Ini adalah rencana baik. Klik di sini untuk maklumat lanjut.

Fairy Tail

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search

Fairy Tail
FairyTail.jpg
Halaman hadapan jilid yang diterbitkan oleh Kodansha
GenrePengembaraan, fantasi
Manga
PengarangHiro Mashima
PenerbitJepunKodansha
Penerbit Lain
Del Rey Manga (#1–12)
Kodansha Comics USA (#13–kini)
MalaysiaComics House
DemografikShōnen
Majalah AsalMajalah Shonen Mingguan
Majalah LainKreko
Tarikh Pengeluaran2 Ogos 200626 Julai 2017
Jilid63 (Senarai jilid-jilid)
Siri anime televisyen
PengarahShinji Ishihara
PenerbitTaihei Yamanishi
Tomonori Ochikoshi
Yoshikazu Beniya
Yōsuke Imai
Skrip/PenulisMasashi Sogo
Lagu/MuzikYasuharu Takanashi
StudioA-1 Pictures (2009–kini)
Satelight (2009–2013)
Bridge (2014–kini)
CloverWorks (2018–kini)
Dilesenkan oleh
Penyiaran AsalTXN (TV Tokyo), AT-X
Penyiaran bahasa Inggeris
Penyiaran LainMAS Ntv7
MAS 8tv (Alih bahasa: Mandarin)
Tarikh tayanganOktober 12, 2009 – kini
Episod278 (Senarai episod)
Video animasi original
PengarahShinji Ishihara (#1-6)
Tetsuo Amino (#7-9)
Skrip/PenulisMasashi Sogo (#1, 5-9)
Atsuhiro Tomioka (#4)
Hiro Mashima (#6)
Lagu/MuzikYasuharu Takanashi
StudioA-1 Pictures
Satelight (#1–6)
Bridge (#7–9)
Dikeluarkan padaApril 15, 2011Disember 18, 2016
Episod9 (Senarai episod)
Manga
Filem
Portal Anime dan Manga

Fairy Tail (bahasa Jepun: フェアリーテイル, Romaji: Fearī Teiru) ialah manga daripada mangaka Hiro Mashima. Sirinya bermula di Majalah Shōnen sejak 2 Ogos 2006 dan telah diterbitkan oleh Kodansha dalam 63 jilid tankōbon; bab-bab individu yang diterbitkan dalam jilid tankōbon oleh Kodansha, dengan siri pertama diterbitkan pada 15 Disember 2006, dan jilid ke-63 diterbitkan pada 26 Julai 2017. Fairy Tail ini mengisahkan pengembaraan Natsu Dragneel, seorang ahli sihir (魔導士, madōshi),[1] remaja yang menyertai persatuan Fairy Tail sambil mencari naga bernama Igneel.

Manga telah diadaptasi menjadi siri anime yang dihasilkan oleh A-1 Pictures, Dentsu Inc., Satelight, Bridge, dan CloverWorks yang memulakan penyiaran di Jepun pada 12 Oktober 2009. Di samping itu, A-1 Pictures telah membangunkan tujuh animasi video asli dan dua filem ciri animasi. Siri ini berakhir pada 30 Mac 2013. Siri kedua ditayangkan di TV Tokyo pada 5 April 2014, dan berakhir pada 26 Mac 2016. Siri ketiga siri anime dijadual akan disiarkan pada Oktober 7, 2018.[2][3] Siri ini turut mengilhami banyak spin-off manga, termasuk cerita sekuel oleh Mashima, bertajuk Fairy Tail 100 Years Quest, yang dilancarkan pada 25 Julai 2018.

Siri ini juga telah dilesenkan untuk keluaran bahasa Melayu di Malaysia oleh Comics House.[4] Sembilan belas jilid berbahasa Melayu telah diterbitkan sejak Disember 2015. Di Malaysia, anime disiarkan pada hari Khamis pukul 7:30 petang di Ntv7; juga bersiaran di Animax saluran Astro 715 sejak 2010 hingga 2015 sebanyak lima musim setiap Sabtu dan Ahad,[5][6] empat episod berturut-turut pada pukul 7.30 malam;[7] dan juga bersiaran di 8tv yang ditayangkan pada 13 Januari 2013.[8]

Gambaran keseluruhan[sunting | sunting sumber]

Plot[sunting | sunting sumber]

