Fairy Tail

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari
Fairy Tail
FairyTail.jpg
Halaman hadapan jilid yang diterbitkan oleh Kodansha
フェアリーテイル
(Fearī Teiru)
Genre Aksi, Pengembaraan, Fantasi
Manga
Pengarang Hiro Mashima
Penerbit JepunKodansha
Demografik Shōnen
Majalah Asal Majalah Shonen Mingguan
Majalah Lain Kreko
Tarikh Pengeluaran 2 Ogos 2006 – kini
Jilid 52 (Senarai jilid-jilid)
Siri anime televisyen
Pengarah Shinji Ishihara
Skrip/Penulis Masashi Sogo
Lagu/Muzik Yasuharu Takanashi
Studio A-1 Pictures, Satelight (001-175),
Bridge (176-kini)
Dilesenkan oleh Funimation (Amerika Utara)
Madman Entertainment (Australia)
Manga Entertainment (United Kingdom)
Penyiaran Asal TV Tokyo,
Tarikh tayangan
 • Oktober 12, 2009 (2009-10-12) – Mac 30, 2013 (2013-03-30)
Disambung semula:
April 5, 2014 (2014-04-05)kini
Episod 261 (Senarai episod)
Video animasi original
Pengarah Shinji Ishihara
Skrip/Penulis Masashi Sogo
Lagu/Muzik Yasuharu Takanashi
Studio A-1 Pictures, Satelight
Dikeluarkan pada 15 April 2011 - 16 Ogos 2013
Episod 6 (Senarai episod)
Filem anime
Fairy Tail the Movie: Phoenix Priestess
Pengarah Masaya Fujimori
Skrip/Penulis Masashi Sogo
Lagu/Muzik Yasuharu Takanashi
Studio A-1 Pictures
Dikeluarkan pada 18 Ogos 2012
Jangka masa tayangan 86 minit
Manga
Fairy Tail Zero (フェアリーテイル ゼロ Fearī Teiru Zero?, ditulis seperti FAIRY TAIL ZERØ)
Pengarang Hiro Mashima
Penerbit Kodansha
Demografik Shōnen
Majalah Asal Majalah Bulanan Fairy Tail
Tarikh Pengeluaran 17 Julai 2014 – kini
Manga
Tale of Fairy Ice Trail ~Miracle of Ice~ (TALE of FAIRY TAIL ICE TRAIL~氷の軌跡~ Tale of Fairy Ice Trail ~Kōri no Kiseki~?)
Pengarang Yūsuke Shirato
Penerbit Kodansha
Demografik Shōnen
Majalah Asal Majalah Bulanan Fairy Tail
Tarikh Pengeluaran 17 Julai 2014 – kini
Siri anime televisyen
Fairy Tail Zero
Lagu/Muzik Yasuharu Takanashi
Tarikh tayangan Januari 2016akan dijadualkan
Karya berkaitan
Portal Anime dan Manga

Fairy Tail (フェアリーテイル Fearī Teiru?) ialah manga daripada mangaka Hiro Mashima. Sirinya bermula di Majalah Shōnen sejak 2 Ogos 2006 dan telah diterbitkan oleh Kodansha dalam 52 jilid tankōbon; bab-bab individu yang diterbitkan dalam jilid tankōbon oleh Kodansha, dengan siri pertama diterbitkan pada 15 Disember 2006, dan jilid ke-52 diterbitkan pada 24 November 2015. Fairy Tail ini mengisahkan pengembaraan Lucy Heartfilia, seorang ahli sihir (魔導士 madōshi?),[1] remaja yang menyertai persatuan ahli sihir dan mewujudkan kumpulan diantara ahli persatuan itu iaitu Natsu Dragneel yang sedang mencari naga bernama Igneel.

