Pergi ke kandungan

Haganah

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Haganah
הַהֲגָנָה
Aktif1920–1948
Dibubarkan28 May 1948
Negara Israel (14–28 May 1948)
Kesetiaan Yishuv (1920–1948)
JenisParamilitari
PerananPertahanan Yahudi Palestin di Mandatori British
Saiz21,000 (average)[1]
Pertempuran

Haganah ( Ibrani: הַהֲגָנָה ha-Haganah, yang bermaksud 'Pertahanan' ) ialah pertubuhan paramilitari Zionis utama yang beroperasi untuk Yishuv dalam Mandat British untuk Palestin . [2] Ia ditubuhkan pada tahun 1920 untuk mempertahankan kehadiran Yishuv di kawasan tersebut. Haganah secara rasmi dibubarkan pada tahun 1948 dan menjadi asas kepada Pasukan Pertahanan Israel sejerus selepas Pengisytiharan Kemerdekaan Israel.

Dibentuk daripada militan yang telah sedia ada, tujuan asal Haganah adalah untuk mempertahankan penempatan Yahudi daripada serangan Arab; ini berlaku semasa rusuhan Nebi Musa 19290, rusuhan Jaffa 1921, rusuhan Palestin 1929, rusuhan Jaffa 1936, dan pemberontakan Arab 1936-1939 di Palestin, dan lain-lain. Pasukan paramilitari ini berada di bawah kawalan Agensi Yahudi, badan kerajaan rasmi yang menguruskan komuniti Yahudi di Palestin semasa era British. Sehingga akhir Perang Dunia II, aktiviti Haganah adalah sederhana, selaras dengan dasar strategik havlagah (bermaksud 'pengawalan diri'), yang menyebabkan pemisahan daripada paramilitari yang lebih radikal: Irgun dan Lehi. Militan Haganah menerima sokongan ketenteraan secara rahsia dari Poland dan berusaha untuk bekerjasama dengan United Kingdom sekiranya berlaku pencerobohan yang dipimpin Kuasa Paksi ke atas Palestin melalui Afrika Utara, yang mendorong penubuhan Palmach, pasukan tempur elit mereka, pada tahun 1941.

Selepas tamat Perang Dunia II, British enggan menarik balik sekatan ke atas imigrasi Yahudi yang mereka tetapkan melalui Kertas Putih 1939. Ini menyebabkan Haganah memimpin pemberontakan Yahudi terhadap pihak berkuasa British di Palestin; kempen ini termasuk pengeboman jambatan, landasan kereta api, dan kapal oleh pasukan paramilitari untuk menghalang penghalauan imigran Yahudi haram, serta membantu membawa lebih ramai Yahudi diaspora ke Palestin walaupun bertentangan dengan polisi British. Selepas menerima pakai Pelan Pembahagian Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu untuk Palestin pada tahun 1947, Haganah muncul sebagai pasukan tempur terbesar dalam kalangan orang Yahudi Palestin, berjaya mengalahkan militan Arab semasa Perang Saudara Palestin. Tidak lama selepas permulaan Perang Arab-Israel 1948, Haganah digabungkan dengan kumpulan paramilitari lain dan disusun semula menjadi pasukan tentera rasmi Negara Israel.

Sejarah[sunting | sunting sumber]

Gambaran keseluruhan[sunting | sunting sumber]

Poster Hagana dari tahun 1940-an

Evolusi organisasi pertahanan Yahudi di Palestin dan kemudian Israel bermula daripada kumpulan pertahanan kecil yang aktif semasa pemerintahan Uthmaniyyah, kepada kumpulan yang lebih besar dan lebih canggih semasa Mandat British, melalui Haganah hingga menjadi tentera kebangsaan Israel, IDF. Perkembangan ini berlaku secara berperingkat dari Bar-Giora, ke Hashomer, ke Haganah, hingga IDF.