Dunia fiksyen Earth-land (アースランド, Āsu Rando) yang diduduki oleh ahli sihir yang menyertai persatuan untuk mendapatkan ganjaran dengan menggunakan kuasa sihir mereka. Ahli sihir berumur 17 tahun Lucy Heartfilia melarikan diri daripada rumah kerana mahu menyertai Fairy Tail, sebuah persatuan ahli sihir yang sangat terkenal sebagai kaki pemusnah. Dia diajak menyertai oleh Natsu Dragneel, seorang ahli sihir dengan kebolehan seperti naga; yang sedang mengembara kerajaan Fiore (フィオーレ王国, Fiōre Ōkoku) dalam misi pencarian ayah angkatnya, seekor naga bernama Igneel. Natsu membentuk pasukan dengan Natsu bersama watak seperti kucing, Happy dan Lucy, dan kemudiannya di sertai oleh Gray Fullbuster dan ahli shihir berbaju perisai Erza Scarlet. Mereka berlima memulakan banyak misi persatuan, termasuk menundukkan penjenayah, persatuan gelap haram, dan iblis kuno Etherious (エーテリアス, Ēteriasu) yang dicipta oleh ahli sihir gelap Zeref.

Beberapa ahli Fairy Tail menghadapi Zeref yang hidup abadi, yang berhasrat untuk dibunuh oleh Natsu, pada tanah suci persatuan ini iaitu Pulau Sirius (天狼島, Tenrō-jima). Sebuah konflik diantara Fairy Tail dan Grimoire Heart berlaku selepas Zeref, yang mana menarik perhatian naga hitam Acnologia. Ahli sihir Fairy Tail terselmat daripada serangan Acnologia semasa ketua pengasa persatuan Mavis Vermillion menyebabkan mereka kaku selama tujuh tahun dengan jampi pertahanan, sementara Zeref meninggalkan pulau itu untuk memikirkan jalan seterusnya yang akan diambil pada masa ini. Membuat keputusan untuk menghapuskan umat manusia dengan memanggil Acnologia, Zeref menganjurkan pertempuran antara Fairy Tail Fairy dan Tartaros, kesatuan gelap iblis Etherious yang bertujuan untuk membuka segel E.N.D., syaitan mutlak Zeref. Acnologia kembali untuk menghapuskan kedua-dua persatuan, tetapi dihentikan apabila Igneel muncul untuk pertempuran beliau, mendedahkan telah dimeterai dirinya dalam Natsu. Ahli-ahli sihir mengalahkan Tartaros manakala Igneel dibunuh oleh Acnologia, lalu Natsu berjanji untuk mengalahkan dan membalas dendam kematian Igneel.

Setahun kemudian, Natsu kembali dari perjalanan latihan sepanjang tahun untuk mendapati ketua Fairy Tail Makarov Dreyar Makarov telah mengelak pencerobohan oleh Empayar Alvarez, sebuah negara tentera diperintah oleh Zeref. Dalam peperangan mereka dengan tentera Zeref itu, Natsu mendapati asal-usul dia sebagai adik si mati Zeref, ahli sihir gelap yang dihidupkan semula sebagai E.N.D. (Etherious Natsu Dragneel) daripada keinginan untuk menamatkan keabadian terkutuk sendiri. Apabila Natsu gagal berbuat demikian, Zeref mengekstrak Fairy Heart dari Mavis untuk memindahkan dirinya ke garis masa baru di mana dia boleh menghalang kekejaman yang dia dan Acnologia telah lakukan, memusnahkan garis masa terkemudian dalam proses itu. Natsu melumpuhkan Zeref, dan Lucy menulis semula buku E.N.D. untuk menjadikan Natsu sepenuhnya manusia. Mavis, kekasih lama Zeref yang berkongsi laknat keabadiannya, kemudian dapat mengangkat kutukan mereka dengan membalas cintanya, membolehkan kedua-duanya mati.

Sementara itu, Fairy Tail dan sekutu mereka cuba untuk memenjarakan Acnologia dalam keadaan rapi ruang dan waktu yang ditemui oleh leluhur Lucy, Anna Heartfilia. Acnologia sebaliknya menggunakan sifat-sifat rengkahan dan melarikan diri, sementara jiwa asal Acnologia terpisah dalam rengkahan dan dia mula menjerat semua pembunuh naga sekarang dalam perebutan untuk mempertahankan kuasa yang baru dan tidak dapat diukurnya. Menggunakan sihir akumulasi pembunuh naga yang lain, Natsu memusnahkan Acnologia selepas Lucy dan penyihir lain melancarkan badan naga di dalam Fairy Sphere, membebaskan pembunuh naga dari penangkaran. Pada tahun berikutnya, Lucy menerbitkan novel yang memenangi anugerah berdasarkan pengalamannya di persatuan; majlis anugerah ini dihadiri oleh dua orang asing yang menyerupai Mavis dan Zeref, yang sedang bercinta. Selepas itu, Natsu dan pasukannya berlepas dari misi kesatuan seratus tahun,[9] meneruskan pengembaraan mereka yang berterusan bersama-sama.