Versi anime dihasilkan oleh A-1 Pictures dan Satelight telah menayangkan 175 buah episod siri televisyen di saluran TV Tokyo sejak 2009. Studio A-1 Pictures juga telah menghasilkan empat animasi video original (OVA) dan filem animasi, Fairy Tail the Movie: The Phoenix Priestess, dan OVA yang ke-5 untuk sekuel pendek selepas filem animasi. Siri Fairy Tail sebenarnya telah tamat pada episod 175 di Jepun (30 Mac 2013).[2] Walaubagaimanapun sehari selepas tamat episod, Hiro Mashima pelukis manga ini mengisytiharkan dalam Twitternya bahawa Fairy Tail akan disiarkan semula mulai Episod 1 di TV Tokyo 6 dan bertajuk Fairy Tail Best! pada 4 April 2013 dan ditayangkan pada setiap hari Khamis pukul 5.30 petang.[3][4][5] Pada 11 Julai 2013, Mashima mengumumkan sekuel anime dapat lampu hijau.[6] Pada 28 Disember 2013, beliau mengumumkan sekali lagi tarikh sebenar sambungan anime pada April 2014.[7] Lagi sekali dalam Majalah Shōnen Mingguan pada isu ke-13 bagi tahun 2014 telah menyatakan tarikh sebenar anime akan disambung pada 5 April 2014, setiap hari Sabtu pukul 10.30 pagi (JST) di TV Tokyo 6.[8] Studio Satelight digantikan dengan studio Bridge.

Siri ini telah dilesenkan untuk keluaran bahasa Melayu di Malaysia oleh Comic House.[9] Sembilan belas jilid berbahasa Melayu telah diterbitkan sejak Disember 2015. Di Malaysia, anime disiarkan pada hari Khamis pukul 7:30 petang di Ntv7; juga bersiaran di Animax saluran Astro 715 sejak 2010 hingga 2015 sebanyak lima musim setiap Sabtu dan Ahad, empat episod berturut-turut pada pukul 7.30 malam;[10] dan juga bersiaran di 8tv setiap hari Sabtu pada pukul 3 petang.

Gambaran keseluruhan[sunting | sunting sumber]

Plot[sunting | sunting sumber]

Dunia fiksyen Earth-land (アースランド Āsu Rando?) yang didudukioleh ahli sihir yang menyertai persatuan untuk mendapatkan ganjaran dengan menggunakan kuasa sihir mereka. Ahli sihir berumur 17 tahun Lucy Heartfilia melarikan diri daripada rumah kerana mahu menyertai Fairy Tail, sebuah persatuan ahli sihir yang sangat terkenal sebagai kaki pemusnah. Dia diajak menyertai oleh Natsu Dragneel, seorang ahli sihir dengan kebolehan seperti naga; yang sedang mengembara kerajaan Fiore (フィオーレ王国 Fiōre Ōkoku) dalam misi pencarian ayah angkatnya, seekor naga bernama Igneel. Lucy membentuk pasukan dengan Natsu bersama watak seperti kucing, Happy, dan kemudiannya di sertai oleh Gray Fullbuster dan ahli shihir berbaju perisai Erza Scarlet. Mereka berlima memulakan banyak misi persatuan, termasuk menundukkan penjenayah, persatuan gelap haram, dan iblis kuno Etherious (エーテリアス Ēteriasu) yang dicipta oleh ahli sihir gelap Zeref.

Beberapa ahli Fairy Tail menghadapi Zeref yang hidup abadi, yang berhasrat untuk dibunuh oleh Natsu, pada tanah suci persatuan ini iaitu Pulau Sirius (天狼島 Tenrō-jima). Sebuah konflik diantara Fairy Tail dan Grimoire Heart berlaku selepas Zeref, yang mana menarik perhatian naga hitam Acnologia. Ahli sihir Fairy Tail terselmat daripada serangan Acnologia semasa ketua pengasa persatuan Mavis Vermillion meletakkan mereka ke dalam tujuh tahun animasi digantung dengan jampi pertahanan, sementara Zeref meninggalkan pulau itu untuk memikirkan jalan seterusnya yang akan diambil pada masa ini. Membuat keputusan untuk menghapuskan umat manusia dengan memanggil Acnologia, Zeref menganjurkan pertempuran antara Fairy Tail Fairy dan Tartaros, kesatuan gelap iblis Etherious yang bertujuan untuk membuka segel E.N.D., tuan mereka dan syaitan mutlak Zeref. Acnologia kembali untuk menghapuskan kedua-dua persatuan, tetapi dihentikan apabila Igneel muncul untuk pertempuran beliau, mendedahkan telah dimeterai dirinya dalam Natsu. Ahli-ahli sihir mengalahkan Tartaros manakala Igneel dibunuh oleh Acnologia, lalu Natsu berjanji untuk mengalahkan dan membalas dendam kematian Igneel.

