Menara Babel

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
The Tower of Babel oleh Pieter Brueghel (1563).
Lukisan The Confusion of Tongues oleh Gustave Doré (1865), yang dikatakan berdasarkan latar belakang Menara Samarra.

Menara Babel (Bahasa Ibrani: מגדל בבלMigdal Bavel Bahasa Arab: برج بابلBurj Babil) adalah struktur yang disebut dalam bab 11 Kitab Kejadian sebagai menara yang hebat yang melambangkan keangkuhan pencapaian bandar Babilu iaitu nama yang diberi untuk Babylon dalam bahasa Akkadia.

Kisah Menara Babel[sunting | sunting sumber]

Menurut cerita dalam Kitab Bible, Babel atau Babil (nama yang digunakan dalam bahasa Arab dan Ibrani untuk merujuk Babylon) adalah bandar yang menyatukan seluruh umat manusia yang semuanya bercakap dalam bahasa yang satu dan mereka berhijarah ke timur. Ia juga bandar kepada Raja Namrud, dan merupakan bandar pertama dibina selepas Banjir Besar. Penduduknya mengambil keputusan bandar ini memerlukan sebuah menara yang hebat sehingga mencecah langit. Bagaimanapun Menara Babel bukan dibina untuk Tuhan tetapi sebagai menunjuk-nunjuk kehebatan dan kesombongan manusia terutama mereka yang membinanya seperti yang diceritakan dalam Kitab Kejadian:

Mereka berkata: Ayuh, mari kita bina bandar kita sendiri, dengan sebuah menara yang mencapai ke langit, supaya kita dapat mencipta nama untuk kita sendiri dan tidak terselerak ke merata dunia. - Kitab Kejadian 11:4

Menurut kisah, kerana sikap sombong manusia ini Tuhan menurunkan hukuman sehingga mereka tercerai-berai dan tidak boleh memahami bahasa mereka satu sama lain yang pada mulanya satu.

Sindrom Menara Babel ini juga, menurut para sejarawan, mempengaruhi Nebuchadnezzar II membangun Taman Tergantung Babylon di kompleks istananya. Baginda membangun kompleks istana begitu megah, yang sekarang sisa-sisanya masih boleh dilihat, dan memerintah dengan tangan besi. Pada zaman Nebuchadnezzar II, yang memerintah pada tahun 605 SM-562 SM, Babylon mencapai puncak zaman keemasan.

Puisi dalam Kitab Kejadian[sunting | sunting sumber]

Menara Babel (Kitab Kejadian 11: 1-9)

  1. Maka seluruh dunia mempunyai satu bahasa dan pertuturan yang sama.
  2. Ketika manusia mengembara ke Timur, mereka terjumpa sebuah kawasan tanah lapang di Syinar dan menetap di sana.
  3. Maka mereka pun bercakap antara satu sama lain, "Ayuh, mari kita buat bata dan membakarnya dengan sempurna." Maka mereka menggunakan bata sebalik daripada batu, dan tar untuk mortar.
  4. Kemudian, mereka berkata, "Ayuh, mari kita bina bandar kita sendiri, dengan sebuah menara yang mencapai ke langit, supaya kita dapat mencipta nama untuk kita sendiri dan tidak terselerak ke merata dunia."
  5. Akan tetapi, Tuhan turun ke bumi dan melihat bandar dan menara yang manusia sedang bina.
  6. Maka kata-Nya, "Jika seseorang bercakap dalam satu bahasa dan ini yang mereka lakukan, maka tiada apa-apa pun yang mereka ingin lakukan ialah mustahil.
  7. Ayuh, mari Kita pergi ke bawah dan mengelirukan bahasa mereka supaya mereka tidak akan memahami antara satu sama lain."
  8. Maka Tuhan menyelerakkan manusia ke merata muka bumi, dan mereka berhenti membina bandar tersebut.
  9. Sejak itulah bandar tersebut diberi nama Babel, kerana dari situlah Tuhan mengelirukan bahasa dunia. Dan juga dari situlah Dia menyelerakkan manusia ke merata muka bumi.