Ganja

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Pergi ke navigasi Pergi ke carian
Ganja
frames
Pengelasan saintifik


Ganja (Inggeris Marijuana) berasal daripada sejenis pokok hem yang bergelar Cannabis sativa. Perkataan "Ganja" berasal dari bahasa Sanskrit yang memberi maksud "Resin/getah dari pokok berserabut". Ia merujuk kepada daun, batang, bunga dan biji benih kepada pokok Kanabis tersebut yang mengandungi resin dan selalunya dikeringkan (dengan menyalai) dahulu sebelum digunakan. Ganja selalunya berwarna kehijauan hingga keperangan, dengan berbau tengit dan boleh dimakan atau dihisap (tanpa atau bersama tembakau). Kesan daripada pengambilan ganja boleh dirasai dalam 10 minit yang pertama jika dihisap. Tempoh masanya adalah lebih panjang jika dadah ini dimakan. Secara amnya, seseorang itu boleh berkhayal selama 2 setengah jam atau lebih lama jika dimakan.

Pengambilan dan memiliki ganja adalah haram di kebanyakan negara, dan telah diselubungi kontroversi mengenai penggunaannya dalam perubatan. Ganja mengandungi lebih 420 bahan kimia dan kesannya kepada manusia bergantung kepada individu dan situasi. Ini menyebabkan kesan ganja agak sukar untuk diperhati dan dikaji.

Status ganja dalam skala kesan dadah.[1]

Kimia dan Kesan kepada Neuron[sunting | sunting sumber]

Bahan kimia psikoaktif utama dalam marijuana ialah delta 9 tetrahydrocannibinol (THC). Ganja juga mengandungi banyak cannabinoid lain yang berkaitan dengan THC. THC bersifat lilpofilik (lilpophilic) dan disimpan dalam lemak badan. Ini adalah antara sebab mengapa pengguna ganja kurang mengalami simptom tarikan (withdrawal). THC mengambil masa berminggu minggu untuk keluar dari badan manusia. THC mengikat pada reseptor CB1 yang dijumpai di beberapa bahagian badan. CB1 banyak terdapat di ganglia basal dan sistem limbik (sekumpulan struktur otak, termasuk amigdala, hipokamus dan hipotalamus yang berkaitan dengan aktiviti seperti autonomi, emosi, dan tingkah laku), selain ditemui di serebelum, dan sistem pembiakan manusia.

Reseptor CB2 pula dijumpai dalam zon peralihan limpa dan tiada reseptor CB2 dalam sistem saraf pusat (CNS). Apa yang menarik ialah jika dadah menjadikan CB2 sebagai sasaran, sudah pastilah penggunaan ganja dalam perubatan tidak mendatangkan kesan kesan psikotropik. Tiada reseptor CB dijumpai dalam medula, bahagian otak yang mengawal pernafasan dan fungsi jantung. Kekurangan reseptor CB di medula adalah punca mengapa pengguna ganja tidak mudah mati jika terlebih dos. Neil Goodman menyebut,

" Both subtypes (CB1 and CB2) belong to the seven transmembrane spannir receptor family with a seven a-helices spanning the cell membrane. The intracellular loops of the receptor protein are involved with the G-proteins responsible for the transduction of the intercellular signal. This G-protein-coupled receptor causes the inhibition of the enzymatic activity of adenylate cyclase responsible for the production of cyclic adenosine monophosphate (cAMP) in the cell." [Neil Goodman, 2003, erowid.org].

Reseptor CB terletak di dalam neuron presinaps. Seperti kata Kreitzer dan Regehr, apabila salah satu penghantar biasa seperti glutamat atau GABA meransang neuron postsinaps, neuron tersebut membebaskan bahan kimia cannabinoid ( contohnya anandamide atau 2-AG). Penghantar tersebut kemudiannya kembali kepada neuron presinaps bagi mengurangkan penghasilan cannabinoid buat sementara waktu.

THC boleh merencat keplastikan sinaps otak. Ini adalah disebabkan reseptor CB1 mengubah keplastikan sinaps bersandar cAMP dan seterusnya menghalang pengambilan sinaps baru dengan cara merencat penghasilan cAMP.

Kesihatan[sunting | sunting sumber]

Ganja Telah didapati melalui beberapa kajian terperinchi boleh mengubati banyak jenis penyakit. Salah satu penyakit yang boleh didapati perubatan ganja didapati berkesan adalah penyakit Barah. Didapati bahawa banyak pesakit-pesakit yang telah sembuh namun pengakuan dari banyak agensi kerajaan belum lagi mengeluarkan penyataan rasmi mengenai hal tersebut. Didapati juga Ganja (Cannabis) mempunyai kemampuan untuk mengubati penyakit kencing manis, sawan, depresi dan sebagainya.

Galeri[sunting | sunting sumber]

Status undang-undang[sunting | sunting sumber]

Sejak awal abad ke-20, kebanyakan negara telah mengharamkan penanaman, pemilikan atau pemindahan ganja.[2] Namun terdapat banyak juga kawasan di mana hukuman pemilikan kuantiti kecil ganja tidaklah besar, hanya sekadar denda berbanding pemenjaraan, dan memfokus pada pengedaran dadah tersebut di pasaran gelap.

Pada Disember 2013, Uruguay menjadi negara pertama yang membenarkan penanaman, penjualan dan penggunaan ganja secara terbuka,[3] bertujuan melemahkan jenayah terancang.[4]

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Nutt D, King LA, Saulsbury W, Blakemore C (2007). "Development of a rational scale to assess the harm of drugs of potential misuse". Lancet. 369 (9566): 1047–53. doi:10.1016/S0140-6736(07)60464-4. PMID 17382831.CS1 maint: multiple names: authors list (link)
  2. ^ David Levinson (2002). Encyclopedia of Crime and Punishment. SAGE Publications. m/s. 572. ISBN 978-0-7619-2258-2.
  3. ^ Marijuana laws around the world: what you need to know The Guardian. 11 Disember 2013.
  4. ^ Uruguay to approve ganja dealing, despite risks Jamaica Observer. 9 Disember 2013.

Pautan luar[sunting | sunting sumber]