Senarai Buku dalam Harry Potter

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari

Ini adalah senarai buku rekaan yang pernah muncul di sepanjang siri Harry Potter. Buku-buku rekaan ini tidak boleh dikelirukan dengan siri novel ini. Penulis seperti J. K. Rowling, J.R.R. Tolkien dan Susanna Clarke telah menggunakan buku-buku rekaan ini untuk mengayakan lagi latar dunia rekaan mereka.

Di dalam siri Harry Potter , Harry Potter tinggal di dalam dunia sihir di mana sihir adalah perkara biasa. J. K. Rowling telah cuba untuk membuatkan cerita ini untuk lebih sesuai dan mudah untuk dipercayai dengan membekalkan sejarah dan mitologi yang membentuk konteks yang sesuai. Sejarah dan mitologi yang direka ini termasuklah buku dan biografi ahli sihir terkemuka, buku tentang cara menggunakan sihir, membuat posyen dan pelbagai lagi.

Secara umumnya banyak buku yang muncul sepanjang siri Harry Potter ini. Para pelajar di Sekolah Sihir Hogwarts biasanya dilihat sedang belajar, keselaluannya di Perpustakaan Hogwarts atau bilik umum mereka. Watak-watak utama siri Harry Potter ini seperti Harry Potter sendiri dan kawan-kawannya seperti Hermione Granger dan Ronald Weasley sering menggunakan buku-buku rekaan ini untuk membantu mereka menyelesaikan masalah sama ada berkaitan dengan peljaran mereka ataupun kegunaan sendiri; dan Perpusatakaan Hogwarts mempunyai bahagian larangan yang menyimpan sejumlah buku yang agak luarbiasa.

Sesetengah dari nama buku yang disenaraikan ini hanya disebutkan sahaja namun tidak pernah digunakan langsung. Namun, ada juga buku yang sering digunakan untuk pelajaran mereka dan ada juga yang memainkan peranan besar dalam perkembangan plot dan cerita sesetengah novel Harry Potter seperti diari Tom Riddle dalam Harry Potter dan Bilik Rahsia. Perkara yang perlu diberi perhatian adala abuku ini adalah senarai buku dari novel Harry Potter yang telah diterjemahkan kepada bahasa Malaysia. Selain daripada itu, sesetengah buku itu mempunyai dua nama mungkin kerana kesalahan teknikal penterjemah itu sendiri.

J.K Rowling juga pernah menghasilkan dua buku rekaan ini untuk dijual secara komersial seperti Quidditch Through the Ages (Quidditch Merentas Zaman) dan Fantastic Beasts and Where to Find Them (Haiwan Mengagumkan dan Tempat Haiwan Ini Boleh Ditemui/Binatang Menakjubkan dan Tempat Ditemui/Haiwan Hebat dan Tempat Ditemui), di bawah nom de plume (nama pedengan) masing-masing Kennilworthy Whisp dan Newt Scamander.

Sejarah[sunting | sunting sumber]

Sejarah Sihir
  • Antologi Mantera Abad Kelapan Belas
  • Panduan Kepada Ilmu Sihir Pertengahan
  • Olde dengan Persona dan Sihir yang Dilupakan
Sejarah Ahli Sihir/Autobiografi
  • Adik-Beradik Sedarah:Kehidupan Saya Dalam Kalangan Pontianak oleh Eldred Worple
  • Ahli Sihir Hebat Kurun Keduapuluh
  • He Flew Like a Madman oleh Kennilworthy Whisp
  • Kemuliaan Semulajadi: Salasilah/Susur Galur Ahli Sihir
  • My Life as a Muggle oleh Daisy Hookum (Laman Web Rasmi J.K Rowling)
  • Nama Ahli Sihir di Dunia Sihir Masa Kini
  • Kebangkitan dan Kejatuhan Ilmu Hitam
  • Riwayat/Kisah Hidup dan Pembohongan Albus Dumbledore oleh Rita Skeeter
  • Armando Dippet: Pakar atau Bebal? oleh Rita Skeeter [HP7]
  • Snape: Scoundrel or Saint? oleh Rita Skeeter [HP7]
  • Sebuah Biografi mengenai Harry Potter (Tajuk Tidak Diketahui) oleh Rita Skeeter. Satu perempat benar dan tiga perempat lagi mengarut, mengikut J. K. Rowling.
Sejarah Objek Ajaib, Tempat dan Kejadian
  • Peristiwa Ajaib Terhebat Kurun Kedua Puluh
  • Hogwarts: Sejarahnya, oleh Chroniclus Punnet
  • Tempat-Tempat Sihir Bersejarah
  • Sejarah Kuasa Ajaib Moden
Lain-lain
  • Pengawas Yang Diberi Kuasa

Buku Teks Hogwarts[sunting | sunting sumber]

