Winx Club

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Winx Club
GenrePengembaraan fantasi
PenciptaIginio Straffi
PengarahIginio Straffi
Dibintangi oleh
Letizia Ciampa
Perla Liberatori
Ilaria Latini
Gemma Donati
Domitilla D'Amico
Laura Lenghi
Debora Magnaghi
PenggubahMichele Bettali
Stefano Carrara
Fabrizio Castania
Maurizio D'Aniello
Negara asalItali
BahasaBahasa Itali
Bilangan musim7 (8 disahkan[1])
Bilangan episod182 (208 disahkan[2]) (Senarai episod)
Penerbitan
Penerbit eksekutifJoanne Lee
Alfred R. Kahn
Norman J. Grossfield
Tom Kenny
Tempoh siaran23–24 minit
Penyiaran
Saluran asalFox Kids/Jetix (2003-2005)
Rai 2 (2004–kini)
Fox (4Kids TV) (2004–2008)
Nickelodeon (2011–2015)
Nick Jr. (2015–kini)
Format gambar480i: SDTV (Musim 1–4)
1080i: HDTV (Musim 5–kini) dan 576i: SDTV (kadang-kadang digunakan dalam Musim 4)
Format audioStereo (Musim 1–4)
Dolby Surround 5.1 (Musim 5–kini)
Siaran asal28 Januari 2004 – kini
Kronologi
Rancangan berkaitan
PopPixie
Huntik: Secrets & Seekers
Pautan luar
Laman sesawang
Tapak sesawang penerbitan

Winx Club ialah sebuah siri animasi televisyen[3][sumber lebih baik diperlukan] Itali yang diarahkan, dicipta, dan diterbitkan[4] oleh Iginio Straffi[3] dan syarikatnya Rainbow S.r.l. dengan penerbitan bersama dengan Rai Fiction. Ia adalah sebahagian daripada Winx Club francais yang lebih besar. Siri ini kartun Itali pertama yang dijual di Amerika Syarikat.Ia juga disiarkan di lebih 130 negara di seluruh dunia.Winx Club adalah ciptaan Iginio Straffi paling berjaya di samping siri lain Straffi diwujudkan. "Pada bulan Jun 2014, ia telah mengumumkan satu perjanjian dengan China Central Television untuk pembinaan taman tema khusus untuk Winx di Beijing.

Menurut laman web Iginio Straffi ini, "Winx Club adalah suatu tindakan dan fantasi persembahan digabungkan dengan unsur-unsur komedi. Dalam dimensi mistik Magix, tiga sekolah khas mendidik p moden, ahli-ahli sihir bercita-cita tinggi, dan pahlawan-pahlawan gagah atau specialist, dan ahli-ahli sihir dari seluruh ajaib alam semesta. "

Ringkasan Winx Club persembahan berpangkalan di satu dimensi sihir dipanggil "Magix". Tiga sekolah khas adalah Specialist (teman lelaki Winx) Red Fountain , ahli-ahli sihir (Icy, Darcy, dan Stormy) Menara Awan, dan Kolej pari - pari, Alfea, di mana pari-pari datang untuk belajar dan mengembangkan kemahiran ajaib dan kuasa mereka. Winx Club yang terkenal menghadiri Kolej Pari - Pari Alfea. Winx terdiri daripada enam kawan-kawan yang dikenali sebagai Bloom (Pari - Pari Naga Api), Stella (Pari - Pari Sinaran Matahari), Musa (Pari - pari Muzik), Flora (Pari - Pari Alam Semulajadi), Tecna (Pari - Pari Teknologi), dan Aisha (Pari - Pari Gelombang). Aisha menyertai Kelab Winx dalam pusingan kedua. Musuh-musuh Winx pertempuran dari seluruh dimensi magik dan di bumi. Winx mendapatkan kuasa baru di sepanjang masa seperti "Kepercayaan" dan "Harmonix".

Rujukan[sunting | sunting sumber]

Pautan luar[sunting | sunting sumber]

Tapak rasmi
Pangkalan data

Templat:Winx Club