Senarai wilayah di Turki

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari

Wilayah-wilayah di Turki disebut iller dalam bahasa Turki, perkataan tunggalnya adalah il (lihat alfabet Turki untuk kapitalisasi i).

Setiap wilayah terbahagi ke dalam subwilayah (ilçeler dalam bahasa Turki; jamak ilçe). Ibukota wilayah, juga disebut subwilayah pusat biasanya mempunyai nama yang sama sebagai wilayah; kecuali Hatay (ibu kota: Antakya), Kocaeli (ibu kota: İzmit), dan Sakarya (ibu kota: Adapazarı).

Senarai Wilayah di Turki
Kod plat nombor Nama Keluasan (km²) Populasi wilayah Kepadatan Penduduk(/km²) Ibu kota Populasi ibu kota Banci Bahagian
01 Adana 14,256 2,062,226 145 Adana (aggl.) 1,130,710 Bahagian Mediterranean(Akdeniz Bölgesi)
02 Adıyaman 7,572 588,475 78 Adıyaman 178,538 Southeastern Anatolia Region (Güneydoğu Anadolu Bölgesi)
03 Afyonkarahisar 14,532 701,326 48 Afyon 128,516 Bahagian Aegean (Ege Bölgesi)
04 Ağrı 11,315 537,665 48 Ağrı 79,764 Eastern Anatolia Region (Doğu Anadolu Bölgesi)
05 Amasya 5,731 365,231 63 Amasya 74,393 Bahagian Laut Hitam (Karadeniz Bölgesi)
06 Ankara 25,615 5,017,914 156 Ankara (aggl.) 3,203,362 Central Anatolia Region (İç Anadolu Bölgesi)
07 Antalya 20,599 1,719,751 83 Antalya 603,190 Bahagian Mediterranean (Akdeniz Bölgesi)
08 Artvin 7,493 191,934 25 Artvin 23,157 Bahagian Laut Hitam (Karadeniz Bölgesi)
09 Aydın 7,922 950,757 120 Aydın 142,267 Aegean Region (Ege Bölgesi)
10 Balıkesir 14,442 1,076,347 74 Balıkesir 215,436 Marmara Region (Marmara Bölgesi)
11 Bilecik 4,181 194,326 46 Bilecik 34,105 Marmara Region (Marmara Bölgesi)
12 Bingöl 8,402 253,739 30 Bingöl 68,876 Eastern Anatolia Region (Doğu Anadolu Bölgesi)
13 Bitlis 8,413 388,678 46 Bitlis 44,923 Eastern Anatolia Region (Doğu Anadolu Bölgesi)
14 Bolu 10,716 270,654 25 Bolu 84,565 Black Sea Region (Karadeniz Bölgesi)
15 Burdur 7,238 256,803 35 Burdur 63,363 Mediterranean Region (Akdeniz Bölgesi)
16 Bursa 11,087 3,594,687 191 Bursa (aggl.) 2,625,140 Marmara Region (Marmara Bölgesi)
17 Çanakkale 9,887 464,975 47 Çanakkale 75,810 Marmara Region (Marmara Bölgesi)
18 Çankırı 8,411 270,355 32 Çankırı 62,508 Central Anatolia Region (İç Anadolu Bölgesi)
19 Çorum 12,833 597,065 46 Çorum 161,321 Black Sea Region (Karadeniz Bölgesi)
20 Denizli 11,716 950,029 72 Denizli 350,000 Aegean Region (Ege Bölgesi)
21 Diyarbakır 15,162 1,362,708 89 Diyarbakır 545,983 Southeastern Anatolia Region (Güneydoğu Anadolu Bölgesi)
22 Edirne 6,241 402,606 64 Edirne 119,298 Marmara Region (Marmara Bölgesi)
