Jaffa

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Pemandangan udara Jaffa
Pemandangan udara Jaffa lama dan pelabuhan dengan Tel Aviv di belakang

Jaffa, dalam bahasa Hebrew Yafo (Ibrani: יָפוֹ, Mengenai audio iniYāfō ) dan dalam bahasa Arab Yafa (Arab: يَافَا Yāfā) juga dipanggil Japho atau Joppa, ialah sebuah bandar pelabuhan Syam purba yang diasaskan oleh orang Kanaan yang kini merupakan sebahagian daripada selatan Tel Aviv, Israel. Ia terletak di atas singkapan tinggi secara semula jadi di pantai Mediterranean, dan merupakan lokasi strategik yang berulang kali bertukar tangan dalam sejarah Timur Dekat purba, dan turut dipertikaikan semasa Perang Salib, apabila ia mengetuai Daerah Jaffa dan Ascalon.

Bandar Jaffa dikaitkan dengan Pertempuran Jaffa 1192 dan Perjanjian Jaffa yang berikutnya, gencatan senjata antara Richard the Lionheart dan Salahuddin, serta perjanjian damai 1229 kemudiannya. Pada tahun 1799, Napoleon juga merampas bandar itu dalam Pengepungan Jaffa, dan dalam Perang Dunia Pertama, British mengambil bandar itu dalam Pertempuran Jaffa 1917, dan di bawah pengawasan mereka, sebagai sebahagian daripada Palestin Bermandat, ketegangan etnik memuncak pada rusuhan Jaffa 1921.

Sebagai bandar majoriti Arab di era Uthmaniyah, Jaffa mula dikenali sejak abad ke-19 kerana kebun dan buah-buahannya yang luas, termasuk oren Jaffa. Ia juga merupakan hab untuk aktiviti kewartawanan pada awal abad ke-20, tempat akhbar Falastin ditubuhkan. Selepas Perang Palestin 1948, kebanyakan penduduk Arabnya melarikan diri atau diusir, dan bandar itu menjadi sebahagian daripada negara Israel yang baru ditubuhkan, dan disatukan menjadi satu perbandaran dengan Tel Aviv pada tahun 1950. Hari ini, Jaffa ialah salah satu daripada bandar campuran Israel, dengan kira-kira 37% daripada bandar itu adalah Arab.[1]

Etimologi[sunting | sunting sumber]

Pekan itu disebut dalam sumber Mesir dan huruf Amarna sebagai Yapu. Mitologi mengatakan bahawa ia dinamakan untuk Yafet (Japheth), salah seorang anak Nuh, orang yang membinanya selepas Peristiwa Banjir Besar.[2][3] Tradisi Hellenist mengaitkan nama itu kepada Iopeia, atau Cassiopeia, ibu kepada Andromeda. Timbunan batu berhampiran pelabuhan dikatakan sebagai tempat Andromeda diselamatkan oleh Perseus. Plinius yang Tua mengaitkan nama itu dengan Iopa, anak perempuan Aeolus, tuhan angin. Ahli geografi Arab zaman pertengahan al-Muqaddasi menyebutnya sebagai Yaffa.[4]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Lior, Ilan (2011-02-28). "Tel Aviv to build affordable housing for Jaffa's Arab residents". Haaretz.com. Dicapai pada 2022-05-12.
  2. ^ One example of this legend is the sixteenth-century French pilgrim Denis Possot who recorded, "Jaffe, est le port de la Terre saincte, anciennement nommé Joppe, faict et construict premierment en ville et cité grande à merveilles et de grant renom, par Japhet, fils de Noé." in his Le Voyage de la Terre Sainte (Geneva: Slatkine Reprints 1971, reprint of Paris edition, 1890, orig. 1532), p. 155.
  3. ^ Another pilgrim, Sir Richard of Guylforde, wrote,"This Jaffe was sometyme a grete Cytie [...] and it was one of the firste Cyties of the worlde founded by Japheth, Noes sone, and beryth yet his name." In the pilgrimage narrative from 1506, recorded by his chaplain in 1511, edited by Sir Henry Ellis (London: Camden Society, 1851), p. 16.
  4. ^ le Strange, 1890, pp. 550-551

Bibliografi[sunting | sunting sumber]

Pautan luar[sunting | sunting sumber]

Koordinat: 32°03′08″N 34°45′11″E / 32.05222°N 34.75306°E / 32.05222; 34.75306