Allium

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search

Allium
Alliumspecies.jpg
Allium flavum
Pengelasan saintifik
Alam: Tumbuhan
Jenis spesies
Allium sativum
L.
Spesies

Lihat teks

Allium ialah suatu genus monokotiledon tumbuhan berbunga, secara tidak rasmi disebut sebagai genus bawang. Nama generik Allium, iaitu perkataan Latin bagi bawang putih,[1] dikatakan datang daripada Greek αλεω, "elak", kerana baunya yang busuk.[2] Genus ini, termasuk pelbagai jenis bawang dapat dimakan, kucai dan lik, memainkan peranan penting dalam masakan di seluruh dunia, kerana bahagian berbeza pokok-pokok ini, sama ada mentah atau dimasak dengan pelbagai cara, menghasilkan kepelbagaian besar rasa dan tekstur.

Genus ini mengandungi ratusan spesies berbeza; dan telah dituai di sepanjang sejarah manusia, namun hanya belasan yang masih penting secara eknonomi hari ini sebagai sayur tanaman atau kebun. Sebahagian yang lain pula dijadikan pokok hiasan.[2][3]

Spesies[sunting | sunting sumber]

Rencana utama: Senarai spesies Allium

Nota[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Umberto Quattrocchi. 2000. CRC World Dictionary of Plant Names Jilid I, m/s. 91. CRC Press: Boca Raton; New York; Washington,DC;, USA. London, UK. ISBN 978-0-8493-2673-8 (set)
  2. ^ a b Eric Block (2010). Garlic and Other Alliums: The Lore and the Science. Royal Society of Chemistry. ISBN 978-0-85404-190-9. 
  3. ^ Dilys Davies (1992). Alliums: The Ornamental Onions. Timber Press. ISBN 0-88192-241-2. 

Pautan luar[sunting | sunting sumber]