Sirte

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Mathābah al-Madīnah

Sirte (juga dieja Sirt, Surt, Sert atau Syrte; Arab: سرت, Mengenai audio inisebutan ) ialah sebuah bandar di Libya, terletak di bahagian utara bersenpadan dengan Teluk Sidra. Syrtis purba adalah asal asal nama Sirte. Daerah ini merupakan tempat kelahiran pemimpin Libya, Muammar Gaddafi.

Sirte terletak di tengah-tengah antara Tripoli dan Benghazi. Ia ditubuhkan pada awal abad ke-20 oleh Itali. Terdapat sebuah kubu abad ke-19 yang dibina oleh Empayar Uthmaniyah. Ia berkembang menjadi sebuah bandar selepas Perang Dunia Kedua.

Sebagai tempat kelahiran Muammar Gaddafi, Sirte disukai oleh rejim Gaddafi. Bandar ini merupakan kubu terakhir utama Gaddafi pengikut setia dalam perang saudara Libya 2011. Dalam pertempuran untuk mengawal Sirte, bandar ini mengalami kerosakan besar-besaran.

Sejarah awal[sunting | sunting sumber]

Sirte dibina berhampiran kawasan bandar purba Phoenicia Macomedes-Euphranta di di sepanjang pesisir Laut Mediterranean. Pada zaman klasik, pantai ini "berbahaya kepada kapal" dan dipanggil "inhospita Syrtis" dalam Virgil's Aeneid.

Sejarah moden[sunting | sunting sumber]

Pada tahun 1842 Uthmaniyah membina kubu di Indosat al Zaafran iaitu Qasr al Zaafran. Kubu dibina di bawah Sultan Abdülmecid untuk mengawal Tripolitania selepas kejatuhan Dinasti Karamanli. Kemudian kubu ini diambil alih dan dibaiki oleh Itali pada tahun 1912.

Semasa Perang Dunia Kedua Sirte hanyalah "sebuah kampung Arab sedikit lusuh pondok lumpur, berkelompok pada bank-bank aliran berbau busuk." Penemuan dan eksploitasi minyak berhampiran kampung kelahiran Muammar al-Gaddafi pada tahun 1942 mengubah keadaan. Gaddafi dilahirkan dalam khemah di Qasr Abu Hadi, kira-kira 20 kilometer (12 batu) selatan Sirte. Beliau telah dihantar ke sekolah rendah di Sirte pada usia sepuluh tahun.

Era Gaddafi[sunting | sunting sumber]

Selepas rampasan kuasa pada tahun 1969, Gaddafi mengubah Sirte menjadi sebuah bandar yang kecil. Selepas tahun 1988, kebanyakan jabatan-jabatan kerajaan dan Parlimen Libya telah dipindahkan dari Tripoli ke Sirte, walaupun Tripoli kekal secara rasmi sebagai ibu negara. Universiti Al-Tahadi telah ditubuhkan pada tahun 1991.

Pada tahun 1999, Gaddafi mencadangkan idea mewujudkan "Afrika Amerika Syarikat" dengan Sirte sebagai pusat pentadbiran. Beliau mahu membina sebuah lapangan terbang antarabangsa dan pelabuhan yang baru telah diumumkan pada tahun 2007.

Pada tahun 1999, Deklarasi Sirte telah ditandatangani di bandar itu oleh Pertubuhan Perpaduan Afrika yang dihoskan oleh Gaddafi. Pada tahun 2007, beliau juga menganjurkan ceramah di Sirte untuk broker perjanjian damai antara kerajaan Sudan dan pertelagahan puak di Darfur. Pada tahun 2008, China Railway Construction Corporation memenangi tender $ 2.6 bilion di Libya untuk membina landasan kereta api dari barat ke pantai timur sepanjang 352 km dari Khums Al Sirte dan landasan keretapi 800 km untuk pengangkutan bijih besi dari Sabha ke Misrata.

Perang saudara Libya 2011[sunting | sunting sumber]

Pada 5 Mac 2011, kuasa-kuasa anti-Gaddafi mahu menawan bandar. Tapi pada 6 Mac pemberontak berhenti selepas Pertempuran Bin Jawad sebelum sampai ke Sirte. Pasukan kerajaan berjaya menawan semula Lanuf Ras. Di bawah Resolusi 1973 Majlis Keselamatan PBB, beberapa negara-negara Barat dan Arab kemudiannya campur tangan dengan mogok udara dan peluru berpandu, yang berpaling arus sekali lagi memihak kepada pemberontak. Pada 28 Mac, Al Jazeera melaporkan bahawa Sirte diambil alih oleh pasukan pemberontak.

Pada bulan Ogos, pasukan pemberontak lain yang berpangkalan di Benghazi memecahkan kebuntuan lalu menawan Brega dan Lanuf Ra. Pemberontak di Misrata bergerak ke Sirte. Pada 24 Ogos unit pemberontak dilaporkan berada di 56 km Sirte.

Dalam ucapan radio pada 1 September 2011, Gaddafi mengisytiharkan Sirte sebagai ibu negara baru Jamahiriya Rakyat Sosialis Arab Libya, menggantikan bekas ibu negara Tripoli, yang telah ditawan oleh pemberontak.

Banyak bangunan dan infrastruktur di Sirte rosak teruk akibat serangan udara NATO. Banyak rumah telah digeledah dan dirompak oleh pejuang.

Gaddafi telah dibunuh di Sirte pada 20 Oktober 2011.[1]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ "Muammar Gaddafi killed as Sirte falls". Al Jazeera English. 20 Oktober 2011. Dicapai pada 20 Oktober 2011.

Pautan luar[sunting | sunting sumber]

Templat:Daerah di Libya