Kinder Bueno

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Kinder Bueno
Kinder-Bueno-Split.jpg
Satu hidangan Kinder Bueno = 43 g
Nilai pemakanan per 100 g (3.5 oz)
Tenaga 2,378 kJ (568 kcal)
Karbohidrat 49.5 g
Lemak 37.3 g
Protein 4.2 g
Natrium 106 mg (7%)
Peratusan dianggarkan
menggunakan syor A.S. untuk orang dewasa.

Kinder Bueno (kinder bermaksud "kanak-kanak" dalam bahasa Jerman, bueno bermaksud "lazat" dalam bahasa Sepanyol)[1] ialah bar coklat dibuat oleh pembuat manisan Itali Ferrero. Kinder Bueno, sebahagian daripada julat produk Kinder Chocolate, ialah wafer diisi krim kacang hazel dengan salutan coklat. Ia dijual dalam dua hingga enam paket dan 12 kotak.

Kinder Bueno pertama kali dipasarkan di Itali dan Jerman pada 1990.[2] Ia didapati di Brazil, Argentina, Colombia, Perancis, Puerto Rico, Mexico, Malaysia, Belanda, Portugal, Singapura, Israel dan Yunani pada pertengahan 1990an, di Sepanyol, Gibraltar bermula pada 1999, ia didapati di Bulgaria, Kanada, Australia, Russia, Bosnia Herzegovina, Serbia, New Zealand dan United Kingdom sejak 2002. Ia juga terdapat di Ireland, Poland, Latvia, Lithuania, Romania, Croatia, Hungary, Norway, Sweden, Iran, Slovenia, Denmark, Maghribi, Macedonia, Hong Kong, Taiwan, Thailand, Belgium, Turki, Finland dan Estonia. Ia juga didapati secara meningkat di Amerika Syarikat, dibawa di beberapa kedai utama, seperti World Market, bersama-sama dengan produk Kinder yang lain seperti Kinder Country Crisp, Kinder Chocolate, Happy Hippos dan Kinder Surprise.

Pengeluaran[sunting | sunting sumber]

Bar Kinder Bueno dibuat di kilang-kilang Ferrero Villers-Écalles, Perancis dan Warsaw, Poland. Pada permulaan awal, kinder bueno kembar berkulit mempunyai krim hazelnut di dalam cengkerang hazel yang sebenar, tetapi kerana produk itu menyasarkan kanak-kanak idea itu jatuh setelah hanya 2 tahun, dan hanya isian kacang dikekalkan. Pada tahun 2012 mereka membuat bar yang sama, kecuali dengan bahan-bahan seperti nougat putih dan coklat putih.

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ "Ferrero's Kinder Bueno". Marketing Week. 4 April 2002. Diarkibkan daripada yang asal pada 2016-02-20. Dicapai pada 10 December 2015. WCRS has created a [pounds sterling]2.3m TV campaign for Ferrero's Kinder Bueno brand.
  2. ^ Lyn White (6 April 2004). "Italy's favourite heads down under". Australasian Business Intelligence. Diarkibkan daripada yang asal pada 2016-02-20. Dicapai pada 10 December 2015. Kinder Bueno was launched in Italy in 1990 and is now sold in more than 20 countries.

Pautan luar[sunting | sunting sumber]