Café de Flore

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.

Koordinat: 48°51′14″N 2°19′57″E / 48.85389°N 2.33250°E / 48.85389; 2.33250

Le Café de Flore di Saint-Germain-des-Prés

Café de Flore (Sebutan bahasa Perancis: [kafe də flɔʁ]) adalah salah satu kedai kopi tertua di Paris, yang masyhur dengan pelanggannya yang terkenal, yang pada masa lalu termasuk penulis dan ahli falsafah berprofil tinggi. Ia terletak di sudut Boulevard Saint-Germain dan Rue Saint-Benoît, di Saint-Germain-des-Prés di arondisemen ke-6. Stesen bawah tanah terdekat ialah Saint-Germain-des-Prés, dilayan oleh laluan 4 dari Paris Métro. Kedai kopi itu tetap menjadi tempat tumpuan ramai selebriti dan statusnya menarik banyak pelancong.[1]

Sejarah[sunting | sunting sumber]

Kafe ini dibuka pada tahun 1880-an, semasa Republik Ketiga. Nama itu diambil dari patung Flora, dewi bunga dan musim musim bunga di mitologi Romawi, yang terletak di seberang jalan raya. Pengarang Joris-Karl Huysmans dan Remy de Gourmont ialah dua orang tetap pertama yang terkenal. Pada akhir abad ke-19, Charles Maurras menulis bukunya Au signe de Flore di tingkat pertama kafe, iaitu pada tahun 1899 Revue d'Action Française juga didirikan.[2]

The Café de Flore menjadi hab terkenal penulis dan ahli falsafah terkenal. Georges Bataille, Robert Desnos, Léon-Paul Fargue, Raymond Queneau semuanya menjadi pelanggan tetap, dan begitu juga Pablo Picasso.[3] Perdana Menteri China Zhou Enlai terkenal sebagai penaung Café de Flore yang kerap selama bertahun-tahun di Perancis pada tahun 1920-an.[4] Bahagian dalamannya memiliki seni klasik Art Deco dari semua tempat duduk merah, mahoni dan cermin telah berubah sedikit sejak Perang Dunia II.

Seperti saingan utamanya, Les Deux Magots, ia sering dikunjungi oleh banyak intelektual Perancis selama tahun-tahun selepas perang. Dalam karangannya "A Tale of Two Cafes" dan bukunya "Paris to the Moon", penulis Amerika Adam Gopnik memikirkan kemungkinan penjelasan mengapa Flore menjadi, pada akhir 1990-an, jauh lebih bergaya dan popular daripada Les Deux Magots, walaupun kafe terakhir dikaitkan dengan Jean-Paul Sartre, Simone de Beauvoir, Albert Camus, dan pemikir terkenal lain tahun 1940-an dan 1950-an.

Liga pemikir Romania juga sering mengunjungi tempat itu, misalnya Emil Cioran, Eugene Ionesco dan penulis esei Benjamin Fondane.[5]

Prix de Flore, hadiah sastera yang dirasmikan oleh Frédéric Beigbeder pada tahun 1994, diberikan setiap tahun di Café de Flore.

Coklat panas

Dalam budaya popular[sunting | sunting sumber]

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ "Café de Flore, the best café to watch Paris go by". YouTube. Dicapai pada 15 Jun 2015.
  2. ^ "Café de Flore, à Saint Germain des Prés" (dalam bahasa French). evous.fr. Dicapai pada 15 Jun 2015.CS1 maint: unrecognized language (link)
  3. ^ "The Flore: A café for poets, and then philosophers". paris-bistro.com. Diarkibkan daripada yang asal pada 24 September 2015. Dicapai pada 15 Jun 2015.
  4. ^ "Cafe de Flore and the early Zhou Enlai's revolutionary activities in France". sourcejuice.com. Diarkibkan daripada yang asal pada 17 Ogos 2013. Dicapai pada 14 Mac 2013.
  5. ^ "Café de Flore" (dalam bahasa English). Dicapai pada 28 Oktober 2018.CS1 maint: unrecognized language (link)

Pautan luar[sunting | sunting sumber]