Keganasan siber

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.

Siberkeganasan adalah sebuah istilah berkontroversi. Sesetengah pengarang memilih takrifan yang sangat menghadkan, berkaitan dengan mengaturkan kedudukan, oleh pertubuhan-pertubuhan pengganas, dari serangan gangguan terhadap sistem maklumat untuk tujuan asas melakukan kecemasan dan panik. Dengan takrifan menghadkan ini, ia susah untuk mengenalkan apa-apa contoh siberkeganasan. Siberkeganasan juga dapat ditakrifkan dengan cara lebih umum, contohnya, sebagai, “Kegunaan terancang terlebih dahulu dari aktiviti-aktiviti mengganggu, atau ugutan dari itu, terhadap komputer dan/atau rangkaian, dengan niat untuk menyebab kecederaan atau masyarakat, ideologi, agama, politik atau objektif mirip yang lanjut. Atau untuk menakut-nakutkan mana-mana orang dalam kelanjutan objektif seperti itu.” Takrifan lebar ini dicipta oleh Kevin G. Coleman of the Technolytics Institute.[1] Istilah ini telah diciptakan oleh Barry C. Collin.[2]

Gambaran keseluruhan[sunting | sunting sumber]

Apabila Internet menjadi semakin merebak dalam semua jurusan ikhtiar manusia, individu atau kumpulan yang dapat menggunakan anonymity yang dimampu oleh ruang siber untuk mengugut warga, kumpulan khusus (iaitu dalam keahlian berasaskan etnik atau kepercayaan), masyarakat dan keseluruhan negera-negara, tanpa mewarisi ugutan penangkapan, kecedaraan, atau kematian pada penyerang yang menjadi hadir secara fizikal akan membawa.

Apabila Internet terus mengembang, dan sistem komputer terus ditugaskan lebih tanggung jawab sementara menjadi semakin kompleks dan saling bergantung, sabotaj atau keganasan melalui ruang siber boleh menjadi ugutan semakin serius.

Takrifan asas[sunting | sunting sumber]

Siberkeganasan adalah mengumpil suatu komputer dan maklumat sasaran, khususnya melalui Internet, untuk menyebabkan gangguan kecederaan dunia benar atau gangguan teruk infrastruktur.

Siberkeganasan ditakrifkan sebagai “Kegunaan terancang terlebih dahulu aktiviti-aktiviti menggangu, atau mengugut dari itu, terhadap komputer dan/atau rangkaian, dengan niat untuk menyebab kecederaan atau masyarakat, ideologi, politik atau objektif mirip yang lanjut. Atau untuk mengancam mana-mana orang dalam kelanjutan objektif seperti itu.” Takrifan ini telah diciptakan oleh Kevin G. Coleman dari Technolytics Institute.[1]

...tergolong dari masa ke masa untuk melingkungi benda-benda seperti itu dengan hanya merosakkan sebuah laman atau pelayan web, atau menyerang sistem bukan-kritikal, menyebabkan istilah itu menjadi kurang berguna...

Ada sesetengah yang berkata siberkeganasan tidak wujud dan adalah sebenarnya suatu hal menggodam atau konflik maklumat. Mereka tidak bersetuju dengan melabelnya keganasa oleh kerana ketidakmungkinan berlakunya ketakutan, kecederaan fizikal besar, atau kematian dalam sebuah penduduk dengan menggunakan cara elektronik, menganggapkan serangan dan teknologi berlindung kini.

National Conference of State Legislatures (NCSL), sebuah pertubuhan dwipemihak penggubal undang-undang dan kakitangan mereka ditubuh untuk membantu dari kesemua 50 negara mengalamatkan isu-isu penting seperti yang melibatkan ekonomi atau kawalan tanah air dengan memperuntukkan mereka dengan sebuah forum untuk menukar gagasan, mengongsi penyelidikan dan memperolehi bantuan teknikal [1] Diarkibkan 2009-05-28 di Wayback Machine defines cyberterrorism as follows:

kegunaan teknologi oleh kumpulan pengganas dan individu untuk melanjutkan agenda mereka. Ini dapat termasuk kegunaan teknologi maklumat untuk mengatur dan melaksanakan serangan terhadap rangkaian, ke dalam sistem komputer, memperkenalkan virus pada rangkaian mudah diserang, merosakkan laman web,serangan penafian-khidmat, atau ugutan berpengganas melalui komunikasi elektronik. [2] Diarkibkan 2003-01-10 di Wayback Machine Demitri Jesus Olmo.

