Gazprom

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Gazprom
Газпром
Jenis/bentuk sahPublic/Joint stock company
(Templat:RTS)
(Templat:MICEX)
(LSE: OGZD)
(FWBGAZ)
ISINRU0007661625 Sunting ini di Wikidata
IndustriOil and natural gas
Ditubuhkan1989
PengasasPemerintah Rusia Sunting ini di Wikidata
Ibu pejabatRusia Moscow, Russia
Kawasan perkhidmatanRussia, Europe, United States, Japan, South Korea
Tokoh pentingViktor A. Zubkov
Chairman
Alexei B. Miller
Vice-Chairman) & CEO
KeluaranNatural gas
Oil
Gas pipeline
Hasil 3.519 trillion RUB[1] (2008)
Pendapatan kendalian 1.260 trillion RUB[1] (2008)
Pendapatan bersih 777.380 billion RUB[1] (2008)
Modal3,100,000,000,000 Rubel Rusia (2017) Sunting ini di Wikidata
Jumlah aset 7.168 trillion RUB[1] (2008)
Jumlah ekuiti 4.913 trillion RUB[1] (2008)
PemilikRussian Government (50.01%)
Bilangan kakitangan445,000 (2007)
Anak syarikatList of subsidiaries
Tapak webGazprom.com
Facebook: GazpromNewsEn Twitter: GazpromEn Instagram: gazpromphotos Telegram: Gazprom Youtube: UC0kFLbP4dLlQ99s6Cf3gwAA Sunting ini di Wikidata
sunting · sunting di Wikidata
Lihat pendokumenan templat ini
Lihat pendokumenan templat ini

OAO Gazprom adalah penghantar / pengekstrak terbesar gas asli di dunia dan syarikat terbesar Rusia.

Gazprom secara terbuka didagangkan di bursa saham sebagai RTS:GAZP, MICEX:GAZP, LSE: OGZD, FWB: GAZ dan OTC:OGZPY.

Sejarah[sunting | sunting sumber]

1989-1992: Penubuhan[sunting | sunting sumber]

Industri gas Rusia dimulakan pada 1943. Simpanan gas asli besar ditemui di Siberia , Ural dan Volga pada 1970-an dan 1980-an dan membolehkan Soviet Union menjadi pengeluar gas yang utama. Cari gali gas, pembangunan, dan taburan adalah dikawal oleh kerajaan.

Pada Julai 1989, Presiden Russia Mikhail Gorbachev menggabungkan kementerian minyak dan gas menjadi Kementerian Minyak dan Industri Gas KRSS. Industri gas Rusia yang berasingan dimulakan pada 1990-an, sebelum berpecah menjadi KRSS. Pada September 1990, lembaga Gazprom membincangkan perubahan Gazprom kepada syarikat stok bersama. Pada 1991-92 perbincangan antara Rusia, Ukraine dan Belarus untuk memulakan syarikat stok bersama .

Pada bulan November 1992, Gazprom menjadi syarikat stok bersama (Rusia: OAO) dan ia telah diswastakan. Monopoli minyak dipecahkan kepada tiga syarikat berlainan. Gazprom diswastakan pada 1994 dengan 40 % saham dimiliki oleh kerajaan. 15 % saham dimiliki oleh para pekerja dan pengurusan pada harga istimewa. Viktor Chernomyrdin dan Nikolay Tsvyk mengetuai Gazprom.

1993-1997: Penswastaan[sunting | sunting sumber]

Selepas Presiden Rusia Boris Yeltsin melantik Chernomyrdin menjadi Perdana Menteri Rusia pada bulan Disember 1992, pengaruh politik dalam Gazprom bertambah dengan jelas. Pada 26 Januari 1993, Rem Viakhirev menjadi pengerusi lembaga Pengarah dan jawatankuasa pengurusan.

