Adam dan Hawa

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Pergi ke pandu arah Pergi ke carian

Adam dan Hawa merupakan pasangan manusia yang pertama yang diciptakan oleh Allah mengikut kepercayaan agama Ibrahimik

Lukisan daripada Manafi al-Hayawan (The Useful Animals), menggambarkan Adam dan Hawa. Dari Maragheh di Iran, 1294–99

Sebelum mencipta Nabi Adam, Allah SWT telah mencipta malaikat daripada cahaya dan jin daripada api. Kemudian Allah menciptakan manusia dari tanah dan ditiupkan roh ke dalamnya maka terjadilah Adam.

Selepas Adam tercipta, Allah memberikan ilmu tentang alam semesta yang tidak diberikan pada makhluk lain. Selepas itu, dia menyuruh para malaikat dan jin untuk bersujud pada Adam.

Para malaikat menurut perintah Allah dan bersujud pada Adam, tetapi jin telah menolak perintah Allah kerana merasakan dirinya lebih mulia dari Adam kerana mereka diciptakan dari api sedangkan Adam dicipta dari tanah.

Jin yang engkar untuk bersujud pada Adam dikutuk dan dilaknat Allah dan menjadi makhluk bernama Iblis. Iblis bersumpah akan menggoda dan menghasut Adam dan keturunannya hingga hari kiamat untuk melanggar perintah Allah

Pandangan dalam agama Islam[sunting | sunting sumber]

Dalam Islam, Adam (Ādam; Bahasa Arab: آدم), yang berperanan sebagai bapa manusia, dipandang mulia oleh Muslim dengan penuh penghormatan.  Hawa (Ḥawwāʼ; Arab: حواء ) ialah "ibu kepada manusia".[1] Penciptaan Adam dan Hawa boleh dirujuk dalam Al-Quran (Qurʼan, Surat al-Nisaʼ, ayat 1).

Wahai sekalian manusia! Bertaqwalah kepada Tuhan kamu yang telah menjadikan kamu (bermula) dari diri yang satu (Adam), dan yang menjadikan daripada (Adam) itu pasangannya (isterinya - Hawa), dan juga yang membiakkan dari keduanya - zuriat keturunan - lelaki dan perempuan yang ramai. Dan bertaqwalah kepada Allah yang kamu selalu meminta dengan menyebut-yebut namaNya, serta peliharalah hubungan (silaturrahim) kaum kerabat; kerana sesungguhnya Allah sentiasa memerhati (mengawas) kamu.[2]

Dalam tafsir al-Qummi(Syi'ah) tentang Taman Eden, tempat seperti itu bukanlah duniawi sepenuhnya.

Konsep "dosa asal" dalam pandangan Kristian tidak wujud dalam Islam kerana menurut Islam, Adam dan Hawa telah diampuni oleh Allah. Menurut Al-Quran, kedua-dua Adam dan Hawa memakan buah terlarang di Syurga. Akibatnya, mereka berdua diturunkan ke Bumi.

Dengan sebab itu dapatlah ia menjatuhkan mereka berdua (ke dalam larangan) dengan tipu dayanya. Setelah mereka memakan (buah) pohon itu, terdedahlah kepada mereka berdua aurat masing-masing, dan mereka mulailah menutupnya dengan daun-daun (dari) Syurga. Serta Tuhan mereka menyeru mereka: "Bukankah Aku telah melarang kamu berdua dari pokok itu, dan Aku katakan kepada kamu, bahawa Syaitan itu adalah musuh kamu yang nyata?"


- Surah Al-A'raf [7:22][3]

Mereka dipisahkan, setiap orang dihantar ke puncak gunung: Adam di al-Safa, dan Hawa di al-Marwah. Dalam tradisi Islam ini, Adam menangis 40 hari sehingga dia bertaubat.

Mereka berdua merayu: "Wahai Tuhan kami, kami telah menganiaya diri kami sendiri, dan kalau Engkau tidak mengampunkan kami dan memberi rahmat kepada kami, nescaya menjadilah kami dari orang-orang yang rugi".


-Surah Al-A'raaf [7:23][4]

Selepas itu Allah menurunkan Hajar Aswad, mengajarnya haji. Menurut hadis kenabian, Adam dan Hawa bersatu semula di dataran ʻArafat, berhampiran Mekah[5]. Mereka mempunyai dua anak lelaki iaitu Qabil dan Habil.

Pandangan dalam agama Kristian[sunting | sunting sumber]

Adam, Eve, dan ular (rupa perempuan) di pintu masuk ke Katedral Notre Dame di Paris.

Beberapa bapa awal gereja Kristian menganggap Hawa bertanggungjawab atas Kejatuhan lelaki dan semua wanita seterusnya menjadi pendosa pertama kerana Hawa menggoda Adam untuk melakukan pantang larang.  "Kamu adalah pintu masuk syaitan" Tertullian memberitahu pembaca wanitanya, dan seterusnya menjelaskan bahawa mereka bertanggungjawab atas kematian Kristus: "Disebabkan padang pasir kamu [iaitu, hukuman untuk dosa, iaitu kematian], malah Anak  Tuhan harus mati."[39] Pada tahun 1486, Dominicans Kramer dan Sprengler menggunakan risalah serupa dalam Malleus Maleficarum ("Tukul Ahli Sihir") untuk mewajarkan penganiayaan terhadap "ahli sihir".