Arithmancy
  • Perangkaan dan Tatabahasa/Numerologi dan Grammatica
  • Teori Baru Numerologi
Herbologi/Herbalogi
  • Pokok Pemakan Daging Di Dunia
  • Tumbuhan Air Mediterranean yang Ajaib dan Kegunaannya
Gilderoy Lockhart bersama 'Karya'nya
Karya Nukilan Gilderoy Lockhart
  • Bersantai Bersama-sama Banshee/Berpisah dengan Pontianak
  • Bersiar-siar Bersama-sama Hantu
  • Bercuti Bersama-sama Hags
  • Keajaibanku
  • Perjalanan Bersama-sama Raksasa/Troll
  • Pelayaran Bersama-sama Pontianak
  • Mengembara Bersama-sama Manusia Serigala
  • Setahun Bersama-sama Yeti
Mantera/Teori Sihir (Theory of Charms)
  • Buku Standard Sihir (Gred Satu, Dua, Tiga, Empat, Lima, Enam dan mungkin juga Tujuh) oleh Miranda Goshawk
  • Contoh Unggul : Satu Pencarian
  • Pencapaian dalam Penggunaan Sihir
Buku Raksasa Raksasa
Penjagaan Makhluk Ajaib
Pengajian Muggle
  • Kehidupan Keluarga dan Tabiat Sosial Muggle British
Pengajian Tulisan Purba/Rune Kuno
  • Kamus Tulisan Purba
  • Mempelajari Rune Kuno Cara Mudah
  • Terjemahan Tulisan Purba Lanjutan
  • Tulisan Lambang dan logogram Ajaib
Kamus Tulisan Purba
Peramalan
  • Tafsiran Mimpi / Peramal Mimpi oleh Inicio Imagio
  • Menyingkap/Membuka Tabir Masa Depan oleh Cassandra Vablatsky
Pertahanan Terhadap Ilmu Hitam
  • Berdepan Dengan Tanpa Wajah
  • Kuasa Jahat: Panduan Bagi Perlindungan Diri oleh Quentin Trimble
  • Teori Kuasa Ajaib Pertahanan Diri/Teori Sihir Pelindung oleh Wilbert Slinkhard
Buku Seribu/Satu Ribu Herba dan Kulat Ajaib
Posyen
  • Seribu/Satu Herba dan Kulat Ajaib oleh Phyllida Spore
  • Pembuatan Posyen Lanjutan oleh Libatius Borage
  • Ramuan dan Posyen Ajaib oleh Arsenius Jigger
Sejarah Kuasa Ajaib
Transfigurasi/Penjelmaan
  • Panduan Penjelmaan Bagi Pelajar Baru/Buku Panduan Awal Kepada Penjelmaan oleh Emeric Switch
  • Transfigurasi Pertengahan
  • Panduan Kepada Transfigurasi Lanjutan
  • Buku Panduan Awal kepada Transfigurasi

Haiwan Ajaib[sunting | sunting sumber]

Hippogrif
  • Buku Panduan Psikologi Hippogriff
  • Kalut atau Kejam? Kajian Keganasan Hippogriff
Naga
  • Daripada Telur ke Neraka: Panduan Penjaga
  • Manusia Yang Terlalu Menyayangi Naga
  • Pemeliharaan Naga untuk Keseronokan dan Keuntungan
  • Spesies Naga Great Britain dan Ireland
Serigala Jadian
  • Hairy Snout, Human Heart kehidupan sebagai Manusia Serigala dari sudut pandangan seorang Manusia Serigala.
Haiwan Ajaib Lain
  • Why I Didn't Die When the Augerey Cried oleh Gulliver Pokeby (Little Red Books, 1824)
  • Penghuni Menyeramkan Dari Dasar Laut

Sihir dan Posyen[sunting | sunting sumber]