Sebagai kerajaan baru itu telah dilakukan untuk pembaharuan ekonomi, Gazprom bermula untuk diswastakan, menjadi satu syarikat stok bersama menurut Decree Presiden orang Rusia Federation 5 November, 1992 dan Resolution Majlis Ministers orang Rusia Federation Februari 17, 1993, dan memulakan untuk mengedar saham di bawah kaedah baucar, warganegara orang Rusia yang di mana tiap-tiap menerima baucer-baucer untuk membeli saham dahulunya syarikat-syarikat milik negeri. Bagaimanapun, dagangan saham-saham ini adalah dengan lebat mengatur, dan undang-undang bagi syarikat itu terlarang rakyat asing untuk memiliki lebih daripada 9 peratus saham.

Gazprom dengan perlahan kebolehpercayaan yang dimantapkan dalam kebaratan pasaran-pasaran modal dengan satu persembahan satu peratus ekuitinya kepada rakyat asing pada Oktober 1996 dalam bentuk Resit-resit Gedung Global dan satu berjaya besar bon isu US$2.5 bilion pada 1997.

Pada tahunan pemegang saham saat mesyuarat pada 31 Mei, 1996, Alexander Kazakov, pengerusi Jawatankuasa Harta Kerajaan Rusia, telah dilantik Chairman lembaga pengarah, kerana undang-undang orang Rusia pada JSC memerlukan Chairman Board Pengarah dan Chairman jawatankuasa pengurusan jawatan-jawatan menjadi diduduki oleh orang-orang berbeza.


1998-2000: Skandal[sunting | sunting sumber]

Pada 1998 Chernomyrdin telah ditembak daripada kedudukannya seperti Perdana Menteri Rusia oleh Presiden Boris Yeltsin. Pada masa yang sama, Kerajaan Rusia semena-mena dimulakan mendesak berbilion-bilion rubel dalam kembali cukai-cukai daripada Gazprom. Bila pendakwa cukai mula untuk merampas aset-aset Gazprom, syarikat itu mengalah dan dibayar. Syarikat rekod-rekod mula menunjukkan satu kerugian buat kali pertama. Alasan-alasan adalah tidak jelas dan telah dijelaskan sama ada dengan satu penuaan pengangkutan saluran paip rangkaian, rasuah, atau wujud terlebih dahulu kerugian-kerugian yang muncul disebabkan oleh lebih telus perakaunan dasar-dasar.

Gazprom menjalankan transaksi-transaksi ragu dengan gas dagangan syarikat Itera dan satu Gazprom / kongsi usaha Itera, Purgaz, dalam mendiang 1990s, yang dikatakan memberi faedah ahli-ahli pengurusan pelbagai dan saudara-mara mereka. Tambahan pula, besar-besaran aset penanggalan Gazprom terus dengan rasuah pengurusan dan ahli-ahli lembaga melalui pelbagai transaksi melibatkan anak perempuan Gazprom Stroytransgaz dan syarikat gas kedaerahan | Sibneftegaz. Juruaudit Gazprom PwC nampaknya perlu menandatangani dan diliputi transaksi-transaksi ini.[3]

dana pelaburan Pemimpin Ulung Pertapaan, satu minoriti pemegang saham Gazprom, melaporkan tentang skandal-skandal dalam Oktober 2000: "Pelabur-pelabur menilai syarikat ini seolah-olah 99 peratus aset-asetnya telah dicuri. Angka sebenar itu adalah sekitar 10 peratus supaya berita baik".[4]

Di keempat mesyuarat tahunan pemegang saham pada 26 Jun, 1998, Farit Gazizullin, Chairman yang baru Negeri Rusia Property Committee, telah dipilih Chairman lembaga pengarah.

Di kelima mesyuarat tahunan pemegang saham pada 30 Jun, 1998, Viktor Chernomyrdin menjadi Chairman lembaga pengarah.

Di ketujuh mesyuarat pemegang saham pada 30 Jun, 2000 (keenam berlangsung jelas Ogos 26, 1999), Timbalan Head Pentadbiran Rusia Yang Presiden Dmitry Medvedev diduduki kedudukan ini.

