Abdul Kalam

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari
A. P. J. Abdul Kalam
Abdul Kalam at the 12th Wharton India Economic Forum, 2008

Tempoh jawatan
25 July 2002 – 25 July 2007
Perdana Menteri Atal Bihari Vajpayee
Manmohan Singh
Naib Presiden Bhairon Singh Shekhawat
Didahului oleh Kocheril Raman Narayanan
Diganti oleh Pratibha Devisingh Patil

Lahir (1931-10-15) 15 Oktober 1931 (umur 85)
Rameswaram, British India (present day Tamil Nadu, India)
Alma mater St. Joseph's College, Tiruchirappalli
Madras Institute of Technology
Profesion Professor, Author, scientist
Aerospace engineer
Agama Islam
Laman web abdulkalam.com

Dr Avul Pakir Jainulabdeen Abdul Kalam (lahir 15 Oktober 1931) atau Dr. APJ Abdul Kalam adalah saintis India dan pernah berkhidmat sebagai Presiden India ke-11 . Kalam telah dilahirkan dan dibesarkan di Rameswaram , Tamil Nadu , belajar fizik di di Kolej St. Joseph, Tiruchirappalli , dan kejuruteraan aeroangkasa di Institut Teknologi Madras (MIT), Chennai .


Beliau menjadi jurutera aeroangkasa dengan Pertubuhan Penyelidikan Pertahanan dan Pembangunan (DRDO) dan Pertubuhan Penyelidikan Angkasa India (ISRO). Abdul Kalam dikenali sebagai Lelaki Peluru Berpandu India kerana membangunkan peluru berpandu balistik dan teknologi pelancaran . Beliau memainkan peranan penting dalam organisasi, teknikal dan politik dalam ujian nuklear India Pokhran-II (1998) yang pertama sejak ujian nuklear oleh India (1974). Bagaimanapun menyatakan beliau adalah ahli fizik nuklear tanpa kuasa dan hanya menjalankan kerja bagi pihak Homi J. Bhabha dan Sarabhai Vikram .


Kalam dilantik sebagai Presiden India pada tahun 2002, setelah mengalahkan Lakshmi Sahgal dan disokong oleh parti Kongres Kebangsaan India dan Parti Bharatiya Janata , dua parti utama politik India . Beliau kini menjadi profesor pelawat di Institut Pengurusan Ahmedabad India dan Institut Pengurusan Indore India , Canselor Institut Sains Angkasa India dan Teknologi Thiruvananthapuram , profesor Kejuruteraan Aeroangkasa di Universiti Anna (Chennai), Universiti JSS (Mysore) dan melakukan lawatan ke seluruh universiti India.


Kalam amat menyokong rancangan pembangunan India menjadi sebuah negara maju menjelang 2020 dalam bukunya India 2020 . Buku ini diterjemah ke bahasa Korea Selatan.


Beliau menerima beberapa anugerah berprestij, termasuk Bharat Ratna , penghormatan tertinggi awam India. Kalam memberi motivasi dan dan berinteraksi dengan komuniti pelajar di India. Beliau melancarkan Misi Belia India 2011 - untuk mengalahkan rasuah di India .

Kehidupan awal dan pendidikan[sunting | sunting sumber]

Abdul Kalam dilahirkan pada 15 Oktober 1931 .Bapanya Jainulabdeen, pemilik bot dan ibunya Ashiamma, seorang surirumah, di Rameswaram di Tamil Nadu selatan India. Beliau dari keluarga miskin dan mula bekerja pada usia muda untuk menambah pendapatan keluarga. Selepas menamatkan sekolah, Kalam mengedarkan surat akhbar bagi menambah pendapatan keluarga.Semasa di sekolah, beliau hanya mempunyai purata gred biasa tetapi mempunyai keinginan yang kuat untuk belajar dan menghabiskan masa berjam-jam untuk belajar terutama matematik

Beliau bersekolah di Rameshwaram Elementary School ;Kolej Saint Josephs,Tiruchirappalli dan bidang fizik (1954). Di Madras (1955) belajar kejuruteraan aeroangkasa.

Kerjaya sebagai saintis[sunting | sunting sumber]

Antara guru beliau ialah Dr. Vikram Sarabhai, Prof. Satish Dhawan dan Dr. Brahm Prakash. Beliau belajar di Madras Institute of Technology (MIT - Chennai) (1960). Kalam menyertai Organisasi Pembangunan Penyelidikan Pertahanan (DRDO) sebagai ketua saintis. Kalam merekabentuk helikopter untuk Tentera India di bawah Vikram Sarabhai , saintis angkasa terkenal. Tahun 1969, Kalam telah dipindahkan ke Pertubuhan Penyelidikan Angkasa India (ISRO) - mnejadi pengarah projek satelit pertama India ( SLV -III)(Julai 1980). Abdul Kalam memulakan projek roket di DRDO pada tahun 1965. Pada tahun 1969, Kalam menerima kelulusan kerajaan dan memperluaskan program untuk merangkumi lebih banyak jurutera.


Pada tahun 1963-64, beliau melawat NASA, Pusat Penyelidikan Langley di Hampton Virginia , Goddard Space Flight Center di Greenbelt, Maryland dan Kemudahan Penerbangan Wallops dan Pantai Timur Virginia . Antara 1970-an dan 1990-an, Kalam membangunkan SLV Kutub dan projek SLV-III.


Rujukan[sunting | sunting sumber]