23 Elâzığ 9,181 569,616 62 Elazığ 266,495 Eastern Anatolia Region (Doğu Anadolu Bölgesi)
24 Erzincan 11,974 316,841 26 Erzincan 107,175 Eastern Anatolia Region (Doğu Anadolu Bölgesi)
25 Erzurum 24,741 937,389 37 Erzurum 361,235 Eastern Anatolia Region (Doğu Anadolu Bölgesi)
26 Eskişehir 13,904 706,009 50 Eskişehir 482,793 Central Anatolia Region (İç Anadolu Bölgesi)
27 Gaziantep 7,194 1,285,249 178 Gaziantep (aggl.) 853,513 Southeastern Anatolia Region (Güneydoğu Anadolu Bölgesi)
28 Giresun 7,151 523,819 73 Giresun 83,636 Black Sea Region (Karadeniz Bölgesi)
29 Gümüşhane 6,125 186,953 30 Gümüşhane 30,270 Black Sea Region (Karadeniz Bölgesi)
30 Hakkâri 7,729 236,581 30 Hakkâri 58,145 Eastern Anatolia Region (Doğu Anadolu Bölgesi)
31 Hatay 5,403 1,448,418 268 Antakya 202,216 Mediterranean Region (Akdeniz Bölgesi)
32 Isparta 8,733 513,681 58 Isparta 148,496 Mediterranean Region (Akdeniz Bölgesi)
33 Mersin 15,737 2,271,400 304 Mersin 1,375,842 Mediterranean Region (Akdeniz Bölgesi)
34 Istanbul 5,170 11,622,257 1,937 Istanbul (aggl.) 11,008,790 Marmara Region (Marmara Bölgesi)
35 İzmir 11811 3,370,866 285 İzmir (aggl.) 2,232,265 Aegean Region (Ege Bölgesi)
36 Kars 9,594 325,016 33 Kars 78,473 Eastern Anatolia Region (Doğu Anadolu Bölgesi)
37 Kastamonu 13,473 375,476 27 Kastamonu 64,606 Black Sea Region (Karadeniz Bölgesi)
38 Kayseri 17,116 1,060,432 61 Kayseri (aggl.) 536,392 Central Anatolia Region (İç Anadolu Bölgesi)
39 Kırklareli 6,056 328,461 54 Kırklareli 53,221 Marmara Region (Marmara Bölgesi)
40 Kırşehir 6,434 253,239 39 Kırşehir 88,105 Central Anatolia Region (İç Anadolu Bölgesi)
41 Kocaeli 3635 1,206,085 331 İzmit 195,699 Marmara Region (Marmara Bölgesi)
42 Konya 40,824 2,192,166 53 Konya (aggl.) 742,690 Central Anatolia Region (İç Anadolu Bölgesi)
43 Kütahya 12,119 656,903 54 Kütahya 166,665 Aegean Region (Ege Bölgesi)
44 Malatya 12,235 853,658 69 Malatya 381,081 Eastern Anatolia Region (Doğu Anadolu Bölgesi)
45 Manisa 13,120 1,260,169 96 Manisa 214,345 Aegean Region (Ege Bölgesi)
46 Kahramanmaraş 14,213 1,002,384 70 Kahramanmaraş 326,198 Mediterranean Region (Akdeniz Bölgesi)
47 Mardin 9,097 705,098 77 Mardin 65,072 Southeastern Anatolia Region (Güneydoğu Anadolu Bölgesi)
48 Muğla 12,716 715,328 56 Muğla 43,845 Aegean Region (Ege Bölgesi)
49 Muş 8,023 453,654 56 Muş 67,927 Eastern Anatolia Region (Doğu Anadolu Bölgesi)
50 Nevşehir 5,438 309,914 56 Nevşehir 67,864 Central Anatolia Region (İç Anadolu Bölgesi)
51 Niğde 7,318 348,081 47 Niğde 78,088 Central Anatolia Region (İç Anadolu Bölgesi)
52 Ordu 5,894 887,765 150 Ordu 112,525 Black Sea Region (Karadeniz Bölgesi)
