Musang

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.

Musang
Musang Lamri, P. larvata
Pengelasan saintifik
Alam:
Filum:
Kelas:
Order:
Keluarga:
sebahagiannya
Genus

Musang (Jawi: موسڠ) ialah sejenis mamalia jenis omnivor yang hidup di hutan tropika Asia dan Afrika, sebahagian besarnya dari keluarga Viverridae. Ia sejenis binatang yang hidup secara liar tetapi tidak buas, sangat licik dan suka bersembunyi. Rupanya seperti kucing tetapi tubuhnya besar sedikit, berekor panjang dan bertindak aktif pada waktu malam. Musang adalah haiwan berdarah panas, melahirkan anak, menjaga anak, dan mempunyai bulu di badan.

Jenis musang[sunting | sunting sumber]

Ciri-ciri[sunting | sunting sumber]

Musang ini hidup di dalam hutan dan kadangkala memasukki perkampungan kecil mencari ayam untuk dijadikan mangsanya. Ada sesetengah jenis musang hidup di atas pokok dan membuat sarang di celah dahan pokok.

Musang akan aktif pada waktu malam untuk memburu mangsanya seperti ayam, itik, dan haiwan yang lebih kecil darinya. Bagi jenis musang pulut aktif di siang hari di dalam hutan mencari buah-buahan. Binatang jenis ini sangat pandai dan cekap memanjat pokok.

Bentuknya[sunting | sunting sumber]

Saiz tubuhnya di antara 65cm hingga 80cm (tanpa ekor) manakala beratnya di antara 3kg hingga 7kg seekor. Warna musang ini bergantung kepada jenisnya kebiasaanya ia bewarna coklat tua dan ada yang berbelang-belang.

Lihat juga[sunting | sunting sumber]