Wikipedia:Penyelia/Pengundian/Yosri sebagai Pemeriksa 1 Januari 2008

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search


Yosri (Perbualan · Sumbangan · Statistik)

Calon pemeriksa Wikipedia Bahasa Melayu 2008
No. Tarikh perlantikan
sebagai penyelia
Penyelia Status menjadi
Pemeriksa
Laman undian
0 ? Contoh
Green tickY/Red XN
> laman undian
1 23 Disember 2003 Yosri
Green tickY
> laman undian
2 29 November 2004 Aurora
Red XN
3 7 Oktober 2005 Malekhanif
Green tickY
> laman undian
4 14 Mac 2006 Master2841
5 24 Mac 2006 Polar
Green tickY
> laman undian
6 24 April 2006 Che090572
Green tickY
> laman undian
7 2 Ogos 2006 Didie
Red XN

Undian[sunting sumber]

Sokongan[sunting sumber]

  1. Symbol support vote.svg SetujuDidie (bincang) 02:28, 1 Januari 2008 (UTC)
  2. Symbol support vote.svg Setuju - Jay 03:42, 1 Januari 2008 (UTC)
  3. Symbol support vote.svg Setuju Yosri telah menjadi perintis WBM Fajar ab 04:34, 1 Januari 2008 (UTC)
    Dipindah ke komen oleh PuteraLuqman Tunku Andre 15:09, 2 Januari 2008 (UTC)
  4. Symbol support vote.svg Setuju ReogWarrior | bicara 04:54, 1 Januari 2008 (UTC)
  5. Symbol support vote.svg Setuju -Yk Yk Yk 05:36, 1 Januari 2008 (UTC)
  6. Symbol support vote.svg Setuju - Meursault2004 11:20, 1 Januari 2008 (UTC)
  7. Symbol support vote.svg Setuju - Hafrul 07:38, 6 Januari 2008 (UTC)
  8. Symbol support vote.svg Setuju ...Aurora... 14:51, 7 Januari 2008 (UTC)
  9. Symbol support vote.svg Setuju Dekoelie 01:37, 11 Januari 2008 (UTC)
  10. Symbol support vote.svg Setuju -aamuizz 03:11, 11 Januari 2008 (UTC)
  11. Symbol support vote.svg Setuju Cheguman 12:28, 11 Januari 2008 (UTC)
  12. Symbol support vote.svg Setuju --Gombang 13:33, 11 Januari 2008 (UTC)
  13. Symbol support vote.svg Setuju -- Kelly Ho 16:56, 11 Januari 2008 (UTC)
  14. Symbol support vote.svg Setuju -- Bryan See 18:05, 11 Januari 2008 (UTC)
  15. Symbol support vote.svg Setuju -- Hezery99 11:19, 12 Januari 2008 (UTC)

Bantahan[sunting sumber]

  1. Symbol oppose vote.svg Tidak setuju - IzZuDin 12:39, 1 Januari 2008 (UTC) tak brape nak aktif sangat.. (yay orang pertama bantah!)
    Ye ke? Cuba lihat ini. Rasa-rasanya terlebih aktiflah pulak.
    kebelakangan nih je .. ada tak die mengedit harini (1 Januari 2007)???

Berkecuali[sunting sumber]

  1. Symbol neutral vote.svg Berkecuali Saya rasa usul ini takkan berjaya kerana komuniti kita terlalu kecil. Biarpun Wikipedia Bahasa Parsi pun terpaksa minta pertolongan Steward di Meta-Wiki. Lagipun saya rasa anda terlalu cerewet - nama buruk saja pun nak check!? Kuasa Pemeriksa hanya sesuai digunakan pada org yg memang bermasalah disiplin teruk, seperti vandalisme yg memang luar biasa (e.g "Ganyang Malaysia" di sini, vandalisme pemindahan laman di Wikipedia Bahasa Inggeris oleh Willy on Wheels), perang suntingan, ugutan bunuh atau undang-undang... leave the bad names alone, lebih baik kita gunakan tenaga kita dlm sumbangan kita sendiri, dan hanya pengguna yg ada pengalaman wiki saja yg akan nampak nama-nama buruk itu. --אדםוןד ואודס 05:52, 1 Januari 2008 (UTC)
  2. Symbol neutral vote.svg Berkecuali- saya pun sudah lupa apa yang saya tulis tapi saya rasa saya ingat perenggan ni. Maybe saudara sudah bekerja dan memegang banyak jawatan di wikiMs. Maybe saudara akan sibuk dan berilah peluang pada orang lain sama. Tapi ada baiknya saudara Yosri yang menjadi checkuser. Argghhh kepala aku pusing deh. PuteraLuqman Tunku Andre 06:26, 1 Januari 2008 (UTC)
  3. Symbol neutral vote.svg Berkecuali - Tak berapa aktif sangat sejak kebelakangan ini. ايمران ال صحيح 16:22, 13 Januari 2008 (UTC)