Produksi[sunting | sunting sumber]

Selepas pembikinan manganya terdahulu, Rave Master, Hiro Mashima menemui jalan ceritanya agak sentimental dan menyedihkan, lalu jalan cerita Fairy Tail diwujudkan untuk memberi "kegembiraan [kepada semua orang]". Mashima merujuk magik dan ahli sihir untuk jalan cerita ini. Dia juga merujuk kawannya yang mabuk kenderaan ketika dia naik teksi bersama dalam perwatakan Natsu.[10] Selepas menyiapkan jalan cerita peribadi Natsu, Mashima memikirkan nama yang agak barat sangat tidak sesuai bagi pembaca Jepun. Apabila melukis jalan cerita utama Fairy Tail, Mashima mengambil masa selama lima hari untuk setiap satu episod:

Hari Aktiviti
Isnin Lakaran susunan panel manga telah disiapkan
Selasa Lakaran kasar dibuat
Rabu
Khamis
Jumaat
Menyiapkan lakaran penuh

Mashima biasanya akan terus menyambung melukis episod seterusnya selepas siap satu episod.[11] Bagi latar belakang setiap watak dalam siri ini, Mashima hanya merujuk kepada orang disekelilingnya sahaja. Bagi menonjolkan perhubungan antara anak dan bapa untuk watak Natsu dan Igneel, dia merujuk hubungannya sendiri dengan bapanya yang sudah meninggal dunia. Idea kelakar diilhamkan oleh pembantu manganya ketika berjenaka. Pendek cerita, semua idea dalam manganya berdasarkan pengalaman kehidupannya.[12]

Media[sunting | sunting sumber]

Manga[sunting | sunting sumber]

Ditulis dan dilukis oelh Hiro Mashima, Fairy Tail telah disirikan dalam Majalah Shōnen bermula 2 Ogos 2006. Setiap episod telah dijilidkan dan diterbitkan dalam Penjilidan Tankōbon oleh Kodansha sejak 15 Disember 2006. Sejak Mac 2013, Fairy Tail telah mempunyai 325 episod dan 36 penjilidan Tankōbon. Majalah Shonen Mingguan telah mengeluarkan edisi khas memaparkan crossover dengan manga Flunk Punk Rumble pada tahun 2008. Buku rasmi peminat, Fairy Tail + telah diterbitkan pada 17 Mei 2010 di Jepun. Lagi crossover dengan siri pertama Mashima Rave telah diterbitkan pada tahun 2011.[13] Sebuah isu khas Majalah Shōnen Mingguan, telah diterbitkan pada 19 Oktober 2013, menampilkan sebuah crossover kecil diantara Fairy Tail dan Nanatsu no Taizai oleh Nakaba Suzuki, di mana artis melukis yonkoma (komik empat petak) tentang siri lain.[14] Bab crossover sebenar antara kedua-dua diterbitkan dalam gabungan isu majalah 4/5 2014, yang telah dilancarkan pada 25 Disember 2013[15]

Siri ini telah dilesenkan untuk keluaran bahasa Melayu di Malaysia oleh Comics House.[16] Lima belas jilid berbahasa Melayu telah diterbitkan.

Manga spin-off[sunting | sunting sumber]

Pada Julai 17, 2014, sebuah majalah bulanan Monthly Fairy Tail telah melancarkan dua buah siri berdasarkan siri asal Fairy Tail. Spin-off pertama, Fairy Tail Zero (フェアリーテイル ゼロ, Fearī Teiru Zero), adalah permulaan cerita yang ditulis dan dilukis oleh Hiro Mashima yang hanya memfokuskan kepada Mavis Vermillion. Kedua, Tale of Fairy Tail: Ice Trail (Tale of Fairy Tail アイストレイル ~氷の軌跡~, Tale of Fairy Tail: Aisu Toreiru: Kōri no Kiseki), yang dilukis oleh Yūsuke Shirato dan difokuskan hanya kepada Gray Fullbuster yang masih budak.[17] Dua siri berakhir dalam isu terakhir majalah itu diterbitkan pada 17 Julai 2015.[18]

