Agnes Gonxha Bojaxhiu

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
(Dilencongkan dari Mother Teresa)
Jump to navigation Jump to search
Mother Teresa
Mother Teresa.jpg
Nama lahir Agnes Gonxha Bojaxhiu
Tarikh lahir Ogos 26, 1910
Tempat lahir Skopje, Empayar Turki
Tarikh kematian September 5, 1997 (umur 87)
Tempat kematian Kolkata, India

Agnes Gonxha Bojaxhiu atau lebih dikenali sebagai Mother Teresa (Ibu Teresa), sempena Saint Teresa of Lisieux, saint penaung bagi pengembang agama asing.

Pada tahun 1928, Agnes Gonxha Bojaxhiu melawat India untuk mengajar di sekolah konven, tetapi dia begitu terharu melihatkan mereka yang sakit dan hampir mati yang terkaparan di jalan-jalan di Calcutta menyebabkan dia meninggalkan konvent untuk berkhidmat dikawasan setinggan pada tahun 1948.

Kemurahan hatinya menarik ramai yang lain untuk turut serta menyumbang bakti. Pada tahun 1950 Pengembang Ugama demi Kerja Amal (Missionaries for Charity) dibentuk kesatuan wanita (sisterhood) yang turut membantu pesakit kusta dan kawasan malapetaka lain di dunia.

Pada tahun 1979, Mother Teresa dianugerahkan dengan Hadiah Keamanan Nobel (Nobel Peace Prize) yang diterima olehnya bagi pihak mereka yang miskin, sebagaimana hadiah-hadiah sebelumnya.


Jika anda melihat rencana yang menggunakan templat {{tunas}} ini, gantikanlah ia dengan templat tunas yang lebih spesifik.