2001-2003: Tahun-tahun pembaharuan[sunting | sunting sumber]

Presiden Rusia Vladimir Putin adakah aktif mengejar memperbaiki dalam pengurusan syarikat dalam tahun-tahun itu mengikuti skandal-skandal itu. Ini dibantu oleh aktivisme pemegang saham oleh Hermitage CEO William Browder dan menteri kewangan Rusia bekas Boris Fyodorov.

Pada 30 Mei, 2001, lembaga pengarah itu menggantikan Rem Vyakhirev, kontrak siapa telah tamat tempoh, dengan Alexei Miller sebagai CEO baru memandu pembaharuan itu; Rem Viakhirev telah dipindahkan untuk kedudukan bagi Chairman Board pada pemegang saham kelapan itu mesyuarat pada 29 Jun, 2001, buat sementara waktu menggantikan Dmitry Medvedev siapa menjadi timbalannya.

Pada bulan April 2001 Gazprom mengambil alih NTV, Rusia hanya seluruh negara negeri bebas stesen televisyen diadakan oleh Vladimir Gusinsky Media-Most memegang, yang menyebabkan perubahan besar dalam dasarnya yang editorial.[5][6][7] Pada 8 November, 2001 oleh keputusan satu Moscow mahkamah 4 Mei, 2001, satu blok saham-saham mengandungi 25 peratus modal saham bagi pemegangan Media-Most ditukarkan ke Media Gazprom, satu milik media mengasaskan pada 1998 dan dimiliki Gazprom. Pada Julai 2002 Gazprom Media diperolehi kesemua Gusinsky berkongsi syarikat-syarikat media milik, yang berakibatkan perubahan dramatik dasar lidah pengarang mereka dan penutupan beberapa penerbitan.[8] Dalam 2005 Jun Gazprom Media membeli orang Rusia berpengaruh akhbar Izvestia.

Sehingga 2004, kerajaan Rusia itu memegang 38.37 peratus kepentingan dalam syarikat, dan mempunyai satu majoriti pada syarikat lembaga pengarah. Gazprom menyediakan 25 peratus semua pendapatan cukai Rusia[nama hendak] (purata melebihi US$4 bilion setiap tahun antara 1993-2003) dan menjelaskan 8 peratus negara keluaran dalam negeri kasar. Pelabur-pelabur Non-Russian mungkin secara sah membeli Gazprom berkongsi hanya Depositary Shares yang selesai, yang berharga lebih daripada tempatan didagangkan saham.

Pada 2004, Putin mengumumkan yang Gazprom adalah bagi memperoleh milik negeri minyak syarikat Rosneft dan itu ini akan "akhirnya membawa kepada mencabut sekatan pemilikan asing pada Gazprom berkongsi," sebagai kepentingan kerajaan Rusia dalam Gazprom akan meningkat daripada 38.37 peratus untuk satu kedudukan pengawalan.

Bagaimanapun, Gazprom telah dihalang kedua-dua dalam percubaannya bagi memperoleh Rosneft, dan percubaan terdahulunya untuk membeli teras aset Yukos, apabila Yukos mendaftarkan tuntutan kebankrapan di Houston. Takut bahawa ia mungkin bergaduh undang-undang Amerika Syarikat, Gazprom berundur dari membeli Yukos' aset utama apabila Kerajaan Rusia terlelong ia pada bulan Disember 2004, meninggalkan lebih Rosneft yang penuh bersemangat untuk membeli ia. Selepas Rosneft telah memperuntukkan seperti satu aset yang besar dan kontroversial, teknikal bagi percantuman ia kepada Gazprom menjadi terlalu rumit. Sebaliknya, Rosneft kekal bebas, untuk kegembiraan pengurusannya yang sendiri. Negeri itu bertambah kepentingannya dalam Gazprom untuk lebih 50 peratus sebaliknya dengan membayar wang tunai untuk satu 10.4% kepentingan, oleh itu memuaskan hati prasyarat utama untuk pemansuhan sekatan itu tentang pemilikan asing Gazprom berkongsi.

