Garam laut Korea

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Semangkuk garam laut Korea
Hablur garam laut Korea

Garam laut Korea atau garam pengairgaraman Korea,[1][2] dipanggil wang-sogeum (왕소금; "king/queen salt") atau gulgeun-sogeum (굵은소금; "garam kasar") dalam bahasa Korea,[3][4][5] ialah jenis garam yang boleh dimakan dengan saiz bijian yang lebih besar dan kandungan natrium yang lebih rendah berbanding garam kosher biasa. Ia digunakan terutamanya untuk menggarami kubis napa apabila membuat kimchi. Dengan sedikit sahaja proses, ia berfungsi untuk membantu merangka rasa dalam makanan yang ditapai.[1]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b Parks, Cara (16 December 2014). "Shaking Up Salt". Modern Farmer (dalam bahasa Inggeris). Dicapai pada 10 January 2017.
  2. ^ Kierzek, Kristine M. (11 March 2016). "Cooking up a cultural connection with Kimchi". Milwaukee Journal Sentinel. Dicapai pada 10 January 2017.
  3. ^ "wang-sogeum" 왕소금. Korean–English Learners' Dictionary. National Institute of Korean Language. Dicapai pada 10 January 2017.
  4. ^ "wang-sogeum" 왕소금. Standard Korean Language Dictionary (dalam bahasa Korea). National Institute of Korean Language. Dicapai pada 10 January 2017.
  5. ^ "gulgeun-sogeum" 굵은소금. Standard Korean Language Dictionary (dalam bahasa Korea). National Institute of Korean Language. Dicapai pada 10 January 2017.