Wikipedia:Kedai Kopi/Arkib6/2008

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari

Laman ini merupakan arkib kepada Wikipedia:Kedai Kopi.

Bantu Saya...

Sesiapa yang mahu mengembangkan Wikipedia ini diharap membantu menterjemahkan maklumat pada halaman Senarai bangunan dan struktur tertinggi di dunia. Saya telah memasukkan maklumat itu dari halaman Wikipedia Inggeris.

Saya lihat tajuk halaman itu menyatakan ada senarai namun setelah dilihat, langsung tiada senarai nama struktur tinggi,maka saya pun tambahlah. Diharap kalian dapat membantu saya menambah,menyunting,dan mencipta halaman struktur tinggi yang masih kosong di Senarai bangunan dan struktur tertinggi di dunia.

Diharap semua dapat membantu !! Pengguna:Syed Azaharul 07:40, 1 Jun 2008 (UTC)

Saya telah menyunting sedikit laman tersebut, menterjemah satu bahagian sahaja buat masa kini. kalau ada masa nanti saya tolong anda. - pmc 00:23, 2 Jun 2008 (UTC)

saya juga telah menyunting sedikit laman tersebut.--Kekacang 08:11, 5 Jun 2008 (UTC)

isu perkataan arab dimelayukan

apakah makna dan betulnya ejaan solat istiqharah atau solat istikharah...??

Solat Istikharah. ...Aurora... 16:26, 3 Jun 2008 (UTC)

Bumiputera

Saya lihat rencana Bumiputera agak lemah dan perlukan rombakan. Saya harap kita dapat membaikinya dengan memasukkan fakta sebenar terutamanya berdasarkan perlembagaan. Saya fikir rencana ini tidak perlu terlalu panjang dan tidak perlu dimasukkan sebarang persepsi. cheguman 04:58, 3 Jun 2008 (UTC)

Bilangan rencana

Kini Wikipedia bahasa Melayu mengandungi 28,868 rencana pada 6 petang 6 Jun 2008. Saya akan berehat seketika bagi melihat kebolehupayaan Wikipedia bahasa Melayu berkembang, semoga ia berterusan. Yosri 10:29, 6 Jun 2008 (UTC)

Saudara patut berehat, rasanya terlalu banyak menyunting... :P Jangan tinggalkan kami for good cukuplah. =) - p.m.c. 02:11, 7 Jun 2008 (UTC)
6 Jun 2008 = 28,868
19 Jun 2008 = 29,089
=221 rencana / 13 hari = 17 rencana baru sehari * 221 hari sehingga 2009.
Ujuran sehingga 1 Jan 2009 = 32,421 Yosri 00:51, 19 Jun 2008 (UTC)

Korang Vote Tak Lagi, Aq Tak Tau Sapa Nak Divotekan

You are eligible to vote in the 2008 elections for the Board of
Trustees of the Wikimedia Foundation, which operates projects such as
Wikipedia. The Board of Trustees is the decision-making body that is
ultimately responsible for the long term sustainability of the
Foundation, so we value wide input into its selection.
For more information, please see
<http://meta.wikimedia.org/wiki/Board_elections/2008/en>. To remove
yourself from future notification, please add your user name at
<http://meta.wikimedia.org/wiki/Wikimedia_nomail_list>.
Yours sincerely,
2008 board election committee

Aq tima e-mel ni, PuteraLuqman Tunku Andre 16:52, 6 Jun 2008 (UTC)

pergilah tanya soalan....lepas tu tengok la macam mana dia oreng jawab.. lepas tu pilih lah..! Che 05:30, 8 Jun 2008 (UTC)

La...nk bersoklan plak, x per lah, aq akn bg soklan cepu mas, salah atau betul, belakang kra, cma nk tgok camner dya nk bls dgn suksesnya! PuteraLuqman Tunku Andre 06:42, 8 Jun 2008 (UTC)

Rahsia mutakhir tentang bagaimana para pemilik blog dapat mengalahkan Wikipedia!

Rahsia kini terbongkar di Dummipedia.org!Syarikat Pemunggahan Rencana 21:39, 6 Jun 2008 (UTC)

Patutkah saya rasa bangga dengan pencapaiannya? Encyclopedias suck...... Heh, nak juga tengok sejauh mana blog dia boleh outlast Wiki. :P - p.m.c. 00:10, 7 Jun 2008 (UTC)

Saya faham akan apa yang anda maksudkan hanya selepas saya merujuk semula kepada Gobalakrishnan.com: Encyclopedias suck and the only time you should be looking at an encyclopedia is when you need a point of reference when writing a serious publication or thesis.