Organisasi paramilitari Yahudi di Yishuv Baru (projek Zionis di Palestin) bermula dengan Aliyah Kedua (1904 hingga 1914). [3] Organisasi pertama adalah Bar-Giora, yang ditubuhkan pada September 1907. Ia terdiri daripada sekumpulan kecil pendatang Yahudi yang menjaga penempatan dengan bayaran tahunan. Bar-Giora kemudian ditukar menjadi Hashomer (Ibrani: השומר; "Penjaga") pada April 1909, yang beroperasi sehingga Mandat British di Palestin bermula pada tahun 1920. Hashomer adalah organisasi elit yang mempunyai kurang daripada 100 ahli. [4] Semasa Perang Dunia I, pendahulu kepada Haganah/IDF adalah Zion Mule Corps dan Jewish Legion, yang merupakan sebahagian daripada Tentera British. Selepas rusuhan Arab terhadap Yahudi pada April 1920, kepimpinan Yishuv melihat keperluan untuk mewujudkan organisasi pertahanan bawah tanah yang menyeluruh, dan Haganah ditubuhkan pada bulan Jun tahun yang sama. Haganah menjadi pasukan pertahanan sepenuhnya selepas pemberontakan Arab 1936-1939 di Palestin dengan struktur yang teratur, terdiri daripada tiga unit utama—Field Corps, Guard Corps, dan pasukan serangan Palmach. Semasa Perang Dunia II, pengganti kepada Jewish Legion dari Perang Dunia I adalah Briged Yahudi, yang disertai oleh ramai pejuang Haganah. Semasa perang saudara 1947-48 antara komuniti Arab dan Yahudi di Palestin yang masih di bawah Mandat, Haganah yang telah disusun semula berjaya mempertahankan atau merampas kebanyakan wilayah yang diarahkan untuk dipegang atau ditawan. Pada awal perang konvensional penuh 1948-49 menentang tentera Arab, Haganah disusun semula menjadi teras Pasukan Pertahanan Israel yang baru. 

1920 rusuhan Palestin dan 1921 rusuhan Jaffa[sunting | sunting sumber]

Selepas rusuhan Nebi Musa pada tahun 1920 dan rusuhan Jaffa pada tahun 1921 oleh rakyat Palestin, kepimpinan Yahudi di Palestin percaya bahawa British, yang diberikan mandat oleh Liga Bangsa-Bangsa ke atas Palestin pada tahun 1920, tidak mempunyai keinginan untuk menghadapi kumpulan Arab tempatan yang sering menyerang Yahudi Palestin.[5] Dengan kepercayaan bahawa mereka tidak boleh bergantung kepada pentadbiran British untuk perlindungan daripada kumpulan-kumpulan ini, kepimpinan Yahudi menubuhkan Haganah untuk melindungi ladang dan kibbutzim Yahudi. Ketua pertama Haganah ialah Yosef Hecht, seorang pemuda berusia 28 tahun yang merupakan veteran dari Jewish Legion.[6]

Selain menjaga komuniti Yahudi, peranan Haganah adalah untuk memberi amaran kepada penduduk dan menangkis serangan oleh rakyat Palestin. Dalam tempoh antara 1920 dan 1929, Haganah kekurangan kuasa pusat yang kuat atau koordinasi yang baik. "Unit" Haganah sangat bersifat setempat dan kurang bersenjata: mereka terdiri terutamanya daripada petani Yahudi yang bergilir-gilir menjaga ladang atau kibbutzim mereka.

Selepas rusuhan Palestin pada tahun 1929, peranan Haganah berubah secara dramatik. Ia menjadi organisasi yang jauh lebih besar, merangkumi hampir semua golongan muda dan dewasa di penempatan Yahudi, serta ribuan ahli dari bandar-bandar. Haganah juga memperoleh senjata dari luar negara dan mula membangunkan bengkel untuk menghasilkan bom tangan dan peralatan ketenteraan yang ringkas, mengubahnya daripada militia yang tidak terlatih kepada tentera bawah tanah yang berkemampuan.

1931 Irgun berpecah[sunting | sunting sumber]

Ramai pejuang Haganah membantah dasar rasmi havlagah (pengawalan diri) yang dikenakan oleh pemimpin politik Yahudi (yang semakin mengawal Haganah). Pejuang-pejuang tersebut diarahkan untuk hanya mempertahankan komuniti dan tidak melancarkan serangan balas terhadap kumpulan Arab atau komuniti mereka. Dasar ini kelihatan seperti menyerah kalah kepada ramai yang percaya bahawa pertahanan terbaik adalah serangan yang baik. Pada tahun 1931, elemen-elemen yang lebih militan dalam Haganah berpecah dan membentuk Irgun Tsva'i-Leumi (Organisasi Ketenteraan Kebangsaan), lebih dikenali sebagai "Irgun" (atau dengan akronim Ibraninya, yang disebut "Etzel").