Pada 26 Julai 2004, Gazprom menjual 49.979% daripada nya 100 peratus bahagian insurans SOGAZ kumpulan untuk seorang pembeli tidak bernama untuk 1.69 bilion Rubel Rusia,[10] dan 26 peratus lebih SOGAZ dalam Ogos 2004 untuk 879.3 juta rubel.[11][12] Pada 2005 Januari ia balik keluar yang ABRos, sebuah anak syarikat Bank Rusia, diadakan 49.97 peratus bahagian SOGAZ.[13][14]

2005-2006: Kawalan Kerajaan Rusia[sunting | sunting sumber]

Dalam 2005 Jun, Gazprombank, Gazpromivest Holding, Gazfond dan Kewangan Gazprom B V, subisidiaries Gazprom, bersetuju bagi menjual satu 10.7399% saham untuk syarikat milik negeri Rosneftegaz untuk $7 bn, yang adalah dianggap oleh sesetengah para penganalisis kebaratan sebagai satu harga menyatakan.[15] Jualan adalah untuk disiapkan pada Disember 25, yang bergabung dengan 38% saham Negeri Property Committee, memberi orang Rusia kawalan Kerajaan syarikat.[16]

Pada September 2005, Gazprom membeli 72.633% syarikat minyak Sibneft (kini Gazprom Neft) untuk $13.01 bilion, dibantu oleh satu $12 bilion pinjaman, yang memperkukuhkan Gazprom meletakkan sebagai satu raksasa tenaga global dan syarikat terbesar Rusia. Pada hari perjanjian syarikat adalah bernilai £69.7 bilion / US$123.2 bilion, setara pada masa itu untuk keluaran dalam negeri kasar Ireland.


Bandar Raya Gazprom[sunting | sunting sumber]

Pada 15 November, 2005, Gazprom CEO Alexei Miller dan Saint Petersburg Gabenor Valentina Matviyenko mengumumkan bahawa Sibneft adakah akan pergi membina Bandar Raya Gazprom pusat perniagaan termasuk 300 buah meter pencakar langit tinggi dengan ibu pejabatnya pada tebing kanan Neva Sungai di depan Katedral Smolny di Saint Petersburg, walaupun peraturan-peraturan semasa pembinaan menggerunkan sebuah bangunan lebih daripada 48 buah meter tinggi.

Pertikaian Gas Russia-Ukraine[sunting | sunting sumber]

Pada 1 Januari 2006, Pada 10:00 (Masa Moscow), Gazprom menghentikan bekalan gas itu untuk Ukraine pasaran, melawat pada kerajaan Ukraine membayar meningkat yang sebahagiannya terpantul kenaikan harga minyak global |.

Semasa malam dari Januari 3 hingga Januari 4, 2006, Naftogas Ukraine dan Gazprom berunding satu perjanjian yang buat sementara waktu[17] diselesaikan harga gas lama konflik antara Rusia dan Ukraine.

Pada Mac 13, 2008, Gazprom bersetuju untuk membekalkan Ukraine dengan gas untuk rehat tahun dalam satu perjanjian kehendak itu membuang syarikat-syarikat perantara, satu langkah harapan ia akan berakhir pembayaran mempertikaikan. Ukraine akan membayar $315 (£115) setiap 1,000 meter padu gas membekalkan pada Januari dan Februari tahun ini, ketika antara Mac dan Disember ia akan membayar $179.50 setiap 1,000 meter padu. [18] Ini mengejar tiga hari krisis minggu sebelum apabila bekalan gas ke Ukraine telah memperdua.

Pelaburan asing[sunting | sunting sumber]

Sebagai negeri Rusia telah memperoleh satu saham pengawalan Gazprom terdahulu dalam tahun, 20% sekatan mengenai pelaburan asing dalam Gazprom telah diangkat dan syarikat itu menjadi dibuka sepenuhnya kepada pelabur-pelabur asing.[19][20]

Pada bulan April 2006, permodalan pasaran Gazprom adalah US$ 270 bilion.