Natsu kembali dari perjalanan latihan sepanjang tahun untuk mendapati ketua Fairy Tail Makarov Dreyar Makarov telah mengelak pencerobohan oleh Empayar Albareth, sebuah negara tentera diperintah oleh Zeref. Mereka mendapati bahawa Zeref bertujuan untuk mendapatkan Fairy Heart (妖精の心臓(フェアリーハート) Fearī Hāto), sumber kuasa sihir tidak terhingga yang dijelmakan oleh bentuk fizikal abadi Mavis ini di bawah dewan persatuan Fairy Tail, untuk digunakan dalam perancangannya. Berbekalkan pengetahuan ini, Fairy Tail dan sekutu mereka memasuki pertempuran akhir mereka dengan tentera Zeref dan Acnologia.

Perkembangan[sunting | sunting sumber]

Selepas pembikinan manganya terdahulu, Rave Master, Hiro Mashima menemui jalan ceritanya agak sentimental dan menyedihkan, lalu jalan cerita Fairy Tail diwujudkan untuk memberi "kegembiraan [kepada semua orang]". Mashima merujuk magik dan ahli sihir untuk jalan cerita ini. Dia juga merujuk kawannya yang mabuk kenderaan ketika dia naik teksi bersama dalam perwatakan Natsu.[11] Selepas menyiapkan jalan cerita peribadi Natsu, Mashima memikirkan nama yang agak barat sangat tidak sesuai bagi pembaca Jepun. Apabila melukis jalan cerita utama Fairy Tail, Mashima mengambil masa selama lima hari untuk setiap satu episod:

Hari Aktiviti
Isnin Lakaran susunan panel manga telah disiapkan
Selasa Lakaran kasar dibuat
Rabu
Khamis
Jumaat
Menyiapkan lakaran penuh

Mashima biasanya akan terus menyambung melukis episod seterusnya selepas siap satu episod.[12] Bagi latar belakang setiap watak dalam siri ini, Mashima hanya merujuk kepada orang disekelilingnya sahaja. Bagi menonjolkan perhubungan antara anak dan bapa untuk watak Natsu dan Igneel, dia merujuk hubungannya sendiri dengan bapanya yang sudah meninggal dunia. Idea kelakar diilhamkan oleh pembantu manganya ketika berjenaka. Pendek cerita, semua idea dalam manganya berdasarkan pengalaman kehidupannya.[13]

Media[sunting | sunting sumber]

Manga[sunting | sunting sumber]

Ditulis dan dilukis oelh Hiro Mashima, Fairy Tail telah disirikan dalam Majalah Shōnen bermula 2 Ogos 2006. Setiap episod telah dijilidkan dan diterbitkan dalam Penjilidan Tankōbon oleh Kodansha sejak 15 Disember 2006. Sejak Mac 2013, Fairy Tail telah mempunyai 325 episod dan 36 penjilidan Tankōbon. Majalah Shonen Mingguan telah mengeluarkan edisi khas memaparkan crossover dengan manga Flunk Punk Rumble pada tahun 2008. Buku rasmi peminat, Fairy Tail + telah diterbitkan pada 17 Mei 2010 di Jepun. Lagi crossover dengan siri pertama Mashima Rave telah diterbitkan pada tahun 2011.[14] Sebuah isu khas Majalah Shōnen Mingguan, telah diterbitkan pada 19 Oktober 2013, menampilkan sebuah crossover kecil diantara Fairy Tail dan Nanatsu no Taizai oleh Nakaba Suzuki, di mana artis melukis yonkoma (komik empat petak) tentang siri lain.[15] Bab crossover sebenar antara kedua-dua diterbitkan dalam gabungan isu majalah 4/5 2014, yang telah dilancarkan pada 25 Disember 2013[16]

Siri ini telah dilesenkan untuk keluaran bahasa Melayu di Malaysia oleh Comic House.[17] Lima belas jilid berbahasa Melayu telah diterbitkan.

