Parti Islam Se-Malaysia

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari
Parti Islam Se-Malaysia
ڤرتي اسلام سمليسيا
PAS

Parti Islam Se-Malaysia
Presiden Abdul Hadi Awang
Setiausaha-Agung Takiyuddin Hassan
Jurucakap Nasruddin Hassan
Musyidul Am Haron Din
Timbalan Presiden

Naib President
Tuan Ibrahim Tuan Man

1. Idris Ahmad
2. Mohd Amar bin Abdullah
3. Iskandar Abdul Samad
Ketua Dewan Ulamak Mahfodz Mohamed
Ketua Dewan Muslimat Nuridah Salleh
Ketua Dewan Pemuda Nik Mohamad Abduh Nik Abdul Aziz
Slogan Terus Beristiqamah
Membangun Bersama Islam
Membina Malaysia Sejahtera
Diasaskan 24 November 1951 (sebagai Persatuan Ulama Malaya)
Ibu pejabat No. 318-A, Jalan Raja Laut, 50350 Kuala Lumpur, Malaysia
Akhbar Harakah
Sayap belia Dewan Pemuda PAS
Sayap Wanita Dewan Muslimat PAS
Sayap Ulama Dewan Ulamak PAS
Sayap Bukan Muslim Dewan Himpunan Penyokong PAS
Keahlian Warganegara Malaysia, Muslim, Bukan-Muslim
Ideologi Islamisme,
Demokrasi,
Fundamentalisme Islam
Kedudukan politik Pembangkang (Malaysia)
Agama Islam Sunni
Penggabungan nasional Parti Perikatan (1972–73)
Barisan Nasional (1973–78)
Angkatan Perpaduan Ummah (1990–96)
Barisan Alternatif (1999–2004)
Pakatan Rakyat (2008–2015)
Blok Ketiga[1] (Since 2016)
Penggabungan antarabangsa Ikhwanul Muslimin[2]
Kesatuan Ulama Muslimin Sedunia
Warna rasmi Hijau
    
Dewan Negara
2 / 70
Dewan Rakyat
21 / 222
Dewan Undangan Negeri (DUN)
85 / 576
Simbol pilihan raya
PAS logo.svg
Tapak web
pas.org.my
Politik Malaysia
Parti politik
Pilihan raya

Parti Islam Se-Malaysia (Jawi: ڤرتي اسلام سمليسيا, juga PAS) adalah sebuah parti politik dan gerakan Islam di Malaysia yang dipimpin oleh Presiden, Datuk Seri Tuan Guru Hj Abdul Hadi bin Awang. PAS merupakan salah sebuah parti pembangkang bagi kerajaan Persekutuan dan merupakan kerajaan di negeri Selangor dan Kelantan di Malaysia.

Ringkasan Awal[sunting | sunting sumber]

PAS cuba mengimbangi perjuangan nasionalisme UMNO sebagai sebuah parti yang mendokong Islam. Dengan tidak menafikan bahawa semangat perjuangan yang berteraskan kepada Islam di negara ini telah pun wujud sejak tahun 1906 lagi, yang telah dibawa dan diperjuangkan oleh golongan pembaharuan atau reformasi Islam yang mendapat pendidikan di Timur Tengah (antaranya termasuklah Syed Sheikh al-Hadi, Sheikh Tahir Jalaluddin dan Haji Abbas Mohd. Taha) yang berpusat di Singapura, Melaka dan Pulau Pinang, PAS yang muncul pada tahun 1951 adalah atas kesedaran masyarakat Melayu (pada waktu itu) untuk melihat Agama Islam dapat ditegak dan didaulatkan di negara ini.