Eksport[sunting | sunting sumber]

Pada 20 Julai 2006, Undang-undang Persekutuan "Kepada Gas Eksport" membenarkan hak eksklusif Gazprom untuk mengeksport gas asli telah dicetak , dan oleh itu dikuatkuasakan.[21] Ia hampir dengan sebulat suara diluluskan oleh State Duma pada Julai 5, oleh dewan negara, Persekutuan Majlis pada Julai 7 dan ditandatangani oleh Presiden Vladimir Putin pada Julai 18.[22][23][24]

Pertikaian Tenaga Russia-Belarus[sunting | sunting sumber]

Pada 3 April 2006, Gazprom menunjukkan ia akan tiga harga gas asli dijual kepada Belarus selepas Disember 31, 2006. Pada bulan Disember 2006 Gazprom mengancam satu penggal bekalan-bekalan untuk Belarus pada 10 adalah Moscow menetapkan masa tentang Januari 1, 2007, melainkan ia bersetuju pada menaikkan harga ia membayar gas daripada $47 untuk $200 setiap 1,000 meter padu atau untuk menyerahkan kawalan mengenai rangkaian pengagihannya.[25] Sesetengah penganalisis mencadangkan Moscow adalah menghukum Alexander Lukashenko, Presiden Belarus, kerana tidak menyampaikan pada berjanji integrasi lebih rapat dengan Rusia,[26] manakala orang lain menyatakan begitu negara mesra lain seperti Armenia telah membayar sebagai banyak untuk gas mereka seperti Belarus akan dengan tahap harga baru.[27]

Gazprom yang kemudian meminta satu harga $105,[28] masih belum Belarus masih menolak perjanjian itu. Ia membalas bahawa jika bekalan-bekalan telah dipotong, ia akan menafikan akses Gazprom untuk talian paipnya, yang boleh menyakitkan pengangkutan gas ke Eropah.[29] Bagaimanapun, tentang Januari 1, 2007 , hanya satu few hour sebelum tarikh akhir, Belarus dan Gazprom menandatangani satu perjanjian saat-saat terakhir. Di bawah perjanjian itu, Belarus menanggung membayar $100 setiap 1,000 meter padu pada 2007. Perjanjian itu juga membenarkan Gazprom bagi membeli 50% berkongsi Beltransgaz, rangkaian saluran paip Belarus |.[30] Lantas mengikuti menandatangani perjanjian ini Belarus mengisytiharkan satu $42/ton pengangkutan membebankan tentang orang Rusia minyak berjalan melalui talian paip Gazprom lintas wilayahnya.


Sakhalin-II[sunting | sunting sumber]

Pada bulan Disember 2006, Gazprom menandatangani satu perjanjian dengan Orang Belanda Diraja Shell, Mitsui dan Mitsubishi, mengambil alih setengah tambah satu berkongsi Tenaga Sakhalin.[31]


2007[sunting | sunting sumber]

Pada Julai 4, 2007 State Duma suatu bil lulus memberi Gazprom dan Transneft kuasa bagi mewujudkan keselamatan mereka sendiri kuasa-kuasa dengan kuasa-kuasa lebih besar daripada orang lain firma-firma keselamatan swasta.[32] Gennady Gudkov, seorang timbalan dalam Negeri Duma yang menentang bil, menaikkan kebimbangan-kebimbangan dengan melawat ia satu "Kotak Pandora... Undang-undang ini menjangkakan penciptaan syarikat itu askar-askar. Jika kita lulus undang-undang ini, kita akan kesemuanya merupakan pekerja-pekerja Gazprom dan Transneft."

Timbalan ketua pegawai Alexander Medvedev mengumumkan syarikat akan mensasarkan bagi mencapai satu permodalan pasaran $1 dolar trilion "dalam suatu tempoh tujuh untuk sepuluh tahun." Dia menambah: "kita akan gemar bersikap paling bernilai dan paling dipermodalkan syarikat dalam dunia."[33]

