Pergi ke kandungan

Omar bin Ismail

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Cendekiawan Islam
Ulama tersohor dari Kelantan
Nama: Omar bin Ismail
Gelaran: Haji Omar Sungai Keladi
Lahir: 1867
Wafat: 1946
Etnik: Melayu
Rantau: Semenanjung Tanah MelayuOmar bin Ismail (1867 - 1946) atau lebih dikenali sebagai Haji Omar Sungai Keladi merupakan salah seorang tokoh ulamak di nusantara yang terkemuka.[1]

Omar bin Ismail atau nama penuhnya Haji Omar bin Ismail merupakan salah seorang daripada ulamak Melayu yang bertanggung jawab mengembangkan syiar Islam di nusantara. [2]

Kedudukan nusantara diantara jalan perdagangan tanah Arab dengan negara China merupakan peluang yang membenarkan kawasan nusantara menjadi satu kuasa bertaraf antarabangsa yang dipengaruhi oleh idea dan kebudayaan daripada bangsa Arab, India dan China.

Mereka yang bertaraf ulamak biasanya pernah melanjutkan penggajian ke Semenanjung Arab seperti di Mekah, atau Universiti Al-Azhar.[3] Di sana mereka juga terdedah kepada kebudayaan Parsi, Rom dan Turki sebagaimana yang dapat dikesan dalam sastera golongan istana seperti Hikayat Amir Hamzah, dan juga oleh kebudayaan China seperti mana yang terdapat dalam Hikayat Hang Tuah, dan Syair Siti Zubaidah.

Pengetahuan ugama dan politik dunia ini menjadikan mereka seseorang yang berpengaruh sekembalinya mereka ke nusantara ketika itu.

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  • TOKOH-TOKOH ULAMA' SEMENANJUNG MELAYU (1), Ismail Che Daud, Percetakan ZulRahim Sdn. Bhd., ISBN 983-2391-00-8


Pautan luar[sunting | sunting sumber]


Jika anda melihat rencana yang menggunakan templat {{tunas}} ini, gantikanlah ia dengan templat tunas yang lebih spesifik.