Pada peringkat awal penubuhannya, PAS dilihat sebagai sebuah parti Melayu yang memperjuangkan hal-ehwal Islam melebihi dari apa yang dilaksanakan oleh UMNO. Didokongi oleh para ilmuan agama, PAS adalah parti yang menjadi pilihan bagi orang-orang Melayu yang berpendidikan agama. Pun begitu setelah berlakunya Tragedi 13 Mei 1969, PAS telah menerima cadangan UMNO untuk bergabung di dalam perikatan yang baru yang dinamakan sebagai Barisan Nasional (BN). PAS adalah antara parti pengasas BN. Penglibatan PAS di dalam BN berakhir dengan krisis darurat di Kelantan pada tahun 1978. Akhirnya PAS mengambil keputusan untuk keluar dari BN. Para penyokong PAS mengganggap bahawa UMNO telah mengkhianati mereka, sementara penyokong UMNO pula berpendapat PAS telah tidak patuh pada ketetapan BN. Peristiwa tersebut telah mengakibatkan PAS dilanda krisis dalaman yang telah membawa kepada perpecahan PAS kepada beberapa parti serpihan seperti BERJASA dan Hamim.

PAS telah mengambil masa yang lama untuk menyusun semula perjuangan mereka. Ketika Tuan Guru Yusuf Rawa mengambil-alih jawatan Yang DiPertua (kini dikenali sebagai Presiden) pada 1982, PAS telah menjenamakan semula parti tersebut di bawah slogan "Kepimpinan Ulama".

PAS pernah menjadi sebahagian dari sebuah perikatan yang dinamakan sebagai Pakatan Rakyat, bersama Parti Keadilan Rakyat (PKR) dan Parti Tindakan Demokratik (DAP). Pencapaian PAS pada pilihan raya umum 2008 adalah di antara yang terbaik. Selain dari mengekalkan penguasaan PAS di Kelantan dengan majoriti yang besar, PAS turut membentuk kerajaan di Kedah dan Perak (antara 2008-2009). PAS juga adalah sebahagian daripada kerajaan di Selangor bersama PKR dan DAP.

Kini, PAS menjadikan kerjasama dengan sebuah parti politik baharu, Parti Ikatan Bangsa Malaysia untuk membawa suara rakyat lebih berkesan selepas terbubarnya Pakatan Rakyat.


Malaysia

Rencana ini sebahagian daripada siri:
Politik dan kerajaan
MalaysiaNegara-negara lain · Atlas
 Portal Politik

Sejarah penubuhan[sunting | sunting sumber]

Bendera PAS, Fasal 80 Perlembagaan PAS (Pindaan 2011)

Mengikut satu fakta sejarah, PAS telah ditubuhkan secara rasmi pada 23 Ogos 1951. Walaubagaimanapun, ada fakta lain yang menyebut bahawa PAS ditubuhkan pada 24 November 1951 (Warta Negara, 26 November 1951 dan Utusan Melayu 25 November 1951).

Walaupun di sini terdapat dua tarikh yang berbeza, namun ahli-ahli sejarah dan tokoh-tokoh lama dalam PAS bersetuju bahawa fakta kedua (24 November 1951) adalah tarikh sebenar PAS ditubuhkan.

Parti Islam Se-Malaysia kemudiannya telah didaftarkan sebagai sebuah organisasi pada 31 Mei 1955 dengan nombor pendaftaran 733 (Pulau Pinang).

PAS atau Persatuan Islam Se-Malaya (nama asalnya) adalah pertubuhan atau parti politik Melayu yang berteraskan kepada Islam yang ditubuhkan sebelum merdeka selepas Hizbul Muslimin diharamkan oleh kerajaan British pada tahun 1948.

Golongan reformasi ini bukan sahaja berjaya menyedarkan masyarakat Melayu tentang betapa pentingnya menghapuskan penjajah barat bagi mewujudkan sebuah negara Islam, tetapi turut menyuarakan pendapat bahawa kelemahan umat Islam sebenarnya adalah berpunca daripada masyarakat Islam yang tidak mahu mengikut ajaran Islam dengan betul sebagaimana yang terkandung di dalam Al-Quran dan Hadis.