Spin-off ketiga bertajuk Blue Mistral (ブルー・ミストラル, Burū Misutoraru), dilukis oleh Rui Watanabe dan memfokuskan kepada Wendy Marvell, telah dilancarkan dalam majalah manga shōjo, Nakayoshi dari Kodansha pada 2 Ogos 2014 sehingga 1 Disember 2015. [19] Spin-off keempat memfokuskan "perempuan terkuat didunia", bertajuk Fairy Girls (フェアリーガールズ, Fearī Gāruzu), telah dilancarkan dalam Magazine Special dari Kodansha pada November 20, 2014 dan dilukis oleh Boku.[20] Spin-off kelima Fairy Tail Spinoff: Dua Naga Sabertooth (FAIRY TAIL外伝 剣咬の双竜, Fearī Teiru Gaiden: Kengami no Sōryū), yang dicipta oleh Kyōta Shibano yang mengisahkan ahli sihir persatuan Saber Tooth, telah dilancarkan pada 30 Julai 2015 dalam Kodansha Magazine Pocket percuma melalui aplikasi pintar.[21] Dua Naga Sabertooth berakhir pada 4 November dan siri lain oleh Shibano bertajuk Fairy Tail Gaiden: Rhodonite (FAIRY TAIL外伝 ロードナイト, Fearī Teiru Gaiden: Rōdonaito), yang memfokuskan Gajeel Redfox, telah dikeluarkan pada November 18, 2015.[22]Shibano mengakhiriRhodonite pada 30 Mac 2016 dan telah memulakan Fairy Tail Gaiden: Raigō Issen (FAIRY TAIL外伝 雷豪一閃, Fearī Teiru Gaiden: Raigō Issen), yang memfokuskan Laxus Dreyar, dan telah dikeluarkan pada 4 Mei 2016.[23]

Anime[sunting | sunting sumber]

Kakitangan dan pelakon suara anime Funimation pada New York Comic Con 2011, dari kiri ke kanan: Todd Haberkorn (Natsu), Cherami Leigh (Lucy), Colleen Clinkenbeard (Erza), Newton Pittman (Gray) dan Tyler Walker (pengarah ADR).

A-1 Pictures dan Satelight telah mengadaptasikan manga Fairy Tail kepada anime yang juga bejudul Fairy Tail telah disiarkan di TV Tokyo pada 12 Oktober 2009.[24] Siri ini telah tamat pada 30 Mac 2013,[25] akan disambung semula pada 4 April 2013 yang bertajuk Fairy Tail Best.[26] Siri ini bermula sekali lagi pada 5 April 2014 dan berakhir pada 26 Mac 2016. 41 jilid DVD mengandungi 4 episod setiap satu sudah dikeluarkan.[27] Penyiaran Animax Asia Tenggara telah menayangkan siri ini dalam bahasa Inggeris.[6] Ntv7 menyiarkan siri ini dalam Bahasa Malaysia dan 8tv dalam Bahasa Mandarin.

Sekuel[sunting | sunting sumber]

Walau bagaimanapun sehari selepas tamat episod, Hiro Mashima pelukis manga ini mengisytiharkan dalam Twitternya bahawa Fairy Tail akan disiarkan semula mulai Episod 1 di TV Tokyo 6 dan bertajuk Fairy Tail Best! pada 4 April 2013 dan ditayangkan pada setiap hari Khamis pukul 5.30 petang.[28][29][30] Pada 11 Julai 2013, Mashima mengumumkan sekuel anime dapat lampu hijau.[31] Siri sekuel telah disahkan secara rasmi dalam Majalah Shonen Mingguan pada 28 Disember 2013 dan akan mula ditayangkan pada bulan April 2014.[32] Sekuel akan dihasilkan oleh A-1 Pictures dan Bridge. Semua pelakon suara siri asal dijangka kembali bersama-sama dengan Pengarah Shinji Ishihira dan penulis Masashi Sogo. Siri ini akan menampilkan reka bentuk watak oleh Shinji Takeuchi.[32] Laman web rasmi bagi sekuel telah dilancarkan pada 7 Januari 2014.[33] Lagi sekali dalam Majalah Shōnen Mingguan pada isu ke-13 bagi tahun 2014 telah menyatakan tarikh sebenar anime akan disambung pada 5 April 2014, setiap hari Sabtu pukul 10.30 pagi (JST) di TV Tokyo 6.[34] Siri kedua mengakhiri tayangannya pada 26 Mac 2016.[35] Pada 22 Mac 2016 Mashima mengumumkan sekali lagi melalui Twitter bahawa satu siri Fairy Tail baru sedang diusahakan, assumingly meneruskan dengan Musim 8 selepas pembubaran kesatuan selama setahun.[36]

OVA[sunting | sunting sumber]