1936–1939 Pemberontakan Arab di Palestin[sunting | sunting sumber]

Pejuang Haganah menjaga Migdal Tzedek, 1936

Semasa pemberontakan Arab 1936–1939 di Palestin, Haganah bekerjasama untuk melindungi kepentingan British dan menekan pemberontakan menggunakan unit Posh dan kemudian unit Hish. Pada masa itu, Haganah menyertakan 10,000 lelaki yang dikerahkan bersama dengan 40,000 anggota tentera simpanan. Walaupun pentadbiran British tidak mengiktiraf Haganah secara rasmi, pasukan keselamatan British bekerjasama dengan membentuk Polis Penempatan Yahudi, Polis Tambahan Yahudi dan Pasukan Malam Khas, yang dilatih dan dipimpin oleh Kolonel Orde Wingate. Pengalaman pertempuran yang diperoleh semasa latihan tersebut berguna dalam Perang Arab-Israel 1948.

Sokongan daripada Republik Poland Kedua[sunting | sunting sumber]

Pada tempoh antara dua peperangan, sebagai sebahagian daripada dasar menyokong negara Yahudi di Palestin bagi memudahkan emigrasi Yahudi besar-besaran dari wilayahnya, Republik Poland Kedua menyediakan latihan ketenteraan dan senjata kepada kumpulan paramilitari Zionis, termasuk Haganah. Utusan dari Haganah yang dipimpin oleh Yehuda Arazi menerima puluhan penghantaran bekalan ketenteraan, termasuk 2750 senapang Mauser, 225 senjata mesin RKM, 10,000 bom tangan, dua juta peluru untuk senapang dan senjata mesin, dan banyak lagi pistol berserta peluru. British memberikan tekanan yang besar kepada kerajaan Poland untuk menghentikan penghantaran ini. Salah satu pembelian terakhir Arazi adalah dua kapal terbang dan dua glider. Apabila dia melarikan diri dari Poland ke Perancis, kira-kira 500 senapang ditinggalkan di sebuah gudang di Warsaw. Ahli Haganah juga dilatih di kem tentera di Rembertow bersama ahli Betar antara tahun 1931 dan 1937; anggaran menunjukkan bahawa kursus latihan di kem tersebut dihadiri oleh kira-kira 8,000 hingga 10,000 peserta semasa wujudnya.

Kertas Putih 1939[sunting | sunting sumber]

Pada tahun 1939, British mengeluarkan Kertas Putih, yang menghadkan secara ketara imigrasi Yahudi ke Palestin, menyebabkan kemarahan mendalam dalam kepimpinan Zionis. David Ben-Gurion, pada masa itu pengerusi Agensi Yahudi, menetapkan dasar bagi hubungan Zionis dengan British: "Kita akan memerangi peperangan menentang Hitler seolah-olah tidak ada Kertas Putih, dan kita akan memerangi Kertas Putih seolah-olah tidak ada peperangan."[7]

Sebagai tindak balas terhadap Kertas Putih, Haganah memperkuatkan Palmach sebagai pasukan serangan elit Haganah dan menganjurkan imigrasi Yahudi haram ke Palestin. Kira-kira 100,000 orang Yahudi dibawa ke Palestin dalam lebih dari seratus kapal semasa dekad terakhir yang dikenali sebagai Aliyah Bet. Haganah juga mengatur demonstrasi menentang kuota imigrasi British.