Dalam usaha mereka menyedarkan masyarakat tentang betapa pentingnya kembali semula kepada Islam, pada tahun 1906, mereka telah berjaya menerbitkan sebuah majalah di Singapura yang diberi nama 'Al-lmam'. Seterusnya, akhbar 'Edaran Zaman' diterbitkan di Pulau Pinang (tahun 1925), majalah 'Al-Ikhwan' (1926) dan 'Suara' pada tahun 1928.

Dengan terbitnya kesemua akhbar dan majalah tersebut, golongan ini telah berjaya mencetuskan revolusi intelektual di kalangan masyarakat Melayu dan akhirnya bibit-bibit kesedaran yang ditanamkan itu telah mendorong masyarakat Melayu untuk menubuhkan beberapa kesatuan atau pertubuhan bagi memajukan bangsa Melayu dan umat Islam pada tahun-tahun berikutnya.

Persatuan Melayu pertama berasaskan politik yang secara nyata ditubuhkan di negara ini ialah Kesatuan Melayu Muda (KMM) pimpinan Ibrahim Haji Yaakob. la ditubuhkan pada Mei 1937. Kesatuan ini ditubuhkan atas kesedaran mahu memperjuangkan kemerdekaan negara serta membebaskan Tanah Melayu dari terus ditindas dan dijajah oleh penjajah British.

Malangnya, kesatuan ini tidak dapat bertahan lama kerana telah diharamkan oleh Jepun semasa Jepun menguasai Tanah Melayu pada tahun 1941-1945.

Selepas tamatnya Perang Dunia Kedua, sebuah parti politik baru Melayu telah dibentuk, iaitu Parti Kebangsaan Melayu Malaya (PKMM). la ditubuhkan pada 17 Oktober 1945 di Ipoh, Perak. Pemimpin awalnya ialah Mokhtaruddin Lasso, yang kemudiannya berpindah tangan kepada Dr. Burhanuddin al-Helmi - iaitu seorang tokoh agama yang mampu menguasai bahasa Arab dan lnggeris disamping bahasa Melayu. PKMM telah mengisytiharkan matlamatnya untuk mencapai kemerdekaan negara secara penuh.

Dr. Burhanuddin banyak berkorban untuk PKMM dan beliau mendapat kepercayaan golongan agama untuk menyertai gerakan politik bagi menentang penjajah.

PKMM telah berjaya memperluaskan pengaruhnya dalam masyarakat Melayu sehingga ia berjaya menubuhkan pula beberapa sayap atau bahagian dalam struktur organisasinya.

Selain Angkatan Pemuda Insaf (API), Angkatan Wanita Sedar (AWAS) dan Barisan Tani Se-Malaya (BATAS), Majlis Agama Tertingga Se-Malaya (MATA) juga merupakan antara sayap atau bahagian dalam struktur organisasi PKMM.

MATA merupakan bahagian agama parti berkenaan. Melalui MATA dalam satu mesyuarat agung tahunannya telah berjaya melahirkan Hizbul Muslimin pada 14 Mac 1948. Tujuan PKMM melahirkan Hizbul Muslimin sebagai sayapnya adalah bagi mengumpulkan tenaga para ulama.

Sebagai sebuah parti Islam pertama di negara ini, Hizbul Muslimin yang dipimpin oleh Ustaz Abu Bakar al-Baqir mempunyai matlamat untuk mencapai kemerdekaan negara yang berdaulat bagi membentuk sebuah masyarakat yang berasaskan kepada kefahaman Islam serta mewujudkan sebuah negara Islam atau Darul Islam. Dalam pendiriannya, ia menyokong PKMM tetapi sekeras-kerasnya menolak perjuangan UMNO.

Bagaimanapun, riwayat hidup Hizbul Muslimin berakhir pada Ogos 1948 apabila British bertindak mengharamkannya disamping menahan seramai tujuh orang pucuk pimpinannya, termasuklah Ustaz Abu Bakar al-Baqir sendiri di bawah Undang-undang Darurat atau Emergency Regulations.

