Ikan patin

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
(Dilencongkan dari Ikan Patin)

Ikan patin
Iridescent shark.jpg
CITES Appendix I (CITES)[2]
Pengelasan saintifik e
Alam: Animalia
Filum: Kordata
Kelas: Actinopterygii
Order: Siluriformes
Keluarga: Pangasiidae
Genus: Pangasianodon
Spesies:
P. hypophthalmus
Nama binomial
Pangasianodon hypophthalmus
(Sauvage, 1878)
Sinonim

Helicophagus hypophthalmus Sauvage, 1878
Pangasius sutchi Fowler, 1937[3]
Pangasius hypophthalmus (Sauvage, 1878)

Ikan patin atau nama saintifiknya Pangasianodon hypophthalmus (dulu dikenali sebagai Pangasius Sutchi) adalah spesies ikan air tawar yang mendiami kawasan-kawasan sungai dan lombong-lombong.

Pangasianodon hypophthalmus berasal dari Sungai Mekong dan Sungai Chao Phraya di mana ikan ini diternak secara besar-besaran untuk dimakan. Ikan ini dijual di pasaran sebagai Ikan Dory, Swai, dan Basa.

Bentuk fizikal utamanya adalah mempunyai dua sengat di kiri kanan dan satu di belakang badan, tidak bersisik dan lembut. Saiznya boleh mencecah 1 meter panjang dan beratnya boleh menjangkau 20kg. Diet utama spesies ini adalah anak-anak ikan, buah-buahan dari pokok di tepi sungai, udang dan bangkai binatang.

Ikan ini pernah mencetuskan kontroversi di Malaysia kerana harganya yang boleh mencecah RM180.00 sekilogram terutamanya di sekitar negeri Pahang. Ikan Patin di Pahang terkenal dengan keenakan dan kelembutannya kerana mempunyai persekitaran yang sesuai sebagai habitat ikan ini. Masakan yang menjadi identiti bagi ikan ini adalah gulai masam tempoyak.

Ikan patin sungai (patin liar) mempunyai nilai komersial yang tinggi dan ada yang diternak di kolam-kolam dan di sangkar-sangkar. Ikan patin yang diternak di Malaysia biasanya dikenali sebagai Patin Kolam atau Patin Sangkar dan spesies Ikan Patin yang paling banyak diternak di Malaysia adalah dari spesies Pangasianodon hypophthalmus. Pangasianodon hypophthalmus yang terlepas dari kolam atau sangkar ternakan dan mula hidup liar di sungai-sungai adalah spesies invasif kerana ia menjejaskan kepelbagaian genetik ikan patin asal di Malaysia dan biasanya dikenali sebagai Patin Lawang atau Patin Siam.[perlu rujukan]

Terdapat beberapa jenis ikan patin yang biasa dikenali antaranya ialah:

 1. Patin Kolam (Biasanya berwarna hitam)
 2. Patin Sangkar (Biasanya berwarna hitam dan putih)
 3. Patin Sungai (Biasaya berwarna cerah atau kelabu)
  1. Patin Buah (Pangasius nasutus)
  2. Patin Muncung (Helicophagus wandersii)
  3. Patin Juara (Pseudolais micronemus, pernah dikenali sebagai Pangasius micronemus)

Hibrid / Kacukan[sunting | sunting sumber]

Patin Buah (Pangasius nasutus) yang terkenal dengan dagingnya yang berwarna keputihan dan manis agak sukar untuk diternak manakala Patin Buah liar kian berkurangan disebabkan oleh penangkapan ikan Patin Buah yang berlebihan. Untuk memuaskan permintaan pasaran di Malaysia, baka Patin Lawang (Pangasianodon hypophthalmus) yang cepat membesar dan senang diternak dalam kolam atau sangkar telah dikacukan dengan baka Patin Buah (Pangasius nasutus). Hasilnya, ikan Patin yang dikenali sebagai Patin Emas atau Patin Mas.[perlu rujukan]

Industri[sunting | sunting sumber]

Ikan patin sangkar dijual pada harga RM10 hingga RM14 sekilo di sekitar daerah Temerloh, Jerantut dan Bera. Manakala harga ikan patin sungai boleh mencecah RM180 sekilo bergantung kepada jenisnya.[4] Masyarakat setempat semakin menerima ikan patin sebagai salah satu pilihan ikan air tawar yang menyelerakan.

Penjagaan ikan patin sangkar di Temerloh dengan penggunaan pallet makanan membuatkan ikan patin sangkar tidak hanyir seperti ikan patin yang dibela di dalam kolam.[perlu rujukan]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

 1. ^ Vidthayanon, C.; Hogan, Z. (2011). "Pangasianodon hypophthalmus". Senarai Merah Spesies Terancam IUCN. 2011: e.T180689A7649971. doi:10.2305/IUCN.UK.2011-1.RLTS.T180689A7649971.en. Dicapai pada 19 November 2021.
 2. ^ "Appendices | CITES". cites.org. Dicapai pada 2022-01-14.
 3. ^ "Pangasius hypophthalmus". Integrated Taxonomic Information System.
 4. ^ [1], "Patin Kuala Krai dijangka jana RM100j juta setahun", Utusan Online, 18 Oktober, 2008.