Bumiputera

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.

Bumiputera (Jawi: بوميڤوترا) atau peribumi ialah penduduk asal sesuatu tempat, contohnya seperti di Tanah Melayu. Golongan yang dikira sebagai bumiputera menurut undang-undang adalah semua suku kaum. Orang Asli, Melayu (menurut takrifan Perlembagaan Malaysia), peribumi Sabah, dan peribumi Sarawak.

Bumiputera[sunting | sunting sumber]

Bumiputera merupakan kaum-kaum di Malaysia yang merupakan penduduk asal negara ini.Bumiputera terdiri daripada kaum Melayu yang ada di seluruh negeri di Malaysia yang merupakan kaum teramai di dalam Bumiputera. Suku-suku orang-orang asli yang banyak terdapat di Pahang , Perak,Kedah,Terengganu,Kelantan, Selangor dan Johor juga merupakan kaum bumiputera. Orang-orang asli ini dibawah penguasaan JABATAN KEMAJUAN ORANG ASLI (JAKOA) yang berfungsi untuk melindungi mereka dan hak mereka sebagai warganegara Malaysia. Seterusnya, peribumi-peribumi yang ada di negeri Sabah dan negeri Sarawak. Peribumi terbesar di Sabah ialah kaum Kadazandusun. Peribumi terbesar di Sarawak pula ialah Iban. Kesemua kaum-kaum ini dipelihara dan dilindungi di negara ini. Mereka mendapat hak dan keistimewaan sebagai kaum bumiputera. Antarannya ialah peluang pendidikan tinggi.Universiti Teknologi Mara sahaja yang memberikan pelajar daripada bumiputera menuntut pengajian tinggi di sini.

Senarai Kaum Bumiputera Malaysia[sunting | sunting sumber]

1. Orang Melayu[sunting | sunting sumber]

2. Bumiputera Sabah[sunting | sunting sumber]

3. Bumiputera Sarawak[sunting | sunting sumber]

4. Siam[sunting | sunting sumber]

5. Orang Asli[sunting | sunting sumber]
Kontroversi[sunting | sunting sumber]

Penduduk Malaysia yang bukan bumiputera merasa diri mereka dibezakan dengan kalangan masyarakat Bumiputera sehingga timbul kecemburuan sosial. Oleh itu, ada segelintir masyarakat Bukan Bumiputera bertindak agar hak mereka sebagai rakyat Malaysia sama seperti golongan Bumiputera. Ini adalah konsep MALAYSIAN,MALAYSIA bermaksud semua rakyat Malaysia adalah untuk Malaysia. Tetapi usaha mereka ini tidak kesampaian kerana sudah tertakluk dalam Perlembagaan Persekutuan di mana golongan bumiputera tetap berada di kedudukan istemewa di dalam negara ini.

Dasar Pro-bumiputera[sunting | sunting sumber]

Dasar pro-bumiputra tertentu wujud sebagai suatu alat aksi afirmatif untuk bumiputera. Dasar sebegini termasuk kuota untuk yang berikut: kemasukan ke Institusi Pengajian Tinggi Awam (IPTA), kelayakan untuk biasiswa Kerajaan, jawatan dalam kerajaan dan pemilikan perniagaan. Kebanyakan dasar ini dibentuk dalam Dasar Ekonomi Baru Malaysia (DEB). Banyaknya memberi tumpuan pada menerbitkan pemilikan saham bumiputera dalam korporat sekurang-kurangya 30 peratus. Matlamat ini asalnya dicadangkan oleh Ismail Abdul Rahman, setelah kerajaan tidak dapat mencapai persetujuan atas satu matlamat dasar yang sesuai.

Contoh-contoh dasar pro-bumiputera:

