Pergi ke kandungan

Fox Kids

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Fox Kids
JenisBekas blok siri TV (termasuk hari Sabtu)
Negara
KetersediaanKebangsaan
SloganFox Kids is what? Fox Kids is Cool! (1995)
Fox Kids! Rocks Kids! (1997)
Fox Kids take the Ride! (1998)
Fox Kids, Where heroes live (2001)
PemilikFox Family Worldwide Inc.
Orang penting
Haim Saban
Tarikh pelancaran
8 September 1990 (Amerika Syarikat)
19 Oktober 1996 (1996-10-19) (Antarabangsa)
Dibubarkan7 September 2002 (Amerika Syarikat)
31 Disember 2004 (2004-12-31) (Antarabangsa)
Nama lama
The Fox Kids Network (1990-1998)
Fox Children's Network (1994-1999)
Ahli gabungan lama
Saban Entertainment
Fox Broadcasting Company

Fox Kids ialah divisi dan cap daripada rancangan kanak-kanak dimana diperdagangkan dari tanggal 8 September 1990 hingga 7 September 2002 di Amerika Syarikat dan dari tahun 1996 hingga 2004 di wilayah antarabangsa. Ia dimiliki oleh Fox Television Stations Group dengan pengaturcaraan ditayangkan pada hari Isnin-Jumaat petang dan Sabtu pagi.[1]

Bergantung pada rancangannya, blok pengaturcaraan ditujukan untuk anak-anak muda, anak-anak usia 7-11, dan praremaja usia 12-13. Fox Kids terus disiarkan berulang-ulang sampai 7 September 2002. Dan sekarang, Fox sudah tidak lagi menyiarkan pengaturcaraan kanak-kanak pada saluran mereka.

Latar belakang

[sunting | sunting sumber]

Sejarah Fox Kids berkaitan dengan sejarah The Disney Afternoon seperti yang dikatakan James B. Stewart. DuckTales disiarkan perdana pada bulan September 1987 di stesen tempatan milik FOX. Ini mungkin disebabkan kerana tidak ada bahagian kecil pada fakta bahawa Michael Eisner dan Barry Diller telah bekerja bersama di rangkaian ABC dan pada Paramount Pictures.

Pada tahun 1988, Disney membeli stesen televisyen KHJ-TV di Los Angeles, kemudian mengganti namanya sebagai KCAL-TV. pemilik baru stesen ingin DuckTales yang akan dipaparkan pada KCAL, sehingga membuat itu menjauh dari KTTV milik Fox. Kerana marah pada pelanggaran kontrak, Diller menarik DuckTales dari semua stesen lokal Fox lainnya pada musim gugur 1989, dan menggalakkan Fox sebagai gabungan untuk melakukan hal yang sama, meskipun sebahagian besar tidak pada awalnya. Seperti Disney berjalan maju dalam membina Disney Afternoon, Fox lalu mulai muat melancarkan pengaturcaraan kanak-kanak sendiri.

Memulakan siaran

[sunting | sunting sumber]

Fox Kids memulakan siarannya pada tanggal 8 September 1990 dan awalnya hanya menyiarkan satu rancangan saja, kerana tayang 30 minit setiap hari Insin - Jumat, bahkan pada hari Sabtu selama tiga jam. Waktunya kemudian diperpanjang pada tahun 1991 menjadi 1½ jam setiap hari Insin - Jumat dan khusus hari Sabtu 4 jam. Kemudian waktu diperpanjang lagi menjadi 2½ jam setiap hari Insin-Jumat.

Fox Kids juga pernah disiarkan lewat radio. Dengan nama Fox Kids Radio Countdown, ia tayang dengan lama waktu dua jam dan dipandu oleh Chris Leary daripada kemasyhuran TechTV dan ZDTV. Rancangan ini terdiri dari kontes, lelucon, dan efek suara lucu. Ia kemudian diganti namanya menjadi Fox All Access, dan terus mengudara saat ini, terutama sebagai wahana promosi saat ini seniman, filem, dan rancangan di jadwal primetime Fox sejak saat ini.

Penjadwalan

[sunting | sunting sumber]

Pada tahun 1993, Fox Kids tayang tiga jam pada hari Isnin-Jumaat (biasanya 2-5 waktu setempat, membuat Fox Kids sebagai pengaturcaraan rangkaian pertama yang mengudara di jam 16:00 sejak 1986) dan empat jam pada hari Sabtu (08:00-12:00 ET/PT, 07:00-11:00 CT/MT). Stesen mempunyai pilihan jam mengudara satu hari kerja di pagi hari dan dua jam di sore hari, atau ketiganya pada waktu yang sama pada pagi atau sore. Ini kerana beberapa stesen-stesen menyiarkan berita pada pagi hari. Pada tahun 1995 dan awal tahun 1996, Fox memperoleh tiga bekas gabungan ABC dan Savoy/Fox (beberapa tahun kemudian oleh Emmis) memperoleh tiga bekas gabungan ABC dan NBC. Mereka semua telah menyiarkan stesen tiap malam, tetapi ingin terus memiliki program sindikasi biasa untuk memimpin menjadi berita dan bukan kartun, sehingga mereka akan menyiarkan Fox Kids satu jam lebih awal pada pukul 13:00-16:00. Dan mereka adalah:

