Abdul Rahman I

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Abd al-Rahman I
Abdul al Rahman I.jpg
Emir Córdoba Pertama
Pemerintahan 15 Mei 756– Oktober 788
Didahului oleh Yusuf ibn 'Abd al-Rahman al-Fihri (sebagai gabenor al-Andalus)
Diikuti oleh Hisham I
Keputeraan 731
Palmyra, berhampira Damsyik, ash-Sham
Kemangkatan Oktober 788 (umur 57)
Córdoba, Al-Andalus
Pasangan Hulal
Anakanda Sulayman
Omar
Hisham I
Abdallah
Dinasti Umayyad
Ayahanda Mu'awiya ibn Hisham
Bonda Ra'ha, isteri berketurunan Berber daripada puak Nafza[1]
Agama Islam
Monumen Abdul Rahman I. Almuñécar, Sepanyol.

Abdul Rahman I juga disebut sebagai Abd ar-Rahman I atau Abdul Rahman al-Dakhil ("Pendatang") merupakan pengasas khilafah Cordoba. Beliau mengembara bersama-sama pengawal peribadinya selepas kejatuhan kerajaan bani Umaiyah di Damsyik sehingga sampai di Sepanyol. Setibanya di sana, beliau memaklumkan tentang keadaan pergolakan dan pertukaran tampuk pemerintahan di benua Arab. Dengan itu, kerajaan Islam di Sepanyol mengisytiharkan pemisahan daripada kerajaan bani Abbasiyah dan melantik Abdul Rahman I sebagai Amir bagi kerajaan Islam Sepanyol.

Kematian[sunting | sunting sumber]

Tarikh sebenar kematian Abdul Rahman pada azalinya masih samar, namun, para sejarawan telah menyifatkan bahawa beliau telah meninggal sekitar tahun 785 hingga 788 M. Abdul Rahman telah meninggal dunia di Bandar Cordoba (City of Cordova) dan dikebumikan di suatu tapak yang digelar "Mezquita". Sebelum kematiannya, Abdul Rahman, telah mewasiatkan anak lelaki kesayangannya Hisham I untuk mewarisi takhta Kerajaan Bani Umaiyah di Sepanyol.


Didahului oleh
-
Ketua Umaiyah Diikuti oleh:
Hisham I
Amir Cordoba
788–796
  1. ^ Granada: A Case Study of Arab Urbanism in Muslim Spain, James Dickie, The Legacy of Muslim Spain, ed. Salma Khadra Jayyusi and Manuela Marín, (Brill, 1994), 19.