Penubuhan Awal[sunting | sunting sumber]

Sungguhpun aktiviti Hizbul Muslimin terhenti, namun keghairahan sokongan rakyat khususnya dari alim ulama terhadap perjuangan politiknya amatlah memberangsangkan. Semangat dan sokongan kental inilah yang akhirnya merintis jalan mudah ke arah penubuhan PAS pada tahun 1951.

Dalam hal ini, ramai ahli sejarah berpendapat penghargaan dan pengiktirafan perlulah dihulurkan kepada Ustaz Abu Bakar al-Baqir, pemimpin MATA dan seterusnya Hizbul Muslimin yang telah "melebarkan jalan" untuk memudahkan penubuhan PAS.

Peranan Hizbul Muslimin dalam penubuhan PAS lebih tertonjol lagi apabila sebahagian besar dari bekas pucuk pimpinan pusatnya turut menyertai PAS dan memainkan peranan secara aktif. Mereka antaranya termasuklah Ustaz Othman Hamzah, Ustaz Baharuddin Abd. Latiff, Tuan Haji Khaider Khatib dan Ustaz Yunus Haji Yatimi.

Besar kemungkinan juga, Bahagian Agama UMNO yang dipimpin oleh Ustaz Ahmad Fuad Hassan turut diresapi dengan pengaruh Hizbul Muslimin ini. Tambahan lagi ramai pemimpin agama dalam UMNO ketika itu kecewa dengan pucuk pimpinan mereka yang bercadang untuk menaja perjudian (loteri).

Tidak dapat dinafikan bahawa rancangan awal penubuhan PAS sebenarnya adalah ditimbulkan oleh sebahagian besar ahli-ahli agama di dalam UMNO semasa berlangsungnya Muktamar Ulama Ke-3 di Bangunan Kelab UMNO Bagan, Butterworth dengan ahli panelnya terdiri daripada:

 1. Ustaz Haji Ahmad Fuad Hassan (Pengerusi)
 2. Ustaz Haji Ahmad Maliki (Setiausaha)
 3. Tuan Haji Ahmad Badawi Abdullah (Ahli)
 4. Tuan Haji Ahmad Ghazali Abdullah (Ahli)
 5. Tuan Haji Ahmad Tuan Hussein (Ahli)
 6. Tuan Haji Mansor J.P (Ahli)
 7. Dua atau tiga orang ulama yang menjadi ahli dari Selangor dan Negeri Sembilan.

Ahli-ahli panel inilah yang berusaha merangka perlembagaan serta menamakan pertubuhan yang dicita-citakan itu, iaitu Pertubuhan Ulama Se-Malaya. Panel ini telah berusaha mengadakan persidangan dengan persatuan-persatuan kebajikan Melayu atau Islam, Majlis Agama Islam Negeri, ulama perseorangan, para kadi dan juga mufti.

Walaupun perhimpunan ulama dan orang perseorangan yang dianjurkan oleh Bahagian Agama UMNO itu pada mulanya berjaya menubuhkan Pertubuhan Ulama, tetapi atas inisiatif Ustaz Othman Hamzah, bekas Ahli Jawatankuasa Hizbul Muslimin yang mewakili Persatuan al-Ehya as-Syariff, Gunung Semanggol telah berjaya melahirkan Persatuan Islam Se-Malaya (PAS) bagi menggantikan Pertubuhan Ulama Se-Malaya yang dicadangkan pada mulanya.

Maka PAS telah ditubuhkan secara rasmi hasil dari perhimpunan atau muktamar tersebut, yang antaranya turut disertai oleh:

 1. Persatuan guru-guru agama dari Perlis.
 2. Persatuan ulama dari Kedah.
 3. Persatuan anak-anak Kalimantan Malaya (PERKAM) Perak.
 4. Kelab Darul Ehsan dari Selangor.
 5. Kelab Melayu Bagan dari Seberang Perai.
 6. Persatuan Al-Ehya As-Syariff, Gunong Semanggol, Perak.
 7. Perikatan Melayu Bersatu dari Seberang Perai dan Pulau Pinang.
 8. Dan lain-lain badan kebajikan, kelab atau jamaah terutamanya dari Seberang Perai dan Pulau Pinang.
 9. Beberapa orang Tuan Guru, wartawan, imam dan kadi atas nama peribadi.