Enam OVA Fairy Tail telah dihasilkan dan dikeluarkan pada DVD oleh A-1 Pictures dan Satelight, setiap satu digabungkan dengan edisi terhad jilid manga tankōbon. OVA pertama, Yōkoso Fairy Hills!! (ようこそフェアリーヒルズ!!, lit. "Selamat Datang ke Fairy Hills!!"), merupakan adaptasi manga omake dengan nama yang sama, dan telah dikeluarkan dengan Jilid 26 pada 15 April 2011. Kedua, Yōsei Gakuen: Yankee-kun to Yankee-chan (妖精学園 ヤンキー君とヤンキーちゃん, lit. "Akademi Fairy: Yankee-kun dan Yankee-chan"), juga merupakan adaptasi daripada omake dengan nama yang sama, dan telah dikeluarkan bersama-sama dengan Jilid 27 pada 17 Jun 2011.[37] Ketiga, "Memory Days" (メモリーデイズ, Memorī Deizu), dikeluarkan bersama-sama dengan Jilid 31 pada 17 Februari 2012,[38] dan mempunyai cerita asal ditulis oleh pencipta siri Hiro Mashima.[39] Keempat, Fairies' Training Camp, adalah berdasarkan manga bab 261, dan telah dikeluarkan dengan Jilid 35 pada 16 November 2012. Kelima, Dokidoki Ryuzetsu Land (ドキドキ・リュウゼツランド, Dokidoki Ryuzetsurando, lit. "Taman Ryuzetsu yang Menyeronokkan"), adalah berdasarkan kepada manga bab 298, dan telah dikeluarkan dengan manga Jilid 38 pada 17 Jun 2013. OVA keenam, bertajuk Fairy Tail x Rave (フェアリーテイル x レイヴ, Fearī Teiru x Reivu), merupakan adaptasi daripada omake dengan nama yang sama, dan telah dikeluarkan pada 16 Ogos 2013 dengan manga Jilid 39.[40]


Filem[sunting | sunting sumber]

Kodansha mengumumkan pada 12 Oktober 2011 sebuah filem anime yang diadaptasi daripada Fairy Tail bertajuk Fairy Tail the Movie: The Phoenix Priestess (劇場版 FAIRY TAIL 鳳凰の巫女, Gekijōban Fearī Teiru: Hōō no Miko) telah dikeluarkan pada 18 Ogos 2012.[41] Untuk mempromosikan filem itu, Mashima telah melukis 30 muka surat manga prolog "Hajimari no Asa" (はじまりの朝, secara harfiah "Pagi Pertama"), yang digabungkan dengan tiket lebih awal untuk filem itu.[42] Filem itu telah disiarkan di Animax Asia pada 23 Mac 2013.[43]

Sebuah filem anime kedua telah diumumkan pada 15 Mei 2015 yang bertajuk Fairy Tail The Movie: Dragon Cry akan mula ditayangkan di pawagam di seluruh Jepun pada 6 Mei 2017.[44]

Permainan video[sunting | sunting sumber]

Prmainan video pertama Fairy Tail yang menggunakan pelantar PlayStation Portable, adalah bertajuk Sunday VS Magazine: Shuuketsu! Choujou Daikessen!, iaitu permainan video berdasarkan watak-watak manga dalam Majalah Shounen Mingguan dan Ahad Shounen Mingguan. Natsu dan Lucy adalah watak utama yang boleh dimainkan diantara berpuluh watak-watak dari manga lain yang boleh dimainkan.[45] Erza, Gray dan Makarov menjadi watak pembantu dalam permain video ini.[46] Pelakon suara bagi Lucy dan Natsu ialah Mika Kikuchi (Lucy) dan Miyu Irino (Natsu) kerana permainan ini dikeluarkan sebelum penghasilan anime yang disuarakan oleh Tetsuya Kakihara dan Aya Hirano.

Sebuah permainan video aksi untuk PlayStation Portable yang berjudul Fairy Tail: Portable Guild telah diumumkan di Tokyo Game Show 2009.[47][48] Permainan ini dibina oleh Konami dan dikeluarkan pada 3 Jun 2010. Dua sekuel untuk Portable Guild telah dikeluarkan untuk PlayStation Portable:-

Judul Sekuel Tarikh Pengeluaran
Portable Guild 2 10 Mac 2011
Fairy Tail: Zeref Kakusei (FAIRY TAIL ゼレフ覚醒, Fairy Tail: Zerefu Kakusei, lit. Fairy Tail: Zeref Awakens) 22 Mac 2012

Audio[sunting | sunting sumber]

Setiap muzik tema latar belakang original (Original Soundtrack Theme ataupun OST) digubah oleh seorang komposer yang terkenal, Yasuharu Takanashi. Sejak Mac 2013, sebanyak empat cakera padat berasingan dijual memuatkan semua muzik latar belakang dalam setiap episod anime.

