Senarai gelaran tertinggi Pahang

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search

Pahang merupakan salah satu daripada negeri-negeri di Malaysia yang menganugerahkan penghormatan dan gelaran.

2003[sunting | sunting sumber]

  • 9 penerima Sri Sultan Ahmad Shah Pahang (SSAP)
  • 16 penerima Sri Indera Mahkota Pahang (SIMP)
  • 16 penerima Darjah Sultan Ahmad Shah (DSAP)
  • 77 penerima Darjah Indera Mahkota Pahang (DIMP)

semuanya membawa gelaran Dato'.

2012[sunting | sunting sumber]

Pada 2012, 796 orang menerima kehormatan ini di Pahang.[1]

  • 11 orang menerima anugerah Sri Sultan Ahmad Shah Pahang (SSAP)
Mereka yang menerima anugerah SSAP termasuk:
  • 11 orang menerima anugerah Sri Indera Mahkota Pahang (SIMP)
  • 20 orang menerima anugerah Sultan Ahmad Shah Pahang (DSAP)
  • 98 orang menerima anugerah Indera Mahkota Pahang (DIMP)
  • 656 orang menerima anugerah lain

2013[sunting | sunting sumber]

Pada bulan Mei tahun 2013, putera mahkota Abdullah Ahmad Shah, menyampaikan anugerah bagi pihak bapanya pada istiadat di Istana Abu Bakar di Pekan.[2] Pada Disember 2013, putera mahkota Abdullah Ahmad Shah, menyampaikan anugerah tambahan bagi pihak bapanya.[3]

Anugerah Sultan Ahmad Shah (SSAP)[sunting | sunting sumber]

Pingat SSAP, dan gelaran Dato' Seri diberikan kepada:

  • Hassan Malek, Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan
  • Y.A.A. Tan Sri Dato 'Sri Datin Paduka Zaleha Zahari, Hakim Mahkamah Persekutuan
  • Syed Ismail Syed Azizan. Pengarah Ibu Pejabat Polis Jabatan Siasatan Jenayah Komersial Bukit Aman
  • Datuk Seri Adnan Md Ikhsan, Setiausaha Agung Kementerian Wilayah Persekutuan
  • Alias Ahmad, Jabatan Ketua Pengarah Imigresen
  • Dr Emel Faizal Mohd Mokhtar, Pengarah Urusan dan Ketua Eksekutif Yayasan Felda
  • Dr Goh Tian Chuan, Pengerusi Lembaga Pengarah Eksekutif Kumpulan Globaltec Formation

dan enam yang lain.

Anugerah lain pada Mei 2013[sunting | sunting sumber]

  • Enam orang menerima anugerah Darjah Sultan Ahmad Shah Pahang (DSAP)
  • 120 orang menerima anugerah Darjah Indera Mahkota Pahang (DIMP)
  • Dua belas orang menerima anugerah Setia Ahmad Shah Pahang (SAP)
  • Sebelas orang menerima anugerah Setia Mahkota Pahang (SMP)
  • Dua belas orang menerima salah satu daripada Ahli Ahmad Shah Pahang (AAP), Ahli Mahkota Pahang (AMP), Pingat Khidmat Cemerlang (PKC) dan anugerah Pingat Kelakuan Terpuji (PKT)
  • Dua puluh empat orang menerima anugerah Pingat Jasa Kebaktian (PJK)

Anugerah lain pada Disember 2013[sunting | sunting sumber]

  • Sebelas orang menerima anugerah Darjah Sultan Ahmad Shah Pahang (DSAP)
  • 114 orang menerima anugerah Darjah Indera Mahkota Pahang (DIMP)
  • Sepuluh orang menerima anugerah Setia Ahmad Shah Pahang (SAP)
  • Sepuluh orang menerima anugerah Setia Mahkota Pahang (SMP)
  • Sebelas orang menerima anugerah Ahli Ahmad Shah Pahang (AAP)
  • Sebelas orang menerima anugerah Ahli Mahkota Pahang (AMP)

2014[sunting | sunting sumber]

Pada istiadat di Istana Abu Bakar, putera mahkota Abdullah menyerahkan 199 pingat dan anugerah lain bagi pihak ayahandanya, Sultan Ahmad Shah.[4]

Dr. Noor Hisham Abdullah, Ketua Pengarah Kesihatan, adalah salah satu daripada empat penerima anugerah Sri Sultan Ahmad Shah (SSAP).

2015[sunting | sunting sumber]

  • Tujuh orang menerima anugerah Darjah Sri Sultan Ahmad Shah Pahang (SSAP).
  • Sembilan orang menerima anugerah Darjah Sultan Ahmad Shah Pahang (DSAP)
  • 53 orang menerima anugerah Darjah Indera Mahkota Pahang (DIMP)
  • 11 orang menerima anugerah Setia Ahmad Shah Pahang (SAP)
  • 13 orang menerima anugerah Setia Mahkota Pahang (SMP)[5]

2016[sunting | sunting sumber]

  • 6 orang menerima anugerah Darjah Sri Sultan Ahmad Shah Pahang (SSAP).
  • 83 orang menerima anugerah Darjah Indera Mahkota Pahang (DIMP)
  • 22 orang menerima anugerah Darjah Setia Ahmad Shah Pahang (SAP)
  • 33 orang menerima anugerah Setia Mahkota Pahang (SMP)
  • 18 orang menerima anugerah Darjah Ahli Ahmad Shah Pahang (AAP)
  • 52 orang menerima anugerah Ahli Mahkota Pahang (AMP)[6]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ "796 hounours recipients in conjunction with Sultan of Pahang's birthday". Astro Awani. 24 October 2012. Diarkibkan daripada yang asal pada 6 June 2014. 
  2. ^ "221 receive Pahang medals and state awards". New Straits Times. 25 May 2013. Diarkibkan daripada yang asal pada 26 May 2013. 
  3. ^ "180 receive awards from Sultan of Pahang". The Star Online. 26 December 2013. 
  4. ^ "199 individuals receive Pahang state awards, medals". New Straits Times. 5 April 2014. Diarkibkan daripada yang asal pada 6 April 2014. 
  5. ^ http://www.bharian.com.my/node/61023
  6. ^ http://www.freemalaysiatoday.com/category/bahasa/2016/02/06/tiga-artis-dapat-datuk-daripada-sultan-pahang/

Pautan luar[sunting | sunting sumber]