Perlembagaan Awal[sunting | sunting sumber]

Perlembagaan awal PAS yang digariskan itu mempunyai 4 tujuan, iaitu:

PERTAMA: Mewujudkan satu perikatan persaudaraan Islam untuk membentuk satu tenaga bersama bagi menyelenggarakan segala tuntutan Islam dan siasah yang berdasarkan demokrasi.

KEDUA: Menumpukan segala ikhtiar dan tenaga untuk menyatukan Perlembagaan pentadbiran agama di seluruh negara.

KETIGA: Memelihara dan mempertahankan hak-hak kepentingan dan kehormatan agama dan umat Islam.

KEEMPAT: Bekerjasama dengan pertubuhan-pertubuhan siasah yang lain di dalam negara ini, yang dasar dan tujuannya tidak berlawanan dengan ajaran Islam dalam mencapai demokrasi, keadilan masyarakat dan kemanusiaan.

Kepimpinan Pertama[sunting | sunting sumber]

Antara barisan kepimpinan pertama yang dilantik menerajui PAS termasuklah:

 1. Tuan Haji Ahmad Fuad Hassan - Yang Dipertua Agung
 2. Tuan Haji Ahmad Ghazali Abdullah - Timbalan Yang Dipertua Agung
 3. Tuan Haji Hussin Che Dol - Naib Yang Dipertua Agung (Utara)
 4. Fakir Muhammad Nor - Naib Yang Dipertua Agung (Tengah)
 5. Abdul Rahman Jamaluddin al-Jambuli - Naib Yang Dipertua Agung (Selatan)
 6. Tuan Haji Ahmad Maliki - Setiausaha Agung
 7. Tuan Haji Ahmad Tuan Hussein - Bendahari Agung

Ahli Jawatankuasa Agung pula terdiri daripada:

 1. Tuan Haji Yahya Joned
 2. Tuan Haji Uthman Talib
 3. Tuan Haji Mohammad Nor
 4. Tuan Haji Zabidi Ali
 5. Tuan Haji Abdul Wahab
 6. Tuan Haji Assaiya
 7. Muhammad Mahzub
 8. Tuan Haji Ahmad Nadur.

Jika dilihat kepada persatuan, peribadi dan jumlah yang hadir semasa perhimpunan atau muktamar penubuhan PAS itu, yang kebanyakannya terdiri dari tokoh-tokoh agama, maka secara tidak langsung menunjukkan bahawa elemen dan semangat perjuangan Islam telah tersemai bersama PAS semenjak awal penubuhannya lagi.

Elemen Islam dalam PAS ini lebih terserlah lagi apabila usaha yang dibawa oleh Yang Dipertua Agung Pertamanya, Ustaz Haji Ahmad Fuad Hassan untuk menyetujui gagasan National Conference tajaan Dato’ Onn Jaafar (ramai yang berpendapat di sini bahawa Haji Ahmad Fuad mungkin terpengaruh dengan cara politik Dato’ Onn yang juga merupakan rakan karib beliau) tidak diterima oleh ahli dan penyokong-penyokong PAS.

Kegagalan Haji Ahmad Fuad mendapatkan sokongan ahli dan penyokong-penyokong PAS ini sekali lagi menunjukkan bahawa kesedaran mendalam mengenai politik Islam di kalangan ahli dan penyokongnya telah wujud walaupun PAS sendiri ketika itu masih berada pada tahap yang lemah.

Akhirnya, dalam satu Perhimpunan Khas pada September 1953, Haji Ahmad Fuad terpaksa mengambil jalan keluar dengan meninggalkan PAS dan menyertai Parti Negara bersama-sama Dato’ Onn Jaafar.

