M&M's

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
M&M's
Milk Chocolate M&M's
PemilikMars, Incorporated
Negara asalAmerika Syarikat
Diperkenalkan10 September 1941; 82 tahun yang lalu (1941-09-10)
Jenama berkaitanMinstrels, Revels, Treets
PasaranSeluruh dunia (lebih 100 negara)[1]
Laman sesawangwww.mms.com

M&M ialah "coklat berwarna-warni berbentuk butang", yang masing-masing berhuruf "m" tercetak dalam huruf di satu sisi, yang bergantung kepada kepelbagaian M&M's. Gula-gula asal mempunyai inti susu coklat, memperkenalkan variasi lain, telah dijenamakan sebagai pelbagai coklat "biasa". "Kacang" M&M, yang mempunyai kacang bersalut dalam susu coklat, dan akhirnya lapisan gula-gula, merupakan variasi yang pertama yang perlu diperkenalkan, dan tetap pelbagai biasa. Banyak variasi lain telah diperkenalkan, beberapa variasi biasa meluas jenis (seperti "mentega kacang", "badam", "pretzel", "rangup", "coklat gelap", dan "Karamel") sementara yang lain terhad dalam tempoh atau geografi sahaja.

M&M ialah produk utama pembahagian konfeksi Mars Wrigley, Mars, Incorporated. Gula-gula yang berasal dari Amerika Syarikat dalam tahun 1941,[2] dan dijual di 100 negara, sejak 2003. Lebih dari 400 juta individu M&M’s telah dihasilkan setiap hari di Amerika Syarikat.[3][4] Mereka dihasilkan dalam warna yang berbeza, ada yang telah berubah selama bertahun-tahun. Gula-gula-bersalut coklat konsep terinspirasi oleh satu kaedah yang digunakan untuk membenarkan tentara untuk membawa coklat dalam iklim yang hangat tanpa ia mencair. Syarikat paling lama slogan mencerminkan ini: "Meleleh di mulut anda, bukan di tangan anda." Tradisional susu coklat M&M berat tentang 0.91 gram / 0.032 ons[5] dan telah sekitar 4.7 kilokalori (kalori) makanan tenaga (1.7 kalori dari lemak).[6]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ M&M's candy fades to black and white, a December Reuters article via USA Today
  2. ^ Smith, Andrew F. (2002). Peanuts: The Illustrious History of the Goober Pea (dalam bahasa Inggeris). University of Illinois Press. ISBN 9780252025532.
  3. ^ "The Mars Family Net Worth". TheRichest. Dicapai pada 2015-11-22.
  4. ^ "M&M's Mega -- with three times as much chocolate -- hits stores". latimes.com. Dicapai pada 2015-11-22.
  5. ^ Per M&M/Mars FAQ, How many candies are in a bag?
  6. ^ By calculation from M&M's nutrition Diarkibkan 2015-03-14 di Wayback Machine info page.

Pautan luar[sunting | sunting sumber]