Pengeboman SS Patria di Haifa[sunting | sunting sumber]

Pada tahun 1940 bom Haganah menenggelamkan SS Patria, membunuh 267 orang

Pada tahun 1940, Haganah melancarkan sabotaj terhadap Patria, sebuah kapal laut yang digunakan oleh British untuk menghantar pulang 1,800 orang Yahudi ke Mauritius, dengan menggunakan bom yang bertujuan untuk merosakkan kapal tersebut. Namun, kapal itu tenggelam, menyebabkan kematian 267 orang dan melukai 172 orang.[8][9]

Perang Dunia Kedua[sunting | sunting sumber]

Mengarak tentera Yahudi dalam tentera British (1942)

Pada tahun-tahun awal Perang Dunia II, pihak berkuasa British meminta kerjasama Haganah sekali lagi, disebabkan oleh ketakutan akan kemungkinan penembusan Kuasa Paksi di Afrika Utara.[perlu rujukan] Selepas Rommel dikalahkan di El Alamein pada tahun 1942, British menarik balik sokongan sepenuhnya mereka terhadap Haganah.[perlu rujukan] Pada tahun 1943, selepas satu siri permintaan dan rundingan yang panjang, Tentera British mengumumkan penubuhan Kumpulan Brigade Yahudi. Walaupun Yahudi Palestin telah dibenarkan menyertai tentera British sejak tahun 1940, ini adalah kali pertama sebuah unit tentera yang eksklusif untuk Yahudi berkhidmat dalam peperangan di bawah bendera Yahudi. Kumpulan Brigade Yahudi terdiri daripada 5,000 askar dan awalnya ditempatkan bersama Angkatan ke-8 di Afrika Utara dan kemudian di Itali pada September 1944. Brigade itu dibubarkan pada tahun 1946.[perlu rujukan] Secara keseluruhannya, kira-kira 30,000 orang Yahudi Palestin berkhidmat dalam tentera British semasa perang.[10]

Pada 14 Mei 1941, Haganah menubuhkan Palmach (singkatan untuk Plugot Mahatz—kompeni serangan), satu bahagian elit komando, sebagai persediaan terhadap kemungkinan penarikan diri British dan pencerobohan Kuasa Paksi ke Palestin. Ahli-ahlinya, lelaki dan wanita muda, menerima latihan khusus dalam taktik gerila dan sabotaj. [11] Sepanjang tahun 1942, British memberikan bantuan dalam latihan sukarelawan Palmach tetapi pada awal tahun 1943 mereka menarik balik sokongan mereka dan cuba untuk merampas senjata mereka. Palmach, yang pada masa itu berjumlah lebih dari 1,000, meneruskan sebagai sebuah organisasi bawah tanah dengan ahli-ahlinya bekerja setengah bulan setiap bulan sebagai sukarelawan kibbutz, sementara separuh bulan yang lain dihabiskan untuk latihan. Ia tidak pernah besar—pada tahun 1947 ia hanya terdiri daripada lima batalion (kira-kira 2,000 orang)—tetapi ahli-ahlinya tidak hanya menerima latihan fizikal dan ketenteraan, tetapi juga memperoleh kemahiran kepimpinan yang kemudiannya membolehkan mereka mengambil upacara komando dalam tentera Israel.[perlu rujukan]

"The Saison" selepas pembunuhan Lord Moyne[sunting | sunting sumber]

Pada tahun 1944, selepas pembunuhan Lord Moyne (Menteri Negara British untuk Timur Tengah) oleh ahli-ahli Lehi, Haganah bekerjasama dengan British untuk menculik, menyiasat, dan, dalam beberapa kes, mendeportasi ahli-ahli Irgun. Tindakan ini, yang berlangsung dari November 1944 hingga Februari 1945, dikenali sebagai Saison, atau Musim Berburu, dan diarahkan terhadap Irgun dan bukan Lehi. [<span title="This claim needs references to reliable sources. (October 2010)">citation needed</span>] Bakal ketua bandar Yerusalem, Teddy Kollek, kemudiannya didedahkan sebagai pegawai perhubungan Agensi Yahudi yang bekerja dengan pihak berkuasa British yang telah menyampaikan maklumat yang menyebabkan penangkapan banyak aktivis Irgun.