Dalam 2007 Jun, TNK-BP, sebuah anak syarikat BP plc bersetuju bagi menjual kepentingannya dalam Bidang Kovykta di Siberia kepada Gazprom selepas kuasa-kuasa orang Rusia dipersoalkan sebelah kanan BP untuk mengeksport gas bagi memasar Rusia yang luar.[34][35][36][37] Pada 23 Jun, 2007, kerajaan-kerajaan bagi Rusia dan Itali ditandatangani satu memorandum persefahaman untuk bekerjsama sedang satu usahasama antara Gazprom dan Spa Eni bagi membina satu 558 batu (900 km) saluran paip gas lama untuk membawa 1.05 trilion kaki padu (30 bilion meter padu) setiap tahun gas dari Rusia ke Eropah. Saluran paip Stream selatan akan melanjutkan di bawah Laut Hitam untuk Bulgaria dengan satu garpu selatan dilanjutkan untuk Itali dan satu garpu utara untuk Hungary.[38][39][40]

Ekoran pencabulan dikatakan perjanjian-perjanjian sebelumnya dan kegagalan rundingan-rundingan, pada Ogos 1, 2007 Gazprom mengumumkan yang ia akan memotong bekalan gas untuk Belarus oleh 45% daripada Ogos 3 lebih satu $456 juta hutang.[41] Ceramah-ceramah meneruskan[penjelasan hendak] dan Belarus meminta lebih banyak masa membayar. Walaupun dihidupkan kembali menyangkal adalah tidak dijangkakan[siapa?] untuk mencapai bekalan-bekalan ke Eropah, Suruhanjaya Orang Eropah adakah berkata untuk melihat keadaan 'dengan sangat serius'.[41]


2008-2009[sunting | sunting sumber]

Keterangan lanjut: Rusia–Gas Ukraine mempertikaikan 2008 hingga 2009 Pada bulan November 2008 Gazprom dan Ukraine bertambah pertikaian mereka. Ini menyebabkan dalam kedua-dua Gazprom dan bekalan gas memotong Ukraine kepada bahagian Eropah pada 2009.


Pengeluaran[sunting | sunting sumber]

Pada 2008, kumpulan Gazprom menghasilkan 549.7 bilion meter padu gas asli. Ini berjumlah 17% di seluruh dunia dan 83% pengeluaran Rusia. Jumlah ini, anak syarikat Yamburg menghasilkan 41%, Urengoy 23.6%, Nadym 10.9%, Noyabrsk 9.3% dan lain-lain 15.2%. Seperkara lagi, syarikat itu menghasilkan 32 juta tan minyak dan 10.9 juta tan gas consendate.[42]

Peranan utama Gazprom bidang pengeluaran bertempat di Nadymrantau -Pur-Taz Yamalo-Nenets Okrug Yang Berautonomi dalam Siberia Yang Kebaratan. Medvezhye, Urengoyskoye, Yamburgskoye dan Zapolyarnoye adakah bidang-bidang terbesar |. Yang pertama tiga adalah dalam negeri pengeluaran merosot.[43]


Simpanan gas asli[sunting | sunting sumber]

Syarikat simpanan-simpanan terbukti dan berkemungkinan di bawah piawaian antarabangsa PRMS pada 2008 adalah 21.03 trilion meter padu gas asli, berjumlah 17% gas asli terbukti dunia simpanan-simpanan; 1.278 bilion tan minyak mentah dan 729.8 bilion tan peluwapan gas.[42] 73.2% gas asli Gazprom simpanan-simpanan telah diletakkan dalam Wilayah Persekutuan Urals, 14.3% dalam Artik rak, 7.8% dalam Wilayah Persekutuan Selatan, 2.3% dalam Wilayah Persekutuan Volga, 1.2% dalam Wilayah Persekutuan Siberia, dan 1.2% dalam wilayah-wilayah lain.[42]


Pembangunan dan Penerokaan[sunting | sunting sumber]

Kebanyakan daripada asas Gazprom bidang-bidang adalah pada satu peringkat pengeluaran yang merosot. Bagaimanapun, penurunan itu telah diimbangi melalui satu sistematik mentauliahkan keupayaan pengeluaran gas baru dan hasilnya kecekapan yang meningkat penggunaan asas sumber wujud. [44]