53 Rize 3,792 365,938 96 Rize 78,144 Black Sea Region (Karadeniz Bölgesi)
54 Sakarya 4,895 756,168 154 Adapazarı 283,752 Marmara Region (Marmara Bölgesi)
55 Samsun 9,474 1,209,137 127 Samsun (aggl.) 363,180 Black Sea Region (Karadeniz Bölgesi)
56 Siirt 5,465 263,676 48 Siirt 98,281 Southeastern Anatolia Region (Güneydoğu Anadolu Bölgesi)
57 Sinop 5,858 225,574 38 Sinop 30,502 Black Sea Region (Karadeniz Bölgesi)
58 Sivas 28,129 755,091 26 Sivas 251,776 Central Anatolia Region (İç Anadolu Bölgesi)
59 Tekirdağ 6,345 623,591 98 Tekirdağ 107,191 Marmara Region (Marmara Bölgesi)
60 Tokat 9,912 828,027 83 Tokat 113,100 Black Sea Region (Karadeniz Bölgesi)
61 Trabzon 4,495 975,137 216 Trabzon 214,949 Black Sea Region (Karadeniz Bölgesi)
62 Tunceli 7,406 93,584 12 Tunceli 25,041 Eastern Anatolia Region (Doğu Anadolu Bölgesi)
63 Şanlıurfa 19,091 1,443,422 75 Şanlıurfa 385,588 Southeastern Anatolia Region (Güneydoğu Anadolu Bölgesi)
64 Uşak 5,174 322,313 62 Uşak 137,001 Aegean Region (Ege Bölgesi)
65 Van 20,927 877,524 41 Van 284,464 Eastern Anatolia Region (Doğu Anadolu Bölgesi)
66 Yozgat 14,083 682,919 48 Yozgat 73,930 Central Anatolia Region (İç Anadolu Bölgesi)
67 Zonguldak 3,470 615,599 177 Zonguldak 104,276 Black Sea Region (Karadeniz Bölgesi)
68 Aksaray 8,051 396,084 49 Aksaray 129,949 Central Anatolia Region (İç Anadolu Bölgesi)
69 Bayburt 4,043 97,358 24 Bayburt 32,285 Black Sea Region (Karadeniz Bölgesi)
70 Karaman 8,816 243,210 27 Karaman 105,384 Central Anatolia Region (İç Anadolu Bölgesi)
71 Kırıkkale 45,89 383,508 83 Kırıkkale 205,078 Central Anatolia Region (İç Anadolu Bölgesi)
72 Batman 4,671 456,734 97 Batman 246,678 Southeastern Anatolia Region (Güneydoğu Anadolu Bölgesi)
73 Şırnak 7,296 353,197 48 Şırnak 52,743 Southeastern Anatolia Region (Güneydoğu Anadolu Bölgesi)
74 Bartın 1,960 184,178 93 Bartın 35,992 Black Sea Region (Karadeniz Bölgesi)
75 Ardahan 5,495 133,756 24 Ardahan 17,274 Eastern Anatolia Region (Doğu Anadolu Bölgesi)
76 Iğdır 3,584 168,634 47 Iğdır 59,880 Eastern Anatolia Region (Doğu Anadolu Bölgesi)
77 Yalova 847 168,593 200 Yalova 70,118 Marmara Region (Marmara Bölgesi)
78 Karabük 2,420 225,102 93 Karabük 100,749 Black Sea Region (Karadeniz Bölgesi)
79 Kilis 1,642 114,724 70 Kilis 70,670 Southeastern Anatolia Region (Güneydoğu Anadolu Bölgesi)
80 Osmaniye 3,767 458,782 124 Osmaniye 173,977 Mediterranean Region (Akdeniz Bölgesi)
81 Düzce 3,641 314,261 90 Düzce 56,649 Black Sea Region (Karadeniz Bölgesi)


  • Data penduduk menurut banci 2009.