Maklumat latar belakang[sunting | sunting sumber]

Kecenderungan am pada siberkeganasan bermula pada lewat 1980-an. Apabila tahun 2000 tiba, ketakutan dan ketidakpastian mengenai pepijat alaf memuncakkan dan kecenderungan pada serangan siberpenggas berpotensi telah bertambah. Meskipun, walaupun pijat alaf adalah dengan tiada makna suatu serangan pengganas atau komplot terhadap dunai atau Amerika Syarikat, ia telah bertindak sebagai sebuah mangkin dalam mencetuskan ketatukan serangan siber dahsyat dengan skala besar. Pengulas menyatakan bahawa banyak fakta peristiwa seperti itu kelihat berubah, sering dengan laporan massa yang menokok tambah.

Serangan pengganas profail tinggi di Amerika Syarikat pada September 11, 2001 membawa pada liputan massa yang lebih ugutan siberkenagasan dalam tahun-tahun berikutnya. Liputan massa arus sering membincangkan kemungkinan serangan besar menggunakan rangkaian komputer pada infrastruktur kritikal sabotaj dengan tujuan meletakkan hidup manusia dalam bahaya atau menyebabkan gangguan pada skala negara secara lanjut atau dengan mengganggu ekonomi negara.

Pengarang seperti Winn Schwartau dan John Arquilla melaporkan telah mempunyai kejayaan kewangan agak banyak menjual buku yang menjelaskan apa yang dimaksudkan senario munasabah huru-hara disebabkan oleh siberkeganasan. Banyak pengkritik mendakwa bahawa buku-buku ini adalah tidak realistik pada taksiran mereka sama ada serangan dijelaskan (seperti cairan nuklear dan letupan bangunan kimia) berkemungkinan. Suatu benang umum di sepanjang apa yang pengkritik bertanggap sebagai penipuan siberkenagasan adalah yang bukan-kepalsuan; iaitu, apabila bencana diramalkan gagl untuk berpunca, ia hanya pergi menunjukkan bagaimana nasib baik jadinya kita, daripada mempersoalkan teori.

Kesan[sunting | sunting sumber]

Siberkeganasan dapat mempunyai pengaruh skala besar serius pada bilangan besar orang. Ia dapat melemahkan ekonomi secara besar, oleh itu melucutankan sumbernya dan menjadikannya lebih terdedah terhadap serangan tentera.

Siberkeganasan juga dapat melibatkan bisnes asas internet. Seperti peruncit dan peruntuk khidmat batu-bata dan mortar, kebanyakan laman web yang menghasilkan income (sama ada oleh keiklanan, penukaran wang untuk barangan atau khidmat dibayar) dapat bertahan menghilangkan wang dalam peristiwa masa rosak diciptakan oleh penjenayah siber.

Apabila bisnes internet menambahkan kepentingan ekonomi pada negara-negara, apa yang biasanya jenayah siber menjadi lebih berkenaan politik dan oleh itu berkaitan "keganasan".

Contoh[sunting | sunting sumber]

Salah satu contoh pengganas siber bekerja adalah apabila para pengganasa di Romania mencapai secara haram pada komputer mengawal sistem sokongan hidup di sebuah stesen penyelidikan Antartika, membahayakan 58 ahli sains. Meskipun, pesalah telah dihentikan sebelum kerosakan sebenarnya berlaku. Kebanyakan tindakan bukan politik sabotaj telah menyebabkan kerosakan kewangan dan yang lain, seperti dalam perkara di mana seorang pekerja bersungut menyebabkan pengeluaran kumbahan ke dalam air di Maroochy Shire, Australia. [3] Virus komputer telah menurun pangkat atau mematikan sesetengah sistem bukan sangat penting dalam kilang tenaga nuklear, tetapi ini tidak dipercayai telah menjadi suatu serangan sengaja dilakukan.