Jilid Tarikh Pengeluaran
1 6 Januari 2010[49]
2 7 Julai 2010[50]
3 6 Julai 2011[51]
4 20 Mac 2013[52]

Beliau juga menggubah lagu bagi setiap watak

Perkara Artis (Watak yang dipegang) Tarikh Pengeluaran Catatan
Single Pertama Tetsuya Kakihara (Natsu) dan Yuichi Nakamura (Gray) 17 Februari[53]
Single Kedua Aya Hirano (Lucy) dan Rie Kugimiya (Happy) 3 Mac 2010[54]
Album
"Eternal Fellows"
Tetsuya Kakihara (Natsu) dan Aya Hirano (Lucy) 27 April 2011 Pernah digunakan dalam semua OVA sebagai lagu pembukaan dan lagu penutup

Lain-lain lagu dalam album tersebut turut dinyayikan oleh Yuichi Nakamura (Gray), Sayaka Ohara (Erza), Satomi Satō (Wendy), Wataru Hatano (Gajeel), dan duet daripada Rie Kugimiya (Happy) dan Yui Horie (Carla).[55]

Pada 11 Februari 2012, sebuah program radio internet Stesen Radio HiBiKi menjadikan pelakon suara anime Tetsuya Kakihara (Natsu) dan Mai Nakahara (Juvia) sebagai juruhebah radio.[56]

Pencapaian[sunting | sunting sumber]

Manga[sunting | sunting sumber]

Menurut Oricon, Fairy Tail telah menduduki tempat ke-8 untuk Jualan Manga Terbaik Jepun pada 2009,[57] ke-4 terbaik pada 2010 dan 2011,[58][59] ke-5 terbaik pada 2012,[60] jatuh empat anak tangga pada kedudukan ke-9 pada 2013,[61] ke tangga 17 pada 2014,[62] and was 15th in 2015.[63] Jilid kelima Fairy Tail menduduki tempat ketujuh dalam senarai teratas sepuluh manga, dan siri sekali lagi di tangga ketujuh selepas pengumuman jilid keenam.[64] Deb Aoki daripada About.com telah menyenaraikan Fairy Tail sebagai Manga Shonen Baru Terbaik tahun 2008.[65] Ia juga memenangi Anugerah Manga Kodansha 2009 untuk manga shōnen.[66] Pada Anugerah Industri bagi Persatuan 2009 bagi Penggalakan Animasi Jepun, penganjur Anime Expo, Fairy Tail telah dinobatkan sebagai Manga Komedi Terbaik.[67] Jilid 9 siri ini telah dicalonkan dalam kategori Pemilihan Belia pada Komik Festival Antarabangsa Angouleme 2010.[68]

Anime[sunting | sunting sumber]

 1. Fairy Tail memenangi "Anime Terbaik Tahunan" di Animax Asia pada tahun 2010.[69]
 2. Memenangi anugerah "Meilleur Anime Japonais" (Animasi Jepun Terbaik) dan Alih Bahasa Perancis Terbaik dalam Anime & Manga Grand Prix kali ke- 19 di Paris,Perancis.[70]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

