Masbate

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Masbate
Filipina
Wilayah Masbate
Bandar Wilayah Masbate
Bandar Wilayah Masbate
Bendera Masbate
Bendera
Mohor rasmi bagi Masbate
Mohor
Lokasi di Filipina
Lokasi di Filipina
Koordinat: Templat:PH wikidata
Country Templat:PH wikidata
Region Templat:PH wikidata
Founded March 10, 1917
Capital Templat:PH wikidata
Pentadbiran
 • Jenis Templat:PH wikidata
 • Governor Antonio T. Kho
 • Vice Governor Jo Kristine C. Revil
Keluasan[1]
 • Jumlah Templat:PH wikidata km2 (Bad rounding hereRalat pemformatan: input tidak sah apabila membundarkan batu persegi)
Kedudukan kawasan 30th out of 81
Paras tertinggi (Mount Uac) 576 m (1,890 ft)
Penduduk (2015)Templat:PH census
 • Jumlah 892,393
 • Kedudukan 29th out of 81
 • Kedudukan kepadatan 43rd out of 81
Divisions[2]
 • Independent cities 0
 • Component cities
 • Municipalities
 • Barangays 550
 • Districts 1st to 3rd districts of Masbate
Zon waktu PST (UTC+8)
ZIP Code Templat:PH wikidata
Templat:Areacodestyle Templat:PH wikidata
Kod ISO 3166 Templat:PH wikidata
Spoken languages
Laman web Templat:PH wikidata

Masbate, secara rasmi Wlayah Masbate (Masbateño: Probinsya san Masbate, Hiligaynon: Kapuoran sang Masbate, Cebuano: Lalawigan sa Masbate, Central Bicolano: Probinsya kan Masbate, Filipina: Lalawigan ng Masbate) adalah sebuah pulau di Filipina yang terletak di tengah-tengah kepulauan nusantara. Ibukota wilayahnya adalah Bandar Masbate. Wilayah ini terdiri daripada tiga pulau utama: Masbate, Ticao dan Burias.

Masbate berada di persimpangan dua kumpulan pulau: Visayas dan Luzon. Ia adalah sebahagian politik Wilayah Bicol di Luzon. Walau bagaimanapun, dari perspektif bio-geografi dan sosiolinguistik, Masbate mempunyai gabungan/hubungan yang lebih kuat dengan Visayas.

Geografi[sunting | sunting sumber]

Ph fil masbate.png

Wilayah ini terletak di pusat kepulauan Filipina, antara lintang 11° 43 'utara dan 123° 09' timur dan 124° 5' timur. Ia dibatasi di utara oleh Burias dan Ticao Pass, timur oleh Sel San Bernardino, selatan oleh Laut Visayan, dan barat oleh Laut Sibuyan. Berkenaan dengan tanah besar Bicol, wilayah itu terletak di pantai barat daya Camarines Sur, Albay, dan wilayah Sorsogon. Masbate meliputi kawasan seluas 4,151.78 kilometer persegi (1,603.01 batu persegi).

Konfigurasi permukaan umum wilayah itu berkisar dari beralun kecil ke rolling dan dari bukit ke pegunungan. Di setiap pulau, topografi kasar tertumpu di bahagian timur laut dan secara beransur-ansur meresap ke bukit-bukau dan kawasan-kawasan bergulir di selatan, tenggara, dan barat daya.

Ekonomi[sunting | sunting sumber]

Masbate dikurniakan sumber alam semulajadi yang kaya. Sejajar dengan pertaniannya adalah industri lain seperti pertanian besar, ternakan dan penangkapan ayam. Di sepanjang kawasan pantai, industri perikanan mendominasi. Tanah pertanian ditanam dengan beras, jagung, akar umbi dan kelapa.

Masbate menduduki tempat kedua ke Bukidnon dalam meningkatkan ternakan. Kira-kira 70% daripada ini dijual ke Metro Manila dan wilayah lain di Luzon dan Visayas. Pertanian adalah sumber kehidupan utama. Copra adalah produk utama, diikuti dengan jagung, beras dan akar umbi. Memancing adalah industri utama di sepanjang pantai.

Firma perkilangan adalah industri kopra, kraftangan, perabot dan pemprosesan ikan.

Mineral kaya ditemui di wilayah itu. Masbate diterangkan oleh ahli geologi sebagai sebuah wilayah yang duduk di "periuk emas". Galian lain yang terdapat di kawasan ini ialah mangan, tembaga, perak, besi, kromit, batu kapur, guano, dan karbon.

Industri kotej seperti perabot dan pembuatan kabinet, seramik, pakaian, kraftangan dan logam, juga menjadi sumber mata pencarian.

Infrastruktur[sunting | sunting sumber]

Wilayah pertanian, Masbate kekal sebagai pengimport bersih produk pengguna dan perindustrian. Pembekalan barangan datang dari Wilayah Metro Manila, Cebu, Panay dan Bicol. Bahan-bahan pembinaan, terutamanya simen, kadang-kadang bersumber sejauh bandar Iligan di Mindanao.

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ "List of Provinces". PSGC Interactive. Makati City, Philippines: National Statistical Coordination Board. Diarkibkan daripada asal pada 21 January 2013. Dicapai 24 January 2013. 
  2. ^ "Region: REGION V (Bicol Region)". PSGC Interactive. Makati City, Philippines: National Statistical Coordination Board. Diarkibkan daripada asal pada 14 November 2012. Dicapai 24 January 2013. 

Pautan luar[sunting | sunting sumber]