Gajah

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari
Gajah
Julat zaman: Pliocene–Recent
Gajah di Zoo Negara, Malaysia.JPG
Gajah di Zoo Negara, Malaysia.
Pengelasan saintifik
Alam: Haiwan
Filum: Chordata
Subfilum: Vertebrata
Kelas: Mammalia
Order: Proboscidea
Keluarga: Elephantidae
Gray, 1821

Gajah merupakan haiwan daratan terbesar di dunia. Terdapat 3 spesies gajah di dunia.

  1. Gajah Asia (termasuk Gajah Kerdil Malaysia)
  2. Gajah Savana Afrika
  3. Gajah Hutan Afrika (sekarang dianggap spesies yang tersendiri)

Etimologi[sunting | sunting sumber]

Perkataan Gajah dikatakan berasal dari perkataan Sanskrit गज (gaja).[1] Selain gaja, Bahasa Sanskrit juga guna Hastin, Ibha dengan Varana untuk merujuk kepada Gajah.

Gajah Afrika[sunting | sunting sumber]

Gajah Afrika merupakan haiwan daratan terbesar di dunia. Sepanjang 55 juta tahun terdapat 500 spesies gajah yang dikenalpasti dan hanya tiga spesies yang masih kekal iaitu Gajah Asia dan Gajah Afrika (terbahagi kepada dua spesies iaitu Gajah Hutan Afrika dan Gajah Savana Afrika). Spesies Gajah Asia dan Gajah Afrika mula berpecah kira-kira lima hingga tujuh juta tahun dahulu. Dari jurai keturunan spesies Gajah Asia terhasillah gajah Mammoth yang bagaimanapun kini telah pupus. Terdapat dua sub-spesies gajah Afrika iaitu Gajah Savana Afrika dan Gajah Hutan Afrika walaupun ada yang berpendapat bahawa Gajah Hutan Afrika adalah spesies yang tersendiri.[2]

Gajah Savana Afrika[sunting | sunting sumber]

Gajah Savana Afrika atau nama saintifiknya Loxodonta africana ialah antara dua spesies Gajah Afrika. Dahulunya Gajah hutan dan Gajah savana Afrika diklasifikasikan sebagai satu spesies tetapi mengikut kajian terbaru Gajah hutan dengan Gajah savana adalah dua spesies yang berbeza yang terpisah antara 5 hingga 3 juta tahun dahulu. Gajah savana ialah spesies Gajah terbesar di dunia yang masih hidup dengan ketinggian maksimum 4 meter (14 kaki) dan beratnya boleh mencecah sehingga 11 tan atau 11,000 kg. Mereka didapati hampir di seluruh benua Afrika, dari padang pasir di Mali sehingga ke Afrika Selatan. Gajah savana Afrika diklasifikasikan sebagai "vulnerable" oleh IUCN. Akan tetapi sub-spesies Gajah Savana Afrika iaitu Gajah Afrika Utara (Loxodonta africana pharaoensis) telah pupus sekurang-kurangnya 2 sebelum masihi.

Gajah Hutan Afrika[sunting | sunting sumber]

Gajah Hutan Afrika atau nama saintifiknya Loxodonta cyclotis merupakan spesies Gajah yang kebanyakkannya didapati di pendalaman hutan Republik Demokratik Congo, Gabon, Cameroon, Republik Congo dan Guinea Khatulistiwa. Gajah Hutan Afrika ialah spesies Gajah yang paling kecil di dunia. Dahulu mereka (termasuk Gajah Savana Afrika) digolongkan sebagai satu spesies akan tetapi mengikut kajian terbaru, hubungan antara Gajah savana dengan Gajah hutan adalah jauh menyebabkan Gajah Afrika terbahagi kepada dua spesies yang berbeza. [3]

Gajah Asia[sunting | sunting sumber]

Gajah Asia berbeza daripada Gajah Afrika dari segi telinganya yang kecil sedikit, mempunyai dahi yang rata, dan dua bonggol di kepalanya merupakan puncak tertinggi gajah, berbanding dengan Gajah Afrika yang mempunyai hanya satu bonggol di atas kepala. Selain itu, hujung belalai Gajah Asia hanya mempunyai 1 bibir, sementara Gajah Afrika mempunyai 2 bibit di hujung belalai. Kedua-dua jantina Gajah Afrika mempunyai gading sementara hanya gajah jantan Asia yang mempunyai gading yang jelas kelihatan.Terdapat beberapa subspesies gajah Asia,antaranya ialah gajah Sri lanka, Gajah India, Gajah Sumatera dan Gajah Malaysia.

