Perbezaan antara semakan "Suhaib Ar-Rumi"

Jump to navigation Jump to search
39 bait ditambah ,  12 tahun lalu
tiada ringkasan suntingan
Nama'''Suhaib Ar-Rumi''' atau nama beliau adalahialah '''Suhaib ibn Sinan'''. Beliau adalah anak kepada [[Gabenor]] wilayah kota [[Ubullah]] yang terletak di tebing [[Sungai Furat]] yang mana wilayah itu berada di bawah kekuasaan kerajaan Rom [[Byzantine]]. Digelar Suhaib Ar-Rumi kerana ciri-ciri fizikalnya seperti dialek pertuturannya, berkulit cerah dan berambut perang yang lebih menyerupai orang [[Rom]].
==Biografi==
Nama beliau adalah '''Suhaib ibn Sinan'''. Beliau adalah anak kepada [[Gabenor]] wilayah kota [[Ubullah]] yang terletak di tebing [[Sungai Furat]] yang mana wilayah itu berada di bawah kekuasaan kerajaan Rom [[Byzantine]]. Digelar Suhaib Ar-Rumi kerana ciri-ciri fizikalnya seperti dialek pertuturannya, berkulit cerah dan berambut perang yang lebih menyerupai orang [[Rom]].
 
Berpengetahuan dalam budaya dan tamadun [[Rom]] dan [[Greek]].
==Jasa dan perjuangannya==
Suhaib banyak ber[[sedekah]] terutama dalam bahagian pemakanan. Cekap dan handal dalam memanah. Sewaktu [[Umar Al-Khattab]] nazak akibat ditikam [[Abu Lu'lu'ah]], Suhaib dilantik sebagai pengganti [[khalifah]] sementara untuk mengawal keadaan rakyat yang gawat akibat peristiwa penikaman Umar.
 
[[Kategori:Sahabat Nabi]]
47,712

suntingan

Menu pandu arah