Lebih baru-baru ini, pada Mei 2007 Estonia telah ditaklukkan suatu siberserangan secara besar-besaran dalam kebangkitan pengalihan tugu perang Perang Dunia II Rusia dari pusat bandar Talinn. Serangan adalah suatu serangan penafian khidmat di mana laman-laman pilihan telah dihujani dengan kesesakan supaya dapat memaksa mereka secara offline; hampir semua rangkaian kementerian Estonia dan juga dua rangkaian bank Estonia telah diserang secara offline; tambahan, laman web parti politik Perdana Menteri Estonia kini Andrus Ansip mencirikan sebuah surat pengampunan dari Ansip oleh kerana mengalihkan patung peringatan. Sungguhpun spekulasi bahawa serangan telah dikoordinatkan oleh kerajaan Rusia, menteri pertahanan Estonia mengaku dia tidak mempunyai bukti memautkan serangan siber terhadap pihak berkuasa Rusia. Rusia memanggil tuduhan kelibatan ini "tidak ditemukan", dan bukan sama ada NATO ataupun pakar Jawatankuasa Eropah dapat mencari mana-mana bukti penyertaan kerajaan Rusia rasmi.[3] Pada Januari 2008 seorang lelaki dari Estonia telah dihukum oleh kerana melancarkan serangan terhadap laman web Parti Pembaharuan Estonia dan didenda.[4][5]

Lebih lanjutnya, pada Oktober 2007, laman web presiden Ukraine Viktor Yushchenko telah diserang oleh penggodam. Sebuah kumpulan pemuda nasionalis Rusia, Gerakan Pemuda Eruasian, mendakwa tanggung jawab.[6]

Sejak dunia komputer adalah semakin menbesar dan masih lagi secara besar tidak dijelajahi, negara-negara yang baru dengan dunia siber menghasilkan ahli sains komputer baru yang biasanya minat pada "mencari kenikmatan". Negara-negara seperti China, Greece, India, Israel, dan Korea Selatan telah semua berada dalam spotlight terdahulunya oleh Media A.S. dengan serangan pada sistem maklumat berkaitan dengan CIA dan NSA. Walaupun serangan ini biasanya sebabnya pengacara komputer muda, Amerika Syarikat telah mempunyai lebih daripada kebimbangan sah tentang kawalan negara apabila sistem maklumat kritikal seperti itu berada di bawah serangan. Selama lima tahun, Amerika Syarikat telah mengambil suatu kepentingan lebih besar dalam melindungi sistem maklumatnya yang kritikal. Ia telah mengisukan kontrak untuk penyelidikan taraf lebih tinggi pada negara seperti Greece dan Israel, untuk membantu melindung terhadap serangan lebih serius dan bahaya.

Pada 1999 penggodam menyerang komputer-komputer NATO. Komputer-komputer itu membanjiri mereka dentgan email dan menyerang mereka dengan denial of service (DoS). Para penggodam itu telah menunjuk perasaan terhadap letupan bom NATO di Kosovo. Bisnes-bisnes, pertubuhan am dan institusi akademik telah dihujani dengan email-email bertujuan politik tinggi mengandungi virus dari negara-negara Eropah lain.[7]

Tindak balas[sunting | sunting sumber]

Jabatan Pertahanan AS mendakwa United States Strategic Command dengan tugas memerangi siberkeganasan. Ini telah dicapai melalui melalui Joint Task Force-Global Network Operations (JTF-GNO). JTF-GNO adalah sebuah komponen beroperasi meyokong USSTRATCOM dalam pertahanan Global Information Grid DoD. Ini dilakukan dengan menyatukan kemahiran GNO ke dalam operasi semua komputer, rangkaian, dan sistem DoD digunakan oleh DoD combatant commands, services and agencies.

Pada November 2, 2006, Setiausaha Tentera Udara mengumumkan penciptaan MAJCOM terbaru Tentera Udara, Air Force Cyber Command, yang akan ditugaskan untuk memantau dan mempertahankan kepentingan Amerika pada ruang siber. Rancangan itu meskipun telah digantikan oleh penciptaan Twenty-Fourth Air Force yang menjadi aktif pada Ogos 2009 dan akan menjadi suatu komponen United States Cyber Command yang dirancang.

Pada Disember 22, 2009, White House menggelarkan ketua White House Cyber Security sebagai Howard Schmidt. Dia akan mengkordinatkan usaha Kerajaan, ketenteraan dan pengintip A.S. untuk menangkis penggodam.