Satu daripada Gazprom keutamaan-keutamaan adalah pembangunan bidang-bidang terletak dalam Semenanjung Yamal, yang dijangka akan menjadi syarikat gas utama mengeluarkan rantau pada masa akan datang.[43] Meneroka menyediakan di sana berjumlah lebih 10 trilion meter padu gas asli dan lebih 500 juta tan minyak dan peluwapan gas. Kira-kira 60% ini terletak dalam bidang-bidang utama seperti Bovanenskoye, Kharasaveiskoye dan Novoportovskoye menyambut. Gas asli reka bentuk kapasiti pengeluaran bidang Bovanskoye adalah ditakrifkan sebagai 115 bcm epr tahun, dengan potensi tambahkan 140 bcm setiap tahun.[42]

Peluwapan Gas Shtokmannovskoye Bidang adakah terletak dalam bahagian tengah Laut Barents, 650 km timur laut bandar raya Murmansk. Potensi pengeluaran bersamaan 71 bcm setiap tahun, dengan satu potensi tambahkan 95 bcm setiap yer.[42]


Penghantaran[sunting | sunting sumber]

Talian paip gas semula jadi dari Rusia ke Eropah Gazprom Sistem Bekalan Gas Seragam (UGSS) termasuk 158.2 ribu kilometer gas trunklines dan cawangan-cawangan dan 218 stesen-stesen pemampat dengan 41.4 mln keupayaan kW. UGSS adalah sistem penghantaran gas terbesar dalam dunia.[45] Pada 2008, sistem pengangkutan itu menerima 714.3 bilion meter padu gas.[42] UGSS pada masa ini di had superior keupayaannya.[45]

Projek-projek penghantaran utama termasuk Sungai Nord dan Sungai Selatan talian paip, serta beberapa talian paip dalam Rusia.[42]


Operasi[sunting | sunting sumber]

Oleh akhir 2004 Gazprom adalah gas tapak pembekal untuk setidak-tidaknya Bosnia And Herzegovina, Estonia, Finland, Republik Macedonia, Latvia, Lithuania, Moldova dan Slovakia, dan menyediakan 97 peratus Bulgaria gas, 89 peratus Hungary, 86 peratus Poland, hampir tiga per empat Republik Czech's, 67 peratus Turki's, 65 peratus Austria's, kira-kira 40 peratus Romania's, 36 peratus Jerman, 27 peratus Itali, dan 25 peratus Perancis.[46][47]Kesatuan Eropah pada keseluruhannya mendapat kira-kira 25 peratus bekalan gasnya daripada syarikat ini.[48][49]

Selain gasnya simpanan-simpanan dan rangkaian saluran paip terpanjang dunia (150,000 km), ia juga mengawal aset-aset dalam urusan bank, insurans, media, pembinaan dan pertanian.

Di akhir 2008, syarikat telah 221.300 orang pekerja dalam pengeluaran gas mejarnya, pengangkutan, simpanan bawah tanah dan subsidiari-subsidiari pemprosesan. Ini, 9.5% adalah pengurusan, 22.9% adalah pakar-pakar, 63.4% adalah pekerja-pekerja dan 4.2% adalah pekerja-pekerja lain.[42]

Gazprom menjadi kepunyaan yang dipanggil juara kebangsaan; suatu konsep menyokong oleh presiden Rusia bekas Vladimir Putin, di mana syarikat-syarikat besar dalam sektor-sektor strategik adalah dijangka bukan sahaja untuk mendapatkan keuntungan, tetapi juga untuk maju Rusia kepentingan nasional. Sebagai contoh, Gazprom menjual gas dalam Rusia sangat di bawah harga pasaran global seperti satu bentuk subsidi untuk orang awam.[50]

Pemegang Saham[sunting | sunting sumber]

Sebagai 29 Disember 2006, pemegang saham utama Gazprom adalah:[51]

Agensi Persekutuan Rusia Untuk Pengurusan Hartanah Persekutuan (Rosimushchestvo) - 38.373 peratus Gazprombank (pemegang penama) - 41.235 peratus (termasuk 13.2 peratus bagi pemegang-pemegang ADR) Rosneftegaz - 10.74 peratus Gerosgaz - 2.93 peratus E.PADA Ruhrgas - 2.5 peratus Kerajaan mengawal orang Rusia 50.002 peratus berkongsi Gazprom Rosimushchestvo yang selesai, Rosneftegaz, dan Rosgazifikatsiya.[51]

Subsidiari[sunting | sunting sumber]

Rencana utama: Senarai Gazprom subsidiari-subsidiari Gazprom mempunyai beberapa ratus subsidiari-subsidiari di Rusia dan pada di luar negeri dimiliki dan terkawal secara langsung atau secara tidak langsung.