Manga spin-off[sunting | sunting sumber]

Pada Julai 17, 2014, sebuah majalah bulanan Monthly Fairy Tail telah melancarkan dua buah siri berdasarkan siri asal Fairy Tail. Spin-off pertama, Fairy Tail Zero (フェアリーテイル ゼロ Fearī Teiru Zero?), adalah permulaan cerita yang ditulis dan dilukis oleh Hiro Mashima yang hanya memfokuskan kepada Mavis Vermillion. Kedua, Tale of Fairy Tail: Ice Trail (Tale of Fairy Tail アイストレイル ~氷の軌跡~ Tale of Fairy Tail: Aisu Toreiru: Kōri no Kiseki?), yang dilukis oleh Yūsuke Shirato dan difokuskan hanya kepada Gray Fullbuster yang masih budak.[18] Dua siri berakhir dalam isu terakhir majalah itu diterbitkan pada 17 Julai 2015.[19] Adaptasi anime Fairy Tail Zero sedang dalam pembikinan untuk tanyangan perdana pada Januari 2016.[20]

Spin-off ketiga bertajuk Blue Mistral (ブルー・ミストラル Burū Misutoraru?), dilukis oleh Rui Watanabe dan memfokuskan kepada Wendy Marvell, telah dilancarkan dalam majalah manga shōjo, Nakayoshi dari Kodansha pada 2 Ogos 2014. Spin-off keempat memfokuskan "perempuan terkuat didunia", bertajuk Fairy Girls (フェアリーガールズ Fearī Gāruzu?), akan dilancarkan dalam Magazine Special dari Kodansha pada November 20, 2014 dan dilukis oleh Boku.[21] Spin-off kelima Fairy Tail Gaiden: Kengami no Sōryū (FAIRY TAIL外伝 剣咬の双竜?, "Fairy Tail Spinoff: Naga Kembar Sabertooth"), yang dicipta oleh Kyōta Shibano yang mengisahkan ahli sihir persatuan Saber Tooth, telah dilancarkan pada 30 Julai 2015 dalam Kodansha Magazine Pocket percuma melalui aplikasi pintar.[22] Kengami no Sōryū berakhir pada 4 November dan siri lain bertajuk Fairy Tail Gaiden: Lord Knight (FAIRY TAIL外伝 ロードナイト Fearī Teiru Gaiden: Rōdo Naito?), yang memfokuskan Gajeel Redfox, telah dikeluarkan pada November 18, 2015.[23]

Anime[sunting | sunting sumber]

Kakitangan dan pelakon suara anime Funimation pada New York Comic Con 2011, dari kiri ke kanan: Todd Haberkorn (Natsu), Cherami Leigh (Lucy), Colleen Clinkenbeard (Erza), Newton Pittman (Gray) dan Tyler Walker (pengarah ADR).

A-1 Pictures dan Satelight telah mengadaptasikan manga Fairy Tail kepada anime yang juga bejudul Fairy Tail telah disiarkan di TV Tokyo pada 12 Oktober 2009. Siri ini telah tamat pada 30 Mac 2013 akan disambung semula pada 4 April 2013 yang bertajuk Fairy Tail Best.[24] Pada 6 Mac 2013, 38 jilid DVD mengandungi 4 episod setiap satu sudah dikeluarkan.[25] Animax telah menyiarkan siri ini dalam Bahasa Jepun dan Inggeris selama 2010 hingga 2015 sebanyak lima musim. Ntv7 menyiarkan siri ini dalam Bahasa Malaysia dan 8tv dalam Bahasa Mandarin.

