Jump Mingguan sejak Jun 2012. Setiap bab itu kemudiannya dijilidkan dalam tankōbon yang dikeluarkan oleh Shueisha. Pada Ogos 2015, terdapat 18 jilid dikeluarkan.

Plot[sunting | sunting sumber]

Dilahirkan dengan kuasa ghaib semula jadi, Kusuo Saiki seolah-olah mempunyai kehidupan yang mudah. Beliau mempunyai pelbagai keupayaan ESP termasuk telepati dan psikokinesis dan lain-lain, yang membenarkannya mendapatkan apa sahaja yang dia mahu. Semasa tadika, dia kebetulan menarik perhatian media selepas khabar angin mengenai bagaimana dia tidak pernah kehilangan apa-apa perlawanan Janken dengan rakan-rakan dan gurunya merebak di sekitar bandar. Kejadian itu membuatkannya berazam tidak menggunakan kuasanya di hadapan orang lain lagi selama-lamanya sehingga orang tidak akan mengetahui bahawa dia ialah seorang psikik [bab. 1]. Tetapi apabila berpuas penuntut sekolah tinggi, dengan semua keriuhan yang terjadi, Kusuo perlahan-lahan memotong keinginannya longgar[Penjelasan diperlukan].

Watak[sunting | sunting sumber]

PK High[sunting | sunting sumber]

Kusuo Saiki (斉木 楠雄, Saiki Kusuo)
Disuarakan oleh: Shintarō Asanuma (vomik, anime kilat)[1]

Protagonis siri yang mempunyai kebolehan semua jenis berkaitan ESP. Biasanya dia mengelakkan masuk ke dalam keadaan bermasalah. Ciri khasnya adalah cermin mata dan dua antena merah jambu terletak senget sedikit di atas setiap telinga yang mempunyai fungsi mengehadkan kuasanya. Pada mulanya, dia sentiasa dilihat semata-mata tetapi sebagai kemajuan cerita dia akhirnya mendapat bersama-sama dengan rakan sekolahnya terutama Riki dan Shun.

Riki Nendō (燃堂 力, Nendō Riki)
Disuarakan oleh: Kenta Miyake (vomik, flash anime)[1]

Dia adalah pelajar yang paling ditakuti oleh PK High kerana dia sangat besar, gaya rambut dons mowhawk dan berteriak apabila bercakap. Kusuo menerangkan dia sebagai seorang yang berbahaya kerana fikirannya tidak boleh dibaca dan meramalkan tindakannya. Riki hanya seorang yang bodoh yang tidak memikirkan apa-apa. Biasanya dia panggilan Kusuo "teman" dan sering menjemput beliau untuk makan ramen bersama-sama.[bab. 2]

Shun Kaidō (海藤 瞬, Kaidō Shun)
Disuarakan oleh: Takuya Eguchi (vomik, flash anime)[1]

Seorang chūnibyō yang menggelar dirinya The Jet-black Wings dan berpendapat bahawa dunia ini diperintah oleh sebuah organisasi kejahatan dipanggil Dark Reunion.[ch. 3] Walaupun masih banyak berkhayal, dia perlahan-lahan membina hubungan manusia biasa dengan rakan sekolahnya.

Media[sunting | sunting sumber]

Manga[sunting | sunting sumber]

Siri ini mula disirikan dalam majalah Shonen Jump Mingguan oleh Shueisha pada Mei 14, 2012. Jilid tankōbon pertama dikumpulkan mula dikeluarkan pada 4 September 2012.[2]

Novel ringan[sunting | sunting sumber]

Pada 4 Mei 2013, sebuah novel ringan bertajuk Saiki Kusuo no Psi-nan - Extra Story of Psychics telah diterbitkan, diikuti oleh Saiki Kusuo no Psi-nan - Extra Story of Psychics 2 pada Julai 2014.

Anime kilat[sunting | sunting sumber]

Pada 4 Ogos 2013 manga ini diadaptasikan kepada anime kilat.[3]

Permainan video[sunting | sunting sumber]

Kusuo Saiki muncul sebagai watak yang boleh dimainkan dalam permainan berlawan pindah silang (crossover) Jump yang bertajuk J-Stars Victory VS.[4] Its European and North American release marks the first release of 'Saiki Kusuo no Psi-nan' material outside of Japan.

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c "Saiki Kusuo no Psi-nan VOMIC official website" (dalam bahasa Jepun). shueisha.co.jp. Dicapai pada 2015-01-17.
  2. ^ 斉木楠雄のΨ難 1 (dalam bahasa Jepun). Shueisha.
  3. ^ "Saiki Kusuo no Psi Nan Manga's Adaptation Is a Flash Anime". Anime News Network.
  4. ^ "J-Stars Victory Vs. Game's 52 Characters Unveiled". Anime News Network.

Pautan luar[sunting | sunting sumber]