Senarai filem Tamil berdasarkan kutipan

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search

Filem tamil dibikin secara besar-besaran di Chennai (India). Ia juga dihasilkan secara kecil-kecilan di Kanada, Singapura dan Malaysia. Keputusan filem samada ia adalah merupakan Blockbuster, Hit, Atas sederhana, Bawah Sederhana atau Flop diambil berdasarkan faktor-faktor seperti jumlah kutipan, penerimaan pengkritik, jumlah skrin tayangan dan kejayaan bersaing dengan filem lain yang dikeluarkan pada bulan yang sama.

Berikut adalah senerai filem tamil berdasarkan kutipan.

Senarai filem Tamil berdasarkan kutipan terbanyak di Malaysia mengikut tahun[sunting | sunting sumber]

filem dengan Kutipan Kasar tertinggi[sunting | sunting sumber]

* masih ditayangkan di panggung
Rank filem tahun genre Kutipan Kasar ($USD) Keputusan
1 Kabali 2016 Filem Mobster 3,100,960 Blockbuster
2 Enthiran 2010 Fiksyen Sains 3,048,246 blockbuster
3 Sivaji 2007 massala 2,435,416 blockbuster
4 Vedhalam 2015 Aksi 1,934,380 Blockbuster
5 I 2015 Fiksyen Sains 1,822,781 Blockbuster
6 Singam II 2013 aksi 1,789,629 blockbuster
7 Kathithi 2014 Drama Aksi 1,748,382 Blockbuster
8 Thuppakki 2012 aksi 1,732,792 blockbuster
9 Dasavathaaram 2008 fiksyen sains 1,721,109 blockbuster
10 Lingga 2014 Aksi 1,673,983 Sederhana
11 Kanchana 2 2015 Komedi Seram 1,525,184 Blockbuster
12 Arrambam 2013 aksi 1,497,452 hit
13 Theri 2016 Aksi 1,487,985 Atas sederhana
14 Singam 2010 aksi 1,471,508 blockbuster
15 Aadhavan 2009 aksi komedi 1,456,618 blockbuster
16 Masss 2015 Supernatural-Komedi 1,413,585 Hit
17 Vettaikaran 2009 Adiwira 1,329,428 hit
18 Thalaivaa 2013 mobster 1,287,486 flop
19 Si3 2017 Aksi 1,274,627 Hit
20 Anjaan 2014 Aksi 1,190,388 Sederhana
21 Yennai Arindhaal 2015 Thriller-Jenayah 1,153,188 Hit
22 Velaiilla Pattadhari 2014 Drama Komedi 1,153,188 Hit
23 Iru Mugan 2016 Fiksyen Sains 1,145,748 Atas sederhana
24 Maattrraan 2012 fiksyen sains 1,124,812 hit
25 Bairavaa 2017 Aksi 1,123,819 Bawah Sederhana
26 24 2016 Fiksyen Sains 1,078,789 Sederhana
27 Puli 2015 Fantasi 1,078,789 Flop
28 Kanthaswamy 2009 Adiwira 1,077,658 hit
29 aranmanai 2 2016 Komedi Seram 1,058,789 hit
30 7aum Arivu 2011 fiksyen sains 1,048,898 hit
31 Ayan 2010 aksi 1,046,027 hit
32 Billa 2007 mobster 982,059 blockbuster
33 Maari 2015 Masala 967,190 Hit
34 Remo 2016 Komedi Romantis 947,846[8] Hit
35 Billa II 2012 mobster 947,634 Bawah Sederhana

Senarai filem Tamil berdasarkan kutipan terbanyak di Malaysia mengikut tahun[sunting | sunting sumber]

2017[sunting | sunting sumber]

Rank Filem Genre Kutipan Kasar ($USD) Keputusan
1 S3 Aksi 1,278,292[1] Hit
2 Bairavaa Aksi 1,123,819[2] Bawah Sederhana

2016[sunting | sunting sumber]

