Shelter

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
"Shelter"
Single oleh Porter Robinson dan Madeon
Dikeluarkan pada11 Ogos 2016
Format
Dirakam pada2016
Genre
Panjang
 • 3:39 (versi album)
 • 6:07 (versi video)
Syarikat
Penulis
 • Hugo Leclercq
 • Porter Robinson
Penerbit
 • Hugo Leclercq
 • Porter Robinson
Single Porter Robinson
"Flicker"
(2014)
"Shelter"
(2016)
Kronologi single Madeon
"Nonsense"
(2015) Nonsense2015
"Shelter"
(2016) Shelter2016

"Shelter" (Pelindung) ialah sebuah lagu oleh DJ dan pengeluar rekod dari Amerika Syarikat, Porter Robinson; dan DJ dan pengeluar rekod dari Perancis, Madeon.

Latar belakang[sunting | sunting sumber]

Sebelum memulakan kerjaya muzik profesional masing-masing, Porter Robinson dan Madeon bertemu buat kali pertama dalam forum internet muzik ketika mereka berumur 14 dan 12 tahun.[1] Mengimbas kembali masa lalu bersama-sama, Robinson menyatakan bahawa pada masa yang mereka bertemu pertama kali, "Kami tidak mempunyai kerjaya muzik yang jelas dan kami ialah golongan pesaing. Kami berdua ialah anak-anak muda yang membuat muzik di forum itu, jadi kami bertanding antara satu sama lain."[2] Ketika kerjaya muzik mereka berkembang, kedua-dua terus berkongsi muzik antara satu sama lain. Semasa membangunkan persahabatan, masing-masing menjadi bebas daripada yang lain.[2][3][4]

"Shelter" mewakili satu-satunya kerjasama Robinson dan Madeon. Madeon menyatakan dalam siaran akhbar, "Kami mula bekerja dengan orang apabila kami mula membuat album masing-masing dan menghargai betapa lebih banyak kolaborasi yang anda dapat... Tujuan kami adalah untuk membuat muzik yang mencerminkan persahabatan kami.”[5] Robinson dan Madeon menyatakan bahawa mereka tidak merancang untuk terus berkolaborasi selepas "Shelter". Menjelaskan keputusan itu, Madeon menyatakan, "Jika kami terus mengekalkan Shelter terlalu lama, maka cara-cara yang kami rasa tidak sepenuhnya bertemu akan menjadi mengecewakan."[3]

Keluaran[sunting | sunting sumber]

Lagu ini dibebaskan dan dimuat naik ke saluran YouTube Madeon pada 11 Ogos 2016. Lagu ini dikeluarkan di Amerika Syarikat oleh Columbia Records dan menjadi budaya pop sebagai muat turun muzik digital, dan juga pada Spotify, Deezer, Apple Music, Google Play, dan SoundCloud.[6] "Shelter" telah dilancarkan bersama-sama dengan pengumuman bahawa Robinson dan Madeon akan melawat bandar-bandar di AS dan Kanada, yang digelar sebagai "Shelter Live Tour". Robinson mengesahkan pada Twitter bahawa lawatan itu akan menampilkan kedua-dua dirinya dan Madeon bermain serentak dalam pertunjukan langsung, bermula pada akhir 2016.[5][7]

Gubahan[sunting | sunting sumber]

Panjang lagu ini ialah tiga minit dan 39 saat. Melodi utama dalam lagu itu ialah vokal yang diproses dan dicacah daripada lagu yang pernah dirakam oleh Robinson semasa penghasilan Worlds, yang menampilkan Amy Millan. Vokal utama disediakan oleh Madeon. Lagu ini mengambil unsur-unsur daripada kedua-dua album sulung artis itu; Porter Robinson Worlds, dan Adventure. Vokal yang dicincang ialah ciri-ciri bunyi milik kedua-dua artis, seperti yang dilihat dalam satu "Flicker", dan lagu Madeon "You're On" daripada Adventure.

Video muzik[sunting | sunting sumber]

Pada 14 Oktober 2016, Robinson mengumumkan pada akaun Twitternya bahawa dia telah menghabiskan lebih daripada setahun untuk bekerjasama dengan studio animasi Jepun, A-1 Pictures, pada video muzik animasi untuk "Shelter". Video muzik dikeluarkan pada 18 Oktober 2016 di saluran YouTube Porter Robinson dengan kerjasama Crunchyroll.[8] Video muzik adalah format filem pendek Berdasarkan kisah asal yang ditulis oleh Robinson.

Animasi pendek ini mengikuti kisah Rin yang berusia 17 tahun (disuarakan oleh Sachika Misawa)[9] yang tinggal bersendirian dalam simulasi futuristik. Dia mengekalkan kawalan simulasi dan dunia maya di sekelilingnya melalui tablet di mana dia dapat melukis adegan-adegan di sekelilingnya akan dibuat dalam persekitaran tiga dimensi. Dia berterusan seperti ini selama bertahun-tahun, menjalani kehidupan yang aman tetapi kesepian. Secara tiba-tiba, dia mengalami adegan-adegan tidak dicipta olehnya. Sebagai pemerhati yang tidak kelihatan, Rin menyaksikan hidupnya sebagai seorang kanak-kanak berusia 10 tahun[10] yang tinggal di Tokyo. Melalui serangkaian berita dan imej, diketahui bahawa pada masa itu, objek planet berukuran bulan berada pada laluan perlanggaran dengan Bumi. Bapa Rin, Shigeru, mendedikasikan sebahagian besar waktunya untuk kebahagiaan anak perempuannya, tetapi dalam masa yang sama membina kapal angkasa tunggal penumpang dengan sistem sokongan hidup untuk Rin untuk melepaskan diri. Ayahnya juga berjaya menghapuskan sebarang ingatan Rin terhadap ayahnya atau Bumi dari fikirannya, sebaliknya mengirimkan ingatan itu dalam bentuk emel daripada ayahnya melalui proses pengatur cara dengan harapan bahawa Rian akan lebih memahami keadaan apabila dia matang. Sebelum planet ini bertembung, dia menghubungkan Rin dengan simulasi dan melancarkan kapal yang membawa Rin ke ruang angkasa yang telah didiaminya selama tujuh tahun yang lalu.[11]