Untuk bandar dengan stesen alternatif independen, UPN atau WB, Fox mengontrak untuk menyiarkan pengaturcaraan Fox Kids di stesen lain tersebut sehingga stesen-stesen tempatan mereka bebas untuk program semua mereka jam untuk khalayak yang lebih tua atau berita. Semua kecuali satu dari stesen tersebut adalah mereka yang dimiliki oleh New World Communications dimana dulunya ialah stesen lokal CBS, ABC, atau NBC. New World (kemudian bergabung dengan News Corp.) bergabung dengan stesen lokal Fox antara tahun 1994-1995 ketika Fox memenangi kontrak untuk menyiarkan pakej NFC. Jadi, Fox Kids akan ditayangkan pada stesen yang sama sebagai pesaing Kids' WB dan UPN Kids.

Misalnya di Bandar Raya New York, Los Angeles, Austin, Cleveland dan di Chicago. Banyak yang tidak menayangkan Fox Kids, tetapi ada juga yang menayangkan beberapa.

Membuka usaha anatarabangsa

[sunting | sunting sumber]

Fox Kids berencana untuk membuka usahanya sebagai rangkaian antarabangsa. Untuk itu, selama period 1995-1996, Fox Kids dan Saban Entertainment, Inc. milik Haim Saban membuka usaha samanya yang dinamai Fox Kids Worldwide Inc. Jadi, sesetengah daripada rancangannya juga disiarkan di Fox Family Channel (kini ABC Family)

Pada tanggal 19 Oktober 1996, Fox Kids membuka biro di United Kingdom sebagai saluran televisyen yang pertama. Ia kemudian membuka bironya di Amerika Latin, juga sebagai saluran televisyen. Kemudian menambah beberapa stasyen televisyen Fox Kids untuk wilayah-wilayah lain.

Masa-masa selanjutnya

[sunting | sunting sumber]

Pada tahun 1998 mereka membeli minat Fox Kids dari sekutu Fox sebagai sebahagian daripada kesepakatan untuk membantu membayar mahal rangkaian paket NFL football. Jadi, pengaturcaraan harian Fox Kids dipangkas sampai 2 jam, dan ditambahkan The Magic School Bus yang juga ditayangkan PBS.[2] Pada tahun 2000, semua gabungan diberi pilihan untuk mengubah waktu pengaturcaraan hingga 14:00-16:00 bukannya dari 15:00-16:00. 6 gabungan yang memiliki berita pukul 17:00 yang juga menyiarkan Fox Kids sedang menyiarkan pengaturcaraan satu jam lebih awal pada tahun 1996. Beberapa sekutu (seperti WLUK) bahkan akan menunda siaran rakaman dari pengaturcaraan pada pukul 10:00-13:00, salah satu daripada tempoh masa penyiaran terendah pada televisyen AS. Beberapa hanya menyiarkan The Magic School Bus dalam slot ini, dalam rangka untuk memenuhi mandat pendidikan/maklumat keperluan pengaturcaraan, yang memerlukan udara stesen 3 jam dari acara kanak-kanak per minggu dan untuk mengurangkan penurunan yang diambil oleh menayangkan kanak-kanak dengan kos lebih rendah daripada iklan yang lebih tinggi daripada sindikasi rancangan dengan lebih banyak pendapatan iklan.

Penutup pengaturcaraan

[sunting | sunting sumber]

Pada tahun 2001, stesen Fox merasa mereka pada pijakan, bahkan lebih dengan rangkaian "The Big Three" dan ingin mengambil kembali menyiarkan pengaturcaraan Fox Kids untuk mereka sendiri. Setiap Sabtu pagi, rancangannya telah menjadi kewajipan dengan yang lain untuk memperluaskan rangkaian mulai pagi hari kerja mereka menunjukkan waralaba ke akhir pekan, dan stesen Fox tempatan ingin memulakan siaran Sabtu pagi, kerana perubahan budaya Sabtu menjadi teori, "enam hari kerja".

Fox Kids, rangkaian # 1 kanak-kanak paling lama setidaknya sejak 1992, telah ditewaskan oleh Kids' WB! dua tahun dahulu dengan blok animasi yang lebih kuat disokong oleh Warner Bros. dan mengandungi Pokémon serta anime berasaskan permainan video lain seperti Yu-Gi-Oh!. ABC & UPN menyiarkan kebanyakan kartun lucu dari Disney, dengan pengecualian Lizzie McGuire dan Even Stevens, sementara penyiaran CBS untuk prasekolah menggunakan pengaturcaraan daripada Nick Jr., dan NBC menyiarkan pengaturcaraan daripada Discovery Kids, menarik perhatian para penonton. Faktor tambahan agresif rating Nickelodeon daripada semua rangkaian siaran di antara kanak-kanak pada hari Sabtu pagi, meninggalkan Fox Kids di belakang dan pengaturcara tidak dapat menemukan cara untuk mengejar ketinggalan dan berdiri di bidang yang penuh sesak ini.