 1. ^ Menurut Fairy Tail Jilid ke-2 Edisi Nota Terjemahan, Nota Umum, Ahli sihir: Jadi terjemahan ini telah diambil sebagai inspirasi dan diterjemahkan perkataan madôshi sebagai "ahli sihir". Tetapi madôshi bermakna serupa dengan perkataan tertentu Jepun yang telah dipinjam oleh bahasa Inggeris, seperti judo (cara lembut) dan kendo (cara pedang). Mado adalah cara sihir, dan madôshi adalah orang-orang yang mengikuti cara sihir. Jadi, walaupun perkataan "ahli sihir" digunakan dalam dialog asal, pembaca Jepun tidak mengganggap seperti ahli sihir tradisional Barat seperti Merlin atau Gandalf, tetapi ahli mempertahankan diri.
 2. ^ "Hiro Mashima: 'Final Season' of Fairy Tail TV Anime to Premiere this Fall". Anime News Network. April 5, 2018. Dicapai April 5, 2018. 
 3. ^ "Final Fairy Tail TV Anime Reveals Visual, October 7 Premiere". Anime News Network. August 21, 2018. Dicapai August 21, 2018. 
 4. ^ "Fairy Tail". Comic House. April 2015. Diarkibkan daripada asal pada 14 Jun 2014. Dicapai 18 Jun 2015. 
 5. ^ "Fairy Tail Animax Airdate List". Animax India. Dicapai September 30, 2010. 
 6. ^ a b "Fairy Tail Season 2". Asia Animax. Dicapai February 10, 2012. 
 7. ^ Fairy Tail (Season 5)|Animax
 8. ^ "Fairy Tail (TV) - Anime News Network". www.animenewsnetwork.com (dalam bahasa Inggeris). Dicapai 2018-10-10. 
 9. ^ Mashima, Hiro (2010). "Black Dragon". dalam Flanagan, William. Fairy Tail 20. Kodansha. m/s. 104. ISBN 978-1-61262-057-2. A Century Quest... You mean a quest...that nobody's been able to complete...in less than a hundred years...?! 
 10. ^ Aoki, Deb. "Interview: Hiro Mashima". About.com. The New York Times Company. m/s. 1. Dicapai April 26, 2012. 
 11. ^ Aoki, Deb. "Interview: Hiro Mashima". About.com. The New York Times Company. m/s. 2. Dicapai April 26, 2012. 
 12. ^ Cha, Kai-ming (Ogos 3, 2008). "Everyday Hiro: Fairy Tail's Mashima at Comic-Con". Dicapai April 26, 2012. 
 13. ^ crossover-manga-1-shot-published "Fairy Tail x Rave crossover Manga 1-Shot Published". Anime News Network. 2011-04-20. Dicapai 2013-11-11. 
 14. ^ "鈴木央が「FAIRY TAIL」、真島ヒロが「七つの大罪」を執筆" (dalam bahasa Japanese). Natalie. 2013-10-19. Dicapai 2013-11-11. 
 15. ^ crossover-1-shot-manga "Fairy Tail, The Seven Deadly Sins Get crossover 1-Shot Manga". Anime News Network. Disember 66, 2013. Dicapai Disember 6, 2013.  Check date values in: |date= (bantuan)
 16. ^ "Fairy Tail". Comic House. April 2015. Diarkibkan daripada asal pada 14 Jun 2014. Dicapai 18 Jun 2015. 
 17. ^ "Monthly Fairy Tail Magazine to Launch With Fairy Tail Zero Manga". Anime News Network. 30 Mac 2014. Dicapai 10 Ogos 2014. 
 18. ^ "Fairy Tail Zero, Fairy Tail: Ice Trail Spinoff Manga to End in July". Anime News Network. Jun 18, 2015. Dicapai Ogos 2, 2015. 
 19. ^ "Fairy Tail: Blue Mistral Shōjo Spinoff Manga Ends". Anime News Network. November 30, 2015. Dicapai November 30, 2015. 
 20. ^ "Fairy Tail Gets 2 New Manga Spinoffs, Including a Shōjo One". Anime News Network. Jun 28, 2014. Dicapai Ogos 10, 2014. 
 21. ^ "Kodansha Launches 'Magazine Pocket' Manga App With New Fairy Tail, Ace of Diamond Spinoffs". Anime News Network. Ogos 2, 2015. Dicapai Ogos 2, 2015. 
 22. ^ "Fairy Tail Gaiden: Kengami no Sōryū Spinoff Manga Ends". Anime News Network. November 14, 2015. Dicapai November 14, 2015. 
 23. ^ "Fairy Tail's Laxus Dreyar Spinoff Manga Launches". Anime News Network. May 4, 2016. Dicapai May 4, 2016. 
 24. ^ Ralat petik: Tag <ref> tidak sah; teks bagi rujukan FairyAnime tidak disediakan
 25. ^ Ralat petik: Tag <ref> tidak sah; teks bagi rujukan end tidak disediakan
 26. ^ "Fairy Tail Creator Mashima: Anime Is Not Over Yet". Anime News Network. 2013-03-06. Dicapai 2013-03-17. 
 27. ^ "あにてれ:FAIRY TAIL" (dalam bahasa Bahasa Jepun). TV Tokyo. Dicapai 30 Julai 2012. 
 28. ^ "Fairy Tail Creator Mashima: Anime Is Not Over Yet". Anime News Network. 6 Mac 2013. Dicapai 17 Mac 2013. 
 29. ^ Joi (1 April 2013). GEMPAK (edisi 321). Art Square Creation Sdn. Bhd. ISBN 9771511306004 Check |isbn= value: invalid prefix (bantuan).  Parameter |month= tidak diketahui diabaikan (bantuan)
 30. ^ Muka depan manga Episod 328