Komen[sunting sumber]

Dipetik dari undian Fjr ab oleh PuteraLuqman Tunku Andre 15:10, 2 Januari 2008 (UTC)

Pemeriksa mesti ada sekurang-kurangnya 2 orang, tapi anda hanya sokong Yosri seorang saja? Btw Yosri bukan perintis Wikipedia Bahasa Melayu, dia cuma pengurus yang pertama saja. Wikipedia Bahasa Melayu ini didirikan atas cadangan seorang Inggris yg pernah bekerja di Malaysia. --אדםוןד ואודס 04:36, 1 Januari 2008 (UTC)
Maksudnya Will Smith? Tapi dia sumbangsih dalam penulisan rencana kurang sehingga menurut sayapun Yosri berhak disebut sebagai "perintis Wikipedia Melayu". Meursault2004 11:24, 1 Januari 2008 (UTC)
Senang cakap, Yosri merupakan orang lama Mswiki(macam la lama sangat,lebih dari sehari). PuteraLuqman Tunku Andre 15:04, 2 Januari 2008 (UTC)
sudah dari dulu tak lihat?Fajar ab 11:45, 2 Januari 2008 (UTC)

Tak tahulah saya. Tiada komen daripada saya tentang pengundian pemeriksa ni. Macam tak perlu saja.

Yosri sudah pun menjadi penyelia dan birokrat, takkanlah nak bebankan dia dengan kerja pemeriksa pula?—Aviator, 11:04, 11 Januari 2008 (UTC)

Itu bergantung kepada komitmen saudara Yosri juga calon pemeriksa yang lain, sebenarnya jawatan 'checkuser' taklah sesibuk seperti tugas sysop, hanya masa tertentu saja yang akan memerlukan khidmat 'checkuser' menjalankan tugasnya. Sekian. — Didie (bincang) 12:27, 11 Januari 2008 (UTC)

Salam sejahtera semua. Sebenarnya saya amat kagum dengan saudara-saudara semua terutama Yosri, Polar, Aurora, Emran, dll (yang saya kira masih muda) tetapi telah memberikan sumbangan yang begitu besar dalam perkembangan bahasa Melayu. Sebagai abang (atau pakcik) kepada anda semua, saya tumpang bangga dan seronok mengikuti aktiviti anda samada melalui perbualan ataupun sumbangan anda. Kadangkala saya tidak menyangka bahawa anda semua begitu perihatin dengan setiap perubahan yang saya lakukan melalui rencana yang saya masukkan. Saya yakin dan percaya bahawa sumbangan anda semua di sini bukan sahaja sesuatu yang amat berguna pada masa kini, malah akan terpahat dalam sejarah anak cucu kita kelak sebagai penjaga khazanah bangsa. Syabas kepada anda semua, termasuk yang tidak saya catatkan namanya tadi. Semoga anda semua terus bersemangat dan berjaya. Nak tanya sikit, (sebenarnya banyak lagi yang saya tak faham...), bukankah kita boleh lantik 2-3 orang sebagai pemeriksa? Kita lantik je semua yang berminat dan menepati syarat. Jadi, tak perlulah kita susah hati nak pilih yang mana satu... Cheguman 12:41, 11 Januari 2008 (UTC)

Keputusan[sunting sumber]

  • Waktu pengundian
    • Pengundian akan berlangsung bermula 00:00, 1 Januari 2008 (UTC).
    • Pengundian dapat berakhir paling cepat pada 00:00, 8 Januari 2008 (UTC) (1 minggu) jika sudah mempunyai minimum 25 sokongan (minimum 70%).
    • Berakhir selewat-lewatnya pada 00:00, 15 Januari 2008 (UTC).

Didie (bincang) 04:18, 31 Disember 2007 (UTC)

Keputusan
Perlantikan checkuser
Yosri
Pictogram voting support.svg
Pictogram voting oppose.svg
Pictogram voting neutral.svg
Jumlah
15 1 3 19
78.9% 5.3% 15.8% 100%
Hasil keputusan :
Pictogram voting support.svg — 78.9%

Peratus sokongan ialah 78.9% (melebihi syarat yang ditetapkan; >70%). Akan tetapi, tidak mencapai jumlah sokongan yang sepatutnya dicapai dalam laman pengundian perlantikan checkuser iaitu 25 sokongan dan ke atas. Kesimpulannya, perlantikan checkuser tidak dapat dijalankan ke atas Yosri kerana tidak memenuhi kriteria yang ditetapkan sebagai checkuser dalam laman pengundian. Harap maklum. — Didie (bincang) 01:11, 15 Januari 2008 (UTC)