Rank Filem Genre Kutipan Kasar ($USD) Keputusan
1 Kabali Filem Mobster 3,100,960[3] Blockbuster
2 Theri Aksi 1,487,985[4] Atas sederhana
3 Iru Mugan Fiksyen Sains 1,145,748[5] Atas sederhana
4 24 Fiksyen Sains 1,078,789[6] Sederhana
5 Aranmanai 2 Komedi Seram 1,078,789[7]
6 Remo Komedi Romantis 947,846[8] Hit
7 Rajini Murugan Komedi Romantis 855,591[9]
8 Kodi Politik 624,954[10]
9 Kaashmora Fantasi 491,035[11]
10 Dhilluku Dhuddu Dagelan-Komedi Seram 483,595 Super Hit
11 Achcham Yenbadhu Madamaiyada Aksi-Romatik 446,395[12]
12 dhu Namma Aalu Komedi Romantis 354,140[13]
13 Devi Komedi Seram 349,676[14]
14 Miruthan Filem Zombie 297,597
15 Thozha Drama Komedi 224,179
16 Saithan thriller psikologi 223,197
17 Irudhi Suttru Filem Sukan 148,798[15]
18 Kadhalum Kadandhu Pogum Komedi Romantis 111,598[16]
19 Sethupathi Drama Aksi 111,598
20 Appa Drama Keluarga 92,255
21 Iraivi Drama Feminist 74,399
22 Dharma Durai Drama 74,399
23 Enakku Innoru Per Irruku Komedi 29,759

2015[sunting | sunting sumber]

Rank Filem Genre Kutipan Kasar ($USD) Keputusan
1 Vedhalam Aksi 1,934,380[17] Blockbuster
2 I Fiksyen Sains 1,822,781[18] Blockbuster
3 Kanchana 2 Komedi Seram 1,525,184[19] Blockbuster
4 Masss Supernatural-Komedi 1,413,585[20] Hit
5 Yennai Arindhaal Thriller-Jenayah 1,153,188 Hit
6 Puli Fantasi 1,078,789[21] Flop
7 Maari Masala 967,190 Hit
8 Kaaki Sattai Komdi Aksi 855,591[22] Hit
9 Baahubali: The Beginning Epik-Cereka Sejarah 839,584 (Versi Tamil Sahaja) Hit
10 Anegan Aksi-Fantasi 781,192[23] Hit
11 Uttama Villain Komedi 669,593[24] Bawah Purata
12 Thanga Magan Drama Keluarga 557,994[25] Flop
13 Papanasam Drama Thriller 557,994[26] Hit
14 Romeo Juliet Komedi Romantis 568,410[27] Hit
15 Thani Oruvan Aksi 502,938 Hit
16 Thoongavanam Thriller Aksi 494,011[28] Bawah Sederhana
17 Vaalu Aksi-Komedi 394,316 Flop
18 Maya Seram 371,996 Atas Sederhana
19 Naanum Rowdy Dhaan Komedi Gelap-Romantis 291,645[29] Hit
20 Ambala Aksi Komedi 297,597 Flop
21 Vasuvum Saravananum Onna Padichavanga Komedi 282,717 Flop
22 10 Endrathukulla Thriller Jalanan 252,957[30] Flop
23 Nanbenda Komedi 223,197 Bawah Sederhana
24 Komban Drama Aksi 193,438 Bawah Sederhana
25 OK Kanmani Drama Romantis 148,799 Atas Sederhana
26 Bhooloham Aksi-Sukan[31] 133,918 Flop
27 Paayum Puli Aksi 104,158 Flop

2014[sunting | sunting sumber]

Rank Filem Genre Kutipan Kasar ($USD) Keputusan
1 Kathithi Drama Aksi 1,748,382[32] Blockbuster
2 Lingga Aksi 1,673,983[33] Sederhana
3 Anjaan Aksi 1,190,388[34] Sederhana
4 Velaiilla Pattadhari Drama Komedi 1,153,188[35] Hit
5 Kochadaiiyaan Animasi-Cereka Sejarah 855,591[36] Bawah Sederhana
6 Jilla Aksi 855,591[37] Flop
7 Veeram [38] Aksi 818,391 Sederhana
8 Maan Karate Komedi-Fantasi 818,391[39] Hit
9 Aranmanai Komedi Seram 738,852 Hit
1o Poojai Aksi 669,593[40] Atas Sederhana

