Miosen

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.

Miosen (sebutan: /ˈməˌsn/) ialah zaman geologi pertama Tempoh Neogen dan berkembang dari sekitar 23.03 hingga 5.333 juta tahun lalu (Ma). Miosen dinamakan oleh Charles Lyell. Namanya berasal daripada kata Yunani μείων (meiōn, "kurang") dan καινός (kainos, "baru") [1] dan bermakna "kurang baru" kerana ia mempunyai 18% kurang invertebrat laut moden daripada Pliosen. Miosen mengikuti Oligosen dan diikuti oleh Pliosen.

Apabila bumi pergi dari Oligosen melalui Miosen dan ke Pliosen, iklim perlahan-lahan didinginkan ke arah satu siri zaman ais. Batasan Miosen tidak ditandai dengan satu peristiwa global yang berbeza tetapi terdiri daripada sempadan yang ditetapkan oleh rantau antara Oligosen yang hangat dan Epok Pliosen yang lebih sejuk.

Kera muncul dan dipelbagaikan semasa Miosen, yang semakin meluas di Dunia Lama. Menjelang akhir zaman ini, nenek moyang manusia telah berpecah dari nenek moyang cimpanzi mengikut jalan evolusi sendiri (7.5 hingga 5.6 juta tahun yang lalu). Seperti di Oligosen sebelum ini, padang rumput terus berkembang dan hutan semakin berkurangan. Di lautan Miosen, hutan kelapa membuat penampilan pertama mereka dan tidak lama kemudian menjadi salah satu ekosistem paling produktif di bumi.[2]

Tanaman dan haiwan Miosen itu dikenali moden. Mamalia dan burung telah ditubuhkan dengan baik. Paus, pinniped, dan penyebaran rumput laut.

Miosen sangat menarik minat para ahli geologi dan palaeoklimatologi sebagai fasa utama geologi Himalaya yang berlaku semasa Miosen, yang mempengaruhi corak monsoonal di Asia, yang saling berkaitan dengan tempoh glasier di hemisfera utara.[3]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ "Miocene". Online Etymology Dictionary. Dicapai pada 2016-01-20.
  2. ^ "BBC Nature - Miocene epoch videos, news and facts". BBC. Dicapai pada 2016-11-13.
  3. ^ Zhisheng, An; Kutzbach, John E.; Prell, Warren L.; Porter, Stephen C. (3 May 2001). "Evolution of Asian monsoons and phased uplift of the Himalaya–Tibetan plateau since Late Miocene times". Nature. 411 (6833): 62–66. doi:10.1038/35075035.

Bacaan lanjut[sunting | sunting sumber]

Pautan luar[sunting | sunting sumber]