Cantal (keju)

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Cantal
Cantal 03.jpg
Negara asal Perancis
Wilayah, Bandar Cantal
Sumber susu Lembu
Dipasteurkan Ya
Tekstur Keras
Kandungan lemak 45%
Tempoh penuaan 30 hari
Pensijilan AOC: 1956[1]

Cantal adalah keju dari daerah dengan nama sama di Perancis dan dihasilkan dengan menggunakan susu lembu yang dipasteur.[1] Keju ini berasal dari Pays Vert di Auvergne dan dihasilkan di seluruh daerah di bahagian Chantal dan dia 41 kampung di bahagian Aveyron, Corréze, Haute-Loire, dan Puy-de-Dôme.[1] Keju ini dibuat dengan memasukkan dadih ke dalam silinder kayu yang dikenali sebagai le formage.[2] Alat tersebut merupakan asal usul dari kata keju dalam bahasa Perancis yaitu fromage.[2] Ada dua jenis keju Cantal, iaitu Cantal Fermier dan Cantal Laitier.[2] Cantal Fermier dihasilkan di pergunungan semasa musim panas manakala Cantal Laitier dihasilkan sepanjang tahun menggunakan susu yang dipasteur.[2] Keju Cantal dijual sebagai jeune ketika berusia sekurang-kurangnya 30 hari.[2] Manakala ketika mencapai lebih daripada enam bulan maka keju ini dikategorikan sebagai vieux.[2]

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c (Inggeris) Iburg, Anne (2004). Dumont's Lexicon of Cheese. Rebo International b.v., Lisse, The Netherlands. ISBN 978-90-366-1689-8. 
  2. ^ a b c d e f (Inggeris) Harbutt, Juliet (2006). The World Encyclopedia of Cheese. Anness Publishing Ltd. ISBN 978-1-84309-960-4.  Page 23.

Pautan luar[sunting | sunting sumber]


Jika anda melihat rencana yang menggunakan templat {{tunas}} ini, gantikanlah ia dengan templat tunas yang lebih spesifik.