Tentera Darat Uthmaniyyah (kurun ke-15 hingga ke-19)

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Sebahagian daripada siri tentang
Angkatan Tentera
Empayar Uthmaniyah
Jata Empayar Uthmaniyah
 
Pengerahan

Tentera Darat Klasik Uthmaniyah adalah sebuah struktur ketenteraan yang diasaskan oleh Mehmed II, semasa penyusunan semula negara dan ketenteraan yang dilakukan oleh beliau. Ia merupakan sebuah penyusunan semula secara besar-besaran selepas penyusunan pasukan tentera tetap yang dilakukan oleh Orhan I yang mana tentera dibayar gaji berbanding pembahagian harta rampasan perang dan tanah. Pasukan tentera ini menjadi tulang belakang semasa Kebangkitan Empayar Uthmaniyyah. Struktur ketenteraan ini telah dibubarkan oleh Sultan Mahmud II pada 15 Jun 1826 dalam satu kejadian yang dikenali sebagai Peristiwa Menguntungkan berikutan usaha-usaha pembaharuan yang panjang.

Uthmaniyah merupakan antara negara pertama yang mengekalkan sebuah struktur ketenteraan tetap d Eropah sejak Empayar Rom. Tentera ini bermula pada kurun ke-14; ia kemudian dibubarkan oleh Sultan Mahmud II pada tahun 1826.

Bibliografi[sunting | sunting sumber]

  • Uzunçarşılı, İsmail Hakkı (1988). Osmanlı Devleti Teşkilatından Kapıkulu Ocakları: Acemi Ocağı ve Yeniçeri Ocağı. Ankara: Türk Tarih Kurumu. ISBN 975-16-0056-1.
  • Zygulski, Zdzislaw (1991). Ottoman Art in the Service of Empire. NYU. ISBN 0814796710.
  • Fanny Davis. Palace of Topkapi in Istanbul. 1970. ASIN B000NP64Z2
  • Mantran, Robert (1998). La vita quotidiana a Constantinopoli ai tempi di Solimano il Magnifico e dei suoi successori (XVI e XVII secolo) (dalam bahasa Italian) (ed. 3). Milan: Rizzoli.Selenggaraan CS1: bahasa tidak dikenali (link)

Nota[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]