Peminat

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search

Peminat atau 'penggemar (Jawi: ڤمينت atau ڤڠݢمر; Bahasa Inggeris: fan [faen]) merujuk kepada sesiapa sahaja yang bersemangat menggemari sesuatu topik seperti kugiran, orang ternama ataupun pasukan sukan. Mereka minat akan benda atau orang tertentu dan membentuk suatu lingkungan peminat - ia bisa berkembang menjadi suatu kepeminatan atau kepenggemaran yang lebih besar. Minat golongan sebegini mendorong mereka mengadakan perjumpaan khusus, berkarya yang menumpu khusus terhadap topik disentuh (misalnya dalam bentuk cereka peminat); serta menulis surat meluahkan kepentingan dan perhatian mereka ataupun mewarwarkan mengenai perkara disukai mereka.

Etimologi ايتيمولوݢي[sunting | sunting sumber]

Paul Dickson, dalam Kamus Baseball Dickson, memetik William Henry Nugent merujuk kepada istilah abad ke-19 dari England yang merujuk kepada pengikut dan peminat sukan tinju. Merriam-Webster, kamus Oxford merujuk kepada pengikut yang bersemangat berlebihan terhadap pasukan besbol.

Jenis جنيس[sunting | sunting sumber]

Selebriti سيليبريتي[sunting | sunting sumber]

Mereka tertarik kepada bintang filem utama atau TV, penyanyi, atlet atau selebriti (lihat idola remaja).

Politik ڤوليتيک[sunting | sunting sumber]

Mereka yang sanggup berbakti dan mencurahkan tenaga dan kewangan demi menjayakan ahli politik tertentu dan parti tertentu. Mereka akan memuji tokoh tertentu. Peminat jenis ini selalunya ada dalam pemerintahan diktator.

Sukan سوکن[sunting | sunting sumber]

Di stadium atau arena, peminat sukan akan bersuara keseronokan akan pemain. Mereka akan bersorak, bertepuk tangan, genggaman pam, atau menjerit ke arah padang permainan dan akhirnya, membaling barang ke tengah padang sebagai tanda kekecewaan dan bantahan. Jenis reaksi ganas ini sering dipanggil samseng .

Kepeminatan cereka sains کڤمينتن چريک ساءين‌س[sunting | sunting sumber]

Sejak tahun 1920-an yang semakin rumit subbudayanya, muncul kepeminatan cereka sains. Kepeminatan ini muncul dalam kalangan wartawan ruangan surat majalah cereka sains. Kepeminatan ini melahirkan majalah peminat cereka sains dan persatuan akhbar amatur, konvensyen cereka sains, Anugerah Hugo (dan pelbagai peniru / terbitan), muzik 'filk' (sebuah budaya, genre dan komuniti kemuzikan yang dikaitkan dengan kepeminatan cereka sains/fantasi dan ialah sejenis kerja peminat) dan pelbagai institusi lain, jargon dan adat. Semua ini telah memupuk penulis, pengarang dan artis seperti Ray Bradbury, Roger Ebert, Lenny Kaye, Michael Moorcock dan Trina Robbins dan menghasilkan buku komik kepeminatan, perantaraan kepeminatan, persatuan, permainan kepeminatan, dan kepeminatan 'furry' yang kadang-kadangnya dirujukkan secara bersama sebagai "kepeminatan pinggiran".

Fanboy/fangirl[sunting | sunting sumber]

Kedua-dua istilah ini digunakan dalam kalangan peminat yang berbahasa Inggeris untuk merujuk kepada peminat-peminat daripada golongan lelaki mahupun perempuan.

Fanboy ialah istilah yang digunakan untuk menggambarkan seorang lelaki yang sangat berbakti dan condong pada pendapat yang ke arah subjek tunggal atau hobi dalam bidang yang diberikan. Contohnya, mereka meminati dan obses akan sesuatu produk, jenama, fiksyen, komik, CPU untuk PC, dan pemilihan antara AMD dan Intel.

Fangirl menggambarkan seorang perempuan atau gadis remaja dari segi aspek emosi dan romantis. Mereka obses akan seorang gadis atau idola remaja lelaki seperti Justin Bieber dan penyanyi pop Korea Selatan.

Rujukan روجوعن[sunting | sunting sumber]