Sekuel[sunting | sunting sumber]

Pada 11 Julai 2013, Mashima mengumumkan siri sekuel anime telah mendapat lampu hijau.[6] Siri sekuel telah disahkan secara rasmi dalam Majalah Shonen Mingguan pada 28 Disember 2013 dan akan mula ditayangkan pada bulan April 2014.[26] Sekuel akan dihasilkan oleh A-1 Pictures dan Bridge. Semua pelakon suara siri asal dijangka kembali bersama-sama dengan Pengarah Shinji Ishihira dan penulis Masashi Sogo. Siri ini akan menampilkan reka bentuk watak oleh Shinji Takeuchi.[26] Laman web rasmi bagi sekuel telah dilancarkan pada 7 Januari 2014.[27] Lagi sekali dalam Majalah Shōnen Mingguan pada isu ke-13 bagi tahun 2014 telah menyatakan tarikh sebenar anime akan disambung pada 5 April 2014, setiap hari Sabtu pukul 10.30 pagi (JST) di TV Tokyo 6.[28]

Filem[sunting | sunting sumber]

Kodansha mengumumkan pada 12 Oktober 2011 sebuah filem anime yang diadaptasi daripada Fairy Tail bertajuk Fairy Tail the Movie: The Phoenix Priestess (劇場版 FAIRY TAIL 鳳凰の巫女 Gekijōban Fearī Teiru: Hōō no Miko?) telah dikeluarkan pada 18 Ogos 2012.[29] Untuk mempromosikan filem itu, Mashima telah melukis 30 muka surat manga prolog "Hajimari no Asa" (はじまりの朝?, secara harfiah "Pagi Pertama"), yang digabungkan dengan tiket lebih awal untuk filem itu.[30] Filem itu telah disiarkan di Animax Asia pada 23 Mac 2013.[31]

Sebuah filem anime kedua telah diumumkan pada 15 Mei 2015.[32]

Permainan Video[sunting | sunting sumber]

Prmainan video pertama Fairy Tail yang menggunakan pelantar PlayStation Portable, adalah bertajuk Sunday VS Magazine: Shuuketsu! Choujou Daikessen!, iaitu permainan video berdasarkan watak-watak manga dalam Majalah Shounen Mingguan dan Ahad Shounen Mingguan. Natsu dan Lucy adalah watak utama yang boleh dimainkan diantara berpuluh watak-watak dari manga lain yang boleh dimainkan.[33] Erza, Gray dan Makarov menjadi watak pembantu dalam permain video ini.[34] Pelakon suara bagi Lucy dan Natsu ialah Mika Kikuch (Lucy) dan Miyu Irino (Natsu) kerana permainan ini dikeluarkan sebelum penghasilan anime yang disuarakan oleh Tetsuya Kakihara dan Aya Hirano.

Sebuah permainan video aksi untuk PlayStation Portable yang berjudul Fairy Tail: Portable Guild telah diumumkan di Tokyo Game Show 2009.[35][36] Permainan ini dibina oleh Konami dan dikeluarkan pada 3 Jun 2010. Dua sekuel untuk Portable Guild telah dikeluarkan untuk PlayStation Portable:-

Judul Sekuel Tarikh Pengeluaran
Portable Guild 2 10 Mac 2011
Fairy Tail: Zeref Kakusei (FAIRY TAIL ゼレフ覚醒 Fairy Tail: Zerefu Kakusei?, lit. Fairy Tail: Zeref Awakens) 22 Mac 2012

Audio[sunting | sunting sumber]

Setiap muzik tema latar belakang original (Original Soundtrack Theme ataupun OST) digubah oleh seorang komposer yang terkenal, Yasuharu Takanashi. Sejak Mac 2013, sebanyak empat cakera padat berasingan dijual memuatkan semua muzik latar belakang dalam setiap episod anime.