Penulis itu memang jarang baca buku, hehehe. Tengok, dia langsung tidak faham akan makna yang sebenar tentang apa itu point of reference, cuma nak gunakan istilah-istilah yang kelihatan mewah. Tiada orang yang membaca ensiklopedia untuk mendapat point of reference. Mengikut The Free Dictionary, point of reference bermaksud "an indicator that orients you generally". Bilakah rujukan menjadi penunjuk?

Ensiklopedia seolah-olah kamus tetapi jauh lebih perinci. Pembacanya sering merujuk kepadanya untuk mendapat tahu tentang sesuatu. Tapi penulis itu mengatakan orang merujuk kepada ensiklopedia HANYA untuk menulis buku atau tesis! Memang katak di bawah tempurung! Kini, seorang profesor universiti juga menggunakan Wikipedia sebagai sebahagian kursusnya, dengan banyak yang lain mengaku bahawa mereka selalu merujuk kepada Wikipedia.

Saya rasa guru internet itu setengah masak. Tiada guru internet di Barat yang berani melawan Wikipedia, cuma dia seorang je di Bolehland! Tapi masih ada ramai peminatnya! A sucker is born every minute so there's always a market if you dare to promise the sky. Dibiayai oleh kumpulan si dungu, dia kini ketawa akan orang yang membaris untuk membeli petrol sebelum kenaikan harga beberapa hari yang lalu:

Here I am still in the office at 8.32pm. It’s not that I’m very hardworking, it’s just that the recent news that the petrol price in Malaysia is going to increase to RM2.70 per liter caused panic among my fellow Malaysians who would literally drive a mile to save a penny.

Me?

I just made RM50,000 in 2 weeks with the launch of Super Affiliate Blogger. Petrol price don’t scare me. I thought about days like this 3 years ago.

Untuk rencana asal, sila lihat InternetMillionaires.com


Takkan Wikipedia Hilang di Dunia!


Syarikat Pemunggahan Rencana 08:06, 7 Jun 2008 (UTC)


I just made RM50,000 in 2 weeks with the launch of Super Affiliate Blogger. Petrol price don’t scare me. I thought about days like this 3 years ago.

Sejauh yang saya tahu tentang sikap manusia, mereka tidak akan mendedahkan keuntungannya jika mereka benar-benar kaya, hehehe. Pernahkah anda mendengar Lim Goh Tong, Samy Vellu, Ling Liong Sik, atau sebarang UMNOputra yang pernah mendedahkan kekayaan mereka, kecuali dipaksakan oleh akta syarikat atau terbongkar, misalnya anak Tun Ling Liong Sik yang membelanja RM1.2 bilion untuk membeli sebilangan syarikat awam?

Maka adakah RM50,000 benar, tiada orang yang tahu. Sesiapa juga boleh menulis. Saya juga boleh menulis, hehehe! Jika tak percaya, berapakah yang anda mahu? Saya masih boleh tambah beberapa kosong lagi! — Syarikat Pemunggahan Rencana 09:04, 7 Jun 2008 (UTC)

Ini merupakan kebenaran yang tersembunyi. Betul, betul tu. - p.m.c. 12:21, 7 Jun 2008 (UTC)
setuju dengan Syarikat Pemunggahan Rencana..hehehe..Che 05:29, 8 Jun 2008 (UTC)

Hmm.... Dia Guru WordPress. Belagak dengan Wikipedia, tapi tak sedar pula dia menggunakan barang free (WordPress) untuk buat duit. Kesemua orang wikipedia menulis secara percuma dan berkongsi ilmu mereka. Jika untuk buat duit, dah lama mereka buat kamus/ensiklopedia sendiri dan jual.

Isi Super Affiliate Blogger dah tentu benda yang sama, jual barang melalui internet dan guna advertisment seperti adsense untuk buat duit. Mana tak kaya, jual barang guna FedEx, tak perlu lesen dan bayar cukai. Ada kos lebih, letak kepada pembeli. Kerja pun melalui rumah. Dah banyak perniagaan sebegini muncul sekarang, jadi kerajaan kena ubah/gubal undang-undang untuk kawal benda sebegini.

