Wikipedia:Lencongan

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari
✔ Laman ini merupakan Laman Pebimbing Wikipedia, ia mengandungi piawaian yang diterima umum dan wajar dipatuhi semua penyunting di Wikipedia. Walaupun begitu, ia bukan peraturan yang dikuatkuasa, jadi anda harus menggunakan akal budi dan membuat pengecualian jika perlu. Apabila menyunting halaman ini, pastikan semakan anda mencerminkan kata sepakat. Jika berasa ragu-ragu, bincangkannya dahulu di laman perbincangan. Laman ini kelak mungkin dicalonkan sebagai polisi atau garis panduan dalam Wikipedia.
Jalan pintas:

Laman lencongan (Bahasa Inggeris: Redirect) ialah laman yang tiada kandungan dengan sendirinya, tetapi menghantar pembaca ke rencana yang lain, bahagian rencana, atau halaman, dari tajuk yang lain. Cth. jika "UK" ditaipkan dalam ruangan cari, atau pautan wiki UK diikuti, anda akan dibawa ke United Kingdom, dengan catatan "(Dilencongkan dari UK)" di bahagian atas rencana. Ini adalah kerana halaman UK mengandungi teks wiki #REDIRECT [[United Kingdom]], yang menetapkannya sebagai laman lencongan yang menyatakan rencana yang disasarkan. Untuk melencong ke bahagian tertentu dalam laman sasaran, gunakan sintaks #REDIRECT [[Tajuk halaman#Tajuk bahagian]].

Halaman ini merupakan panduan penggunaan lencongan secara betul di Wikipedia.

Tujuan lencongan [sunting | sunting sumber]

Antara sebab-sebab mencipta dan menyimpan laman lencongan:

Ingat, lencongan ke projek Wikimedia lain, tapak sesawang lain, atau halaman khas tidak berfungsi dengan sintaks yang diberikan di atas. Sebaliknya, gunakan templat {{lensop}}. Lencongan sopan juga digunakan dalam ruangan kategori (dengan templat {{pengalihan kategori}}).