Kalthom Othman

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
HJH KALTHOM HJ OTHMAN.tif

Hajjah Kalthom Hj Othman adalah bekas Ketua Dewan Muslimat PAS Pusat (2003-2005) dan ahli Dewan Negara (1991-1997) .

Beliau dipilih oleh Menteri Besar Kelantan, Dato’ Bentara Setia Tuan Guru Nik Abdul Aziz Nik Mat.Beliau adalah aktivis akar umbi PAS dan pernah menjadi Ketua Muslimat PAS Kelantan, Tumpat dan Pasir Puteh dan sehingga akhir hayatnya masih bertugas sebagai Pegawai Daawah Halaqat Dun Selising. Merupaka anak Kelahiran Kg Lubok Datok , Yingo Narathiwat yg dibesarkan oleh ibu saudaranya Hh Esah binti Yahaya di Bandar Pasir Puteh Kelantan sejak kecil. 3 generasi dari Ibu saudaranya, Hjh Esah Binti Yahaya , beliau sendiri ( 1999-2010) dan kini anaknya, Ustazah Nor Asilah Mohamed Zin (2013-kini )menerajui kepimpinan Dewan Muslimat PAS Kawasan Pasir Puteh

Mendapat didikan awal di sekolah Arab Tahzib, Pasir Puteh dan menamatkan pengajian di Yayasan Pengajian Islam Kelantan ( YPTIK) di Nilam Puri. dengan memperolehi sijil daawah dan Kepimpinan pd tahun 1970.

Bakat kepimpinan beliau dicungkil pasca zaman kekalahan PAS pd tahun 1978 melalui pertandingan pidato yang dijuarainya dan di sinilah Allahyarham mula melangkah kaki ke gelanggang perjuangan.

Allahyarham merupakan serikandi Pas yang tidak asing di Kelantan. Kehebatan yang sering disebut mengenainya ialah sebagai tokoh pidato handalan. Beliau merupakan anak didikan bekas Ketua Dewan Muslimat Pas Pusat Ustazah Wan Asma’ Abdul Kadir yang juga kelahiran Pasir Puteh. Sepanjang hayatnya menjawat beberapa jawatan penting dan menjadi tenaga utama menggerakkan perjuangan Pas sehingga ke akhir hayatnya

Sepanjang hayatnya Allahyarham telah memegang berbagai jawatan penting dalam Dewan Muslimat dari peringkat kawasan, negeri dan pusat.

Antaranya perjawatan dan kepimpinan parti yang beliau terajui :

Setiausaha (1979 ) Dan Ketua Dewan Muslimat PAS TUMPAT

Ketua Dewan Muslimat PAS PASIR Puteh – ( 1999-2010 )

NAIB (1979-1992 ) dan Ketua Dewan Muslimat PAS KELANTAN ( 1993-2001 )

Naib Ketua Dewan Muslimat PAS Pusat : 1993-2001

Timbalan Ketua Muslimat Pas Pusat : 2001-2003

Ketua Dewan Muslimat PAS Pusat 2003-2005

Ahli Badan Perhubungan Pas Negeri Kelantan

Pengarah Pilihanraya PAS Dun Selising PRU 2008

Perjawatan Dalam Kerajaan :-

Pegawai Penerangan Urusetia Penerangan Kerajaan Kelantan 1990-91

Ahli Dewan Negara 1991-1997

Ahli Majlis Daerah Tumpat dan Ahli Majlis Daerah Pasir Puteh

Calon Ahli Parlimen Pas Pasir Puteh 2004, MP selama 3 bulan sebelum dilucutkan jawatan hasil petisyen pilihanraya .

Dalam pilihan raya umum 2004 Allahyarham menangi kerusi Parlimen Pasir Puteh mengalahkan Dato Che Mi Che Mat. Bagaimana kerusi itu terpaksa diserahkan semula kepada calon Umno itu apabila mahkamah mengistyharkan kerusi berkenaan dibatalkan dan kemenangan diberikan kepada Che Min.

Dalam pilihan raya umum 2008 Allahyarham tidak bertanding di mana-mana kerusi. Komitmen kepada parti dan perjuangan masih diteruskan walaupun tanpa jawatan penting. Sehingga ke saat akhir Allahyarham merupakan Ketua Dewan Muslimat Pas Pasir Puteh dan pegawai Daawah Halaqah Dun Selising, Pasir Puteh Al Fatihah.


Meninggal dunia[sunting | sunting sumber]

Pada 3 Februari, beliau (61 tahun ) meninggal dunia Hospital Universiti Sains Malaysia (HUSM), Kubang Kerian , Kelantan setelah diserang ‘massive stroke’.Beliau diserang angin ahmar dan dihantar ke Hospital Tengku Anis , Pasir Puteh kemudiannya dirujuk ke HUSM. Solat jenazah diadakan di Masjid Ibrahimi, Pasir Puteh.

Turut ziarah ialah Menteri Besar Kelantan, Tuan Guru Dato’ Nik Abdul Aziz Nik Mat.[1]

Rujukan[sunting | sunting sumber]