2013[sunting | sunting sumber]

Rank Filem Genre Kutipan Kasar ($USD) Keputusan
1 Singam II aksi 1,789,629 blockbuster
2 Arrambam aksi 1,497,452 hit
3 Thalaivaa[41] mobster 1,287,486 flop
4 Raja Rani komedi romantik 738,363 blockbuster
5 Biriyani aksi-komedi gelap 683,609 Bawah Sederhana
6 Varuthapadatha Valibar Sangam komedi 539,369 hit
7 All in All Azhagu Raja komedi 499,034 flop
8 Irandam Ulagam fiksyen sains 421,122 flop
9 Ethir Neechal drama komedi 406,486 hit
10 Maryan drama 326,902 hit

2012[sunting | sunting sumber]

Rank Filem Genre Kutipan Kasar ($USD) Keputusan
1 Thuppakki aksi 1,732,792 blockbuster
2 Maattrraan fiksyen sains 1,124,812 hit
3 Billa II mobster 947,634 Bawah Sederhana
4 Nanban drama komedi 872,498 Bawah Sederhana
5 Podaa Podi komedi romantis 482,864 Bawah Sederhana
6 Vettai aksi 431,769 komedi
7 Neethaane En Ponvasantham drama romantis 429,264 hit
8 Rajapattai aksi 370,550 [42] flop
9 Sundarapandian aksi 46,597 flop

2011[sunting | sunting sumber]

Rank Filem Genre Kutipan Kasar ($USD) Keputusan
1 7aum Arivu fiksyen sains 1,048,898 hit
2 Velayudham Adiwira 899,055 Bawah Sederhana
3 Mankatha aksi 749,213 hit
4 Deiva Thirumagal drama 733,169 hit
5 Siruthai komedi aksi 552,074 Bawah Sederhana
6 Avan Ivan drama 528,597 flop
7 Rajapattai aksi 370,550 flop
8 Mayakkam Enna drama romantis 339,603 flop
9 Ko aksi politik 281,481 hit
10 Venghai massala 191,088 flop

2010[sunting | sunting sumber]

Rank Filem Kutipan Kasar ($USD) Keputusan
1 Enthiran 3,048,246 blockbuster
2 Singam 1,471,508 blockbuster
3 Raavanan 906,396 hit
4 Manmadan Ambu 653,942 hit
5 Aayirathil Oruvan 443,008 hit
6 Paiyaa 434,202 hit
7 Asal 377,228 flop
8 sura 297,497 flop
9 Thillalangadi 318,633 hit
10 Naan Mahaan Alla 302,309 hit

2009[sunting | sunting sumber]

Rank Filem Kutipan Kasar ($USD) Keputusan
1 Aadhavan 1,456,618 blockbuster
2 Vettaikaran 1,329,428 hit
3 Kanthaswamy 1,077,658 hit
4 Ayan 1,046,027 hit
5 Villu 639,236 flop
6 Naan Kadavul 380,756 hit
7 Peranmai 194,835 Bawah Sederhana
8 Sarvam 116,299 Bawah Sederhana
9 Thoranai 103,480 Bawah Sederhana
10 1977 66,013 Bawah Sederhana

2008[sunting | sunting sumber]

Rank Filem Kutipan Kasar ($USD) Keputusan
1 Dasavatharam 1,721,109 blockbuster
2 Vaaranam Aayiram 796,297 blockbuster
3 Kuruvi 754,201 hit
4 Kuselan 569,967 Bawah Sederhana
5 Aegan 486,419 flop
6 Bheema 483,854 Bawah Sederhana
7 Indiralohathil Na Azhagappan 451,753 Bawah Sederhana
8 Dhaam Dhoom 347,297 hit
9 Sathyam 266,702 hit
10 Seval 247,934 hit

2007[sunting | sunting sumber]

