Ikan Patin

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari
Ikan Patin
Iridescent shark.jpg
Ikan Patin
Status pemuliharaan
Pengelasan saintifik s
Takson tidak dikenali (baiki): Pangasianodon
Spesies: Templat:Taxonomy/PangasianodonP. hypophthalmus
Nama binomial
Pangasianodon hypophthalmus
(Sauvage, 1878)
Sinonim

Helicophagus hypophthalmus Sauvage, 1878
Pangasius sutchi Fowler, 1937[2]
Pangasius hypophthalmus (Sauvage, 1878)

Ikan Patin atau nama saintifiknya Pangasius Sutchi adalah spesis ikan air tawar jenis meserba yang mendiami kawasan-kawasan sungai dan lombong-lombong.

Bentuk fizikal utamanya adalah mempunyai dua sengat di kiri kanan dan satu di belakang badan, tidak bersisik dan lembut. Saiznya boleh mencecah 1 meter panjang dan beratnya boleh menjangkau 20kg. Diet utama spesis ini adalah anak-anak ikan, buah-buahan sungai, udang dan bangkai binatang.

Ikan ini pernah mencetuskan kontroversi di Malaysia kerana harganya yang boleh mencecah RM180.00 sekilogram terutamanya di sekitar negeri Pahang. Ikan Patin di Pahang terkenal dengan keenakan dan kelembutannya kerana mempunyai persekitaran yang sesuai sebagai habitat ikan ini. Masakan yang menjadi identiti bagi ikan ini adalah gulai masam tempoyak. Ikan patin sungai mempunyai nilai komersial yang tinggi dan ada yang diternak di kolam-kolam (patin kolam) dan di sangkar-sangkar (patin sangkar). Terdapat beberapa jenis ikan patin yang biasa dikenali antaranya ialah:

 1. Patin Kolam (Biasanya berwarna hitam)
 2. Patin Sangkar (Biasanya berwarna hitam dan putih)
 3. Patin Sungai (Biasaya berwarna cerah atau kelabu)
  1. patin Buah
  2. Patin Mucung
  3. Patin Juara.

Industri[sunting | sunting sumber]

Ikan patin sangkar dijual pada harga RM10 hingga RM14 sekilo di sekitar daerah Temerloh, Jerantut dan Bera. Manakala harga ikan patin sungai boleh mencecah RM180 sekilo bergantung kepada jenisnya.[3] Masyarakat setempat semakin menerima ikan patin sebagai salah satu pilihan ikan air tawar yang menyelerakan. Ini disokong oleh perkembangan perniagaan restoran patin tempoyak yang terkenal di Temerloh seperti Go'Bang Maju Patin Tempoyak.

Penjagaan ikan patin sangkar di Temerloh dengan penggunaan pallet makanan membuatkan ikan patin sangkar tidak hanyir seperti ikan patin yang dibela di dalam kolam.

Rujukan[sunting | sunting sumber]

 1. ^ "Pangasianodon hypophthalmus". Senarai Merah Spesies Terancam IUCN Versi 2012.2. Kesatuan Pemuliharaan Alam Sekitar Antarabangsa. 2011. Dicapai pada 24 November 2012. 
 2. ^ "Pangasius hypophthalmus". Integrated Taxonomic Information System. Dicapai pada February 7, 2009. 
 3. ^ [1], "Patin Kuala Krai dijangka jana RM100j juta setahun", Utusan Online, 18 Oktober, 2008.