Cara-cara Mengaplikasikan Sihir
  • Dilema Ilmu Sihir Yang Ganjil dan Penyelesaiannya
  • Di Mana Ada Tongkat Sakti, Di situ Ada Kemahuan Hati
Herbalogi/Herbologi
  • Ensaiklopedia Cendawan Payung
Buku Posyen Paling Mujarab
Ilmu Hitam
  • Kuasa Ajaib Paling Jahat
  • Rahsia Ilmu Paling Hitam
Posyen
  • Antibisa Orang Asia
  • Posyen Paling Mujarab
Penjagaan Kesihatan
  • Bantuan Penyembuh
  • Penyakit Ajaib Yang Biasa
Peramalan
  • "Alamat Kematian: Apa Yang Harus Dilakukan Apabila Anda Sedar Bahaya Mendatang"
  • "Bebola Kristal yang Pecah: Apabila Nasib Baik Bertukar Malang"
  • "Meramal Apa Yang Tidak Dapat Diramal: Melindungi Diri Daripada Kejutan"
Perkembangan Dunia Sihir
  • Kajian Terkini dalam Perkembangan Terkini Dunia Sihir
  • Penemuan Penting Sihir Moden
  • Penilaian Pendidikan Kuasa Ajaib di Eropah
Pertahanan Terhadap Ilmu Hitam (Bukan buku teks untuk pelajar Hogwarts)
  • Ilmu Hitam Ditewaskan
  • Kebangkitan dan Kejatuhan Ilmu Hitam
  • Kuasa Ajaib Pertahanan Diri Praktikal dan Kegunaanya untuk Melawan Ilmu Hitam
  • Ringkasan Sumpahan Biasa dan Serangan Balasnya
  • Sihir Untuk Mempertahankan Diri
  • Sihir Untuk Orang Disihir
Sihir untuk Keseronokan dan Keuntungan
  • Helah Kurang Sopan Bagi yang Rumit
  • Sihir Gila-Gila untuk Ahli Sihir Gila
  • Sumpahan Asas Bagi Yang sibuk dan Sakit Hati
  • Sumpahan dan Sumpahan Balas: (Sihirkan Kawan dan Mabukkan Lawan dengan Balasan Dendam Terkini: Kehilangan Rambut, Lembik Kaki, Tersimpul Lidah dan Banyak Lagi) oleh Vindictus Viridan
Sihir Untuk Memasak dan Penjagaan Rumah
  • Jampi Keju Anda
  • Jamuan Seminit-Sungguh Ajaib!
  • Panduan tentang Serangga Perosak Rumah Tangga Gilderoy Lockhart oleh Gilderoy Lockhart
  • Sihir dalam Memasak
Teori Kuasa Ajaib
  • Teori Kuasa Ajaib oleh Adalbert Waffling
  • Tulisan Lambang dan Logogram Ajaib
Lain-Lain
  • Buku Ketidaklihatan yang Tidak Kelihatan
  • Kuasa Yang Anda Tahu Anda Miliki dan Apa Yang Harus Anda Lakukan Dengannya Setelah Anda Menyedarinya

Sukan dan Permainan[sunting | sunting sumber]

Quidditch
  • Pasukan Quidditch Britain dan Ireland
  • Terbang Dengan Meriam / Terbang Bersama-sama Meriam
  • Quidditch Merentas Zaman oleh Kennilworthy Whisp
  • Beating the Bludger ; A Study of Defensive Strategies in Quidditch oleh Kennilworthy Whisp
  • The Wonder of Wigtown Wanderers oleh Kennilworthy Whisp
  • The Noble Sport Of Warlock oleh Quintius Umfraville
  • The Beater's Bible oleh Brutus Scrimgeour

Transportasi dan Penyapu Terbang[sunting | sunting sumber]

  • Buku Panduan Penjagaan Sendiri penyapu Terbang
  • Penyapu Terbang yang Mana?

Keluaran Berkala[sunting | sunting sumber]

  • Ahli Posyen Yang Praktikal
  • Cabaran dalam Mantera
  • Daily Prophet (termasuklah Evening Prophet dan Sunday Prophet).
  • Pengembaraan Marten Miggs, Si Muggle Gila (Komik)
  • The Quibbler
  • Transfigurasi Hari Ini
  • Witch Weekly/Mingguan Ahli Sihir

Risalah Kementerian Sihir[sunting | sunting sumber]

  • Darah Lumpur dan Bahayanya kepada Masyarakat Darah Tulen yang Aman
  • Garis Panduan bagi Layanan Terhadap Bukan Ahli Sihir Separuh Manusia
  • Kesilapan Penjelmaan yang Biasa dab Cara Mengelakkanya
  • Melindungi Rumah Anda daripada Kuasa Jahat

Lain-lain[sunting | sunting sumber]

Diari Tom Riddle
  • Soneta Ahli Sihir (disumpah, mereka yang membacanya akan bercakap dengan menggunakan nada limerik buat sepanjang hayat mereka)
  • Ejaan Sukuan Spellman
  • Kisah Beedle Si Pujangga, sebuah buku dongeng yang diberikan kepada Hermione yang kemudiannya diketahui ia mengisahkan tentang objek-objek Azimat Maut. Dalam kehidupan yang sebenar, J.K. Rowling telah menulis tujuh salinan buku tersebut dengan tangan, di mana enam darinya telah diberikan kepada kawan-kawannya dan yang satu lagi telah dilelong untuk kebajikan. Pada anggaran awal, harga buku tersebut boleh mencapai harga sekitar 30,000 £ hingga 50,000 £ Paun Sterling. Namun pada akhirnya, buku itu telah dijual dengan harga $ 1.95 juta dollar Amerika Syarikat.
  • Diari Tom Riddle
  • Dua Belas Cara Penyelamat Kegagalan untuk Memikat Perempuan Sihir
  • Who Am I? oleh Gilderoy Lockhart


Siri Harry Potter rekaan J. K. Rowling

Batu Hikmat buku filem
Bilik Rahsia buku filem
Banduan Azkaban buku filem
Piala Api buku filem
Kumpulan Phoenix buku filem  
Putera Berdarah Kacukan buku filem  
Azimat Maut buku (filem)  

WatakTempatSihirSubjek - Objek - Makhluk - Buku