Ramai pemuda Yahudi, yang telah menyertai Haganah untuk mempertahankan orang Yahudi, sangat terpengaruh oleh operasi menentang rakyat mereka sendiri. Irgun, lumpuh oleh Saison, diperintahkan oleh komandannya, Menachem Begin, untuk tidak membalas sebagai usaha untuk mengelakkan perang saudara sepenuhnya. Walaupun ramai ahli Irgun membangkang terhadap arahan ini, mereka menurut perintah Begin dan menahan diri daripada melakukan serangan tindak balas. Saison akhirnya berakhir disebabkan oleh pengkhianatan British terhadap Yishuv yang menjadi lebih jelas kepada orang awam dan penentangan yang meningkat dari ahli Haganah.[12]

Selepas Perang Dunia II[sunting | sunting sumber]

Kapal Haganah Negara Yahudi membawa pendatang haram Yahudi dari Eropah di Pelabuhan Haifa (1947)

Saison berakhir secara rasmi apabila Haganah, Irgun, dan Lehi membentuk Gerakan Penentangan Yahudi pada tahun 1945. Dalam rangka kerja baru ini, ketiga-tiga kumpulan bersetuju untuk beroperasi di bawah satu komando bersama. Mereka mempunyai fungsi yang berbeza, yang bertujuan untuk menghalau British keluar dari Palestin dan mencipta sebuah negara Yahudi.

Haganah kurang aktif dalam Pemberontakan Yahudi berbanding dua kumpulan lain, tetapi Palmach menjalankan operasi menentang British, termasuk serangan ke kem tahanan Atlit yang membebaskan 208 imigran haram, Malam Kereta Api, Malam Jambatan, dan serangan ke balai Polis Palestin.[13] Haganah menarik diri pada 1 Julai 1946, tetapi "kekal tidak bersedia bekerjasama" dengan pihak berkuasa British. Ia terus mengatur imigrasi Yahudi haram sebagai sebahagian daripada program Aliyah Bet, di mana kapal yang membawa imigran haram cuba menembusi blokade British ke Palestin dan mendaratkan imigran haram di pantai (kebanyakan diserang oleh Tentera Laut Diraja), dan Palmach menjalankan operasi menentang British untuk menyokong program imigrasi haram tersebut. Palmach berkali-kali melancarkan serangan bom ke atas stesen radar British yang digunakan untuk menjejaki kapal imigran haram, dan menyabotaj kapal British yang digunakan untuk mengusir imigran haram, serta dua kapal pendaratan dan kapal pengawal British.[14] Palmach menjalankan satu operasi pembunuhan di mana seorang pegawai British yang dianggap terlalu kejam terhadap tahanan Yahudi ditembak mati. Haganah juga mengatur peristiwa Birya. Selepas pengusiran penduduk penempatan Yahudi Birya kerana memiliki senjata haram, ribuan pemuda Yahudi yang dianjurkan oleh Haganah berarak ke tempat itu dan membina semula penempatan tersebut. Mereka diusir oleh British tidak lama selepas itu sambil menunjukkan perlawanan pasif, tetapi setelah mereka kembali untuk kali ketiga, British mundur dan membenarkan mereka untuk tinggal.[15]

Selain dari operasinya, Haganah terus bersiap sedia secara rahsia untuk perang dengan Arab setelah British meninggalkan Palestin dengan meningkatkan stok senjata dan amunisinya. Ia mengekalkan industri senjata rahsia, dengan kilang yang paling penting adalah kilang peluru bawah tanah di Ayalon, sebuah kibbutz yang telah didirikan khusus untuk merahsiakan kilang tersebut.[16]

Anggaran British terhadap kekuatan Haganah pada masa ini adalah kekuatan kertas sebanyak 75,000 lelaki dan wanita dengan kekuatan efektif sebanyak 30,000 orang. Selepas tentera British, Haganah dianggap sebagai pasukan ketenteraan yang paling berkuasa di Timur Tengah. Penyelidikan oleh Amos Perlmutter menganggarkan bahawa belanjawan Haganah pada tahun 1946 adalah £400,000, dan pada Oktober 1947, belanjawan mereka telah mencapai £3.3 juta. Sumber yang sama menganggarkan bahawa keahlian Haganah adalah 7% daripada jumlah penduduk Yahudi di Palestin.