Gajah Sri Lanka[sunting | sunting sumber]

Elephas maximus maximus atau gajah Sri Lanka hanya ditemui di pulau Sri Lanka. Ia adalah terbesar dari Asia. Ada 3,000-4,500 dianggarkan merupakan dari subspesies terdapat hari ini di alam liar, walaupun tidak ada bancian yang tepat telah dilakukan baru-baru ini. Gajah jantan yang besar beratnya dianggarkan5.400 kg (12.000 lb) dan berdiri di 3,4 m (11 ft) tinggi. Gajah jantan Sri Lanka mempunyai tonjolan tengkorak sangat besar, dan kedua-dua jenis mempunyai lebih banyak kawasan depigmentasi dari Asia yang lain. Biasanya, telinga mereka, wajah, batang, dan perut mempunyai konsentrasi besar kulit pink-rintik. Ada sebuah panti asuhan untuk gajah di Pinnawala, Sri Lanka, yang memainkan peranan besar dalam melindungi gajah Sri Lanka dari kehancuran.

Gajah India[sunting | sunting sumber]

Elephas maximus indicus atau Gajah India membentuk sebahagian besar daripada populasi gajah Asia. Berjumlah sekitar 36.000, gajah ini berwarna abu-abu ringan dalam warna, dengan depigmentasi atau bintik-bintik yang hanya pada telinga dan batang. Gajah jantan besar biasanya akan berat hanya sekitar 5.000 kg (11.000 lb), tetapi setinggi Sri Lanka. Gajah Asia boleh didapati di benua Asia di dalam 11 negara Asia, dari India hingga Indonesia. Mereka lebih memilih kawasan hutan dan zon peralihan, antara hutan dan padang rumput,yang mana lebih luas dan terdapat pelbagai makanan. Gajah sumatera, Elephas maximus sumatranus, ditemui hanya di Sumatera,ia lebih kecil daripada gajah India. Populasi anggaran untuk kumpulan ini berkisar dari 2,100 hingga 3,000 orang. Warna Gajah Sumatera agak kelabu terang dan mempunyai depigmentasi kurang dari jenis Gajah Asia yang lain, dengan bintik-bintik merah muda hanya di telinga. Gajah Sumatra dewasa biasanya berukuran antara 1,7-2,6 m (5,6-8,5 ft) pada bahu dan berat kurang dari 3,000 kg (£ 6600). Hal ini jauh lebih kecil dari yang lain di Asia (dan Afrika)dan hanya ada di Pulau Sumatera, biasanya dalam kawasan hutan dan sebahagian habitat berhutan.

Gajah Sumatera[sunting | sunting sumber]

Elephas maximus sumatranus atau Gajah Sumatera merupakan sub-spesies gajah unik kepada Pulau Sumatera dan satu-satunya spesies dan sub-spesies Gajah yang diklasifikasikan sebagai amat terancam oleh kerana kehilangan habitat disebabkan oleh penanaman kelapa sawit dan pertanian serta peningkatan penduduk Manusia. Saiz Gajah Sumatera adalah lebih kecil daripada Gajah India dan Gajah Sri Lanka tetapi lebih besar daripada Gajah Kerdil Borneo.

Gajah Kerdil Borneo[sunting | sunting sumber]

Gajah kerdil atau Gajah kerdil Borneo dengan nama saintifik Elephas maximus borneensis adalah spesies terkecil gajah, bahkan lebih kecil dari Gajah Sumatra. Ukuran tubuhnya hanya sekitar 2,5 meter. Data menunjukkan bahawa DNA pada Gajah kerdil adalah sama sekali berbeza dari Gajah asia dan Gajah afrika, hal ini dibuktikan bahawa Gajah kerdil merupakan subspesies baru dari gajah. Habitat tempat hidup mereka ada di kedalaman hutan Borneo, perbatasan antara Kalimantan Timur - Indonesia dan Sabah,Malaysia. Gajah kerdil Borneo dapat dibezakan dengan melihat ekornya yang lebih panjang dan mencecah ke tanah,mempunyai telinga yang lebih lebar,mempunyai belalai yang pendek dan gading yang agak lurus.

Hubungan dengan Manusia[sunting | sunting sumber]

Gajah juga pernah digunakan dalam peperangan sebagai gajah perang, yang digunakan bagi menyerang musuh.

Galeri[sunting | sunting sumber]


Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Pautan luar[sunting | sunting sumber]

Laman Sesawang[sunting | sunting sumber]


Senarai mamalia
A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z