Jilid Tarikh Pengeluaran
1 6 Januari 2010[37]
2 7 Julai 2010[38]
3 6 Julai 2011[39]
4 20 Mac 2013[40]

Beliau juga menggubah lagu bagi setiap watak

Perkara Artis (Watak yang dipegang) Tarikh Pengeluaran Catatan
Single Pertama Tetsuya Kakihara (Natsu) dan Yuichi Nakamura (Gray) 17 Februari[41]
Single Kedua Aya Hirano (Lucy) dan Rie Kugimiya (Happy) 3 Mac 2010[42]
Album
"Eternal Fellows"
Tetsuya Kakihara (Natsu) dan Aya Hirano (Lucy) 27 April 2011 Pernah digunakan dalam semua OVA sebagai lagu pembukaan dan lagu penutup

Lain-lain lagu dalam album tersebut turut dinyayikan oleh Yuichi Nakamura (Gray), Sayaka Ohara (Erza), Satomi Satō (Wendy), Wataru Hatano (Gajeel), dan duet daripada Rie Kugimiya (Happy) dan Yui Horie (Carla).[43]

Pada 11 Februari 2012, sebuah program radio internet Stesen Radio HiBiKi menjadikan pelakon suara anime Tetsuya Kakihara (Natsu) dan Mai Nakahara (Juvia) sebagai juruhebah radio.[44]

Pencapaian[sunting | sunting sumber]

Manga[sunting | sunting sumber]

Menurut Oricon, Fairy Tail telah menduduki tempat ke-8 untuk Jualan Manga Terbaik Jepun pada 2009,[45] ke-4 terbaik pada 2010 dan 2011,[46][47] ke-5 terbaik pada 2012,[48] jatuh empat anak tangga pada kedudukan ke-9 pada 2013,[49] ke tangga 17 pada 2014,[50] and was 15th in 2015.[51] Jilid kelima Fairy Tail menduduki tempat ketujuh dalam senarai teratas sepuluh manga, dan siri sekali lagi di tangga ketujuh selepas pengumuman jilid keenam.[52] Deb Aoki daripada About.com telah menyenaraikan Fairy Tail sebagai Manga Shonen Baru Terbaik tahun 2008.[53] Ia juga memenangi Anugerah Manga Kodansha 2009 untuk manga shōnen.[54] Pada Anugerah Industri bagi Persatuan 2009 bagi Penggalakan Animasi Jepun, penganjur Anime Expo, Fairy Tail telah dinobatkan sebagai Manga Komedi Terbaik.[55] Jilid 9 siri ini telah dicalonkan dalam kategori Pemilihan Belia pada Komik Festival Antarabangsa Angouleme 2010.[56]

Anime[sunting | sunting sumber]

 1. Fairy Tail memenangi "Anime Terbaik Tahunan" di Animax Asia pada tahun 2010.[57]
 2. Memenangi anugerah "Meilleur Anime Japonais" (Animasi Jepun Terbaik) dan Alih Bahasa Perancis Terbaik dalam Anime & Manga Grand Prix kali ke- 19 di Paris,Perancis.[58]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