Rank Filem Kutipan Kasar ($USD) Keputusan
1 Sivaji 2,435,416 blockbuster
2 Billa 982,059 blockbuster
3 Vel 868,850 blockbuster
4 Azhagiya Tamil Magan 756,334 hit
5 Pokkiri 650,000 hit
6 Unnale Unnale 250,905 hit
7 Malaikottai 173,125 Bawah Sederhana
8 Marudhamalai 123,609 Bawah Sederhana
9 Kireedam 103,521 Bawah Sederhana
10 Arya 91,389 Bawah Sederhana

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ http://www.indianmoviestats.com/moviedetail.html?movie=215
  2. ^ http://www.indianmoviestats.com/moviedetail.html?movie=200
  3. ^ http://www.indianmoviestats.com/moviedetail.html?movie=130
  4. ^ http://www.indianmoviestats.com/moviedetail.html?movie=61
  5. ^ http://www.indianmoviestats.com/moviedetail.html?movie=151
  6. ^ http://www.indianmoviestats.com/moviedetail.html?movie=65
  7. ^ http://www.indianmoviestats.com/moviedetail.html?movie=24
  8. ^ http://www.indianmoviestats.com/moviedetail.html?movie=152
  9. ^ http://www.indianmoviestats.com/moviedetail.html?movie=22
  10. ^ http://www.indianmoviestats.com/moviedetail.html?movie=160
  11. ^ http://www.indianmoviestats.com/moviedetail.html?movie=161
  12. ^ http://www.indianmoviestats.com/moviedetail.html?movie=179
  13. ^ http://www.indianmoviestats.com/moviedetail.html?movie=71
  14. ^ http://www.indianmoviestats.com/moviedetail.html?movie=197
  15. ^ http://www.indianmoviestats.com/moviedetail.html?movie=25
  16. ^ http://www.indianmoviestats.com/moviedetail.html?movie=37
  17. ^ http://www.indianmoviestats.com/moviedetail.html?movie=7
  18. ^ http://www.indianmoviestats.com/moviedetail.html?movie=6
  19. ^ http://www.indianmoviestats.com/moviedetail.html?movie=8
  20. ^ http://www.indianmoviestats.com/moviedetail.html?movie=11
  21. ^ http://www.indianmoviestats.com/moviedetail.html?movie=9
  22. ^ http://www.indianmoviestats.com/moviedetail.html?movie=88
  23. ^ http://www.indianmoviestats.com/moviedetail.html?movie=82
  24. ^ http://www.indianmoviestats.com/moviedetail.html?movie=92
  25. ^ http://www.indianmoviestats.com/moviedetail.html?movie=170
  26. ^ http://www.indianmoviestats.com/moviedetail.html?movie=89
  27. ^ http://www.indianmoviestats.com/moviedetail.html?movie=168
  28. ^ http://www.indianmoviestats.com/moviedetail.html?movie=158
  29. ^ http://www.indianmoviestats.com/moviedetail.html?movie=167
  30. ^ http://www.indianmoviestats.com/moviedetail.html?movie=176
  31. ^ http://www.indianmoviestats.com/moviedetail.html?movie=172
  32. ^ http://www.indianmoviestats.com/moviedetail.html?movie=35
  33. ^ http://www.indianmoviestats.com/moviedetail.html?movie=34
  34. ^ http://www.indianmoviestats.com/moviedetail.html?movie=40
  35. ^ Velaiilla Pattadhari
  36. ^ http://www.indianmoviestats.com/moviedetail.html?movie=38
  37. ^ http://www.indianmoviestats.com/moviedetail.html?movie=39
  38. ^ http://www.indianmoviestats.com/moviedetail.html?movie=42
  39. ^ http://www.indianmoviestats.com/moviedetail.html?movie=206
  40. ^ http://www.indianmoviestats.com/moviedetail.html?movie=207
  41. ^ http://www.indianmoviestats.com/moviedetail.html?movie=54
  42. ^ "Malaysia Yearly Box-Office 2012 - TamilBoxOffice1.Com".