Aceh Tamiang

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
(Dilencongkan dari Kabupaten Aceh Tamiang)

Koordinat: 4°16′30″N 97°52′20″E / 4.2749055°N 97.87216°E / 4.2749055; 97.87216

Kabupaten Aceh Tamiang
Lambang Kabupaten Aceh Tamiang
Lambang Kabupaten Aceh Tamiang
Moto: Kaseh pape setie mati


Peta lokasi Kabupaten Aceh Tamiang
Peta lokasi Kabupaten Aceh Tamiang
Koordinat: 03° 53 - 04° 32' LU sampai 97° 44'- 98° 18' BT
Provinsi Aceh
Dasar hukum UU No.4 Tahun 2002
Tarikh Perasmian 10 April 2002
Ibu kota Karang Baru
Pemerintahan
 - Bupati H. Mursil, S.H., M.Kn.
 - APBD  
 - DAU  
Luas 1,939 km²
Populasi
 - Total 251,914
 - Kepadatan 18
Demografi
 - Kod kawasan telefon 0641
Bahagian pentadbiran
 - Kecamatan 12
 - Kelurahan 128
Simbol khas daerah
 - Tapak web www.bappedatamiang.go.id

Kabupaten Aceh Tamiang terletak di Aceh, Indonesia berhampiran dengan perbatasan Sumatera Utara. Berasal dari kata Da Miang. Sejarah menunjukkan tentang kewujupan wilayah Tamiang seperti prasasti Sriwijaya, kemudian terdapat riwayat dari Cina karya Wee Pei Shih yang mencatat kewujupan negeri Kan Pei Chiang (Tamiang), atau Tumihang dalam Kitab Negara Kertagama. Daerah ini juga dikenali dengan nama Bumi Muda Sedia, sesuai dengan nama Raja Muda Sedia yang memerintah wilayah ini selama 6 tahun (1330-1336). Raja ini mendapatkan Cap Sikureung dan hak Tumpang Gantung dari Sultan Aceh atas wilayah Karang dan Kejuruan Muda ketika itu.

Kabupaten ini berada di jalur timur Sumatera yang strategik dan hanya sejauh lebih kurang 250 km dari Kota Medan sehingga laluan serta harga barang di kawasan ini agak lebih murah berbanding daerah Aceh lainnya. Disamping itu, kawasan ini agak aman berbanding semasa GAM berjaya dahulu. Ketika seruan mogok oleh GAM berlaku di seluruh Aceh, hanya kawasan ini khususnya kota Kuala Simpang yang aktiviti ekonominya tetap berjalan.

Kabupaten Aceh Tamiang merupakan kawasan yang kaya dengan hasil minyak dan gas, meski jumlahnya tidak sebesar Aceh Utara, dan kawasan ini juga merupakan salah satu sentra perkebunan kelapa sawit di NAD. Disamping itu, Aceh Tamiang juga mempunyai sektor pengangkutan karena kedudukannya yang strategik, dan pengangkutan air merupakan salah satu laluan alternatif karena kabupaten ini dialiri dua sungai besar iaitu Sungai Tamiang (yang terpecah menjadi Simpang Kiri dan Simpang Kanan) dan Sungai Kaloy. Aceh Tamiang selain di atas juga mempunyai sektor pertanian, industri perkilangan dan perdagangan.

Aceh Tamiang merupakan pecahan dari Kabupaten Aceh Timur dan merupakan satu-satunya kawasan di Aceh yang dikuasai oleh etnik Melayu. Selain orang Melayu, juga terdapat orang Aceh, Gayo, Jawa, Karo dan lain-lain.

Aceh Tamiang terdiri daripada 8 kecamatan, iaitu:

  1. Bendahara
  2. Karangbaru
  3. Kejuruan Muda
  4. Kuala Simpang
  5. Manyak Payed
  6. Rantau
  7. Seruway
  8. Tamiang Hulu

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

Pautan luar[sunting | sunting sumber]