 1. Menurut Fairy Tail Jilid ke-2 Edisi Nota Terjemahan, Nota Umum, Ahli sihir: Jadi terjemahan ini telah diambil sebagai inspirasi dan diterjemahkan perkataan madôshi sebagai "ahli sihir". Tetapi madôshi bermakna serupa dengan perkataan tertentu Jepun yang telah dipinjam oleh bahasa Inggeris, seperti judo (cara lembut) dan kendo (cara pedang). Mado adalah cara sihir, dan madôshi adalah orang-orang yang mengikuti cara sihir. Jadi, walaupun perkataan "ahli sihir" digunakan dalam dialog asal, pembaca Jepun tidak mengganggap seperti ahli sihir tradisional Barat seperti Merlin atau Gandalf, tetapi ahli mempertahankan diri.
 2. "Fairy Tail Manga Gets TV Anime Green-Lit for Fall (Updated)". Anime News Network. 26 Jun 2009. Diperoleh pada 30 Jun 2009. 
 3. "Fairy Tail Creator Mashima: Anime Is Not Over Yet". Anime News Network. 6 Mac 2013. Diperoleh pada 17 Mac 2013. 
 4. Joi (1 April 2013). GEMPAK (edisi ke-321). Art Square Creation Sdn. Bhd. ISBN 9771511306004 Check |isbn= value (bantuan). 
 5. Muka depan manga Episod 328
 6. 6.0 6.1 "Fairy Tail TV Anime Project Relaunched". Anime News Network. 2013-07-11. Diperoleh pada 2013-07-11. 
 7. "Fairy Tail Anime Returns in April - News". Anime News Network. Diperoleh pada 2013-12-28. 
 8. . Anime News Network http://www.animenewsnetwork.com/news/2014-02-28/new-fairy-tail-tv-anime-slated-for-april-5. Diperoleh pada 7 Mac 2014.  Missing or empty |title= (bantuan)
 9. "Fairy Tail". Comic House. April 2015. Diarkibkan daripada asal pada 14 Jun 2014. Diperoleh pada 18 Jun 2015. 
 10. Fairy Tail (Season 5)|Animax
 11. Aoki, Deb. "Interview: Hiro Mashima". About.com. The New York Times Company. p. 1. Diperoleh pada April 26, 2012. 
 12. Aoki, Deb. "Interview: Hiro Mashima". About.com. The New York Times Company. p. 2. Diperoleh pada April 26, 2012. 
 13. Cha, Kai-ming (Ogos 3, 2008). "Everyday Hiro: Fairy Tail’s Mashima at Comic-Con". Diperoleh pada April 26, 2012. 
 14. crossover-manga-1-shot-published "Fairy Tail x Rave crossover Manga 1-Shot Published". Anime News Network. 2011-04-20. Diperoleh pada 2013-11-11. 
 15. "鈴木央が「FAIRY TAIL」、真島ヒロが「七つの大罪」を執筆" (dalam bahasa Japanese). Natalie. 2013-10-19. Diperoleh pada 2013-11-11. 
 16. crossover-1-shot-manga "Fairy Tail, The Seven Deadly Sins Get crossover 1-Shot Manga". Anime News Network. Disember 66, 2013. Diperoleh pada Disember 6, 2013.  Check date values in: |date= (bantuan)
 17. "Fairy Tail". Comic House. April 2015. Diarkibkan daripada asal pada 14 Jun 2014. Diperoleh pada 18 Jun 2015. 
 18. "Monthly Fairy Tail Magazine to Launch With Fairy Tail Zero Manga". Anime News Network. 30 Mac 2014. Diperoleh pada 10 Ogos 2014. 
 19. "Fairy Tail Zero, Fairy Tail: Ice Trail Spinoff Manga to End in July". Anime News Network. Jun 18, 2015. Diperoleh pada Ogos 2, 2015. 
 20. "Fairy Tail Zero Prequel Manga Gets TV Anime Adaptation in January". Anime News Network. November 16, 2015. Diperoleh pada November 30, 2015. 
 21. "Fairy Tail Gets 2 New Manga Spinoffs, Including a Shōjo One". Anime News Network. 28 Jun 2014. Diperoleh pada 10 Ogos 2014. 
 22. "Kodansha Launches 'Magazine Pocket' Manga App With New Fairy Tail, Ace of Diamond Spinoffs". Anime News Network. Ogos 2, 2015. Diperoleh pada Ogos 2, 2015. 
 23. "Fairy Tail Gaiden: Kengami no Sōryū Spinoff Manga Ends". Anime News Network. November 14, 2015. Diperoleh pada November 14, 2015. 
 24. "Fairy Tail Creator Mashima: Anime Is Not Over Yet". Anime News Network. 2013-03-06. Diperoleh pada 2013-03-17. 
 25. "あにてれ:FAIRY TAIL" (dalam bahasa Bahasa Jepun). TV Tokyo. Diperoleh pada 30 Julai 2012. 
