DC Extended Universe

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Pergi ke pandu arah Pergi ke carian
DC Extended Universe
DC Comics logo.svg
Logo penjenamaan rasmi semua media DC Comics
BerdasarkanWatak-watak dari DC
Syarikat
penerbitan
DC Films
Diedarkan olehWarner Bros. Pictures
Tarikh tayangan
2013–kini
NegaraAmerika Syarikat
BajetJumlah (7 filem):
$1.39 bilion
Pecah panggungJumlah (7 filem):
$5.27 bilion

DC Extended Universe (DCEU)[a] ialah istilah tidak rasmi yang digunakan untuk merujuk kepada francais media Amerika dan alam semesta berkongsi yang berpusat pada siri filem adiwira, yang diedarkan oleh Warner Bros Pictures dan berdasarkan watak-watak yang muncul dalam buku-buku komik Amerika oleh DC Comics. Alam semesta bersama, seperti DC Universe asli dalam buku-buku komik dan program-program televisyen, ditubuhkan dengan menyeberang unsur-unsur plot, tetapan, pelakon, dan watak-watak yang sama. Filem-filem tersebut telah di produksi sejak tahun 2011 dan pada masa itu Warner Bros telah mengedarkan tujuh filem.

Filem-filem itu ditulis dan diarahkan oleh pelbagai individu dan mempunyai ciri-ciri yang besar, sering dianjurkan. Beberapa pelakon, termasuk Henry Cavill, Ben Affleck, Gal Gadot, Ezra Miller, Jason Momoa dan Ray Fisher telah muncul dalam banyak filem francais, dengan penampilan terus dalam sekuel yang dirancang. Pada bulan Mei 2016, ketua pegawai kreatif DC Geoff Johns dan Warner Bros. naib presiden eksekutif Jon Berg telah dilantik untuk mengendalikan bahagian DC Films dan mengawasi keputusan kreatif, pengeluaran dan kisah-kisah untuk mewujudkan plot menyeluruh dalam filem . Pada Januari 2018, Walter Hamada dilantik sebagai presiden DC Films, menggantikan Berg.

Catatan[sunting | sunting sumber]

 1. ^ Selepas pengumuman siri filem ini, ia sering dipanggil "DC Cinematic Universe" oleh peminat dan media, selaras dengan penamaan konvensyen Marvel Cinematic Universe (MCU) yang telah ditetapkan.[1][2][3] Keith Staskiewicz, menulis untuk Entertainment Weekly, mencipta istilah "DC Extended Universe ™" sebagai jenaka pada artikelnya tentang Batman v Superman: Dawn of Justice pada 1 Julai 2015.[4][5] Ini dan singkatan DCEU dengan cepat merebak di kalangan akhbar dan peminat memikirkannya sebagai nama rasmi francais sepanjang tahun-tahun berikutnyas.[6][7] Menurut penulis Vulture Abraham Riesman, DC mengesahkan kepadanya pada September 2017 bahawa istilah ini tidak digunakan secara dalaman dan mereka tidak menganggapnya sebagai rasmi.[4] Pada tahun 2016, sebagai sebahagian daripada DC Films Presents: Dawn of the Justice League, kedua-dua Geoff Johns dan Kevin Smith merujuk kepada nama francais sebagai "Liga Liga Keadilan".[8] Semasa panel DC Films di San Diego Comic-Con 2018, sepanduk video memaparkan perkataan "Welcome to the Worlds of DC", selepas mempamerkan beberapa filem yang akan datang. Hasilnya, beberapa saluran media menafsirkan ini sebagai DC secara rasmi menamakan alam semesta filem mereka sebagai "Worlds of DC".[9][10] Walaupun demikian, tidak ada pengumuman rasmi dari Warner Bros. mahupun DC Films untuk mengesahkan ini.

Rujukan[sunting | sunting sumber]

 1. ^ Barr, Merrill (April 9, 2014). "Will Warner Brothers & DC Ever Catch Up To Marvel Television After Last Night's 'Agents of S.H.I.E.L.D.'?". Forbes. Dicapai pada March 29, 2018.
 2. ^ "DC Cinematic Universe Launched From Small Screen? – It's A Wrap!". Yahoo!. August 12, 2013. Dicapai pada May 25, 2014.
 3. ^ Franich, Darren (August 14, 2014). "Entertainment Geekly: Your thoughts on the DC Cinematic Universe". Entertainment Weekly. Dicapai pada May 8, 2017.
 4. ^ a b Auger, Andrew (September 29, 2017). "DC Extended Universe Isn't the Official Name of DC's Movie Universe". Screen Rant. Diarkibkan daripada yang asal pada December 29, 2017. Dicapai pada December 16, 2017. Unknown parameter |dead-url= ignored (bantuan)
 5. ^ Staskiewicz, Keith (July 1, 2015). "First look at 'Batman v Superman: Dawn of Justice' on EW's cover". Entertainment Weekly. Diarkibkan daripada yang asal pada December 17, 2017. Dicapai pada December 17, 2017. Unknown parameter |dead-url= ignored (bantuan)
 6. ^ Nathan, Ian. "They Are Legend". Empire. Bauer Media Group (September 2015): 77–89 (80 for cited material).
 7. ^ Owens, Jeremy (July 26, 2015). "'Batman V Superman' Empire Cover Revealed; Zack Snyder On The DCEU". Screen Rant. Diarkibkan daripada yang asal pada July 29, 2015. Dicapai pada July 31, 2015. Unknown parameter |dead-url= ignored (bantuan)
 8. ^ Leadbeater, Alex (September 30, 2017). "What Should The DCEU Be Called Now?". Screen Rant. Diarkibkan daripada yang asal pada October 2, 2017. Dicapai pada December 17, 2017. Unknown parameter |dead-url= ignored (bantuan)
 9. ^ Shaw-Williams, Hannah (July 21, 2018). "The DC Extended Universe Labelled 'Worlds of DC' At Comic-Con [UPDATED]". ScreenRant. Dicapai pada October 4, 2018.
 10. ^ Hughes, Mark (July 22, 2018). "'Aquaman' Trailer Shows Great Chance For Revival Of DC Movies". Forbes. Dicapai pada October 4, 2018.

Pautan luar[sunting | sunting sumber]