Kesedaran Islam di kalangan ahli dan penyokong PAS inilah yang menjadikan satu ciri keistimewaan kepada perjuangan PAS walaupun sepanjang sejarah perjuangannya ramai di kalangan pemimpin tertingginya meninggalkan parti, namun parti terus hidup, malah lebih kental dan subur.

PAS pernah bergabung dalam Parti Perikatan selepas tragedi 13 Mei 1969. Ini kerana kerusi UMNO di dalam Parlimen ketika itu sangat sedikit. Untuk mengekalkan kuasa Melayu, PAS terpaksa berkorban menjadi anggota baru Parti Perikatan dan seterusnya menukar nama kepada Barisan Nasional pada tahun 1974.

Jasa PAS menyelamatkan UMNO tidak dikenang lama. Apabila kerusi parlimen UMNO bertambah di parlimen, PAS telah disingkirkan pada tahun 1978. Sejarah penyingkiran ini begitu tragis sehingga PAS kehilangan Kelantan selepas pengistiharan darurat 1977.

Pengalaman pahit ini, bagi PAS, tak akan berulang dua kali. Sebarang bentuk perpaduan dengan UMNO akan ditolak kecuali UMNO membuat pindaan menerima AL QURAN DAN HADIS sebagai teras perlembagaannya.

Presiden[sunting | sunting sumber]

Nama Tempoh perkhidmatan
Hj Ahmad Fuad bin Hassan 1951 - 1953
Dr Hj Abbas bin Hj Alias 1953 - 1956
Dr Burhanuddin bin Hj Mohd Noor al-Hilmi 1956 - 1969
Tan Sri Mohd Asri bin Haji Muda (Pemangku ketika Dr Burhanuddin ditahan ISA) 1965 - 1966
Tan Sri Mohd Asri bin Haji Muda 1969 - 1982
Tuan Guru Haji Yusuf Rawa 1982 - 1989
Dato' Haji Fadzil Mohd Noor 1989 - 2002
Dato' Seri Tuan Guru Haji Abdul Hadi Awang 2002 - kini

Kepimpinan[sunting | sunting sumber]

Kepimpinan PAS Pusat[sunting | sunting sumber]

Bagi sesi 2013-2015, kepimpinan PAS Pusat adalah seperti berikut:-

Nama Jawatan
Mursyidul Am Tuan Guru Haron Din
Timbalan Mursyidul Am Datuk Ahmad Yaakob
Presiden Abdul Hadi Awang, YB Dato' Seri Tuan Guru Haji
Timbalan Al-Presiden Dato' Tuan Ibrahim Bin Tuan Man,
Naib Al-Presiden I YB Ustaz Haji Idris Bin Haji Ahmad,
Naib Al-Presiden II YB Dato' Mohd Amar bin Abdullah
Naib Al-Presiden III YB Dato' Iskandar Bin Abdul Samad
Ketua Dewan Ulama Mahfuz Bin Mohamad, Tuan Guru Dato'
Ketua Dewan Pemuda Nik Abduh Nik Abdul Aziz, YB Ustaz
Ketua Dewan Muslimat Ustazah Nuridah Binti Mohd Salleh, YB Ustazah
Setiausaha Agung YB Dato' Takiyuddin Bin Haji Hassan
Bendahari Tuan Haji Mohammad Noor Bin Mohammad
Ketua Penerangan Dato' Haji Ustaz Nasrudin Bin Hassan,
Pengarah Pilihanraya YB Dato' Dr. Haji Mustafa Ali,

Ahli Jawatankuasa Kerja PAS Pusat[sunting | sunting sumber]

Pesuruhjaya PAS Negeri[sunting | sunting sumber]

Anggota Parlimen PAS bagi Parlimen Malaysia ke-13[sunting | sunting sumber]


Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

 1. http://www.themalaymailonline.com/malaysia/article/pas-and-ikatan-announce-alliance-but-unclear-of-direction
 2. "PAS tegaskan pendirian bersama Ikhwanul Muslimin". 

Pautan luar[sunting | sunting sumber]