Taufan Sidr

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Very Severe Cyclonic Storm Sidr
Ribut siklon sangat kencang (Skala IMD)
cyclone kategori 4 (SSHS)
Sidr in the Bay of Bengal

Sidr in the Bay of Bengal
Terbentuk November 11, 2007
Reda November 16, 2007
Kelajuan maksimum
angin
215 km/j (130 bsj)
(Purata 3 minit)
250 km/j (155 bsj)
(Purata 1 minit)
Tekanan terendah 944 hPa (mbar)
Kematian ≥3,113
Kerosakan $450 juta (Nilai USD tahun 2007)
Kawasan
terjejas
Bangladesh, eastern India
Sebahagian daripada
2007 North Indian Ocean cyclone season

Taufan Sidr telah melanda Teluk Benggala terutama pantai Bangladesh sejak 15 November 2007. Kekuatan angin 215 km sejam iaitu taufan aras 4 pada Skala Saffir-Simpson. Sidr merupakan istilah bahasa Arab iaitu sejenis pokok dari keluarga Ziziphus.

Pada 9 November 2007, ribut telah dikesan melanda Pulau Andaman dan beransur lemah di Pulau Nicobar. Hujan lebat melanda bandar Dhaka dan menyebabkan kerugian $450 juta.

Mangsa[sunting | sunting sumber]

Sehingga 19 November 2007, 10,000 dipercayai terbunuh akibat banjir dan ribut . Kebanyakan kematian akibat dihanyutkan oleh ombak besar setinggi 6 meter di pantai selatan Bangladesh.

Lebih sejuta hilang tempat tinggal , memerlukan bekalan makanan, air dan ubat-ubatan. Rumah yang dibuat daripada buluh dan beratap zink diterbangkan oleh ribut kencang. Mereka merupakan penduduk termiskin di dunia .

Stesen televisyen ATN Bangla mengambil gambar kawasan bencana dari udara. Khidmat gajah digunakan untuk menarik pokok tumbang yang merintangai jalan raya kerana tidak ada jentera moden. Jalan raya bertar musnah akibat ombak besar. Bekalan elektrik yang terputus dijangka pulih beberapa minggu .

Bantuan[sunting | sunting sumber]

Persatuan Palang Merah Bangladesh bertungkus-lumus memasuki kawasan kampung-kampung yang ranap akibat taufan Sidr. Berjuta-juta penduduk tinggal di tanah lapang kerana rumah habis ranap.

Bantuan dari pihak tentera Bangladesh tidak mencukupi. Helikopter menggugurkan bekalan makanan, ubat , selimut dan pakaian. Begitu juga bantuan yang diberikan oleh lima buah kapal tentera laut Bangladesh.

Bantuan negara asing tidak dapat dielakkan. Jerman, Britain , Amerika Syarikat (AS) dan Kesatuan Eropah (EC) bersedia menghulurkan bantuan melalui Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu.

3,500 tentera marin Amerika Syarikat dari kapal perang USS Kearsarge dan USS Wasp yang beroperasi di Teluk Oman digerakkan ke Bangladesh. Kapal perang USS Tarawa yang ditempatkan di pulau Hawaii turut dihantar bagi menyelamatkan mangsa banjir .