Seni Kristian zaman pertengahan sering menggambarkan Ular Eden sebagai seorang wanita (sering dikenal pasti sebagai Lilith), oleh itu kedua-duanya menekankan daya pikat ular serta hubungannya dengan Hawa.  Beberapa Bapa Gereja awal, termasuk Clement dari Alexandria dan Eusebius dari Caesarea, mentafsirkan "Heva" Ibrani sebagai bukan sahaja nama Hawa, tetapi dalam bentuk aspirasinya sebagai "ular betina."

Berdasarkan doktrin Kristian tentang Kejatuhan manusia, muncul doktrin dosa asal.  St Augustine of Hippo (354–430), bekerja dengan Epistle to the Romans, mentafsirkan Apostles Paul sebagai telah berkata bahawa dosa Adam adalah keturunan: “Kematian telah menimpa [iaitu, merebak kepada] semua orang kerana Adam, [di dalamnya  ] semua berdosa", Roma 5:12 Dosa asal menjadi konsep bahawa manusia dilahirkan dalam keadaan berdosa dan mesti menunggu penebusan.  Doktrin ini menjadi asas kepada tradisi teologi Kristian Barat, yang bagaimanapun tidak dikongsi oleh agama Yahudi atau gereja Ortodoks.

Selama berabad-abad, sistem kepercayaan Kristian yang unik telah berkembang daripada doktrin ini.  Pembaptisan telah difahami sebagai pembersihan noda dosa keturunan di banyak gereja, walaupun simbolisme asalnya nampaknya adalah kelahiran semula.  Selain itu, ular yang menggoda Hawa ditafsirkan sebagai Syaitan, atau Syaitan menggunakan ular sebagai mulut, walaupun tidak disebutkan pengenalan ini dalam Taurat dan ia tidak dipegang dalam agama Yahudi.

Selain mengembangkan teologi protoplas, Gereja zaman pertengahan juga mengembangkan naratif sejarah dalam tradisi luas buku Adam, yang menambah perincian pada kejatuhan, dan menceritakan kehidupan mereka selepas pengusiran dari Eden.  Ini diteruskan dalam Legend of the Rood, berkaitan dengan kembalinya Seth ke Syurga dan peristiwa seterusnya yang melibatkan kayu daripada pokok kehidupan.  Kisah-kisah ini dipercayai secara meluas di Eropah sehingga zaman moden awal.

Mengenai kewujudan sebenar nenek moyang – seperti naratif lain yang terkandung dalam Kejadian – Gereja Katolik mengajarkan bahawa Adam dan Hawa adalah manusia bersejarah, secara peribadi bertanggungjawab atas dosa asal.  Pendirian ini telah dijelaskan oleh Paus Pius XII dalam ensiklik Humani Generis, di mana Paus mengutuk teori poligenisme dan menyatakan bahawa dosa asal datang "daripada dosa yang sebenarnya dilakukan oleh individu Adam".  Walaupun begitu, Humani Generis juga menyatakan bahawa kepercayaan terhadap evolusi tidak bertentangan dengan doktrin Katolik;  ini telah membawa kepada penerimaan beransur-ansur evolusi teistik di kalangan Katolik Rom dan ahli teologi Katolik Bebas, satu pendirian yang telah digalakkan oleh Paus John Paul II, Paus Benedict XVI dan Paus Francis.

Pandangan dalam agama Yahudi[sunting | sunting sumber]

Ia juga diiktiraf dalam agama Yahudi kuno bahawa terdapat dua akaun yang berbeza untuk penciptaan manusia.  Akaun pertama mengatakan "lelaki dan perempuan [Tuhan] menciptakan mereka", membayangkan penciptaan serentak, manakala akaun kedua menyatakan bahawa Tuhan mencipta Hawa selepas penciptaan Adam.  Midrash Rabbah – Kejadian VIII:1 mendamaikan kedua-duanya dengan menyatakan bahawa Kejadian satu, "lelaki dan perempuan Dia menciptakan mereka", menunjukkan bahawa Tuhan pada asalnya menciptakan Adam sebagai hermaphrodite, jasmani dan rohani lelaki dan perempuan, sebelum mencipta  makhluk berasingan Adam dan Hawa.  Rabi lain mencadangkan bahawa Hawa dan wanita dalam akaun pertama adalah dua individu yang berasingan, yang pertama dikenal pasti sebagai Lilith, seorang tokoh yang digambarkan di tempat lain sebagai syaitan malam.

Menurut kepercayaan tradisional Yahudi, Adam dan Hawa dikebumikan di Gua Machpelah, di Hebron.

Dalam Kejadian 2:7 "Tuhan menghembus ke dalam lubang hidung lelaki itu dan dia menjadi nefesh hayya", menandakan sesuatu seperti perkataan Inggeris "being", dalam erti kata badan jasmani yang mampu hidup;  konsep "jiwa" dalam erti kata moden, tidak wujud dalam pemikiran Ibrani sehingga sekitar abad ke-2 SM, apabila idea kebangkitan tubuh mendapat populariti.

Pautan luar[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Historical Dictionary of Prophets in Islam and Judaism, Wheeler, "Adam and Eve"
  2. ^ https://www.surah.my/4#1
  3. ^ https://previous.quran.com/7:22?font=v1&translations=131%2C39%2C20
  4. ^ https://previous.quran.com/7:23?font=v1&translations=131%2C39%2C20
  5. ^ Wheeler, Brannon (July 2006). Mecca and Eden: Ritual, Relics, and Territory in Islam – Brannon M. Wheeler – Google Books. m/s. 85. ISBN 9780226888040. Dicapai pada 17 February 2014.