Syarikat Pemunggahan Rencana, dah tentu dia ketawa besar kerana orang telah membeli Super Affiliate Blogger yang ditulisnya. Tetapi jangan lupa, orang kaya tak selamanya kaya, mati pun bukan boleh bawa ke kubur duitnya yang banyak itu!--Kekacang 09:27, 8 Jun 2008 (UTC)


Ketika kehidupan senang, janganlah ketawa dan pandang rendah akan orang yang membaris untuk membeli petrol. Dia kaya bukannya kerana dia menggunakan produk sendiri. Dia kaya kerana MENJUAL produknya!

Sememangnya, dia tidak bertujuan untuk memandang rendah sesiapa; pandang rendah itu dilakukan tanpa sengaja. Dia cuma hendak orang membeli produknya dengan mengeksploitasikan kenaikan harga petrol tetapi api tergostan (backfire, hehehe)! Bolehkah dia jamin sesiapa yang menggunakan produknya boleh dapat RM50,000 dalam dua minggu? Tak boleh kan? Apa katanya kalau jamin RM50,000 dalam tempoh 10 tahun? Masih mengecut, kan? — Syarikat Pemunggahan Rencana 10:28, 8 Jun 2008 (UTC)

Setuju!! Tetapi dia kena berhati-hati dengan apa yang dikatakan, nanti jadi isu besar susah. Lagi-lagi isu tentang minyak, sekarang ramai yang tidak puas hati.--Kekacang 14:37, 8 Jun 2008 (UTC)


Rencana sindiran: Adakah anda BENAR-BENAR mahu mengalahkan Wikipedia?Syarikat Pemunggahan Rencana 05:29, 11 Jun 2008 (UTC)

Pengemaskinian polisi

Saya harap akan wujud satu ikhtiar sekaligus usaha bagi menaiktaraf serta mengemaskini polisi-polisi Wikipedia bahasa Melayu. Kebanyakan laman polisi masih memiliki kandungan bahasa Inggeris tanpa terjemahan bahasa Melayu. Sebagai petunjuk, lihat laman berkenaan yang terdapat dalam Templat:Polisi dan garis panduan Wikipedia. Tujuan kenyataan saya ini untuk memudahkan pengguna-pengguna baru dan jika terbabit ia melibatkan pengguna biasa mahupun penyelia untuk merujuk polisi/dasar yang terdapat di Wikipedia ketika menyumbang. Ia sekaligus menggalakkan pertumbuhan bilangan pengguna aktif di Wikipedia bahasa Melayu ini. Ayuh sama-sama kita lakukannya! Selamat maju jaya. — Didie (bincang) 09:03, 15 Jun 2008 (UTC)

Hmm.. kalau saudara minta awal-awal dah saya bantu terjemah dan susun. Baiklah, kalau ada masa nanti saya beri bantuan. Sekian. - p.m.c. 09:51, 15 Jun 2008 (UTC)
Saya telahpun selesai menterjemah Wikipedia:Nama khas. Sila berikan pandangan anda di Perbincangan Wikipedia:Nama khas. Saya akan bantu selesaikan rencana panduan yang lain. --Tikar aurum 12:16, 15 Jun 2008 (UTC)

Wikipedia:Tandatangan telah siap dalam versi pertama. Saya akan gunakan bahagian ini untuk mengemaskini berita-berita penterjemahan terbaru akan templat tersebut. - p.m.c. 12:44, 22 Jun 2008 (UTC)

Update - Wikipedia:Bahagian trivia telah siap disunting. Sila periksa jika terdapat sebarang penterjemahan yang kurang tepat. Nota: Banyak rencana polisi di MS Wiki agak semak... ada rencana yang menggunakan ayat dan bahasa yang agak teruk... O_o - p.m.c. 00:34, 24 Jun 2008 (UTC)

Senarai

Dikemaskini kali terakhir pada 03:09, 24 Jun 2008 (UTC)

Pemilihan Dewan Wikimedia

(Indonesia)Siapa yang belum vote di Special:Boardvote? saya sudah cek tak ada sesiapa pengguna dari ms: ini syarat syarat Di salin-tempel dari id:

Pemilihan Dewan Pengawas Wikimedia Foundation 2008

Pemilihan Dewan Pengawas Wikimedia 2008 akan berlangsung pada tanggal 1-21 Juni 2008. Para pengguna proyek Wikimedia dari seluruh dunia, termasuk pengguna Wikipedia bahasa Indonesia dapat memberikan suara bagi para kandidat.

