Peminat

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari

Peminat bermaksud penykong, fanboy, fan atau Aficionado .Mereka suka dan bersemangat untuk sesuatu, seperti band atau satu pasukan sukan. Mereka minat benda atau orang tertentu dan membentuk fanbase atau fandom . Mereka sanggup mengadakan konvensyen khas , mewujudkan fanzines , menulis mel peminat untuk menarik minat ,kepentingan dan perhatian mereka.

Etimologi[sunting | sunting sumber]

Paul Dickson, dalam Kamus Baseball Dickson, memetik William Henry Nugent merujuk kepada istilah abad ke-19 dari England yang merujuk kepada pengikut dan peminat sukan tinju.Merriam-Webster, kamus Oxford merujuk kepada pengikut yang bersemangat berlebihan terhadap pasukan besbol.

Jenis[sunting | sunting sumber]

Selebriti[sunting | sunting sumber]

Mereka tertarik kepada bintang filem utama atau TV, penyanyi , atlet atau selebriti (lihat idola remaja ).

Politik[sunting | sunting sumber]

Mereka yang sanggup berbakti dan mencurahkan tenaga dan kewangan demi menjayakan ahli politik tertentu dan parti tertentu. Mereka akan memuji tokoh tertentu . Biasanya wujud dalam pemerintahan diktator.

Sukan[sunting | sunting sumber]

Di stadium atau arena, peminat sukan akan bersuara keseronokan dengan pemain . Mereka akan bersorak , bertepuk tangan, genggaman-pam, atau menjerit ke arah padang permainan dan akhirnya, membaling objek ke tengah padang sebagai tanda kekecewaan dan protes. Jenis reaksi ganas ini sering dipanggil samseng .

Sains fiksyen fandom[sunting | sunting sumber]

Sejak tahun 1920-an, yang semakin rumit sub-budaya, muncul sains fiksyen fandom . Mulanya muncul di kalangan wartawan kepada ruangan surat majalah fiksyen sains . Lahir fanzines fiksyen sains (dan persatuan akhbar amatur ), konvensyen sains fiksyen , Anugerah Hugo (dan pelbagai imitators / derivatif), muzik filk dan pelbagai institusi lain, jargon dan adat. Antaranya seperti Ray Bradbury , Roger Ebert , Lenny Kaye , Michael Moorcock dan Trina Robbins dan menghasilkan buku komik fandom , fandom media , persatuan ,permainan fandom, dan fandom berbulu dan diistilah sebagai "fandoms sampingan".

Fanboy / fangirl[sunting | sunting sumber]

Fanboy adalah istilah yang digunakan untuk menggambarkan seorang lelaki yang sangat berbakti dan condong pada pendapat ke arah subjek tunggal atau hobi dalam bidang yang diberikan. Contohnya mereka meminati dan obses dengan sesuatu produk, jenama ,fiksyen, komik, CPU untuk PC , memilih antara AMD dan Intel.

Fangirl menggambarkan seorang perempuan atau gadis remaja kepada aspek emosi dan romantis .Mereka obses kepada seorang gadis atau kepada idola remaja lelaki seperti Justin Bieber dan penyanyi pop Korea Selatan.

Rujukan[sunting | sunting sumber]