Boruto: Naruto Next Generations

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Pergi ke navigasi Pergi ke carian
Boruto: Naruto Next Generations
ボルト
Manga
PengarangUkyō Kodachi
Masashi Kishimoto
IlustrasiMikio Ikemoto
PenerbitShueisha
Penerbit Lain
DemografikShōnen
PencetakanJump Comics
Majalah AsalWeekly Shōnen Jump
Tarikh Pengeluaran9 Mei 2016 – kini
Jilid15 (Senarai jilid-jilid)
Siri anime televisyen
Pengarah
Skrip/PenulisMakoto Uezu
Lagu/Muzik
StudioPierrot
Dilesenkan oleh
Penyiaran AsalTV Tokyo
Tarikh tayanganApril 5, 2017kini
Episod227
Portal Anime dan Manga

Boruto: Naruto Next Generations (Jepun: BORUTO-ボルト- NARUTO NEXT GENERATIONS) ialah siri manga Jepun yang ditulis oleh Ukyō Kodachi dan Masashi Kishimoto, dan diilustrasikan oleh Mikio Ikemoto. Ia memulakan siri bulanan dengan Kodachi sebagai penulis dan Kishimoto sebagai penyelia editorial dalam majalah manga shōnen Shueisha, Weekly Shōnen Jump, pada Mei 2016 dan telah dipindahkan ke majalah bulanan Shueisha, V Jump, pada Julai 2019. Pada November 2020 Kodachi berundur, dengan Kishimoto mengambil alih sebagai penulis. Boruto ialah spin-off dan sekuel kepada Naruto Kishimoto, yang mengikuti eksploitasi anak Naruto Uzumaki, Boruto Uzumaki, dan pasukan ninjanya.

Plot[sunting | sunting sumber]

Beberapa tahun kemudian selepas Perang Ninja Terbesar Keempat, kini menyelia generasi baru dalam dunia shinobi, Naruto Uzumaki mencapai impiannya untuk menjadi Hokage Ketujuh selepas dia dan Hinata Hyuga mempunyai keluarga mereka sendiri, kedua-dua anak-anak mereka Boruto dan Himawari Uzumaki. Boruto telah menjadi sebahagian daripada pasukan ninja yang diketuai oleh anak didik Naruto Konohamaru Sarutobi, yang juga terdiri daripada anak perempuan Sasuke Uchiha dan Sakura Haruno, Sarada Uchiha dan anak klon Orochimaru, Mitsuki. Berasa bahawa bapanya meletakkan tugas Hokage melebihi keluarganya di samping kecewa bahawa Naruto terlepas hari kelahiran Himawari, Boruto menemui Sasuke yang datang ke kampung untuk memberi amaran kepada Naruto tentang ancaman yang akan berlaku. Boruto berjaya meyakinkan Sasuke untuk mengajarnya Rasengan bapanya untuk Peperiksaan Chunin yang akan datang. Tetapi keperluan Boruto untuk perhatian bapanya mendorong dia untuk menipu menggunakan prototaip peranti Kote yang dicipta oleh Katasuke, lantas mengakibatkan bapanya untuk membatalkan kelayakan Boruto semasa perlawanan dengan Shikadai Nara, anak Shikamaru dan Temari. Naruto dan Boruto bertengkar sebelum Momoshiki dan Kinshiki Ōtsutsuki, orang-orang tengah Sasuke; memberi amaran kepada Naruto berkenaan kemunculan dan penculikan Hokage supaya mereka boleh menggunakan Kurama untuk menghidupkan semula Shinju yang mati dari dimensi yang mereka datang.

Melihat bapanya membahayakan nyawanya untuk melindungi semua orang, Boruto menyedari dia adalah salah tentang Naruto dan meyakinkan Sasuke dan Lima Kage untuk membawanya dengan mereka untuk membetulkan kesalahan dengan bapanya. Mereka tiba dalam dimensi lain dan mencari Naruto ketika pertempuran bermula sebelum Momoshiki bertukar kepada Kinshiki setelah menelan pil chakra untuk meningkatkan kekuatannya, melampaui kuasa semua orang terhadap Katasuke ini. Semasa Sasuke mengalihkan perhatian Momoshiki, Naruto yang lemah meminjamkan baki chakra kepada Boruto supaya anaknya boleh membunuh Momoshiki dengan Rasengan gergasi. Walaupun mati, menyatakan potensi yang belum diterokai pembunuh Momoshiki, Momoshiki hidup cukup lama untuk mengadakan perbincangan peribadi dengan Boruto dan memberi amaran kepadanya bahawa dia tidak lama lagi akan menghadapi banyak kesukaran di kemudian hari dalam hidupnya. Boruto kemudian diturunkan telah mendapat kuasa terkuat kesan mengalahkan Momoshiki. Tanpa mengetahui apa-apa tentang masa depannya, Boruto menerima nasibnya.