Pada Julai 1947, dengan keinginan untuk mengekalkan ketenteraman semasa lawatan UNSCOP ke Palestin dan di bawah tekanan yang berat daripada pihak berkuasa British untuk meneruskan kerjasama, Agensi Yahudi dengan enggan terlibat dalam konflik singkat dengan Irgun dan Lehi, dan memerintahkan Haganah untuk menghentikan operasi kedua-dua kumpulan tersebut untuk sementara waktu. Kerana ahli Palmach enggan menyertai, sebuah unit kira-kira 200 orang dari unit Haganah biasa dikerahkan, dan menggagalkan beberapa operasi menentang British, termasuk serangan yang berpotensi meruntuhkan ibu pejabat tentera British di Citrus House, Tel Aviv, di mana seorang ahli Haganah terbunuh oleh bom Irgun. Haganah juga menyertai dalam mencari dua sersan British yang diculik oleh Irgun sebagai tebusan terhadap hukuman mati bagi tiga ahli Irgun dalam apa yang dikenali sebagai peristiwa Sarjan. Pemimpin Agensi Yahudi bimbang tentang kerosakan yang akan dilakukan oleh tindakan ini kepada perjuangan Yahudi, dan juga percaya bahawa menahan tebusan hanya akan membahayakan nasib tiga ahli Irgun yang dihukum. Cubaan untuk membebaskan sarjan-sarjan n itu gagal, dan selepas hukuman mati bagi tiga ahli Irgun, kedua-dua sarjan itu dibunuh dan digantung di sebuah hutan eukaliptus. Walau bagaimanapun, kempen ini segera berubah menjadi satu siri penculikan balas dendam dan pukulan antara ahli Haganah dan Irgun, dan akhirnya terhenti. Kempen ini diberi nama "Musim Kecil" oleh Irgun.

Penyusunan semula[sunting | sunting sumber]

Teater Operasi setiap briged Haganah.

Selepas "berjaya mendapatkan orang Yahudi dari Palestin dan dari tempat lain untuk melakukan segala yang mereka mampu, secara peribadi dan kewangan, untuk membantu Yishuv," pencapaian terbesar kedua Ben-Gurion adalah kejayaannya dalam menukar Haganah dari menjadi sebuah organisasi paramilitari rahsia menjadi sebuah tentera sebenar. Ben-Gurion melantik Israel Galili sebagai ketua majlis Penasihat Tinggi Haganah dan memperbahagikan Haganah kepada 6 brigade infantri, bernombor 1 hingga 6, memberikan teater operasi yang tepat kepada setiap satu. Yaakov Dori dinamakan Ketua Staf, tetapi Yigael Yadin yang mengambil tanggungjawab di tapak sebagai ketua Operasi. Palmach, yang dipimpin oleh Yigal Allon, dibahagikan kepada 3 brigade elit, bernombor 10–12, dan merupakan pasukan mudah alih Haganah. Cubaan Ben-Gurion untuk mengekalkan kawalan peribadi ke atas IDF yang baru terbentuk mencapai kemuncaknya dengan Pemberontakan Jeneral.[perlu rujukan]

Pada 19 November 1947, khidmat wajib dilakukan bagi semua lelaki dan wanita berumur antara 17 hingga 25 tahun. Hingga akhir Mac, 21,000 orang telah direkah. Pada 30 Mac, khidmat diperluaskan kepada lelaki dan wanita bujang berumur antara 26 hingga 35 tahun. Lima hari kemudian, arahan Mobilisasi Umum dikeluarkan untuk semua lelaki di bawah 40 tahun.

"Mulai November 1947, Haganah, (...) mulai berubah dari tentera wilayah menjadi tentera tetap. (...) Sedikit unit yang telah dilatih dengan baik menjelang Disember. (...) Pada Mac–April, ia masih menurunkan batalion dan briged yang kurang dilengkapi. Pada April–Mei, Haganah sedang menjalankan serangan saiz briged."

Briged-briged Haganah yang bergabung menjadi IDF setelah ia dicipta pada 26 Mei 1948:

Briged Levanoni utara, yang terletak di Galilee, dibahagikan pada 22 Februari 1948 kepada Briged Pertama dan Kedua.

