Bahasa Tatar Crimea

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Pergi ke pandu arah Pergi ke carian
Tatar Crimea
Crimea
qırımtatar tili, къырымтатар тили
qırım tili, къырым тили
Asli kepadaUkraine, Turki, Uzbekistan, Romania, Rusia, Kyrgyzstan, Bulgaria, Lithuania, Poland, Belarus
KawasanEropah Timur
EtnikTatar Crimea
Penutur asli
540,000 (2006–2011)e18
Turkik
Cyril dan Latin; sebelum ini Arab (Abjad Tatar Crimea)
Status rasmi
Bahasa rasmi di
 Republic of Crimea (Rusia)
Templat:Country data Republik Autonomi Crimea (Ukraine)
Bahasa minoriti
dikenali di
Kod bahasa
ISO 639-2crh
ISO 639-3crh
Glottologcrim1257
ELPCrimean Tatar
Crymean Tatar lang.png
Crimean Tatar-speaking world
Rencana ini mengandungi simbol fonetik IPA. Tanpa sokongan perisian tertentu, anda mungkin melihat tanda tanya, kotak, atau simbol lain dan bukannya askara Unicode. Untuk panduan pengenalan mengenai simbol IPA, lihat Bantuan:IPA.

Bahasa Tatar Crimea (qırımtatar tili, къырымтатар тили), juga dipanggil bahasa Crimea (qırım tili, къырым тили),[3] ialah bahasa Turkik Kipchak yang dituturkan di Crimea dan diaspora Crimean Tatar di Uzbekistan, Turki, Romania dan Bulgaria, serta komuniti kecil di Amerika Syarikat dan Kanada. Ia tidak boleh dikelirukan dengan bahasa Tatar yang betul, dituturkan di Tatarstan dan kawasan bersebelahan di Rusia; bahasa-bahasa tersebut adalah berkaitan, tetapi tergolong dalam dua subkumpulan berbeza bahasa Kipchak dan oleh itu tidak boleh difahami bersama. Ia telah banyak dipengaruhi oleh dialek Oghuz yang berdekatan.

Pengharaman jangka panjang terhadap kajian bahasa Tatar Crimea berikutan pengusiran Tatar Crimea oleh kerajaan Soviet telah membawa kepada fakta bahawa pada masa ini UNESCO meletakkan bahasa Tatar Crimean di antara bahasa di bawah ancaman kepupusan yang serius (sangat terancam).[4]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ "Reservations and Declarations for Treaty No.148 - European Charter for Regional or Minority Languages". Council of Europe. Diarkibkan daripada yang asal pada 8 December 2015. Dicapai pada 28 December 2016.
  2. ^ "To which languages does the Charter apply?". European Charter for Regional or Minority Languages. Council of Europe. m/s. 2. Diarkibkan daripada yang asal pada 2013-12-27. Dicapai pada 2014-04-03.
  3. ^ Crimean Tatar at Ethnologue (18th ed., 2015) (subscription required)
  4. ^ "UNESCO Atlas of the World's Languages in danger". www.unesco.org. Diarkibkan daripada yang asal pada August 2, 2018. Dicapai pada Mar 3, 2021.

Bibliografi[sunting | sunting sumber]

  • Berta, Árpád (1998). "West Kipchak Languages". Dalam Johanson, Lars; Csató, Éva Ágnes (penyunting). The Turkic Languages. Routledge. m/s. 301–317. ISBN 978-0-415-08200-6.
  • Kavitskaya, Darya (2010). Crimean Tatar. Munich: Lincom Europa.
  • Изидинова, С. Р. (1997). "Крымскотатарский язык". Языки мира. Тюркские языки (dalam bahasa Rusia).

Pautan luar[sunting | sunting sumber]

Wikipedia
Wikipedia Bahasa Tatar Crimea, ensiklopedia bebas