Media[sunting | sunting sumber]

Manga[sunting | sunting sumber]

Ditulis oleh Ukyo Kodachi dan dilukiskan oleh Mikio Ikemoto, Boruto: Naruto Next Generations dilancarkan pada isu yang kedua puluh tiga daripada majalah manga Shueisha iaitu Weekly Shōnen Jump pada 9 Mei 2016. Siri asal pencipta Masashi Kishimoto menyelia siri yang dilukiskan oleh bekas pembantunya dan ditulis oleh penulis bersama beliau daripada filem Boruto: Naruto Movie.[1]

Jilid[sunting | sunting sumber]

No. Tajuk Tarikh keluaran original Tarikh keluaran bahasa Inggeris
1Uzumaki Boruto!!
Uzumaki Boruto!! (うずまきボルト!!)
4 Ogos 2016[2]
ISBN 978-4-08-880756-0
4 April 2017[3]
ISBN 978-1-4215-9211-4
 1. "Uzumaki Boruto!!" (うずまきボルト!!, Uzumaki Boruto!!)
 2. "Latihan Bermula!!" (修行開始!!, Shūgyō Kaishi!!)
 3. "Peperiksaan Chunin Bermula!!" (中忍試験開始!!, Chūnin Shiken Kaishi!!)
Naruto: Jalan Diterangi oleh Bulan Penuh (NARUTO−ナルト−外伝 ~満ちた月が照らす道~, Naruto Gaiden: Michita Tsuki ga Terasu Michi)
2Stupid Old Man!! (Orang Tua Bodoh!!)
Kuso Oyaji…!! (クソオヤジ…!!)
2 Disember 2016[4]
ISBN 978-4-08-880827-7
5 September 2017[5]
ISBN 978-1-4215-9584-9
 1. "Orang Tua Bodoh!!" (クソオヤジ…!!, Kuso Oyaji…!!)
 2. "Momoshiki dan Kinshiki!!" (モモシキとキンシキ!!, Momoshiki to Kinshiki!!)
 3. "Buffoon" (ウスラトンカチ, Usuratonkachi)
 4. "Pertembungan...!!" (激突…!!, Gekitotsu…!!)
3My Story!! (Cerita Saya!!)
Ore no monogatari...!! (オレの物語...!!)
2 Mei 2017[6]
ISBN 978-4-08-881078-2
 1. "Kamu Perlu Lakukan" (お前がやるんだ, Omae ga yarunda)
 2. "Kamu Mengingatkan Saya Tentang..." (まるでお前は, Marude omae wa)
 3. "Cerita Saya!!" (オレの物語...!!, Ore no monogatari...!!)
 4. "Misi Baharu" (新たな任務!!, Aratana ninmu)

Bab-bab yang belum dalam format tankōbon[sunting | sunting sumber]

Bab-bab ini masih belum diterbitkan dalam jilid tankōbon. Asalnya telah disirikan dalam bahasa Jepun dalam isu Weekly Shōnen Jump.

 1. "Kawan...!!" (友達...!!, Tomodachi...!!)

Anime[sunting | sunting sumber]

Di acara pentas Naruto dan Boruto di Jump Festa pada 17 Disember 2016, telah diumumkan bahawa siri manga itu akan menerima projek anime,[7] yang kemudiannya disahkan menjadi siri televisyen adaptasi anime yang akan menampilkan cerita asal.[8][9] Siri anime, diselia oleh Ukyo Kodachi iaitu pencipta siri, akan bersama diarahkan oleh Noriyuki Abe dan Hiroyuki Yamashita, dengan komposisi siri oleh Makoto Uezu, animasi dihasilkan oleh Pierrot, reka bentuk watak oleh Tetsuya Nishio dan Hirofumi Suzuki, dan muzik bersama digubah oleh Yasuharu Takanashi dan -yaiba-. Ia ditayangkan di TV Tokyo pada 5 April 2017.[10] Viz Media telah melesenkan siri ini di Amerika Utara.[11]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

 1. ^ "Naruto Spinoff Manga Boruto Launches on Mei 9". Anime News Network. 14 Mac 2016. Dicapai pada 26 Disember 2016.
 2. ^ BORUTO―ボルト― 1 [Boruto: Naruto Next Generations 1]. Shueisha (dalam bahasa Jepun). Dicapai pada 26 Disember 2016.
 3. ^ "Boruto, Vol. 1: Naruto Next Generations". Amazon.com. Dicapai pada 26 Disember 2016.
 4. ^ BORUTO―ボルト― 2 [Boruto: Naruto Next Generations 2]. Shueisha (dalam bahasa Jepun). Dicapai pada 26 Disember 2016.
 5. ^ "Boruto, Vol. 2: Naruto Next Generations". Amazon.com. Dicapai pada 25 Februari 2017.
 6. ^ BORUTO―ボルト― 3 [Boruto: Naruto Next Generations 3]. Shueisha (dalam bahasa Jepun). Dicapai pada 15 April 2017.
 7. ^ "Boruto Manga Gets Anime Project in April 2017". Anime News Network. 17 Disember 2016. Dicapai pada 23 Februari 2017.
 8. ^ "Boruto: Naruto Next Generations Anime Reveals Promo Video, Key Visual, Returning Cast (Updated)". Anime News Network. 17 Disember 2016. Dicapai pada 23 Februari 2017.
 9. ^ "Boruto: Naruto Next Generations Anime Features Original Story". Anime News Network. 26 Januari 2017. Dicapai pada 23 Februari 2017.
 10. ^ "Boruto: Naruto Next Generations Anime Reveals More Cast, Staff". Anime News Network. 23 Februari 2017. Dicapai pada 23 Februari 2017.
 11. ^ "Viz Media Licenses Boruto TV Anime, Plans Simulcast (Updated)". Anime News Network. 23 Mac 2017. Dicapai pada 23 Mac 2017.

Pautan luar[sunting | sunting sumber]