 • Briged Pertama atau Golani - dikerahkan di Galile Bawah
 • Briged Kedua atau Carmeli - dikerahkan di utara dan mengambil namanya selepas panglimanya, Moshe Carmel
 • Briged Ketiga atau Alexandroni - berpangkalan di Netanya, merangkumi kawasan dari Tel Aviv ke Zichron Ya'akov[17][18]
 • Briged Keempat atau Kiryati - dibentuk pada tahun 1948 di kawasan Tel Aviv
 • Briged Kelima atau Givati - dibentuk pada Disember 1947. Semasa perang saudara, Briged Givati dikerahkan di kawasan pusat, dan semasa perang konvensional di selatan sebagai Briged Kelima
 • Briged Keenam atau Etzioni atau Briged Jerusalem - dibentuk pada 1 Disember 1947 dan dibubarkan pada musim panas tahun 1949
  Haganah menggerakkan belia Yahudi untuk latihan tentera

Dari enam briged, tiga lagi ditambah kemudian semasa perang:

 • Briged Ketujuh, dalam bahasa Ibrani "Hativat Sheva" - dibentuk pada tahun 1948, dianggotai oleh orang yang selamat dari Holocaust dan termasuk beberapa tentera Machal. Hampir dimusnahkan di Latrun, kemudian dibentuk semula di utara. Ia dilengkapi dengan tank dan infantri berkuda.
 • Briged Kelapan - ditubuhkan pada 24 Mei 1948, dan diperintah oleh Yitzhak Sadeh sebagai briged kereta kebal pertama IDF, beribu pejabat berhampiran Jerusalem..
 • Briged Kesembilan atau Briged Oded - beribu pejabat di Jerusalem.

Briged Palmach yang bergabung ke dalam IDF:

 • Briged ke-10 atau Harel - ditubuhkan pada 16 April 1948
 • Briged ke-11 atau Yiftach
 • Briged ke-12 atau Negev - ditubuhkan pada Mac 1948

1948 Perang Arab-Israel[sunting | sunting sumber]

Pejuang Haganah pada tahun 1947
Pemerintahan Tinggi Haganah pada malam sebelum pembentukan IDF, Jun 1948

Selepas British mengumumkan mereka akan menarik diri dari Palestin, dan Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu meluluskan pemisahan Palestin, Perang Saudara 1947-48 di Palestin Di bawah Mandatori pecah. Haganah memainkan peranan utama dalam perang Yishuv dengan Arab Palestin. Pada awalnya, ia memberi tumpuan kepada mempertahankan kawasan Yahudi dari serangan Arab, tetapi selepas pihak British menarik diri, Haganah beralih ke serangan dan menawan lebih banyak wilayah. Berikutan Pengisytiharan Kemerdekaan Israel dan permulaan Perang Arab-Israel 1948 pada 15 Mei 1948, Haganah, kini tentera negara baru, terlibat dengan serangan tentera negara-negara Arab sekeliling.

Pada 28 Mei 1948, kurang dari dua minggu selepas penubuhan negara Israel pada 15 Mei, kerajaan sementara mencipta Angkatan Pertahanan Israel, dengan menyatukan Haganah, Irgun, dan Lehi, walaupun kedua-dua kumpulan tersebut terus beroperasi secara bebas di Yerusalem dan luar negeri untuk sesaat selepas itu. Pembaharuan ini menyebabkan beberapa konflik antara Ben-Gurion dan kepimpinan Haganah, termasuk yang dikenali sebagai Pemberontakan Jeneral dan pembubaran Palmach.

Antara ahli-ahli terkenal Haganah termasuklah Yitzhak Rabin, Ariel Sharon, Moshe Dayan, dan Yigal Allon.

Muzium Tahanan Bawah Tanah di Jerusalem memperingati aktiviti kumpulan bawah tanah dalam tempoh pra-negara, menceritakan semula kehidupan seharian mereka yang dipenjarakan di sana.

Unit Pal-Heib untuk Badwi[sunting | sunting sumber]

Beberapa orang Badwi mempunyai hubungan yang akrab dengan komuniti Yahudi berdekatan. Mereka membantu mempertahankan komuniti-komuniti ini semasa Pemberontakan Arab 1936–1939 di Palestin. Semasa Perang Arab-Israel 1948, beberapa orang Badwi dari Tuba membentuk persekutuan dengan Haganah untuk mempertahankan komuniti Yahudi di Galilee Atas menentang Syria. Sesetengah daripada mereka adalah bahagian daripada unit Pal-Heib Haganah. Sheikh Hussein Mohammed Ali Abu Yussef dari Tuba dikutip pada tahun 1948 sebagai berkata, "Bukankah tertulis dalam al-Quran bahawa ikatan jiran adalah seumpama ikatan keluarga? Persahabatan kami dengan orang Yahudi sudah bertahun-tahun lama. Kami berasa kami boleh mempercayai mereka dan mereka juga belajar dari kami."