Sebagai pengguna Wikipedia bahasa Melayu, Anda dapat memberikan suara jika:

  • tidak sedang diblokir; dan
  • bukan akun bot; dan
  • telah melakukan minimal 600 suntingan sebelum 1 Maret 2008 (UTC).
  • telah melakukan minimal 50 suntingan antara 1 Januari hingga 29 Mei 2008 (UTC).

Langkah memberikan suara:

  1. Baca presentasi para kandidat di Meta dan pikirkan ranking/peringkat setiap kandidat menurut Anda.
    • Ranking 1 adalah peringkat terbaik, diikuti dengan 2, 3, dan seterusnya. Anda boleh tidak memberikan ranking pada kandidat yang tidak Anda dukung.
    • Anda dapat memberikan angka ranking yang sama pada lebih dari satu kandidat.
  2. Di antara tanggal 1-21 Juni 2008 (UTC), pergi ke halaman Special:Boardvote.
  3. Ikuti instruksi pada halaman tersebut untuk memberikan ranking di sana.
Pranala pencalonan Dewan di Meta


Karya:REX
Fajar ab 05:03, 17 Jun 2008 (UTC)

Versi BM ...Aurora... 08:07, 17 Jun 2008 (UTC)
Ah iya. Apakah anda telah mengundi di Special:Boardvote ? Fajar ab 11:35, 20 Jun 2008 (UTC)

Data tersenskripsi:Aurora@mswiki, Yosri@mswiki. Fajar ab 11:38, 20 Jun 2008 (UTC)

Bantuan berkaitan Templat:Navbox

Saya perasan dalam templat ini terdapat perbezaan dalam background coloring. Jika saudara-saudara lihat laman-laman yang mengandungi templat ini, misalnya, Koridor Raya Multimedia, lihat di bahagian bawah sekali untuk templat rencana tersebut, "MSC Malaysia", baris di sebelah kiri tidak mempunyai color fill jike dibandingkan dengan laman bahasa Inggerisnya.

Saya tak berapa arif tentang tagsnya, jadi jika sesiapa mampu membantu, silakan. Saya tak pasti jika hanya browser saya yang mengalami masalah paparan ini (PC baru format... teruk sekarang). Terima kasih in advance. =)

- p.m.c. 07:12, 23 Jun 2008 (UTC)

PMC, anda tak sepatutnya menyalin-tampal kod dari enwiki tanpa mengetahui pokok pangkal, terutamanya templat rumit macam navbox itu. Seingat saya sebelum ini tiga huruf kecil di bucu kiri itu ialah p.b.s, tapi sekarang dah jadi v.d.e. Color fill pun dah hilang. I'm just saying.—Aviator, 06:25, 24 Jun 2008 (UTC)

Haih, lain yang saya tanya lain saya dapat. Cuba lihat sejarah suntingan sebelum penyuntingan saya. "18:39, 13 Jun 2008 218.111.37.82" merupakan penyunting sebelum saya, dan saya tidak mengubah apa-apa pun selain daripada menterjemah bahagian ini "Please do not edit without discussion first as this is a VERY complex template." dan melindungi templat. Silat kaji dahulu sebelum membuat tuduhan saudara. Jadi, saya anggap saudara tak boleh membantu? Sekian. - p.m.c. 12:19, 24 Jun 2008 (UTC)

Dah diwarnakan. ...Aurora... 14:47, 24 Jun 2008 (UTC)

Ahh, terima kasih Aurora, selalu boleh diharapkan. Kalau boleh, saya nak tanya juga, bagaimana saudara membetulkan templat tersebut? Mengapa paparannya elok di English Wikipedia tetapi berbeza di sini, meskipun tags yang digunakan sama? - p.m.c. 15:56, 24 Jun 2008 (UTC)
Sebab CSS yang digunakan lain, maka paparannya lain. ...Aurora...
Oh, begitu. Saya rasa saya periksa CSS templat tersebut, semuanya kelihatan okay, tapi... mungkin ada bahagian tak dibaiki penuh. - p.m.c. 22:49, 25 Jun 2008 (UTC)

Dah jadi p.b.s ...Aurora... 16:07, 26 Jun 2008 (UTC)