Penggunaan dalam media[sunting | sunting sumber]

Lagu ini dipaparkan sebagai runut bunyi dalam permainan EA Sports, FIFA 17.[12]

Penerimaan[sunting | sunting sumber]

MusicTimes menyatakan dalam artikelnya "'Shelter' ialah apa yang diharapkan oleh peminat kedua-dua artis itu. Lagu tersebut berjaya menyatukan kedua-dua artis – Porter Robinson dan ilmu sihirnya yang ditemui di Worlds dan kemudian synth berkilauan serupa yang digunakan oleh Madeon selama bertahun-tahun."[13]

Carta[sunting | sunting sumber]

Carta (2016) Kedudukan
tertinggi
Belgium Dance (Ultratop Flanders)[14] 30
Belgium Dance Bubbling Under (Ultratop Wallonia)[15] 9
Perancis (SNEP)[16] 125
US Dance/Electronic Songs (Billboard)[17] 16
US Spotify Viral 50 (Billboard)[18] 15

Sejarah pengeluaran[sunting | sunting sumber]

Kawasan Tarikh Format Label
Amerika Syarikat 11 Ogos 2016 Muat turun digital

Rujukan[sunting | sunting sumber]

 1. ^ The Guardian tersilap anggap Robinson sebagai dua tahun lebih muda daripada Madeon. Lihat:
  • LeDonne, Rob (28 Oktober 2016). "Porter Robinson and Madeon: the boy princes of EDM". The Guardian. Guardian News and Media. Dicapai pada 27 April 2017.
  Sumber rasmi berikut mengesahkan bahawa Robinson berusia dua tahun lebih tua daripada Madeon:
  Sekurang-kurangnya dua wawancara lain, Robinson juga mengesahkan hubungan ini:
 2. ^ a b Ceccarelli, Katey (17 April 2017). "Goodbye "Shelter": a conversation with Porter Robinson". Earmilk. Earmilk Media. Dicapai pada 27 April 2017.
 3. ^ a b Cyclone (31 Januari 2017). "One Song, One Tour: Robinson & Madeon's 'Fleeting' Collab After A 10-Year Friendship". Themusic.com.au. Street Press Australia. Dicapai pada 27 April 2017.
 4. ^ LeDonne, Rob (28 Oktober 2016). "Porter Robinson and Madeon: the boy princes of EDM". The Guardian. Guardian News and Media. Dicapai pada 27 April 2017.
 5. ^ a b Bein, Kat. "Porter Robinson & Madeon Announce Joint Live Tour, Release Collab 'Shelter'". Billboard. Dicapai pada 12 Ogos 2016.
 6. ^ "Porter Robinson and Madeon Release New Song "Shelter," Announce Joint Tour: Listen | Pitchfork". pitchfork.com. Dicapai pada 2019-01-27.
 7. ^ "porter robinson on Twitter". Dicapai pada 2019-01-27.
 8. ^ Bein, Kat (14 Oktober 2016). "Porter Robinson Teases 'Shelter' Anime". Billboard. Dicapai pada 27 Januari 2019.
 9. ^ Green, Scott (15 Oktober 2016). "Porter Robinson And A-1 Pictures Team Up On "Shelter"". Crunchyroll. Dicapai pada 27 Januari 2019.
 10. ^ Porter Robinson's SHELTER: Behind The Scenes with Crunchyroll. 2016-10-20.
 11. ^ Bein, Kat (18 Oktober 2016). "Porter Robinson & Madeon Team With A-1 Pictures, Crunchyroll on 6-Minute 'Shelter' Anime". Billboard. Dicapai pada 27 Januari 2019.
 12. ^ Corless, Liam (12 September 2016). "The soundtrack for Fifa 17 has been revealed". Daily Mirror. Dicapai pada 27 Januari 2019.
 13. ^ "Porter Robinson, Madeon Release Collaboration 'Shelter,' Announce Joint Live Tour". 2016-08-11. Dicapai pada 2019-01-27.
 14. ^ "Ultratop.be – Porter Robinson & Madeon – Shelter" (in Dutch). Ultratop Dance. Capaian 27 Januari 2019.
 15. ^ "Ultratop.be – Porter Robinson & Madeon – Shelter" (dalam bahasa Belanda). Ultratip. Dicapai pada 27 Januari 2019.
 16. ^ "Le Top de la semaine : Top Singles Téléchargés - SNEP (Week 33, 2016)" (dalam bahasa Perancis). Syndicat National de l'Édition Phonographique. Dicapai pada 27 Januari 2019.
 17. ^ "Hot Dance/Electronic Songs". 3 September 2016. Billboard. Prometheus Global Media. Dicapai pada 27 Januari 2019.
 18. ^ "Spotify Viral 50". 30 Ogos 2014. Billboard. Prometheus Global Media. Dicapai pada 21 Disember 2015.

Pautan luar[sunting | sunting sumber]

Templat:Porter Robinson Templat:Madeon