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

 • Agensi Yahudi untuk Israel, organisasi yang mentadbir Haganah
 • Sherut Avir, perkhidmatan udara Haganah
 • Palmach, pasukan pejuang elit Haganah
  • Palavir, perkhidmatan udara Palmach
  • Palyam, perkhidmatan tentera laut Palmach
 • Irgun, organisasi paramilitari Zionis yang berpisah dari Haganah pada tahun 1931
 • Lehi, organisasi paramilitari Zionis yang berpisah dari Irgun pada tahun 1940
 • Eliyahu Golomb, ketua arkitek Haganah

Nota[sunting | sunting sumber]

 1. ^ Johnson, Paul (May 1998). "The Miracle". Commentary. 105: 21–28.
 2. ^ Washington Robnett, George (1976).
 3. ^ Speedy (2011-09-12). "The Speedy Media: IDF's History". Thespeedymedia.blogspot.com. Dicapai pada 2014-08-03.
 4. ^ Segev, Tom (2018 - 2019 translation Haim Watzman) A State at Any Cost.
 5. ^ Freund, Gabriel; Sahar, Raz (30 May 2013). "Defending the nation for 65 years". IDF Spokesperson.
 6. ^ Van Creveld, Martin (1998). The Sword And The Olive: A Critical History of the Israeli Defence Force. Public Affairs. m/s. 21. ISBN 978-1586481551.
 7. ^ Gelvin, James L. (2014). The Israel-Palestine conflict: one hundred years of war (ed. 3rd). New York, NY: Cambridge University Press. m/s. 120. ISBN 978-1-107-03718-2.
 8. ^ "The Story of the S/S Patria". Eva Feld. Jewish Magazine. August 2001. Dicapai pada 10 November 2017.
 9. ^ Perl, William R. (1979). The Four-front War: From the Holocaust to the Promised Land. New York: Crown Publishing Group. m/s. 250. ISBN 0-517-53837-7.
 10. ^ Niewyk, Donald L. (2000). The Columbia Guide to the Holocaust. Columbia University Press. m/s. 247. ISBN 0231112009.
 11. ^ Yigal Allon, Sword of Zion. ISBN 978-0-297-00133-1
 12. ^ Ralat petik: Tag <ref> tidak sah; tiada teks disediakan bagi rujukan yang bernama Bell
 13. ^ "דף הבית".
 14. ^ "The Palyam". www.palyam.org. Diarkibkan daripada yang asal pada 2011-08-17. Dicapai pada 2015-05-13.
 15. ^ "דף הבית".
 16. ^ Kamin, Debra (15 April 2013). "How a Fake Kibbutz Was Built to Hide a Bullet Factory". Haaretz.
 17. ^ "IDF - Israel Defense Forces : Memories of 1948". Diarkibkan daripada yang asal pada 2016-08-19. Dicapai pada 2015-07-25.
 18. ^ "אתר הבית של חטיבת אלכסנדרוני". www.alexandroni.org. Diarkibkan daripada yang asal pada 2005-05-26.

Rujukan[sunting | sunting sumber]

Bacaan lanjut[sunting | sunting sumber]

 • Bregman, Ahron (2002). Israel's Wars: A History Since 1947. London: Routledge. ISBN 978-0-415-28716-6.
 • Niv, David (1980). The Irgun Tsva'i Leumi. Jerusalem: World Zionist Organization: Department for Education and Culture.
 • "Text of the British White Paper Linking Jewish Agency to Zionist Terrorism in Palestine". The New York Times. July 25, 1946. m/s. 8.
 • Zadka, Dr. Saul (1995). Blood in Zion, How the Jewish Guerrillas drove the British out of Palestine. London: Brassey's. ISBN 978-1-85753-136-7.
 • Tobias, Jim G.; Zinke, Peter (2000) [1944–1947]. Nakam — Jüdische Rache an NS-Tätern (dalam bahasa Jerman). 173 Seiten. Hamburg: Konkret Literatur Verlag. ISBN 978-3-89458-194-7.
 • Bergman, Ronen (29 March 2007). "Kollek was British informer". Ynet news.

Pautan luar[sunting | sunting sumber]