Pergi ke kandungan

Pulmonologi

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Pandangan skematik sistem pernafasan manusia dengan bahagian dan fungsi mereka.

Pulmonologi adalah perubatan khusus yang berurusan dengan penyakit yang melibatkan saluran pernapasan.[1] istilah Ini berasal dari bahasa Latin perkataan pulmō, pulmōnis ("paru-paru") dan yunani akhiran -λογία, -logia ("kajian"). Pulmonologi adalah sinonim dengan pneumologi (dari yunani πνεύμων ("paru-paru") dan -λογία), respirologi dan pernafasan perubatan.

Pulmonologi dikenali sebagai ubat dada dan ubat pernafasan di beberapa negara dan kawasan. Pulmonologi dianggap sebagai cawangan ubat dalaman, dan berkaitan dengan ubat penjagaan intensif. Pulmonologi sering melibatkan pengurusan pesakit yang memerlukan sokongan hidup dan pengudaraan mekanikal. Ahli pulmonologi dilatih khusus dalam penyakit dan keadaan dada, terutamanya radang paru-paru, asma, batuk kering, emfisema, dan jangkitan dada rumit.[2]

Sejarah[sunting | sunting sumber]

Salah satu penemuan utama pertama yang berkaitan dengan bidang pulmonologi ialah penemuan peredaran pulmonari. Pada asalnya, ia dianggap bahawa darah yang mencapai sisi kanan jantung melewati 'liang' kecil di septum ke sebelah kiri untuk menjadi oksigen, seperti yang diwarisi oleh Galen; Walau bagaimanapun, penemuan peredaran pulmonari menyangkal teori ini, yang sebelum ini telah diterima sejak abad ke-2. Ahli anatomi dan fisiologi abad ke-13 Ibn Al-Nafis dengan tepat menegaskan bahawa tidak ada laluan 'langsung' antara kedua-dua belah (ventrikel) jantung. Dia percaya bahawa darah mesti melalui arteri pulmonari, melalui paru-paru, dan kembali ke jantung untuk dipam di sekitar badan. Ini dipercayai oleh ramai untuk menjadi penerangan saintifik pertama peredaran pulmonari.[3]

Walaupun ubat paru-paru hanya mula berkembang sebagai spesialisasi perubatan pada tahun 1950-an, William Welch dan William Osler mengasaskan organisasi 'induk' Persatuan Thoracic Amerika, Persatuan Kebangsaan Kajian dan Pencegahan Tuberkulosis. Penjagaan, rawatan, dan kajian tuberkulosis paru-paru diiktiraf sebagai disiplin dalam fisiologi, haknya sendiri. Apabila keistimewaan itu mula berkembang, beberapa penemuan telah dibuat menghubungkan sistem pernafasan dan pengukuran gas darah arteri, menarik lebih banyak lagi doktor dan penyelidik ke bidang yang sedang berkembang.

Kajian saintifik[sunting | sunting sumber]

Ahli pulmonologi terlibat dalam kedua-dua penyelidikan klinikal dan asas sistem pernafasan, mulai dari anatomi epitel pernafasan ke rawatan hipertensi pulmonari yang paling berkesan. Penyelidikan saintifik juga berlaku untuk mencari penyebab dan kemungkinan rawatan penyakit seperti tuberkulosis pulmonari dan kanser paru-paru.

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ ACP: Pulmonology: Internal Medicine Subspecialty. Acponline.org. Retrieved on 2011-09-30.
  2. ^ Sengupta, Nandini; Sahidullah, Md; Saha, Goutam (August 2016). "Lung sound classification using cepstral-based statistical features". Computers in Biology and Medicine. 75 (1): 118–129. doi:10.1016/j.compbiomed.2016.05.013.
  3. ^ Sharif Kaf A-Ghazal (2002). "The discovery of the pulmonary circulation – who should get the credit: ibn Al-Nafis or William Harvey" (PDF). JISHIM. 2: 46.