  1. Syarikat disenaraikan di Bursa Saham Kuala Lumpur mesti mencari Bumiputera untuk memenuhi sekurang-kurangnya 30% saham sebagai salah satu syarat untuk disenaraikan.
  2. Peratusan tertentu kawasan perumahan hendaklah dijual kepada Bumiputera. Pembangun rumah perlu memberikan sekurang-kurangnya 7% potongan kepada pembeli Bumiputera.
  3. Dana bersama (mutual fund) Kerajaan tertentu hanya terhad pembeliannya kepada Bumiputera sahaja.
  4. Banyak projek perlu tender kerajaan memerlukan syarikat yang menghantar tender dimiliki Bumiputera. Syarat ini mengakibatkan syarikat bukan Bumiputera bekerjasama dengan syarikat Bumiputera yang mendapat projek dengan amalan yang dikenali "Ali Baba", di mana Ali (Bumiputera) wujud semata-mata untuk memenuhi syarat ini dan Baba (bukan Bumiputera) memberi Ali jumlah tertentu sebagai pertukaran. Projek-projek terhad kepada Melayu bagi mereka menimba pengalaman di berbagai-bagai bidang. Namun projek-projek tersebut selalunya dijual kepada bukan Melayu kerana pentendernya tidak berminat (atau malas) bekerja, dan hanya berminat untuk memenangi kontrak sahaja (untuk duit cepat).
  5. AP kereta diberi khasnya kepada Bumiputera untuk mengimport kereta. Syarikat pengedar kereta yang berhajat membawa masuk kereta perlu mendapat AP (permit). AP asalnya diwujudkan untuk membenarkan Bumiputera mengambil bahagian dalam industri kereta. Pada 2004, the Edge (suatu akhbar perniagaan Malaysia) menjangka bahawa setiap keping AP bernilai lebih kurang RM35,000. The Edge juga menjangka bahawa Nasimuddin Amin, pengerusi Naza Group menerima 6,387 keping pada 2003, menjadikannya penerima AP terbesar. 12,234 keping AP diisu pada 2003. Tambahan pula, pembuat kereta asing diwajibkan membayar antara 140% dan 300% duti import. Ekoran dasar-dasar ini, banyak jutawan Bumiputera lahir dengan senangnya daripada hubungan mereka.

Keadaan kini[sunting | sunting sumber]

Bekas Perdana Menteri Malaysia Mahathir Mohamad mengulas tentang pergantungan Bumiputera pada dasar pro-Bumiputera:-

"Kita sudah cuba beritahu mereka kalau bergantung pada subsidi, nanti akan menjadi lemah. Tapi mereka macam tidak faham. Kita beritahu kalau gunakan tongkat, nanti tidak boleh berdiri. Buanglah tongkat, berdiri tegak kerana masih ada kemampuan. Saya pernah cakap pasal ini dan sebagai seorang doktor saya amat tahu maksud tongkat tetapi mereka tetap mahu cari jalan senang. Kalau saya ada AP dan jualkannya untuk mendapat wang, tidak apa-apa, kata mereka."

Mahathir Mohammad pada tahun 2004 mengulas graduan Melayu mempunyai kadar pekerjaan rendah kerana "graduan Cina memilih mata pelajaran yang betul supaya mereka boleh diambil. Kami dapati bahawa graduan Melayu, terutamanya yang berasal dari aliran Melayu, tidak fasih berbahasa Inggeris. Tidak kisah berapa harga anda letak pada sijil, hakikatnya majikan hendak mengupah seseorang yang dapat berkomunikasi. Majikan itu bukan Melayu, mereka dari luar negara. Dan sekiranya mereka tidak dapat berkomunikasi dengan anda, mereka tidak akan mengambil anda."

Tambahan pula, penuntut Melayu yang ditaja oleh kerajaan cenderung untuk mengambil mata pelajaran seperti Hukum Syariah, Sejarah Islam dan lain-lain mata pelajaran berkaitan Islam. Daripada memilih untuk belajar Bahasa Inggeris dan mata pelajaran yang bernilai ekonomi (contohnya Kejuruteraan, Perubatan dan sebagainya) ada yang pergi melanjutkan pelajaran di Timur Tengah dan mempelajari Bahasa Arab. Namun demikian, akibat tindakan yang kurang pragmatik ini adalah malang - pada Jun 2006, ia didedahkan bahawa sekumpulan 169 penuntut yang dihantar ke Universiti Al-Azhar di Kairo menghadapi masalah dengan Bahasa Arab, dan hanya 5 penuntut yang menghabiskan kursus mereka. Perdana Menteri Malaysia Abdullah Ahmad Badawi telah mengkritik tren kalangan penuntut Melayu untuk memilih "mata pelajaran senang" yang langsung tiada nilai di pasaran kerja.

Menteri Pelajaran Tinggi Malaysia, Mustapa Mohamed, pernah menyatakan keinginan kerajaan untuk mengambil lebih staf akademik bukan Bumiputera untuk "mencapai taraf institusi kelas antarabangsa", yang menandakan suatu usaha ke arah mengurangkan profail berdasarkan kaum di kalangan ahli akademik.

Namun, setakat 2007, kaum Cina Malaysia menguasai kerjaya akauntan, arkitek dan jurutera manakala kaum India Malaysia menguasai kerjaya veterinarian, doktor, peguam dan doktor gigi jauh melebihi nisbah populasi masing-masing berbanding Bumiputera.

Lihat juga[sunting | sunting sumber]