Peranan gender

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Pergi ke navigasi Pergi ke carian

Peranan gender atau peranan jantina merujuk kepada peranan-peranan yang dilaksanakan oleh gender perempuan dan lelaki dalam sesebuah masyarakat menyangkut hak-hak peribadi, hak asasi menjadi kewajiban kepada kedua gender berperanan secara menerusi pengasuhan anak dan juga mencari nafkah bagi keluarga.[1] Secara sosialisme peranan gender ini dilekatkan pada jenis kelamin tertentu seperti peranan mencari nafkah keluarga selalu dilekatkan pada lelaki kerana sifatnya yang dianggap maskulin sedangkan perempuan lebih dikaitkan kuat dengan pekerjaan rumah tangga.[2] iaitu perempuan abad ke-20 dan abad ke-21 (sewaktu ini). Rasional dengan peranan yang berdaya saing mengendalikan pekerjaan rumah tangga menerusi (tangga jarak) kosmos digital di kotaraya kosmopolitan termasuk di pedalaman.

Konsep ini sendirinya merupakan konstruksi sosial dalam sudut pandang corak pemikiran berasas logik dan rasional dan juga relevan bagi hasil pemahaman dan penciptaan perspektif hasil pendirian masyarakat terhadap gender tertentu dan bukan impak peranan keraguan (tidak munasabah) dari aspek biologi tetapi harus dengan peranan gender yang berkualiti mampan berinspirasi, berinovasi, berkreativiti, produltiviti yang berdaya saing.[3]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ admin (2011-05-04). "PERAN-PERAN GENDER". Koalisi Perempuan Indonesia (dalam bahasa Inggeris). Dicapai pada 2017-10-22.
  2. ^ "Peran Gender Dan Pembakuan Peran Gender - PKBI Daerah Istimewa Yogyakarta". PKBI Daerah Istimewa Yogyakarta. Dicapai pada 22 Oktober 2017.
  3. ^ "Sociology of Gender". The Other Sociologist (dalam bahasa Inggeris). 2014-11-27. Dicapai pada 22 Oktober 2017.