Garam kosher

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
"Garam kasar" dilencongkan ke sini. Untuk garam yang lebih besar, sila lihat Garam laut Korea.
Secawan kecil garam kosher dengan sudu

Garam kosher ialah sejenis garam boleh dimakan yang popular di Amerika Syarikat yang mempunyai saiz bijian yang lebih besar daripada beberapa garam meja biasa. Seperti garam meja biasa, garam kosher terdiri daripada sebatian kimia natrium klorida.

Tidak seperti garam meja biasa, garam kosher biasanya tidak mengandungi iodin tambahan. Sesetengah jenama akan merangkumi agen antikerakan dalam jumlah yang kecil.

Nama[sunting | sunting sumber]

Istilah "garam kosher" berasal daripada penggunaannya dalam membuat daging menjadi kosher dengan mengeluarkan darah permukaan, bukannya dibuat mengikut garis panduan makanan kosher seperti yang tertulis dalam Taurat, kerana hampir semua garam kosher dan halal, termasuk garam meja biasa.

Sebutir garam kosher diambil pada 60x pembesaran.

Pengilang garam mempertimbangkan istilah yang samar-samar, dan membezakan antara "garam yang diperakui kosher" dan "garam kosher": "Garam mengkosyer" mempunyai bentuk "kecil, seperti serpih" yang berguna dalam mengawet daging, sedangkan "garam yang diperakui kosher" telah diperakui oleh badan agama yang sesuai.[1]

Pembuatan dan penggunaan[sunting | sunting sumber]

Daripada kristal berkiub, garam kosher mempunyai bentuk seperti leper seperti pinggan. Garam kosher juga mungkin mempunyai bentuk piramid berongga. Bentuk rata garam kosher biasanya dibuat apabila hablur kubik yang dipaksa ke dalam bentuk ini di bawah tekanan, biasanya di antara penggelek. Hablur garam piramid umumnya dibuat oleh proses penyejatan yang dipanggil proses Alberger. Garam kosher biasanya dihasilkan dengan saiz bijian yang lebih besar daripada bijian garam meja.[2]

Penggunaan tradisional garam kosher adalah untuk mengeluarkan darah permukaan dari daging dengan pengontangan, sebagai sebahagian daripada proses mengkosher untuk daging. Daging itu direndam dalam air sejuk, dikeringkan, ditutup dengan lapisan nipis garam, kemudian dibiarkan di rak atau meja selama satu jam. Garam kekal di atas permukaan daging, untuk sebahagian besar tidak terlarut, dan menyerap cecair dari daging. Bijian garam kemudian dibasuh dan dibuang, membawa cairan yang diserap.[3] Proses ini boleh dibandingkan untuk pengontangan penuh daging, yang menghasilkan daging awetan garam.

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ "Kosher Salt Guide". SaltWorks. 2010. 
  2. ^ "Kosher Salt" (PDF). Salt Institute. 
  3. ^ Luban, Yaakov (2010). "Orthodox Union Kosher Primer". Orthodox Union. 

Pautan luar[sunting | sunting sumber]