Fox tak mampu menghidupkan kembali Fox Kids, dan akhirnya, Fox Kids dijual ke Disney pada tahun 2001, bersamaan dengan dijualnya Fox Family Worldwide pada tahun 2001. Jadi, Fox Kids ditempatkan di bawah pengawasan Fox Television Entertainment, dan pindah ke kantor pusat Fox di studio 20th Century Fox, dan pada saat itu juga Fox menghentikan pengaturcaraan kanak-kanak harian, memberikan waktu kembali kepada gabungan mereka. Lalu, Fox meletakkan slot waktu untuk tawaran, dengan dimenangkan oleh 4Kids Entertainment dan mengamankan blok pengaturcaraan Sabtu pagi. Dan akhirnya, Fox Kids mempertahankan jadwal Sabtu pagi hingga 14 September 2002, ketika Fox memberi masa untuk 4Kids Entertainment. Pengaturcaraan tersebut yang kemudian dikenali sebagai 4Kids TV, berlangsung sehingga 2008, ketika Fox dan 4Kids berpisah, dan Fox tidak lagi menyiarkan pengaturcaraan kanak-kanak pada saluran mereka.

Rancangan

[sunting | sunting sumber]
 • The Fox Cubhouse (1994-1996)
  • Jim Henson's Animal Show with Stinky & Jake (1994-1996) (as part of the Fox Cubhouse)
  • Johnson and Friends (1994-1996) (as part of the Fox Cubhouse)
  • Rimba's Island (1994-1996 as part of the Fox Cubhouse; 1997-98 independently)
  • Britt Allcroft's Magic Adventures of Mumfie (1996 as part of the Fox Cubhouse)
  • Budgie the Little Helicopter (1995-1996 as part of the Fox Cubhouse, 1996-1997 independently)
 • Spider-Man (1994-Early 1998 late 2001)
 • Eek! Stravaganza (1994-1997, formerly Eek! The Cat and Eek! And The Terrible Thunderlizards)
 • The Tick (1994-1996)
 • Life with Louie (1994-1998)
 • Mighty Morphin Power Rangers (Season 2) (1994)
 • Where on Earth is Carmen Sandiego? (1994 - 1996)
 • Red Planet (3 part mini-series, repeated in early 1995 and Spring of 1996)
 • Goosebumps (1995-1998, renamed Ultimate Goosebumps in 1997)
 • Klutter (1995 - 1996, as part of Eek! Stravaganza)
 • Masked Rider (1995-1996)
 • Mighty Morphin Power Rangers (Season 3) (1995)

Fox Kids pernah memakai logo dalam beberapa tahun.

Logo Tahun penggunaan Keterangan
Logo pertama Fox Kids, 1990-1993 27 September 1990 - 3 Mac 1993 Meniru logo 20th Century Fox Television, namun, tulisannya dibaca "FOX KIDS NETWORK" secara berumpuk dan berwarna emas.
Logo kedua Fox Kids, 1993 - 1996 4 Oktober 1993 - 1 Mei 1996 Tulisan "fox" diubah dengan huruf kecil, dan logo dilengkapi dengan sorotan lampu dan garis zig-zag dibawah
Logo ketiga Fox Kids, 1996 - 1997 25 September 1996 - 20 Jun 1997 Tulisan nama rangkaian (selain kata "network") dibuat menjadi huruf besar. Kata "network" tetap menggunakan huruf kecil. Logo tersebut didisain seperti dalam panggung.
Logo keempat Fox Kids, 1997 - 1998 23 September 1997 - 10 April 1998 Logo modern Fox Kids. Imej panggung sudah dihapus, dan kata-kata dicantumkan di kotak hitam. Semua warna huruf berwarna merah. Namun "X" ialah dua sorot lampu berwarna kuning yang bersilang.
Logo kelima Fox Kids, 1998 - 2002 1 Oktober 1998 - 31 Mac 2002 Sama seperti diatas, namun kata "network" sudah dihapus.
Logo terakhir Fox Kids pada tahun 2002 1 April 2002 - 7 September 2002 Sama sperti diatas, namun kotak jitam diganti dengan lingkaran merah bergaris kuning dan tulisan berwarna kuning keemasan.

Lihat juga

[sunting | sunting sumber]
 1. ^ "Fox Kids net adopted by Fox TV Ent.". Variety. 9 September 2001 (2001-09-09). Dicapai pada 13 Ogos 2009.
 2. ^ "'Bus' rolling to Fox Kids". Variety. 1997. Dicapai pada 13 Ogos 2009.

Pautan luar

[sunting | sunting sumber]