Dalam fiksyen[sunting | sunting sumber]

 • Manga siberpunk Jepun, Ghost in the Shell (dan juga wayang masyhurnya dan serapan TV) berpusat di sekitar sebuah unit anti-siberkeganasan dan jenayah siber. Dalam muatan pertengahan kurun ke-21 Jepun serangan seperti itu membuatkan lebih mengancam dengan kegunaan lebih tersebar teknologi termasuk penambahan sibernetik pada tubuh manusia membenarkan orang sendiri untuk menjadi sasaran lanjut serangan siberpengganas.
 • Siberkeganasan telah dicirikan dalam Digital Fortress Dan Brown.
 • Siberkeganasan telah dicirikan dalam Private Lies Amy Eastlake.
 • Dalam wayang Live Free or Die Hard, John McClane (Bruce Willis) mengambil sekumpulan niat siberpengganas dengan niat mematikan keseluruhan rangkaian komputer Amerika Syarikat.
 • Wayang Eagle Eye terlibat sebuah komputer hebar mengawal semua yang mempunyai elektrik dan rangkaian untuk mencapai tujuan matlamat.
 • Jalan cerita 24 Day 4 dan kini Day 7 termasuk rancangan untuk melanggar grid kilang nuklear negara dan kemudian mengambil alih keseluruhan protokol infrastruktur kritikal.
 • The Tom Clancy menciptakan siri Netforce adalah mengenai pasukan FBI/Ketenteraan berdedikasi memerangi siberpengganas.
 • Kebanyakan jalan cerita Mega Man Battle Network berpusat di keliling siberpengganas.

Senarai bacaan[sunting | sunting sumber]

 • Alexander, Yonah Swetman, Michael S. (2001). Cyber Terrorism and Information Warfare: Threats and Responses. Transnational Publishers Inc.,U.S. ISBN 1-57105-225-9.CS1 maint: multiple names: authors list (link)
 • Colarik, Andrew M. (2006). Cyber Terrorism: Political and Economic Implications. Idea Group,U.S. ISBN 1-59904-022-0.
 • Verton, Dan (2003). Black Ice: The Invisible Threat of Cyber-terrorism. Osborne/McGraw-Hill,U.S. ISBN 0-07-222787-7.
 • Weimann, Gabriel (2006). Terror on the Internet: The New Arena, the New Challenges. United States Institute of Peace,U.S. ISBN 1-929223-71-4.
 • Ventre, Daniel (2009). Information Warfare. Wiley ISTE. ISBN 978-1848210943.
 • Ventre, Daniel (2011). Cyberwar and Information Warfare. Wiley ISTE.

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

 1. ^ a b "salinan arkib" (PDF). Diarkibkan daripada yang asal (PDF) pada 2012-03-10. Dicapai pada 2010-02-01.
 2. ^ Afroz, Soobia (June 16, 2002). "Cyber terrorism — fact or fiction?". Dawn. Diarkibkan daripada yang asal pada 2009-06-07. Dicapai pada 2008-08-30.
 3. ^ Estonia tiada bukti kelibatan Kremlin pada serangan siber
 4. ^ "Estonia fines man for 'cyber war'". BBC. 2008-01-25. Dicapai pada 2008-02-23.
 5. ^ Leyden, John (2008-01-24), "Estonia fines man for DDoS attacks", The Register, dicapai pada 2008-02-22
 6. ^ "Russian nationalists claim responsibility for attack on Yushchenko's Web site International Herald Tribune". Diarkibkan daripada yang asal pada 2008-02-19. Dicapai pada 2008-02-19.
 7. ^ CNN - Hackers attack U.S. government Web sites in protest of Chinese embassy bombing - May 10, 1999

Bacaan lanjut[sunting | sunting sumber]

 • Poulsen, Kevin (Aug 2004) “South Pole ‘cyberterrorist’ hack wasn’t the first” SecurityFocus News. Retrieved Mar 17, 2005 from the World Wide Web: http://www.securityfocus.com/news/9356.
 • U.S. Army Cyber Operations and Cyber Terrorism Handbook 1.02

Pautan luar[sunting | sunting sumber]

Umum[sunting | sunting sumber]

Berita[sunting | sunting sumber]