 31. ^ "Fairy Tail TV Anime Project Relaunched". Anime News Network. 2013-07-11. Dicapai 2013-07-11. 
 32. ^ a b ""Fairy Tail" Anime Scheduled for Spring Return". Crunchyroll. Disember 28, 2013. Dicapai Disember 28, 2013. 
 33. ^ "Site for New "Fairy Tail" Anime Launches". Crunchyroll. Januari 7, 2014. Dicapai Januari 7, 2014. 
 34. ^ . Anime News Network http://www.animenewsnetwork.com/news/2014-02-28/new-fairy-tail-tv-anime-slated-for-april-5. Dicapai 7 Mac 2014.  Missing or empty |title= (bantuan)
 35. ^ Ralat petik: Tag <ref> tidak sah; teks bagi rujukan s2end tidak disediakan
 36. ^ https://twitter.com/hiro_mashima/status/712293672541245442
 37. ^ "Fairy Tail Manga's 27th Volume to Bundle 2nd Anime DVD". Anime News Network. February 17, 2011. 
 38. ^ "特装版「FAIRY TAIL」公式サイト". Kodansha. Dicapai January 20, 2012. 
 39. ^ "Fairy Tail Manga Volume 31 to Bundle 3rd New Anime DVD". Anime News Network. September 14, 2011. 
 40. ^ "Fairy Tail Film's Prologue Manga Gets Anime Also". Anime News Network. April 15, 2013. Dicapai July 11, 2013. 
 41. ^ "Fairy Tail Adventure Manga Gets Film Next Ogos". Anime News Network. 2011-10-12. 
 42. ^ "Fairy Tail Film's Promo Video Highlights Bonus Manga". Anime News Network. 2012-08-09. Dicapai 2013-06-23. 
 43. ^ "Fairy Tail new season, movie set to premiere on ANIMAX this March". Mac 2013. Dicapai 2013-06-23. 
 44. ^ "Fairy Tail Manga Gets 2nd Anime Film". Anime News Network. 2015-05-15. Dicapai 22 Mei 2015. 
 45. ^ http://www.konami.jp/sunmaga/vs/character/index.html Watak yang boleh dimainkan
 46. ^ http://www.konami.jp/sunmaga/vs/character/support.html Watak-watak Pembantu
 47. ^ "Tokyo Game Show 2009 Konami Special Site". Konami. Diarkibkan daripada asal pada November 26, 2009. Dicapai 21 Oktober 2011. 
 48. ^ Yip, Spencer (April 8, 2010). "Only Two Months Until Fairy Tail: Portable Guild". Siliconera. Dicapai 2010-04-09. 
 49. ^ "Fairy Tail Original Soundtrack Vol.1". Dicapai 2010-07-18. 
 50. ^ "Fairy Tail Original Soundtrack Vol.2". Dicapai 2010-07-18. 
 51. ^ "Fairy Tail Original Soundtrack Vol. 3". Dicapai 2011-07-06. 
 52. ^ "Fairy Tail Original Soundtrack Vol.4". Dicapai 23 Mac 2013. 
 53. ^ "Fairy Tail Character Song Collection Vol.1 Natsu & Gray". Dicapai 2010-07-18. 
 54. ^ "Fairy Tail Character Song Collection Vol.2 Lucy & Happy". Dicapai 2010-07-18. 
 55. ^ "Fairy Tail Character Song Album". Dicapai 2011-01-30. 
 56. ^ "番組紹介:FAIRY TAIL Webラジオ『魔導士ギルド放送局 やりすぎソーサラー!』" (dalam bahasa Japanese). hibiki-radio.jp/. Dicapai 24 Januari 2012. 
 57. ^ "2009's Top-Selling Manga in Japan, by Series". Anime News Network. Disember 4, 2009. Dicapai November 30, 2015. 
 58. ^ "Top-Selling Manga in Japan by Series: 2010". Anime News Network. November 30, 2010. Dicapai November 30, 2015. 
 59. ^ "Top-Selling Manga in Japan by Series: 2011". Anime News Network. November 30, 2011. Dicapai November 30, 2015. 
 60. ^ "10 Top-Selling Manga in Japan by Series: 2012". Anime News Network. Disember 2, 2012. Dicapai November 30, 2015. 
 61. ^ "Top-Selling Manga in Japan by Series: 2013". Anime News Network. Disember 1, 2013. Dicapai November 30, 2015. 
 62. ^ "Top-Selling Manga in Japan by Series: 2014". Anime News Network. November 30, 2014. Dicapai November 30, 2015. 
 63. ^ "Top-Selling Manga in Japan by Series: 2015". Anime News Network. November 29, 2015. Dicapai November 30, 2015. 
 64. ^ "Tohan's top 10 manga rankings". Dicapai Julai 25, 2007. 
 65. ^ Aoki, Deb. "2008 Best New Manga". About.com. Dicapai Ogos 20, 2009. 
 66. ^ "33rd Annual Kodansha Manga Awards Announced". Anime News Network. Dicapai Mei 15, 2009. 
 67. ^ "Anime Expo 2009 Rides on a High for its Second Day in Los Angeles". Society for the Promotion of Japanese Animation. 
 68. ^ "Manga Nominated for Awards at Angouleme Comic Fest". Anime News Network. Disember 8, 2009. Dicapai November 30, 2015. 
 69. ^ "Animax Taiwanese website". Dicapai 10 Februari 2012. [pautan putus]
 70. ^ "ANIME NEWS: 'Fairy Tail' takes top award at Paris grand prix". Asahi Shimbun. 5 Mei 2012. 

Pautan Luar[sunting | sunting sumber]

Inggeris
Jepun
Bahasa Melayu