Pasaran modal[sunting | sunting sumber]

Kerana diukur oleh nya permodalan pasaran sebagai April 2007 (US$348 Bilion),[52] Gazprom adalah dunia perbadanan terbesar ketiga.[53] Pada masa itu, Timbalan Gazprom Chairman Alexander Medvedev diunjurkan yang permodalan pasaran syarikat boleh mencapai dolar satu trilion oleh 2017, dan yang ini akan membuat ia perbadanan terbesar dunia.[54] Bagaimanapun, pada Disember, 2008, ia telah dilaporkan dalam New York Times yang dia telah dilaporkan telah, dalam cahaya bagi kejatuhan berikutnya dalam nilai pasaran (jatuh beberapa 76% untuk $85 bilion; daripada ketiga dalam dunia untuk ke-35), menyebabkan kejatuhan dalam nilai untuk keadaan pasaran saham Moscow (melihat Sistem Perdagangan Rusia dan Moscow Antara Bank Pertukaran Mata Wang) dan untuk krisis kewangan global.[55]

Lembaga Pengarah[sunting | sunting sumber]

 • Viktor Zubkov (Pengerusi, Timbalan Perdana Menteri Pertama Rusia)
 • Alexei Miller (Timbalan Pengerusi Dan CEO)
 • Alexander Ananenkov (Timbalan Pengerusi)
 • Burckhard Bergmann (Pengerusi Lembaga Eksekutif E.PADA Ruhrgas AG, anggota Lembaga Eksekutif bagi E.PADA AG)
 • Boris Fyodorov (Pemegang saham Gazprom)
 • Farit Gazizullin
 • Elena Karpel (Kepala Department untuk Pricing dan Economic Expert Analysis, anggota sejak 25 Jun, 2004)
 • Viktor Khristenko (Menteri Rusia Untuk Industri Dan Tenaga)
 • Elvira Nabiullina (Menteri Rusia Untuk Pembangunan Ekonomi Dan Perdagangan)
 • Mikhail Sereda
 • Igor Yusufov (Wakil Khas Bagi Presiden Rusia Untuk Kerjasama Tenaga Antarabangsa Dan Bebas Duta Kementerian

Pemilikan Saham[sunting | sunting sumber]

Saham ahli-ahli bagi lembaga pengarah dan Jawatankuasa Pengurusan (sebagai September 5, 2005):[58]

 • Alexander Ananenkov - 0.00709654%
 • Alexander Ryazanov - 0.00513865%
 • Bogdan Budzulyak - 0.00443534%
 • Vasily Podyuk - 0.00131962 %
 • Elena Karpel - 0.00086595%
 • Vlada Rusakova - 0.00019009 %
 • Andrey Kruglov - 0.00006336 %
 • Boris Fyodorov - 0.00000422%
 • Alexei Miller - 0.00000027%

Tajaan sukan[sunting | sunting sumber]

Gazprom adalah penaja Liga Perdana Rusia kelab bola sepak FC Zenit Saint Petersburg.

Tentang Januari 1, 2007 Gazprom juga menjadi penaja orang Jerman Bundesliga kelab FC Schalke 04 membayar sehingga €25 juta setahun untuk keistimewaan.

Rujukan[sunting | sunting sumber]

 1. ^ a b c d e "OAO Gazprom IFRS consolidated financial statements 31 December 2008" (PDF). Gazprom. 2009. Diarkibkan daripada yang asal (PDF) pada 2010-01-01. Dicapai pada 2009-07-01.
 2. ^ Gazprom Web site market report

Pautan luat[sunting | sunting sumber]