 26. 26.0 26.1 ""Fairy Tail" Anime Scheduled for Spring Return". Crunchyroll. Disember 28, 2013. Diperoleh pada Disember 28, 2013. 
 27. "Site for New "Fairy Tail" Anime Launches". Crunchyroll. Januari 7, 2014. Diperoleh pada Januari 7, 2014. 
 28. . Anime News Network http://www.animenewsnetwork.com/news/2014-02-28/new-fairy-tail-tv-anime-slated-for-april-5. Diperoleh pada 7 Mac 2014.  Missing or empty |title= (bantuan)
 29. "Fairy Tail Adventure Manga Gets Film Next Ogos". Anime News Network. 2011-10-12. 
 30. "Fairy Tail Film's Promo Video Highlights Bonus Manga". Anime News Network. 2012-08-09. Diperoleh pada 2013-06-23. 
 31. "Fairy Tail new season, movie set to premiere on ANIMAX this March". Mac 2013. Diperoleh pada 2013-06-23. 
 32. "Fairy Tail Manga Gets 2nd Anime Film". Anime News Network. 2015-05-15. Diperoleh pada 22 Mei 2015. 
 33. http://www.konami.jp/sunmaga/vs/character/index.html Watak yang boleh dimainkan
 34. http://www.konami.jp/sunmaga/vs/character/support.html Watak-watak Pembantu
 35. "Tokyo Game Show 2009 Konami Special Site". Konami. Diarkibkan daripada asal pada November 26, 2009. Diperoleh pada 21 Oktober 2011. 
 36. Yip, Spencer (April 8, 2010). "Only Two Months Until Fairy Tail: Portable Guild". Siliconera. Diperoleh pada 2010-04-09. 
 37. "Fairy Tail Original Soundtrack Vol.1". Diperoleh pada 2010-07-18. 
 38. "Fairy Tail Original Soundtrack Vol.2". Diperoleh pada 2010-07-18. 
 39. "Fairy Tail Original Soundtrack Vol. 3". Diperoleh pada 2011-07-06. 
 40. "Fairy Tail Original Soundtrack Vol.4". Diperoleh pada 23 Mac 2013. 
 41. "Fairy Tail Character Song Collection Vol.1 Natsu & Gray". Diperoleh pada 2010-07-18. 
 42. "Fairy Tail Character Song Collection Vol.2 Lucy & Happy". Diperoleh pada 2010-07-18. 
 43. "Fairy Tail Character Song Album". Diperoleh pada 2011-01-30. 
 44. "番組紹介:FAIRY TAIL Webラジオ『魔導士ギルド放送局 やりすぎソーサラー!』" (dalam bahasa Japanese). hibiki-radio.jp/. Diperoleh pada 24 Januari 2012. 
 45. "2009's Top-Selling Manga in Japan, by Series". Anime News Network. Disember 4, 2009. Diperoleh pada November 30, 2015. 
 46. "Top-Selling Manga in Japan by Series: 2010". Anime News Network. November 30, 2010. Diperoleh pada November 30, 2015. 
 47. "Top-Selling Manga in Japan by Series: 2011". Anime News Network. November 30, 2011. Diperoleh pada November 30, 2015. 
 48. "10 Top-Selling Manga in Japan by Series: 2012". Anime News Network. Disember 2, 2012. Diperoleh pada November 30, 2015. 
 49. "Top-Selling Manga in Japan by Series: 2013". Anime News Network. Disember 1, 2013. Diperoleh pada November 30, 2015. 
 50. "Top-Selling Manga in Japan by Series: 2014". Anime News Network. November 30, 2014. Diperoleh pada November 30, 2015. 
 51. "Top-Selling Manga in Japan by Series: 2015". Anime News Network. November 29, 2015. Diperoleh pada November 30, 2015. 
 52. "Tohan's top 10 manga rankings". Diperoleh pada Julai 25, 2007. 
 53. Aoki, Deb. "2008 Best New Manga". About.com. Diperoleh pada Ogos 20, 2009. 
 54. "33rd Annual Kodansha Manga Awards Announced". Anime News Network. Diperoleh pada Mei 15, 2009. 
 55. "Anime Expo 2009 Rides on a High for its Second Day in Los Angeles". Society for the Promotion of Japanese Animation. 
 56. "Manga Nominated for Awards at Angouleme Comic Fest". Anime News Network. Disember 8, 2009. Diperoleh pada November 30, 2015. 
 57. "Animax Taiwanese website". Diperoleh pada 10 Februari 2012. [pautan putus]
 58. "ANIME NEWS: 'Fairy Tail' takes top award at Paris grand prix". Asahi Shimbun. 5 Mei 2012. 

Pautan Luar[sunting | sunting sumber]

Wikiquote-logo.svg
Wikiquote mempunyai koleksi petikan mengenai:
Inggeris
Jepun
Bahasa Melayu